icon

IUI po 39 věku ženy

jadviga
24. bře 2019

Ahoj, chci se zeptat jestli některa podstoupila IUI v pozdejším věku. Jedno dítě mám, 10let, přirozeně. Teď mám nového (mladšího) přítele a chtěli bychom mimčo, snažíme se 8 měsíců a nic ( pití kontryhelu, Inofolic, vitamíny jsem zkoušela) hormonalni profil v pořádku,jeho spermiogram výborný. V Heliosu nám bylo doporučeno IVF, díky mému věku. Jen bych chtěla ještě zkusit levnější variantu. Má někdo zkušenost? Děkuji

Strana
z3
zelenaesmolda
14. dub 2019

@kuliseks kdybych se nenarodila tak je mi to jedno ne?proste bych nebyla.ale kdybych si mohla vybrat tak se urcite narodim rodicum mladsim minimalne o pet let.protoze ten generacni rozdil tam opravdu je a ne maly.rozhodne neni prijemne mit rodice ve veku prarodicu ostatnich.

zelenaesmolda
14. dub 2019

@vineta proc?protoze nesouhlasim s tim,ze dite muzeme mit v kazdem veku?a za kazdou cenu?
kde je pak ta hranice?co treba ta rumunka co porodila po umelem oplodneni v 70?taky je to v poradku?vsak ma na to pravo a dite bude urcite stastne,ze se pravdepodobne stane sirotkem jeste v puberte.bezva vyhlidka.to,ze neco umime udelat a jde to jeste neznamena,ze je to v poradku.ja bych taky chtela mit milion na ucte ale nepujdu prece vykrast banku jenom protoze ja chci.

vineta
14. dub 2019

@zelenaesmolda A to není argumentační faul? Přijde ti adekvátní ženě, který je 39, tady vypisovat, že jí jedno dítě stačí, a přirovnávat jí k 70ti letý ženě?

sudylichozrout
14. dub 2019

@vineta velmi decentne vstoupim do diskuze jen se zkusenosti z blizkeho okoli. Velmi dobre znam ctyri lidi, dnes dospele muze a zeny, kteri jsou detmi rodicu (zen) nad 40, v jednom pripade dokonce lehce pod padesat, pricemz slo vzdy o prirozene poceti. Otcum bylo ve vsech pripadech 45 plus. Tri z tech ctyr maji sourozence, kteri byli pocati v normalnim veku, jeden sourozence nema. A u vsech ctyr (zejmena u toho jedinacka) to melo psychologicke nasledky. Starsi rodice uz se jim nemohli tolik venovat, nemeli tolik sil, ten jedinacek navic dost trpel, protoze byl vymodlene dite a rodice se o nej extra bali. Vsichni cyti na sve detstvi vzpominaji rozpacite, byli drzeni dost zkratka, s podstatne starsimi sourozencin si nerozumeli a dodnes nerozumi (byli tak vlastne jedinacci vsichni) a k rodicum maji dost ambivalentni vztah. Ani jeden nema normalni partnersky vztah, nemaji deti, dva z nich uz maji rodice nad hrobem. Je mi jich hrozne lito, jsou to sikovni lide, ale vychova se na nich fakt podepsala. Jsem presvedcena, ze kdyby meli rodice mladsi, problem by nebyl. Sourozenci techto mych kamaradu meli a maji vse ok, vcetne vztahu s rodici.
Ted mam jeste jeden pripad z manzelovy strany rodiny, ten jsem nezapocitavala, ale za zminku stoji. Manzelova pribuzna otehotnela planovane ve 45 letech, meli uz dve deti rocniky 1980 a 1983.Tomu nejmladsimu ne ted necelych 19 (rocnik 2000) a jeho rodicum je 64 a 65. On ma detstvi celkem v pohode, je naopak opecovavany a proslo mu uplne vse, coz zade dost nelibe nesou starsi sourozenci. Veci, ktere u nich byly nemyslitelne, jsou nyni skutecnosti a jim je to hodne lito. Jedna dcera se od nich temer odstrihla, syn se porad jeste snazi zavdecit.
Takze asi tak.

zelenaesmolda
14. dub 2019

@vineta promin ale ve 39 letech uz je na dite docela pozde,pokud to nejde prirozenou cestou tak je proto nejaky duvod.ne,neni to argumentacni faul,mela by myslet predevsim na budoucnost sveho ditete jenze ona proste "chce" ale nemysli na dusledky.

