Opakující se potraty. Má smysl vyhledat pomoc v IVF centru?
Prosím o radu, už jsem vyřízená. Snažíme se s manželem o miminko asi rok. 3x jsem měla pozitivní těhotenský test, ale vždycky jsem pak začala krvácet. Už nevím, jak dál. Jak tuto situaci zvládnout a co mám vlastně dělat, aby se to povedlo. Moje gynekoložka mi udělala odběry, všechno je prý v pořádku a máme to zkoušet dál. Jsem prý mladá a povede se to. Zvažuju, že se objednám do nějakého IVF centra. Má to smysl? Můžou na něco přijít? Manžel zatím o IVF nechce slyšet :(
Ahoj, na diskuzi jsme narazila až teď, tedy v době kdy jste již objednaní. A určitě je to správné řešení 🙂
Já první těhotenství potratila v 7. týdnu. CAR jsme také docela odkládala až po dalším roce a půl snažení. Asi jako část žen, jsme pociťovala chybu u mě. Psychika šla po potratu dost do kopru a nikdy jsem nebyla moc sebevědomá bytost 🙂
Určitě ti to pomůže jak v rámci psychiky, tak já to měla i tak....že když jsem v čekárně na CARu viděla další holky...mladší, starší, krásnější, hubenější, silnější....tak mi došlo, že se to fakt může stát komukoliv a nějaká "genetická loterie" na to nemá vliv.
Držím palce 🙂
@jitule95 Dnešní medicína umí zjistit fascinující věci a i pokud to pomáhá tvé psychice, tak je to super.
@jitule95 mě přijde že to zbytečně hrotíš a pak se z toho hroutíš. Zkoušíte to rok, navíc tělu asi moc oddych nedopřáváš (ano, i po potratu se tělo potřebuje dát dokupy) a už teď cítíš že psychicky na tom nejsi dobře. Já bych se nějdřív zkusila srovnat sama se sebou a pak řešila co dál.
@jitule95 mě přijde že to zbytečně hrotíš a pak se z toho hroutíš. Zkoušíte to rok, navíc tělu asi moc oddych nedopřáváš (ano, i po potratu se tělo potřebuje dát dokupy) a už teď cítíš že psychicky na tom nejsi dobře. Já bych se nějdřív zkusila srovnat sama se sebou a pak řešila co dál.
@journals naprosto souhlasím, dle příspěvků je zřejmé že paní hodně tlačí na pilu, tělu oddych nedopřeje a v tom může být taky zakopaný pes.
@journals naprosto souhlasím, dle příspěvků je zřejmé že paní hodně tlačí na pilu, tělu oddych nedopřeje a v tom může být taky zakopaný pes.
@linusha ženský mě tu asi sežerou, není to nic osobního vůči dotyčné, ale ono je taky být těhotná a “být těhotná”… někdy jsou ty testy cesta do pekel a mnoho žen s testy pracovat neumí. Vidí se to tu každý den…
Takže já bych doporučila nejdřív trochu uklidnit situaci, naopak do žádného centra nechodit, ale vyčistit hlavu, uvědomit si situaci a vyhodnotit jak celý ten rok probíhal, jestli bylo testováno správně a jestli jsi se sama k sobě chovala fér….
@linusha ženský mě tu asi sežerou, není to nic osobního vůči dotyčné, ale ono je taky být těhotná a “být těhotná”… někdy jsou ty testy cesta do pekel a mnoho žen s testy pracovat neumí. Vidí se to tu každý den…
Takže já bych doporučila nejdřív trochu uklidnit situaci, naopak do žádného centra nechodit, ale vyčistit hlavu, uvědomit si situaci a vyhodnotit jak celý ten rok probíhal, jestli bylo testováno správně a jestli jsi se sama k sobě chovala fér….
