icon

Nepovedené IVF, jaké máte zkušenosti?

petunie28
23. bře 2015

ahoj holky vy co jste natom jako ja bohuzel ☹ jake mate zkusenosti nebo co vam rekl doktor za argument ze se ivf nepovedlo.

Strana
z7
valerie111
31. kvě 2015

@m_o My na inseminace neměli spermiogram. Je mi jasný, že každý centrum funguje jinak,ale bojim se hned po 2 pokusech měnit s začít někde znova...Ale máš pravdu,že při celem tom procesu a neúspěchu me to taky napadalo vic než ted,když jsme meli pul roční pauzu kvůli imunologicke mu vyšetření a lecbe..No ted nás čeka 2. Ivf tak uvidime...jsem si od všeho odpocinula a dobila baterky,tak uvidíme jak dlouho mi to vydrží. .Jak probihal přechod,jaka byla reakce starého a nového centra?

valerie111
31. kvě 2015

@misutka30 Cítím to úplne stejne,smísení pocity a hlavně co by to s naším vztahem udělalo do budoucnosti. Mam kamarádku,co má dvojčata od darce,je šťastna,že je má,ale i tak aniz by si uvědomila řekne, že se budou dál snažit Mít svoje. ..a to mi přijde strašný. Jak jsem psala,přijde mi to jen o kousek jiný než adopce.. 😉 Přijde mi,že celkove tohle chlapi vnímají jinak...a reakcí manžela si vysvětluji tak,že si vůbec ne uvědomuje,jak by to v budoucnu pro něj mohl byt problém a o jaky pocity by přicházel. ..nacez tohle vse si Já uvědomují. Naše neúspěchy taky bere na rozdíl ode mne v klidu a Já o to hůř, pac mi přijde, že jsem na to sama...ale to je i hormonama - mam hrozny nálady. Jinak u nás to z rodiny neví nikdo a z kamarádů jen pár a mas pravdu je příšerný si pořád vymyslet a reagovat na dotazy co my a deti a po svatbě je to úplne katastrofa..a do toho v okolí kamarádek samé tehule :/ Ted to zvládám, ale během stimulace atd je to peklo a pro jsem zavítala i sem...je úžasný si tady z dělit pocity.Jinak ano s dárcem přišel doktor v centru i imunolzka po imunologicke spermiogram a lecbe už po 1 ivf a 1 ket. Taky me to šokovalo když ctu kolikrát na et byli ostatní. A to nám je teprve 28 a snažíme se o mimo přes 2 roky.Muzu se zeptat kolik je vam roku?

valerie111
31. kvě 2015

@misutka30 Jinak ja na neschopence po 1. a 2. Et nebyla..vždycky jen pár dni se šetřila. .Ale ted jdu na neschopenku hned od stimulace...budu chodit do prace jen na 5h denne. A další co jsem se dočetla u tebe...my za 1 rok stihli jen 2x et...

valerie111
31. kvě 2015

Což mi přijde divný. .

misutka30
2. čer 2015

@valerie111 Ahojky, je to všechno hrozný boj... já byla včera na kontrole na imunologii, kdy jsem 3 měsíce brala Prednison na přeléčení. Našli mi alergii na sperma, pak mám zvýšenou imunologickou reakci vůči trofoblastu a zvýšenou aktivaci NK buněk. No, bylo to něco strašného, připadala jsem si tam jak úplný idiot a lempl ☹ moje doktorka v CAR mi výsledky interpretovala letem světem, měla jsem dojem, že skoro žádný problém není, nad doporučením, že by manžel měl být vyšetřen na urologii mávla rukou jako že je to na nás, ale z jejího pohledu zbytečné, když víme, že manžel má mizernej spermiogram. Tenkrát jsem to nechala být a během těch třech měsíců jsem absolvovala tři transfery (každý měsíc). Když jsem to řekla na imunologii, doktorka se mohla zjevit, že se s tím setkává naprosto sporadicky, že pacienti neplní doporučení. Nevěděla jsem o co jde než mi vysvětlila, že během léčby jsem neměla podstupovat žádnou hormonální stimulaci ani transfery, tělo mělo být oproštěno od možných patogenů. Prohlásila, že kontrolní výsledky budou zkreslené, nejspíš i o dost horší než před těmi 3 měsíci. Chtělo se mi brečet... vyplázli jsme desítky tisíc za zbytečné transfery a ještě braní kortikoidu a sex s kondomem byl naprosto zbytečný! Bohužel to ze zprávy imunoložky jasně nevyplývá, abych to ze zprávy pochopila a má doktorka v CAr se na to vyprdla!! Jsem z toho zdecimovaná, vůbec nevím, jak k doktorce v CAR přistupovat, ztratila jsem v ní po tomto důvěru ☹ můžu se zeptat, píšeš, že jsi také přeléčena imunologicky, co vám řekli tam? No, pro mě byl šok když jsem se dozvěděla, že i kdyby k otěhotnění u mě došlo, mám riziko potratů (což se asi prednisonem dá snížit, ale i tak☹( šok, šok...
Jinak mě je 30, manžel je o rok starší, takže v podstatě taky stále mladí. Pomalu abych se smiřovala s tím, že vlastní děti snad nebudou?! Ironií osudu je, že vím, co osvojení vše obnáší, protože v tom pracuji.
Promiň, že se tak vypisuju, ale včera mě to vzalo hodně.
Jinak jak píšeš, tvé pocity znám. Můj manžel v poslední době o všem se mnou moc nemluví, mám pocit, že se s tím nějak uzavírá, je to těžké...
A jinak vážně neuvažujete o jiném CAR? Třeba jen proto vyslechnout názor jiného lékaře..