@sudylichozrout naprosto s tebou souhlasim,mam stejnou zkusenost.

merope
14. dub 2019

@sudylichozrout Ale to je spíše varování pro rodiče, na co si dát pozor, ne? Krom toho dřív bylo normální, že člověk, co má děti, úplně vypadne ze společenského života a to se podle mě podepisuje mnohem víc.

@jadviga Proč 80.000? Resp. "podle ceníku" znamená bez hormonů? Poptala bych se opravdu i jinde a mrkla na ceníky. Pokud jste oba zdraví - nevnucují ti věci, které nepotřebuješ?

vineta
14. dub 2019

@sudylichozrout Já neříkám, co je dobře a co špatně. Jen říkám, že je to každého věc, volba, do které nemá nikdo kromě zúčastněných co mluvit. Nikdo neví, jaké k tomu koho vedou důvody, a přijde mi nebetyčně kruté tu někomu solit, že nemá mít dítě. Každá jsme si asi vědoma svého věku, kondice, jdou věci, které naplánovat jdou, a věci, které naplánovat nelze.
A k tomu věku jako takovému, ty bereš v úvahu generaci naší, ne generaci dnešních dětí. V době mého dětství měla většina dětí rodiče výrazně mladší, tvoje děti už budou mít kolem sebe o pár let posunutej standard.

vineta
14. dub 2019

@zelenaesmolda 39 versus 70 je zatraceně velkej rozdíl. Je hezký, že sis život dovedla zařídit podle svejch měřítek, tak nech laskavě ostatní, ať si ho zase zařídí podle těch svejch.

vineta
14. dub 2019

@zelenaesmolda Btw, s použitím stejný logiky teda doufám, že až budeš mít třeba zánět slepáku, že si řekneš, že to teda má asi nějakej důvod, a necháš to na přírodě.

kuliseks
14. dub 2019

@sudylichozrout manzela meli rodice az po 38roku a netrpel. Ma o 15 let starsi sestru, se kterou si bajecne rozumime oba 🙂 ja mam o 15 let mladsi sestru, mamka ji mela (nahodou) az taky v 38letech a i kdyz tady uz vekovy rozdil mezi mnou a ji videt je (protoze holt je spis moje mala sestricka nez ze by byla rovnocenna kamaradka), tak tim teda ani jedna z nas taky netrpi 🙂 mame jeste dalsi dve sestry a kazda jine kamaradky. Myslim si, ze je to dost o povaze kazdeho rodice, jak tl rodicovstvi pojme a povaze deti atd atd. Mne prijdou v dnesni dobe lidi nedozrali na dite ani v tech dokonalych 25letech nemluve o tom, ze se dnes od kazdeho vyzaduje vzdelani a praxe apod. A maloktery chlap hned po prvnim rande zada o ruku a chce zakladat rodinu 🙂 v dnesni dobe davat soudy starsim matkam mi prijde na hlavu. Kazdy ma jiny osud, jak tu uz bylo receno. Ma se vsechno promyslet tak, aby dite netrpelo a rodice taky ne, ale jinak teda takove nazory nechapu.

