icon

První dítě po 42. roce, 6x oplodněná - váš názor?

dagmarj
20. říj 2016

ahoj holky, nechci tu vyvolat vlnu kritiky a nebo aby se tu maminky napadaly, ale zajímá mě váš názor, muj nevlastní bratr se seznamil s ženou, je ji přes 40let, vzali se ale nedařilo se jim otěhotnět, tak šla na umělé a nakonec se to povedlo až na pošesté. už to jsem si říkala že je proti přírodě. Ona už teda porodila, ale měla preeklampsii a udělali ji cisaře. dítko se narodilo donošené v termínu a váží 1500g a má 40cm. samozřejmě je v inkubátoru. oni i přes to všechno chtějí hned další, protože chtěl syna a to jim nevyšlo. to už se u mě zvedá adrenalin, jako by jim nestačilo to jak to vypadá teď. myslím si totiž, že holčička bude vždy menší a že tam hrozí i nějaké vyvojové vady, třeba ledviny, atd co se projeví časem, nemusí hned a bude vždy chudinka kvuli rodičům kteří jdou prostě proti přírodě. HLAVNĚ SE TU NEHÁDEJTE. DĚKUJI ZA NÁZOR. TŘEBA MI HO POMŮŽETE ZMĚNIT.

kika_21
20. říj 2016

@carmilla Ano, jsou lidé, kteří to říkají-i můj muž to říká-něco na tom je. Ale u někoho, kdo dřív děti mít nemohl, to chápu bez výhrad-u 60-ti leté, o které se psalo nedávno na Seznamu, tam už to je za hranou. řekla, že dítěti bude 30, až tu nebude, takže se o něj postará. Byla to doktorka.

fallingstars
20. říj 2016

@dagmarj Kdyby Ti to bylo jedno, kolik dvoukilových dětí budou mít, a šlo Ti jen to nebožátko, jak píšeš o pár příspěvků zpátky, tak to tady přece nerozebíráš, nebo? Protože jestli se chtěla zeptat, jak jim tu situaci ulehčit a jak jim pomoct, neformulovala jsi to úplně přesně 😝

A jasně, můžeme se bavit o tom, co je ještě "s přírodou" a co ne,a kdybychom to rozebrali do detaily, najdeme toho sakra málo. Pokud bys náhodou během svého přirozeně počatého těhotenství v nejlepším věku pro reprodukci špinila / krvácela a doktor Ti předepsal utrogestan, ascorutin, co já vím, opravdu bys mu řekla ne, já to nechám na přírodě, protože ta rozhodne, jak to má být...? Nemyslím si 😉 Ono každý je hrdina, dokud se ho to netýká 😉 Ale předpokládám, že žiješ v perfektním souladu s přírodou, nebarvíš si vlasy, nepoužíváš Jar, deodorant, nejezdíš autem nebo MHD, sníš pouze, co si vypěstuješ nebo zabiješ, a neužíváš žádné léky ani na chronické problémy, protože když se řekněme udusíš po astmatickém záchvatu, bude to přece přírodní výběr 🙄

komive
20. říj 2016

@carmilla Já tvůj názor z části chápu, taky si nemyslím, že existuje něco jako "právo na dítě". Ale věda nám ivf umožňuje, proto je to pak už jen na daném páru, jestli se rozhodne tak nebo tak. Já ten lékařův výrok trochu otočím - není úžasné, že se v dnešní době narodí dítě třeba někomu, kdo by před 40 lety ve dvaceti letech přišel v důsledku zánětu o oba vejcovody a byl do konce života neplodný?

komive
20. říj 2016

@fallingstars Hele, já si vlasy nebarvim 😀 deo i jar přírodní 😀 jízda nejradši městem na kole 😀 lesana 😀 ne, teď si dělám legraci..on je spíš problém v tom, zda lze porovnávat prostředky, které ti zachrání život (operaci, léky) a prostředky, díky kterým lze mít dítě. Já v tom třeba rozdíl vidím. (A tím neberu ivf jako něco špatného. Jen něco, s čím je potřeba uváženě nakládat. Ale rozhodnutí je na každém.)

