IUI s dárcovským spermatem pro lesbický pár. Máte zkušenost?

rododendronn
1. čer 2021

Zdravím vespolek,

máte tu prosím některá zkušenost s oplodněním formou IUI na klinice dárcovským spermatem? Zvažujeme s přítelkyní možnosti početí a tato by se nám líbila nejvíc, ale nevím, jak je to průchodné.

Když přijdu s kamarádem ('přítelem'), který bude tvrdit, že je neplodný (vymyslíme nějaké věrohodné hodnoty), budou ho chtít vyšetřit, nebo nám rovnou dají možnost dárcovského spermatu? Chápu, že za to se platí, atd. Zajímal by mě proces, jestli můžete někdo pomoct.

Moc díky! 🙂

Rododendronn

lilian2111
1. čer 2021

Neplodnost mu potvrdí/vyvrátí až odběrem spermatu a vyšetření. Pak bývá nějaká léčba a až pak se řeší dárce. Pochybuji že by dávali dárcovské spermie jen tak... 😕
Jak to funguje když by přišel lesbický pár vůbec nevím, ale zkusila bych se zeptat přímo v centru. Případně si domluvit “kamaráda” aby sperma daroval a zavést k čípku, ale to už fantaziruji.... 🙂

karolinkacernaa
1. čer 2021

Určitě vám ho vyšetří a budou chtít použít jeho sperma :/

klokanka31
1. čer 2021

@rododendronn A co si dítě udělat s kamarádem přírodní cestou?

rododendronn
autor
1. čer 2021

@klokanka31 Radši bychom, aby byl dárce anonymní. A v každém případě stříkačkovou metodou.

monii007
1. čer 2021

A co jit na kliniku proste sama. Ze nikoho nemate, jste sama, nemate štěstí na vztahy, ale dite chcete. Tak by vam mohli dat cizi sperma 🤷‍♀️

nataly007
1. čer 2021

@monii007 V ČR to tuším podle platné legislativy nejde. V centrech se provádí léčba neplodnosti (a je jedno, zda IUI, IVF, KET či cokoliv dalšího) výhradně heterosexuálnímu páru. Bohužel tedy žena nemůže přijít sama nebo s přítelkyní. A to buďme rádi, že oproti některým jiným evropským zemím je to u nás dané jen jako pár, někde je to pouze pro heterosexuální manželský pár a nesezdaní mají smůlu. A v některých zemích dokonce pouze s jejich vlastními pohlavními buňkami, dárcovství není možné všude

kocila
1. čer 2021

@rododendronn pokud mas kamarada,muzes strikackou zavest sperma sama v dobe ovulace a je to,klinika vam tohle neumozni.

malenka3
1. čer 2021

Vím o lesbickém páru, který přišel na kliniku tady v ČR žena+ "přítel", ten měl nějaké čestné prohlášení, že je neplodný, že nechce podstupovat další martyrium léčby. Dostali dárcovské sperma a bylo.

monii007
1. čer 2021

@nataly007 tak to je blbý. Kdybych byla opravdu sama, touzila po diteti a tikali mi jaksi biologicke hodiny, tak mam smulu 🤷‍♀️🙈

zuzkasim
1. čer 2021

@monii007 Promiň, ale mě to naopak přijde dobré. Bez ohledu na to, že některé ženské si svou touhu po dítěti vyřeší po svém... Je to sobecké. Nejde přece o to, co chci já, ale o to dítě, novou bytost. Dítě má právo na oba rodiče. Dítě není hračka, kterou "chci nebo nechci", ač se k nim tak spousta lidí staví, teď se mi to nehodí, tak ho zavčasu "dáme pryč", teď ho chci a když to nejde hned, zařídíme to na reprodukční klinice.