sudylichozrout
14. dub 2019

@merope ja fakt nevim, napsala jsem jen to, co vidim a slysim od tech dotycnych. Muze to vypadat jako upozorneni pro rodice, ale ruku na srdce... Ktera urputna snazilka, ktera otehotni poprve ve 44 letech z 11. IVF, bude sve dite vychovavat s rozvahou a prirozenou mirou svobody pro to ditko? Vidam to kolem sebe docela casto. Mama pres ctyricet, majici batole, jemuz nedovoli prakticky nic. "Maxiku, tam nemuzes, upadl bys, Nelinko, neskakej v te kaluzi, ujede ti to, Miky, nebudes se houpat, neni to bezpecne..." Zkratka hyperprotektivni chovani, ktere skodi a vede k tomu, o cem jsem psala vyse. K izolaci tech deti od vrstevniku a nezdravemu vztahu k vlastim rodicum.

kuliseks
14. dub 2019

@sudylichozrout taky jsem se az moc bala o sve prvni dite a to se nam povedlo hned napoprve.. strach neni o tom, jestli ho mas hned nebo po 11.umelem..

sudylichozrout
14. dub 2019

@vineta Ja do toho nikomu nekecam, to bych si nedovolila, jen pisu primou zkusenost z okoli. Je to samozrejme kazdeho vec, ale stejne tak je kazdeho vec, zda to ve sve mysli bude schvalovat ci se tomu divit, nebo to dokonce nazyvat blaznovstvim.
Ohledne dnesni generace viz vyse, zminila jsem to v odpovedi @merope.

sudylichozrout
14. dub 2019

@kuliseks Take se o sve deti bojim, to je normalni, presto je nechavam zit a uzit detstvi. U mnohych maminek z okoli (zname, piskoviste...) vidim zbytecny strach, ktery je temer umerny slozitosti, se kterou bylo dite pocato.
Cest vyjimkam 🙂

vineta
14. dub 2019

@sudylichozrout Však já to primárně nemířila na tebe, ty diskutuješ empaticky. Samozřejmě každý může mít svůj názor. Co mě štve, je nabubřelost a nedostatek empatie lidí, konkrétně zde esmoldy, kterým děcko mají a zjevně v době a způsobem, jak si předsevzali, a kážou pak o tom, jak asi příroda chce či nechce- jasný, to se jim to kecá, když neznají druhou stranu mince. Kdyby třeba jednou za esmoldou přišla její dcera, že je neplodná, tak předpokládám, že najednou se z toho jinej názor vyklepe. Ale poradit někomu anonymně na netu, že teda nemá mít dítě, když to příroda nechce, je hrozně jednoduchý. Přijde mi to prostě lidsky hnusný a přes čáru, toť vše...

merope
14. dub 2019

@sudylichozrout Asi to je pak o těch rodičích - já mám taky dítě z 5. IVF ve 43 a pokud zjistím, že o něj mám strach přerůstající běžnou míru, tak to beru jako že mám problém na řešení s psychologem a ne tím nervovat dítě.

Jinak co se týče kaluží - kupa matek (a klidně mladých) by dítě do kaluže nepustila, protože by hrozilo, že se umaže. Já mám přístup, že není potřeba luxusní ani nové ani vystylované oblečení, protože správné dítě má být jako prase (tedy ne ráno, ale po procházce klidně) a co si může udělat a vybojovat samo, v tom ho mám nechat (třeba doktorka mi říkala, jak mají některé matky problém dát dítě na bříško, že brečí - já ho dám na bříško a i poznám, kdy se rozčiluje, že si chce přetočit hlavu a ještě mu to nejde - pohladím ho, dám mu dudlík, ale nechám ho se rozčilovat, dokud prostě najednou to nevyjde a šup, hlavu má otočenou - protože to je podle mě důležité, aby se naučil i ten pocit, že ne vše hned jde - a pak i zažil to vítězství, ale aby věděl, že na to není sám, že v případě průšvihu tu máma je, ale tohle je jeho záležitost).

