icon

Povedl se ET nebo KET s třídenním embryem?

yvonne2
10. led 2018
Strana
z4
8slunicko6
11. led 2018

@lussinka88 Ano -když je vajíček málo tak se doporučuje kultivaci nedělat aby bylo co transferovat... ale moc teda nesouhlasím s tím, že to šetří peníze (ze své zkušenosti)-měla jsem 10 vajíček a 3.den byla 4. Jedno transferovali a ostatní dali mrazit-a pak jsem za každé další vložení embrya platila 3500... Kdežto kultivace byla cca 2500 a to je oproti KETu jednorázová položka. Takže určitě se tím peníze nešetří-alespoň ne v případě kdy je vajíček dost a mrazí se i nekvalitní (mrazení embryí stálo 5000)-to si pak CAR pěkně nahrabe za každý takový nevydařený transfer.... V druhém CARu (a nebyl to Helios) mi embryoložka řekla, že z jejich zkušeností je šance s 5 denním cca 55% kdežto s 3. denním 30%. Měla jsem zase 10 vajíček a do 5. dne zůstalo jen jedno (z něj mám dcerku) ale i když jsem připlatila za kultivaci, tak jsem zase ušetřila peníze za zmražení (nevhodných embryí) a následné KETy (které by nejspíš nevyšly když se do 5. dne už další embrya nevyvíjela)...

@yvonne2 Do vejcovodu se transferovat nedá protože katetr může vejcovod poškodit a pak je zde velmi velké riziko mimoděložního těhotenství. Ale držím palce aby vyšel transfer příště-snad se vám to povede!

lussinka88
11. led 2018

@yvonne2 0,2 katastrofa neni. 🙈 me je lito, ze te nekdo takhle strasi. Ja mela pred nekolika lety 0,8 to mi bylo 26. Za tri mesice mi ho premerili a mela jsem 2,5. U ivf jsem mela 30vajicek a z toho 29embryi ;) Podle toho jak vetsina doktoru vyklada, ze amh je stav vajecniku a kvalita vajicek, tak bych musela asi podstoupit translantaci nebo nevim co. Meri se hladina protilatek, takze hodne veci ovlivnuje vysledek. Vubec bych se na hodnotu nezamerovala kor v tvem pripade, kdy jsi mela v nativu 3vajicka jeste k tomu vsechny oplodneny!!! 🙈 promin ale kolik lidi to ma?

A k tomu dotazu proc se nezavadi do vejcovodu... podle me to neni mozne a hlavne to je strasne riskantni (IVF se dela i u lidi kdy maj problem s vejcovody a mohlo by u nich dojit k mimodeloznimu tehotenstvi coz neni zadanouci - naopak je to zivot ohrozujici). Pokud te to uklidni, tak pri transferu se zavadi embrya ve specialni kontrastni tekutine, aby bylo videt kde ebryo je a zda nahodou nezustalo v katetru. Kdyby jsi na utz videla, tak si urcite vsimnes ze cast te latky se do vajecniku dostane - muze tam byt i embryo - tzn ze stejne musis pocitat s tim ze muze dojit k mimodeloznimu tehu - je to i v souhlasu s ivf. Podle me neni v lidkych silach to udelat tak jak to dela telo ;) je to proste zasah do neceho prirozeneho. Kazdopadne telo je neskutecny v tom, ze dokaze prijmout veci jinak (vem si transplantace, apod). Podle me v tom hraje roli stesti, nahoda a hlavne psychika.

lussinka88
11. led 2018

@8slunicko6 je to proste o nahode... Ja osobne bych 3denni embrya nemrazila a pokud by byly 3 tridenni, tak se zavedly vsechny 3. Nad tri ks bych delala prodlouzenou kultivace s tim, ze je mozny se prijde o embryo ktere by se mohlo chytnout. Myslim ze i tento postup maji nekde v CARu, kamaradce taky pred 3rokama zavedli 3 tridenni a ma chlapecka. U toho nativu bych sla i do tridennich.
Ty procenta uspesnosti jsou takovy zavadejici, protoze vetsina lidi trasferuje 5tidenni tudiz vyssi uspesnost. Spis bych chtela zavest co nejvetsi pocet embryi (jde max 3).

soleilll
11. led 2018

@yvonne2 Bez prodloužené kultivace bych na embryotransfer vůbec nešla. Právě v těch pár dnech kultivace jsme měli nejvyšší počet "úmrtnosti", kdy se embrya přestala vyvíjet. Takže kdyby se taková zavedla do dělohy 3. den, bylo by to k ničemu a zaplatili bychom celou částku za komplet IVF i s ET. Radši připlatit za PK a zavést jen ty, co to přežijí a vyvíjí se celou dobu dobře - výrazně to zvyšuje šance, že zůstaly ty schopnější. Když je embryí málo a nepřežije žádné, radši nic netransferovat a počkat na další cyklus.