kytka12
2. čer 2015

@misutka30 Ahoj, no mě našli jen alergii na sperma manžela na imunologii, doporučili mi 3 měsíce Prednison 1/2 denně. No a sama jsem se s doktorkou domlouvala, že zkusíme během těch 3 měsíců KET - tj. nyní u mě Prednison, Utrogestan, Fraxiparine. Doktorka nebyla moc nadšená z toho, co jsem navrhla, ale nakonec řekla, že ano... No další centrum je v Sanus HK a FN HK má antisterilní poradnu (nevím jak moc se zabývá IVF apod.), pak Arleta Červený Kostelec nebo Praha. Já byla v Arletě chvíli má jen smlouvu s 211 pojišťovnou,jinak platíš jako samoplátce. Asi nejlepší by byla ta Praha, pokud ti nevadí dojíždět.

misutka30
3. čer 2015

@kytka12 Ahoj, jak se daří a jak to s tebou vypadá?? Děkuju za odpověď! Takže jestli jsem tomu dobře porozumněla, teď se také přeléčuješ na imunologii a současně jsi teď po KET? No, tak to jsem zvědavá, co ti povědí na imunologii, protože mě MUDr. Malá v HK řekla, že v době léčby by do těla neměl přijít žádný možný patogen - spermie, embryo.... což jsem já vůbec nevěděla! A MUDr. Novotná mě na to neupozornila ani v nejmenším. Mám na ní vztek! Jdu k ní až koncem června na konzultaci, ale vůbec nevím, co jí řeknu...
nevím, jestli v Pce budu mít ještě sílu pokračovat... potom už mám nejblíž asi tu Prahu... ale které zařízení...? 😒
Snad aspoň ty uspěješ a dopadne ti ket dobře!!

ratatooy
3. čer 2015

holky napadlo Vás někdy že všechny tyto naše problémy jsou jen nerovnováha v těle a že se dá léčit?a poměrně jednodušše,samozřejmě ne asi na všechny to zabere a ne hned ale kdybych to věděla dřív nemusela jsem ani ivf podstupovat.

misutka30
3. čer 2015

@ratatooy Ahojky. Co máš konkrétně na mysli? Něco jako principy čínské medicíny či něco jiného?

ratatooy
3. čer 2015

@misutka30 no čínska medicina taky super ale ted mám konkrétně na mysli gely aloe vera

kytka12
3. čer 2015

@ratatooy Nerovnováha by to byla, pokud by se nedařilo otěhotnět z neznámého důvodu. My máme problém ve spermiogramu, nízká morfologie 2% normálních. Už 3 roky a nic, i když jsem byla v pohodě a vyladěná, takže nevím. Asi čínská medicína bude další krok.

kytka12
3. čer 2015

@misutka30 Hele já jsem MUDr.Novotné dala výsledky imunologie a pak se zeptala na KET. Připadá mi, že o té imunologii moc neví. Říkala mi, že mám alergii na sperma a to se prý při KET obejde, bude to moje embryo - moje buňky. Říkala mi, že maximálně můžu brát Prednison půl roku, pak je to už nebezpečné.