vitezove
1. čer 2021

@rododendronn A já si myslím, že na vyšetření nemusí. Co je jim celkem po tom. Testy se dělají proto, že chceš vlastní dítě. Tak si vymyslete, proč to nechcete - nejde. Třeba já nevím, že má v rodině nějakou dědičnou nemoc. Třeba nějakou psychickou, to se těžko dokazuje. Nebo sklerózu nebo tak. A že vyšetření nechcete a chcete rovnou darované. Nevěřím, že vás budou nutit do vyšetření. Z darovaného mají víc peněz a celkem jim je po tom prd, proč to chcete. Vůbec bych se nebála. Navíc každé vyšetření musí jít na pojišťovnu a nebo vy ho musíte zaplatit, tak prostě to vás nikdo nutit nemůže. Neřešte to. Řekněte, že jste to dlouho řešili, jak s doktory tak spolu.... a prostě jste se rozhodli, že to riskovat nebudete a chcete toto řešení.

@monii007 Bohužel v ČR nemůže samostatná matka koupit sperma (nebo embrya) a nechat si je implementovat. Jezdí se za tím třeba do Německa, kde to lze.

vitezove
1. čer 2021

@rododendronn Jenom pozor - na klinice (nebo my to tak měli rozhodně) podepisujete prohlášení, že pokud se dítě narodí tak otcem je ten partner co vás tam doprovodil. Nejspíš je to jen proto, když by pak nějaký muž vycouval a řekl, že dítě nechce nebo tak. Ale ať víte, že to tam bude podepisováno. Až teda pak před porodem asi řeknete v porodnici, že otec bude neznámý.

klokanka31
1. čer 2021

@vitezove Koupit sperma, to mi přijde s odpuštěním jak obchodování s dětmi 🤔

irmamala
2. čer 2021

Asi mě zadupete do země, ale co zkusit pěstounskou péči, případně časem adopci? Myslím, že je lepší pomoct opuštěnému dítěti, než když lidé, kteří od přírody děti mít nemají, uměle vytvářejí další bytost... Nemám nic proti homosexualitě, můj svěděk na svatbě je gay, mám mnoho přátel v této komunitě, ale s tímhle nesouhlasím. Holka s holkou a kluk s klukem prostě společně dítě mít nemůžou. A není to o nějaké diskriminaci, ale tak jsou prostě karty rozdaný.

vitezove
2. čer 2021

@klokanka31 takhle můžete brát celé ivf. Celé je to velký bussines s dětmi a lidskými sny. Můžete koupit sperma, embrya. Spousta lidí jde cestou tzv přímé adopce, kdy si je budoucí matka sama vybere a většinou v tom nějaké peníze roli hrají, ačkoli se to oficiálně nesmí říct. Tak to na světě chodí. Kdo může mít biologické děti tak tohle těžko pochopí.

klokanka31
2. čer 2021

@vitezove To je ale trochu něco jinýho. Když nemůžou mít manželé dítě a jdou na umělé oplodnění, je to určitě dobrá volba (i když já bych do toho stejně nešla). Ale když spolu žijí partneři stejného pohlaví a chtějí dítě (nebudu radši říkat co si o tom myslím), tak ať si to dítě teda někde s někým udělají přírodní cestou, a "nezneužívají" umělé oplodnění. Protože oni ho vlastně nepotřebují.

vitezove
2. čer 2021

@klokanka31 co si o tom myslíte, to spíš vypovídá dost o vás. Každý ať žije tak, aby byl šťastný. Nechápu, že někdo v dnešní době odsuzuje homosexualitu. Myslela jsem, že je 21.stoleti proboha. A oni nemohou mít dítě. Je přece jedno jestli pár nemůže mít děti protože muž je ne plodný a nebo jestli druhý partner nemá mužské pohlavní orgány. Prostě nemá vhodného partnera na početí.

klokanka31
2. čer 2021

@vitezove Neodsuzuju homosexuály. Ale otázka je jestli je to vhodné pro ty děti. Asi jsem stará škola, že dítě má mít mámu a tátu, ale dítě potřebuje jak ženský, tak i mužský vzor.