lussinka88
11. led 2018

@soleilll tak s nativem by mohla cekat nekolik mesicu za statisice... lepsi mala sance nez zadna sance ;)

yvonne2
autor
11. led 2018

@lussinka88 lusi dekuju za podporu. Uz jsem se oklepala a premyslim jak co nejvice pojistit posledni ket. Mluvila jsem s embryolozkou a dohodly jsme se, ze na me prani necha kultivovat po rozmrazeni do stadia morula a to pry je moment kdy se embryo dostava i do delohy. Pritom je mensi riziko, ze embryo neprezije, nejvic umre paty den. Tak si myslim, ze by to mohl byt dobry kompromis co myslis? Bylo by to 4denni embryjko. Prijde mi to jako dobrej napad a napovi nam to i co by se delo v tele...

yvonne2
autor
11. led 2018

@soleilll prosim kdy byla ta umrtnost nejvyssi paty den?

yvonne2
autor
11. led 2018

@lussinka88 ano spravne sis vsimla, ze sice mam malou vyteznost folikulu, ale v kazdem je vzdy vajicko, ktere je nakonec i zrale a ted byl procentni uspech i pri oplodneni. Takze si myslim, ze jich je malo, ale asi budou o to lepsi nez kdyz ma nekdo 30 a zbyde 5?

yvonne2
autor
11. led 2018

U me nema cenu delat stimulaci vajecniku, je to stejny vysledek jako s clostilem a je to rozdil 20.000 kc

pavlapavlapavlapavla
11. led 2018

@soleilll presne tak. Nechapu ze v teto dobe je Car ktery toto dela. V dnesni dobe uz se na prodlouzenou kultivaci v dobrych Car ani neptaji. Je to soucasti lecby. Vykultuvuji embryo do stadia blactocysty, coz odpovyda embryu v deloze a pak teprv zavadeji. Ty co neprezijou maji nejakou chybu a neuchytily by se ani jako tridenni. Jsou samo vyjimky, ale tech je minimum. Nechapu ze za toto berou od lidi penize ....

yvonne2
autor
11. led 2018

Docetla jsem se, ze se embryo dostava do delohy ve fazi morula coz odpovida 3-4 dni takze to petidenni tam davaji o den pozdeji? Kazdopadne i ta embryolozka se odvolava na nejnovejsi klinicke studie kdy je prenos 5dennich blastocyt pry rizikovy z pohledu genetickych abnormalit...ja ten clanek vcera taky nekde cetla...ale kazdy veri svemu postupu to je jasne

soleilll
11. led 2018

@yvonne2 Nejvyšší úmrtnost byla právě mezi 3. a 5. dnem, kdy odešla snad půlka... V našem konkrétním případě by tedy ET 3. den byly jen vyhozené peníze (do kapsy IVF centra). Obě děti mám z PK a transferovány byly vždy 2 embrya, ze kterých se uchytilo jedno. Přitom zisky vajíček byly přes 20 ks (po stimulaci). Samozřejmě je to strašně individuální, ale nechápu, že se někde ještě dělá ET 3. den - ani přirozeně se takto staré embryo do dělohy ještě vůbec nedostává!

yvonne2
autor
11. led 2018

Ja chapu tve argumenty, oni ale se tremi vajicky nedelaji PK, protoze je jich malo, takze to vyhodnocuji tak, ze je prece lepsi mit 3 embrya tridenni a mensi sanci nez vlastne treba zadne. Takto bych neotehotnela asi nikdy? Kdybych mela aspon 5 vajicek urcite bych uz chtela PK, ale u me jsou ta tri uz maximum

yvonne2
autor
11. led 2018

Jinak v tomto caru u tech co maji hodne vajicek PK bezne delaji

sonisek
11. led 2018

Já měla ET 3denniho embrya a nevyšlo to. Víc jich nebylo,bohužel...

sonisek
11. led 2018

Jo a ani PK nedělali,jen AH

8slunicko6
11. led 2018

@yvonne2 U mě odpadla 4.den.... tak uvidíte jak se to poslední vyvine... každopádně to můžete zkusit podpořit přírodně-já užívala ostropestřec na vyčistění jater a organismu po těch všech hormonech (a to opravdu doporučuji-dá se koupit v lékarně do 100,-) a pila ženský čaj+po transferu jsem hned jedla ananas a jídla kořeněná chilli protože to snižuje autoimunitu a oblbuje tělo aby nezabíjelo vlastní buňky..

8slunicko6
11. led 2018

@yvonne2 Byla jsem na v1.IVF v tomhle CARu a měla vajíček dost, přesto mi PK neudělali a ani nenabídli-když jsem se zeptala tak mi doktor řekl že to je zbytečnost...

soleilll
11. led 2018

@yvonne2 Na tvým místě změním CAR. K čemu je ET 3. den, když je šance na přežití takových embryí menší? Jejich kvalita se pozná právě při PK. Tím síš, že jich je málo, bych si je pomocí PK "proklepla", jestli jsou životaschopné. Osobně bych neabsolvovala ET jen proto, že to zkusím, ať je vůbec co transferovat... Nicméně je to tvé rozhodnutí. Přeju hodně štěstí a co nejkratší čekání.