Rozbité koleno je v pohodě - rozbité hlavě stejně nezabráníš, podstatné je, aby dítě přežilo. Uvidím sama, jak mi to půjde. Zatím mám pocit, že hyperprotektivní jsou všichni kolem mě ("tohle ale nemůžeš", "na tohle si dej pozor"...). A ano, občas si pak něco přečtu a uznám, že mají trošku pravdu (mám nedonošence, kvůli preeklampsii jsem rodila dřív a tak má teoreticky problém s imunitou, prakticky to zatím vypadá, že chlap je nemocný, já na hraně a mrňous v pohodě, tak snad mu to vydrží).

loylii
14. dub 2019

Esmolda se radši neměla narodit..😉

urtica
14. dub 2019

@sudylichozrout Tak já nemám tolik statistických zdrojů, ale ve svém okolí mám jednu kamarádku, kterou si rodiče pořídili "na stará kolena" - se staršími sourozenci vychází skvěle, dětství měla takřka idylické a s partnerem (první láskou) je 18 let a mají - alespoň pokud vím - stabilní vztah. Moji rodiče proti tomu měli děti (nás) coby mladí a máma celý život trpěla představou, že si neužila, že do toho šla moc brzy a dost se to odráželo v péči a ve výchově - nechci zacházet úplně do detailu, ale k idylickému (i normálnímu) dětství to mělo skutečně daleko. Tím to nechci svádět jen na věk, ve hře je vždycky mnohem víc faktorů. Navíc starší rodičky dnes určitě nebudou mít děti ve věku ostatních prarodičů, protože věkový průměr se posunul celorepublikově a čtyřicetiletých (i starších) čerstvých matek je hodně...Tohle je strašně individuální.
@zelenaesmolda Víc postižených dětí se nerodí, je to přesně naopak - díky prenatální diagnostice. Autismus , tj. jiná, ale tam pokud vím, nebyla objasněna příčina vzniku...

zelenaesmolda
14. dub 2019

@vineta jenze pani neplodna neni,dite uz ma a ted je ji skoro 40 coz je proste na dite pozde.kdyby to takhle melo byt tak nejsou zeny nejplodnejsi kolem 25.roku ne?nejaky duvod to ma.kdyby za mnou prisla dcera skoro ve 40 s tim,ze chce dalsi dite tak ji reknu uplne to stejne co jsem psala tady.udelat se da spousta veci ale to jeste neznamena,ze je to takhle v poradku.jednou se nam pristup "porucime vetru a desti" sakra vymsti.

jadviga
autor
14. dub 2019

@zelenaesmolda ano, mam 10lete dite. Na 39let nevypadam, ale sama dobre vim,ze telo uz je opotrebovany a starsi. Nic nehrotim, chceme to zkusit, pokud neotehotnim do roku, necham to byt, chtela jsem pouze zkusenosti ostatnich ,,starych"😀😀 matek na levnejsi variantu nez IVF, kterou nakonec stejne zkusim at se to nekomu libi nebo ne, je to pouze moje vec........diskuze se zvrtla v uplne jine tema.....bohuzel

pavlusak
14. dub 2019

@jadviga mam to presne jako vy🙂

xxx3d
14. dub 2019

Na klinikách tuto metodu nedoporučují ve vyšším věku ženám hlavně proto, že se tím ztrácí čas. Procentuální šance na pozitivní výsledek je tak mizerný, že s ohledem k věku a času, který se tímto "probendí" je hlavní důvod, proč ne.
Takže levnější to sice je, ale neefektivní, takže vlastně vyhozený peníze.

merope
14. dub 2019

@zelenaesmolda Zajímavé, jediná doba, kdy ženy neměly děti po 40-ce byla přesně ona, kdy tu vládl komunismus a "poroučelo se větru dešti". Nemůžu najít statistiky, ale dříve po 40-ce rodilo zhruba stejné % žen jako nyní. Jen teď je to odkládáním mateřství, dříve chybějící antikoncepcí. Ale větru a dešti se opravdu moc neporoučelo - žena prostě otěhotněla a hotovo.