@journals já vás rozhodně nesezeru protože absolutně souhlasím. Sama jsem za těch deset let co jsme čekali na dceru prošla od neustálého testování, různým pokusům v centrech, navštěvování čínské medicíny, pití a jezeni různých doplňků, dělání všeho a nemožného aby i my jsme měli rodinu, závisti druhým že oni děti mají a my ne, přes neskutečné tlačení na pilu, krizí ve vztahu kvůli CAR až po psychické vyčerpání. Takže i chápu autorku, ale je to cesta do pekel. U mě procitnutí, že takhle dál nechci fungovat přišlo až ve chvíli kdy jsem vážně onemocněla a měla jsem co dělat abych utekla hrobníkovi z lopaty. Po ukončení všech hokusu pokusů a smíření se s myšlenkou že prostě děti mít nebudeme jsme se v 3. těhotenství dočkali dcerky.
@jitule95 možná mohou ranit, jsou ale myšleny dobře a jsou vyřčeny od žen které si prošly tím samým co ty a moc dobře ví jak všechny neúspěchy mají vliv na psychiku. Bohužel ty nejsi ve fázi, že jsi ochotna takový názor přijmout a trochu mi přijde že vlastně od všech čekáš, že ti zatleskají a doporučí ti běžet do nejbližšího CAR. Dle tvých příspěvků mi přijde, že jsi ve fázi ,,já chci dítě teď hned,, a každý názor který ti doporučí něco jiného než car je v tuto chvíli pro tebe špatný. Chápu to, ale časem sama zjistíš, že ty rady a názory nebyly špatné. Ono hodně neúspěchů v početí právě spočívají v psychice, v hlavě a upínání se na těhotenství a dítě.
@jitule95 Já bych třeba nevolila psychologa z CARu. Ano, je to odborník, mají s nim spolupráci, protože ví, že je to pro klientky náročné a i je fajn, že nabídnou 2 konzultace zdarma. Nicméně ve mně by pořád hlodal červíček a kde leží jeho loajalita, když je spolupracovník daného CARu 🙂. (Klidně můžu někomu připadat jako paranoidní 🙂 )
Klidně ho vyzkoušej, ale já bych si hledala psychologa mimo CAR, i když i konzultace s psychologem CARu může být pro tebe prospěšná, protože 3 potraty do roka jsou náročné na psychiku.
Já jsem to po době nejde to, cca 1 rok, to řešila s gynekologem. Ten mě poslal do CARu a jsem ráda, že mě tam poslal a neříkal, ještě tomu dáme půl roku. Mně pomohlo slyšet, že vejcovody mám průchozí, na genetice není chyba, hormonální profil OK. To, že se komunikace mezi mnou a CARem trochu vyhrotila a skončilo to tak, že jsem se rozhodla, že tam chodit nebudu, je věc jiná.
V té fázi, kdy jsem potřebovala něco řešit a dělat, tak zakazovat mi CAR, říkat, že je to zbytečné, že jsem mladá, že naše snažení tvá jen chvíli, že to ještě nic neznamená, že si mám dát dohromady psychiku, že to nemám hrotit atd. beru jako bagatelizaci svých problémů a na to jsem háklivá. Mentální nastavení na tyhle lidi bylo, je to nevyžádaná rada a o tu nestojím, tak si ji strč někam.
Na druhou stranu psychika dělá obrovsky moc a je potřeba se dostat do rovnováhy, uvolnit.
Hlavně bych si vždy vzala čas na rozmyšlenou, to co mi navrhnou CARu a v klidu si to rozmyslela doma, jestli je to pro mě to pravé ořechové a jestli to skutečně chci podstupovat.
@jitule95 ja mela nediagnostikovanou celiakii. Proto opakovane potraty. Nikdo na to neprisel,ani na testech v CARu. Jedine stesti, ze casto zijeme mimo Evropu a nejedla jsem lepek...
@janedv mě na celiakii přišli taky až po potratech po přirozeném otěhotnění. Během 3 cyklu ivf a 3 IUI v car se na to nepřišlo. Napadlo to až mého nového gynekologa a poslal nás na opět genetiku a vyšetření které se na to zaměřili. Mám geneticky podmíněnou celiakii, zděděnou po linii od mé mámy.
Ano určitě to smysl má a po takové době zvlášť. Nechte si udělat genetiku a další vyšetření které vám doporučí. Přeju hodně štěstí a snad se zadaří 😊

@jitule95 Je fajn, že jste si to vyříkali a že jste se objednali. Z mého pohledu to zbytečné není.