ratatooy
3. čer 2015

@kytka12 no jo jenže i to spermio se dá o hoodně vylepšit i to je nerovnováha v organismu člověka

valerie111
3. čer 2015

@misutka30 Ahojky,vůbec nevadí, že se rozpisu jestli. .chápu,ze si toho plna..To co se ti stalo je strašný...berou nás jak kusy a vůbec si neuvědomují,co to čekání a nejistota s nama dela...To je katastrofální ne komunikace mezi centrem a doktorkou..A absolutne chápu, jak ti je..musíme jim věřit, hlavně byt porad v pohodě a pak se ti stane tohle...kde ten klid brat:/ U me zatím problém nenašli a to ani když nás s centra poslali na imunologii do Plzne. Takže léčili 2 měsíce manžela a to jen vitamínama a pentomerem. ..Po 2 měsících kontrolní imunologicky spermiogram,celkem to trvalo 6 měsíců od posledního ket a beztak imunolozka navrhla stejný reseni jako doktor v centru...zkusit oplodnit pulku dárcem a sledovat vývoj a reakcí embryí. .takže z mého pohledu 6 měsíců čekání a zbytečné. ..Chapu,zže nevíš jak dál. .Vse bych ji řekla a rozhodla se podle reakce..Já ted jdu na ivf a pokud se mi něco nebude zdát půjdu taky jinam..Jinak uz me taky napadlo jít jinak Na konzultaci...ale pak jsem si to rozmysla,pac znám holky co otěhotněl. .tak nechci panikařit, abych zase ne začínala znova...A nejblíž mam Prahu..je jich tam hodně, takže bych vůbec nevěděla kam:/ Odkud jsi ty? Jinak me přijde, že manžel nemá čas to resit..jen občas na toto téma přijde řeč. .oni to máj asi jinak:/

ratatooy
4. čer 2015

@valerie111 známá si vybrala po tolik pokusech v pze kliniku celkem neznámou bych řekla a tam jim to vyšlo

kytka12
4. čer 2015

Myslím si, že většina CAR center jde po penězích a podle toho taky doporučují hlavně IVF a ty dražší varianty. V Pardubicích Dr. Novotná zkouší, coby mohlo zabrat, teda aspoň u mě. Už jsme zkusily 3 embrya na transfer a jen to první se chytlo, ale jen na chvíli. Úplně nejhorší byla pro mě psychika a pocit bezmoci, když už se to chytlo, ale nevyvíjelo se jak má. Nevím, jestli v jiném centru při jiné léčbě by to bylo hned a lepší. Fakt těžko říct.

ratatooy
4. čer 2015

@kytka12 no záleží fakt co s těma embryama vše dělali jestli je nechali jen tak co z nich bude?nebo je podrobněji zkoumali,nechali prodlouženou kultivaci,PGD atd

misutka30
6. čer 2015

@valerie111 Ahojky. Tak si říkám, že je zajímavé, jak v každém centru asi fakt pracují jinak. Já mám imunologický nález, jak jsem už psala, manžel má špatné spermio, dokonce jen 1% dobrých spermií a už jsem po 6 transferech a zatím nás do dárce nikdo netlačí. Imunoložka o tom nemluvila vůbec, té je to asi jedno úplně, jak jsem tak pochopila. Ta pouze interpretuje výsledky z krve a tečka. A ty píšeš, že manžela na imunologii 2 měsíce léčili, můžu se zeptat, co to konkrétně obnáší a co znamená že mu pak udělali imunologický spermiogram?
Já hodně zvažuji, že bych s výsledky imunologie zašla ještě k jinému lékaři. Děsí mě, že prednison beru už nějaké 4 měsíce v kuse a než přijdou kontrolní výsledky z imuno, budou to další téměř dva měsíce, kdy je prý nesmím vysadit (i přesto, že výsledky budou patrně zkreslené a k ničemu), takže celkem už 6 měsíců...
Já jsem od Hradce Králové, takže HK nebo Pce máme nejblíže. A do jakého CAR chodíte vy?