zelenaesmolda
14. dub 2019

@merope
jenze drive nebyly 40 lete prvorodicky jak je dneska bezne a kdyz uz otehotnely a neexistovaly potraty tak co mely delat?navic otehotnely prirozene,rozhodne nechodily na umele oplodneni protoze si usmyslely,ze ted ve 40 musi mit dalsi dite...
a pochybuju,ze tech,ktere ve 40 prirozene otehotnely a porodily zdrave dite bylo nejak hodne

merope
14. dub 2019

@zelenaesmolda Co jsem viděla statistiky, tak zhruba stejně jako dnes. Aspoň na začátku 20. století. Ano, nebyly prvorodičky, nebyly potraty, nebyla antikoncepce a nebylo IVF. Takže byly rodiny bez dětí (nešlo to) a naopak rodiny s mnoha dětmi. Přijde mi lepší systém, kdy většina rodin má 1-2 děti a tím je to víc "rozdělené".

zelenaesmolda
14. dub 2019

@merope
ano,je to lepsi.
ono sice bylo vice porodu ale taky daleko vyssi umrtnost jak pri nich tak daleko mensi % deti se dozilo dospelosti.dneska je vyssi prumerna delka zivota,vice lidi se dozije dospelosti.ne nadarmo maji nektere staty politiku jednoho ditete.
jako at si kazdy dela co chce,ja nejsem priznivcem um.oplodneni u zen v tomhle veku,prijde mi to proste uz docela pozde 🙂

chiara75
14. dub 2019
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@zelenaesmolda Potraty samozřejmě existovaly, ale většina žen by to tehdy nikdy neudělala. A myslím, že jich opravdu nebylo málo. Asi tak stejně jako dnes. Před rokem jsem měla třídní sraz a tři spolužačky byly na mateřské, podotýkám, že všechny otěhotněly přirozeně. Bylo nám 43 let. Všechny byly moc šťastné a snad nejspokojenější v životě. I já mám ve svém věku první dítě. Adoptovala jsem ho od 20 leté ženy, která to ve svém věku prostě nezvládla. Pro ni velké neštěstí, pro nás obrovské štěstí. Pokud myslíš, že příroda to ve vyšším věku nechce, mýlíš se. Ostatně ta příroda je trochu nevyzpytatelná, nebo snad chce, aby rodily 12 leté dívky?

chiara75
14. dub 2019
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@zelenaesmolda Politiku jednoho dítěte má jediný stát na světě, a to despotický režim v Číně! A i ten od toho ustupuje, neb to způsobilo obrovské problémy a neštěstí!

vineta
14. dub 2019

@jadviga Držím palce, ono mně teda naopak přijde, že ty IVF šance ve vyšším věku nejsou nic moc a na poměr ceny a výkonu bych se tudíž právě to IUI zkusit nebála. Ta hranice se láme v 35ti, pak to jde celkem dolů, takže - obzvlášť pokud se ti to nechce nijak hrotit- bych IUI dala aspoň šanci... Mně bude zanedlouho 35 a lékaři mě vesměs ženou do IVF, že právě kvůli té věkové hranici bych měla stihnout IVF, dokud má slušnější šance. Známá byla v CAR v 41 letech (do té doby bezdětná) a tam s ní začali dokonce jen s časovaným cyklem, já si to teda vykládám - možná mylně- tak, že už právě nebylo nač spěchat- a ona teda měla kliku jak od blázince, stačilo to a má teď miminko. U mě mi přes dvě přirozená otěhotnění (potraty v 15 tt a v 10 tt) už moc času na zkoušení IUI nedávají.
Tak držím moc palce, ať to dopadne dle tvých představ 😘

zelenaesmolda
14. dub 2019

@chiara75 tak pokud otehotnely prirozene tak to tak asi bylo v poradku,byly na tehotenstvi jeste fyzicky pripravene,kazdy je jiny.ted jde o to,aby byly spokojene jeste treba za pet,deset let kdy dite bude potrebovat rodice v plne sile.
no porod ve 12 letech je dneska opravdu mimo misu ale mel sve opodstatneni v dobach kdy byl prumerny vek kolem 30-40 let,tam uz dnesni pubertacky byly ve strednim veku 🙂

Strana
z3