pavlapavlapavlapavla
11. led 2018

@yvonne2 procti si zakladni info u par Car a uvidis, ze opravdu se 3 denni embrya uz netransferuji. A taky uz se netransferuji dve a vice embryi. Dobry car zavadi jen ty nejkvalitnejsi emvrya. Coz u tridennich neni mozne zjistit. Taky preju hodne stesti, ale zmen CAR. Tudy cesta opravdu nevede ...

lussinka88
11. led 2018

@yvonne2 já myslím, že je to normální postup... u našich rozmražených blastocyst se čekalo jestli se začnou vyvíjet dál aby se vidělo, že mražení jim neublížilo a že jsou schopné dál se vyvíjet. V případě, že by se dál nevyvíjeli, tak by transfer nebyl - neplatil by se KET 🙂. Hodně studií uvádí, že KET bývá úspěšnější právě díky tomu, že když zvladnou zmražení a rozmražení tak jsou odolnější 🙂.

Já myslím, že ke každému pacientovi se má přistupovat individuálně (i z finančního hlediska, které v tomhle procesu bohužel hraje taky významnou roli) a v tvém případě mi to přijde správný. Jen se mohl zvážit transfer všech embryí, ale nechala bych to na daném CARu, protože oni tohle sledují a rozhodují se podle zkušeností (což ti tady nikdo neporadí líp, protože do mikroskopu jim nevidíme a řídíme se tím co jedna paní povídala). To co pomohlo jiným nemusí pomoct tobě - naopak ti to může ublížit. Tohle je opravdu věc náhody, protože je to tolik věcí co ovlivnuje výsledek, že nejde podchytit uplně všechno...
Většina nezasvědcených lidí si myslí, že lidi v těhle centrech hledí jen a jen na peníze, ale mě by zajímalo co by z toho ti lidé měli. Pracuju taky v laboratoři za směšný plat a žádný připlatky za to že někomu pomůžu/nepomůžu nemám. Své rozhodnutí, zda někomu něco doporučím zvažuju idividuálně podle zkušeností - nejsou prostě jen tabulkové věci a spousta věcí zůstava neobjasněných... To samý jsou doktoři v těhle centrech maji fixní plat, tak co by z toho měli fakt nevím. Ano je to byznys (jako všechno), to je jasny, ale spis nez v jejich rozhodnutí postupu bych rekla, ze je to byznys s lekama atd... lidí co je v CARech je hodne o ty nemaj nouzi.

@8slunicko6 asi tedy zalezi na doktorovi, ale PK se běžně dělá u vícero zdravých embryí. Zatím jsi první od které slyším, že by PK neudělali. Nevíš v jaké kvalitě jsi embrya měla?

Holky co se týče přírodních doplňků, tak bych v cyklu kdy probíhá transfer vůbec nedávala. Nějakou očistu organismu doporučuju, ale může to rozvratit (napravit) organismus a zbytečně je to další zaběr pro tělo coz u transferu by mohlo negativne ovlivnit vysledek... spis bych zasla nekam kde ti kdyztak srovnaj panev víc bych v cyklu s tranferem nedelala. Samozrejme ananas, grep, chilli nebo nejake jiné jidlo neublizi.

yvonne2
autor
11. led 2018

No my ale zmenit car nemuzeme (je to pravne slozitejsi), predtim jsem byla v gennetu uk a tam vysla dcerka na druhy a posledni pokus (ket blastocysta) asi to byla haluz. Mame dohodu, ze tento ket bude kvuli penezum uz posledni tak se snazim delat neco, abych ovlivnila vysledek, jeste mi napise nazor doktor co jsem mela v tom uk

yvonne2
autor
11. led 2018

Kazdopadne mi drzte palce pujdu asi uz zase za 14dni

renca1978
11. led 2018

Ja měla ze 7 folikulu jen 1 vajíčko a to zavedli po 3 denní kultivaci. Víc nechtěli čekat. A povedlo se. Mám 4 letou holčičku.

lussinka88
11. led 2018

@8slunicko6
@yvonne2 to je jen muj nazor...

yvonne2
autor
11. led 2018

@8slunicko6 a zensky caj je ten pro kojici zeny? Ten mi chutnal, ostropestrec si tedy koupim, jeste nejake rady co bych mohla brat pred transferem? Nejak vitaminy?

yvonne2
autor
11. led 2018

Dnes jsem si hned naordinovala vitamin b (pivo) 🙂))

renca1978
11. led 2018

@yvonne2 já měla taky nízký amh.... A podařilo se... Nejde o množství jako o kvalitu. Já měla po odběru jen 1 vajíčko

yvonne2
autor
11. led 2018

@pavlapavlapavlapavla v me situaci nechala bys rozmrazit to tridenni a dokultivovat aspon o den do moruly? Co jineho uz bych tedy mohla s nim podniknout?

0612
11. led 2018

Ahoj ja mám dvě děti z umělého oplodnění. První dcera byla z pětidenní blastocysta z ET. Povedlo se hned na první pokus.druha dcera byla z KET, také se povedlo hned na první pokus. Zamrazeno jako třídenní a dva dny ji nechali kultivovat a vložena jako pětidenní. takže u nás 100%úspěšnost

Strana
z4