somalicats
2. čer 2021

@klokanka31 Nepsalas kdysi, ze v pripade rozvodu v zadnem pripade stridavou peci, ze dite patri matce? Ja ze tady pises o muzskem vzoru, ale ten jaksi pri styku 1x za 14 dni chybi... Takze jaky je pak rozdil mezi matkami s detmi ve sve peci a treba lesbickym parem?

klokanka31
2. čer 2021

@somalicats Tak chlap se snad může stýkat s dítětem častěji než jednou za 14 dní ne? Ale je to teda o domluvě. A ženy taky asi nezůstanou do smrti bez chlapa...

somalicats
2. čer 2021

@klokanka31 Tak já psala o běžně přiklepávaném "styku" otce s dětmi v případě, že mu je matka sebere (schválně používám tohle slovo, protože pokud se otec o děti starat chce a matka tomu brání, tak jinak se to označit nedá). Ženy nezůstanou do smrti bez chlapa - no, jak které, jsou takové, co zůstanou s dětmi samy. Ono zase je pro ty děti dobré, když se jim střídají doma "strejdové" podle toho, jak se s jejich matkou scházejí/rozcházejí? Navíc mužský vzor často u těch rozvedených/osamělých bývá třeba dědeček, strýc a podobně, totéž mívají i ty lesbické páry.
Prostě bych nepaušalizovala, za mě je v zájmu dětí harmonické rodinné prostředí a pokud tu rodinu tvoří dvě ženy, tak proč ne.

vitezove
2. čer 2021

@klokanka31 Kdyby vás to zajímalo, zkuste si najít na instagramu nebo youtube kanál Dva tátové. Uvidíte, jak děti hodně "strádají" se dvěma otci a kolik mají i ženských vzorů ve svém životě 🙂. Děti netrpí, protože mají milující rodinu. Muž a žena nejsou zárukou šťastného dětství. Jedno dítě v ulici může být naprosto nešťastné s mámou a tátou, kteří si ho nevšímají a zanedbávají. Dítě od sousedů může mít jen maminku samoživitelku, která ho miluje a věnuje se mu a ono je naprosto spokojené. Orientace ani počet rodičů nehrají roli. Důležitá je láska.

vitezove
2. čer 2021

@klokanka31 Mimochodem mojí babičku opustil manžel, kdy jejím dětem byli 3 a 2 roky. Ona už si nikdy žádného chlapa nenašla. Vychovala chlapečky sama a nikdy po otci ani nevzdychli. Takže se to stává, že si žena nenajde jiného muže. I že muž zůstane sám s dítětem a nikoho si nenajde. Ale toto přeci není diskuze o takových věcech.

prdelka717
2. čer 2021

@kocila jako že by se kamarád udělal do kelímku a nějak ses tím oplodnila? jak si to přesně představuješ udělat?

lilian2111
2. čer 2021

@prdelka717 Ano, přesně tak to udělala známá. Měli domluveného kamaráda a strikackou v době ovulace dopravila kam měla. Nevím, kolik pokusů je to stalo a za jak dlouho to vyšlo, ale teď má chlapečka 10let. 🙂

prdelka717
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzkasim
2. čer 2021

@vitezove Děti fakt nejsou věc, na kterou máme "právo". Dítě je mládě, a mládě vznikne spojením samičí a samčí buňky, je to od počátku nová bytost, člověk. Je fakt špatné dívat se na to pohledem, že homosexuální páry mají právo mít dítě, žádné právo neexistuje, pro nikoho z nás.

vitezove
2. čer 2021

@zuzkasim já jsem někde řekla slovo právo?

kocila
2. čer 2021

@prdelka717 presne tak a neni to zadna veda😉 a nebude ani prvni lesbicka,ktera by takto prisla k miminku

drep
2. čer 2021

@kocila Problém je, že takove dítě má otce. Otce, na kterém pak lze vymáhat alimenty nebo naopak který si pak může dělat nárok na dítě.