kytka12
6. čer 2015

@misutka30 Doktorka mi říkala, že Prednison je možné brát právě jen těch 6 měsíců v roce, pak to rozhodí minerály aj. v těle. Čili, jestli jsem to pochopila správně buď budu 3 měsíce brát Prednison a pak lze jen 2 cykly KET a pak už jen klasický sex bez kondomu zbytek roku. Jinak dle lékařky se má brát Prednison po IVF do 20 týdne těhotenství - čili asi 4 měsíce z důvodu prevence potratu. Je to holt složité. 😒

ratatooy
7. čer 2015

no holky co si budem povídat všechny hormony jsou srajdy a to co jsme do sebe už nacpali nám udělá v životě pěknou paseku na zdraví

kytka12
7. čer 2015

@ratatooy Neviděla bych to tak tragicky. Tělo se vyčistí a bude to v pohodě. 😉

ratatooy
7. čer 2015

@kytka12 no tak to bohužel neni tak jednoduchy,a to mi věř ,věnuju se tomu hodně co tělu jak škodí a jak co funguje a farmacie kam spadá i toto je pro naše tělo katastrofální,stejně tak třeba plno žen neví jakej zabiják je antikoncepce

valerie111
10. čer 2015

@misutka30 Ahoj,jj,každý centrum funguje jinak...čim vic tu čtu, Tim vic si to uvedomuju. Manželovi předepsali nějaký léky a vitaminy,doporučilo méně prace a stresu...a co se tyče imu spermiogramu,tak jsem pochopila,že ten geneticky je asi méně náročnou na vyhodnocení, pac to jsou výsledky za 2h,ale na imunologicky se čeka v Plzni skoro měsíc. Nevím, co přesně má manžel špatne, moc se v tom nevyznám, pochytil a jsem, že jich má málo, liny a něco špatne s hlavičkama. A tou léčbou chtěli docílit, aby po ivf nám zůstalo vic embryjek a ne z 21 jen 2 k et.Ale změna byla jen minimální. .tak nás vrátili do centra a doporučili pulku oplodnit dárcem...Upřímne taky tomu moc nerozumim. Jinak nám při 1.ivf dělali isci a prodlouženou kultivaci.Ted čekáme na menzes a začínáme s přípravou na 2.ivf. Tak ted váhám jestli ještě nezkusit bez darce...pac tak budeme mit svých jen půl embryjek,tudíž polovicni sance na nase mimko..strašný rozhodování...ale zase na druhou stranu co když to bude neúspěšnýjako 2x předtím. ..o to horší psychika...a bůhví kdy znova..už se snažíme 2,5 roku a čim dyl to je Tim hůř mi přijde :(

valerie111
10. čer 2015

@misutka30 Ahoj,jj,každý centrum funguje jinak...čim vic tu čtu, Tim vic si to uvedomuju. Manželovi předepsali nějaký léky a vitaminy,doporučilo méně prace a stresu...a co se tyče imu spermiogramu,tak jsem pochopila,že ten geneticky je asi méně náročnou na vyhodnocení, pac to jsou výsledky za 2h,ale na imunologicky se čeka v Plzni skoro měsíc. Nevím, co přesně má manžel špatne, moc se v tom nevyznám, pochytil a jsem, že jich má málo, liny a něco špatne s hlavičkama. A tou léčbou chtěli docílit, aby po ivf nám zůstalo vic embryjek a ne z 21 jen 2 k et.Ale změna byla jen minimální. .tak nás vrátili do centra a doporučili pulku oplodnit dárcem...Upřímne taky tomu moc nerozumim. Jinak nám při 1.ivf dělali isci a prodlouženou kultivaci.Ted čekáme na menzes a začínáme s přípravou na 2.ivf. Tak ted váhám jestli ještě nezkusit bez darce...pac tak budeme mit svých jen půl embryjek,tudíž polovicni sance na nase mimko..strašný rozhodování...ale zase na druhou stranu co když to bude neúspěšnýjako 2x předtím. ..o to horší psychika...a bůhví kdy znova..už se snažíme 2,5 roku a čim dyl to je Tim hůř mi přijde :(

misutka30
13. čer 2015

@valerie111 Ahoj, úplně tě chápu, že to rozhodování je velmi těžké.... já si to stále neumím představit, že bychom měli dárce. S tím snažením jsme na tom stejně, taky 2,5 roku. No, my už máme 2 IVF pryč, k tomu několik minimálních stimulací a kde nic tu nic. Podle toho co píšeš, tak mému manželovi taky dělali imuno spermiogram, ale doktorka k tomu nic neřekla, to že jich má málo a ve špatném stavu jsme věděli už předtím, jinak snad po imunologické stránce je OK. Já jsem stále bezradná, uvažuju, že bych zkusila až mi přijdou výsledky kontrolního imuna, objednat se do Podolí, kde dělají také imunologii a vyslechnout si názor dalšího lékaře. Co jsem tu i četla, prý tam kolikrát doktoři řekli, že s určitými výsledky se nediví, že se IVF nedaří a je nutné přeléčení. V mém CAR mám pocit, že tu imunologii podceňují..... je to kolikrát zoufalý boj, jsme vyložené závislí na tom, co ti kde který doktor poví a člověk mezi tím lítá, neví a ještě ti řeknou, že se musíš rozhodnout sám☹
jinak my jsme při prvním ivf měli 12 vajíček a také zbyly 3 embryjka. Tenkrát jsme měli ISCI. Podruhé už nám doporučili PISCI a embryolog sám řekl, že to potřebujeme, protože se jen velmi málo spermií přichytávalo na ten gel či co to je... neuvažovali jste třeba zkusit i tuhle lepší metodu výběru kvalitních spermií (i když je pravda, že k tomu je potřeba myslím určitá koncentrace spermií a aby byly schopné "vycestování", jak nám to embryolog vysvětloval).

jawuna
15. čer 2015

Ahoj holky, jen jsem na vás náhodou narazila, tak se chci podělit se svou zkušeností. Mám za sebou už dvě IVF, předtím to 4x nedopadlo...teď mám dvě zdravé krásné děti. Myslím, že všichni hrozně řeší imunologii, ale u nás byl třeba problém úplně někde jinde, v genetice spermií. Ani jsme nevěděli, že takové vyšetření existuje, určitě to nedělají všechny centra, jmenuje se to fragmentace DNA spermií, jinak všechny ostatní výsledky byly úplně v pohodě. No a taky nevím, jestli jste si někdy porovnávaly centra mezi sebou, ono to asi úplně jednoduše nejde, ale třeba jak psala @ratatooy, nám hrozně pomohlo PGD...spousta center transferuje embrya brzo, v blbou dobu, neumí mrazit a asi ani neumí dobře nastimulovat, takže se dívejte i po tom jaký mají výsledky. Kdybyste chtěla některá poradit, napište SZ

ojejej
16. čer 2015

@jawuna ahojky, no já bych tak potřebovala poradit. Jsem psychycky na dně. Nevím, co dělat, tak se zahrabat pod zem ☹. Měli jsme 9 embryí, při posledním KETu 3 embryí se chytlo jen jedno a to jsem v 6tt. potratila. Co na to říct? Všechno je ok, jen se embrya nechytají, příroda to prostě nechce, za ty 2 roky jsem na dně, teď jsem si zažádala o lázně, tak snad vyjde aspoň to. No a pak chceme zkusit právě to PGD, nebo PGS, nevím, zda je to to samé.. Jinak já jsem 100% zdravá, manžel má katastrofální spermiogram, na tom to vše vězí, všechna vyšetření máme za sebou, máme prý jen zkoušet dál.. jenže můj psychycký blok z injekcí, strach že to zas nevyjde.. doktor nám zavedl 3 embrya, že se to prý už nedělá, s náma si nevěděli už rady a ani to nevyšlo.. poradíš mi, co obnáší to PGD?

valerie111
16. čer 2015

@ojejej Ahoj...jsme na tom podobne. ..Já zdrava,manžel katastrofální spermiogram...Ted nám po dvou neúspěšných et už doporučili pulku oplodnit dárcem.Mužů se zeptat jaky vyšetření,metody mate za sebou?

valerie111
16. čer 2015

@valerie111 A kolik máte za sebou ivf a et? Šokuje me, že nám nenabidli žádný další vyšetření o kterým píše jawuna..a doktor v centru I imunolozka navrhli dárce. .

jawuna
16. čer 2015

@ojejej Ty jo, tři embrya? Blázen...a vy taky, že jste to dovolili 😖 V centru, kam jsem chodila tvrdí, že když dáváš embrya po jednom, tak máš o hodně větší šanci než když jich tam dáš několik najednou. Akorát jste si snížili šanci na to, že se to povede 😒
PGD je když máš ty nebo tvůj muž nějakou genetickou nemoc, nebo ji třeba máte v rodině, a PGS je jen screening, hledají jestli něco nenajdou. My jsme měli PGS, které nám navíc zaplatila pojišťovna, takže nás to nestálo ani kačku navíc. Pokud si potratila a máš správnou pojišťovnu, tak na něj máš určitě taky nárok. Já mám VZP, ale platí jich to myslím víc.
To PGS pro tebe neobnáší nic, akorát se embryjka před použitím vyšetří tím PGS, můžeš se podívat tady na tu stránku, tam je to vysvětlený http://www.sanatoriumhelios.cz/pgd

Strana
z7