tysek9
20. říj 2016

To,že jsi po čtyřicítce pořídili dítě přes IVF, jim nezazlívám. Touha po dítěti bývá opravdu hodně silná. Ale pokud je pravda, že jejich miminko teď leží v inkubátoru a oni už vymýšlí, jak si hned pořídí "konečně Syna", považuji to za zvrácenost. Mají být šťastní, že holčička žije a doufat,že bude zdravá.

carmilla
20. říj 2016

@komive Přesně tak. Možnost IVF je úžasný dar, ale i s ním je třeba rozumně a citlivě nakládat. Pokud někdo přijde o možnost mít dítě kvůli zánětu, úrazu, operaci apod., je to fantastické! Ale nakládat s IVF tak, že si i někdo v padesáti může pořídit dítě, protože zrovna potkal toho pravého, dřív se mu to nehodilo, teprve nyní si uvědomil, že život bez dětí nemá smysl atp. - to už je zpovykanost.

kika_21
20. říj 2016

@fallingstars Tak to bylo super!Ještě, že teď nejdu pro barvu na vlasy...

victress
20. říj 2016

@tysek9 přesně jak píšeš "pokud je pravda" , ale víme my diskutující tady na MK, co je pravda? víme jen to, co nám zakladatelka této diskuse o nich sdělila, že oni říkali, ale ti rodiče sem nepsali a jejich názor vůbec neznáme a nevíme, jak to doopravdy je, třeba jim špatně porozuměla, jenom si povzdychli nebo tak něco a už je z toho aféra a oni jsou ti nejhorší 😝

dokument
20. říj 2016

@dagmarj muj nazor je ten, ze to je bratruv zivot a jeho vec 🙂 Pisu to v klidu a miru 🙂 Miluji se a chteji mit spolu deti. Vek ji tlaci, mozna by jinak pockala dva tri roky. Variant je spousta. Jsou pary, ktere se miluji a muz je vyrazne mladsi, ona ma dite z predesleho vztahu a presto jsou spolu. Lidi se maji radi i po narozeni ditete. Nejsou spolu vzdy za cilem rozmnozit se, ale maji k sobe navzajem uctu a pritomnost toho druheho potrebuji, maji se radi. Kdyz se jim narodila tak malinka holcicka, uvitali by od rodin spise podporu 🙂

fallingstars
20. říj 2016

@komive Podle mě to moc velký rozdíl není, já tedy nevidím žádný. Je to možnost, kterou nám přinesl pokrok, stejně jako prodloužení života a čím dál širší možnosti léčby. A pokrok lidstvo nezastaví. A to, že teď je to nutnost pro lidi po zraněních nebo nemocích anebo "rozmařilost", chceme-li to tak nazvat, u lidí, kteří jen prostě z nějakého důvodu propásli ten "správný" čas, neznamená, že nemáme v ruce metodu, která za pár desítek let nebude jediným způsobem rozmnožování. A to už dostane jiný rozměr...a není to ani tak velké sci-fi...

jako můžeme vést ještě filozofickou debatu o tom, jestli lidstvo jako celek za takové úsilí udržet ho při životě vůbec stojí, ale to už bychom zase byly úplně někde jinde 🙂

komive
20. říj 2016

@fallingstars Tak třeba to prodloužení života je docela zásadní etické téma, které taky není vždy pozitivní, ale to už je taky na jinou debatu.

K poslednímu odstavci - za mě stojí 🙂

salenas
20. říj 2016

nečtu ostatní komentáře ... ale je to jejich věc a oni riskují zdraví ženy a miminka

autorko, píšeš, že se zadařilo až na pošesté, ted je jí 42 let, jak dlouho jim to trvalo ? to se museli přeci snažit dlouho, 6 pokusů není jen tak, odběry atd, vždycky jsou časové prodlevy. já mám za sebou jeden pokus ivf, v lednu a až nedávno se podařilo otěhotnět ...

fallingstars
20. říj 2016

@komive Tak teď už se v tom pokroku dostáváme na etickou hranu asi ve všem, když se nad tím člověk zamyslí...

🙂 No...za mě právě asi spíš ne...ne v tom stavu, v jakém se nachází teď 😔

sunny8
20. říj 2016

@komive myslím, že @fallingstars nepíše o prodloužení života jako o etickém tématu, ale spíš jako o faktu spojenym se socioekonomickym vývojem společnosti v uplynulých asi tak 150 letech... a s tím souvisí právě i to zlepšení zdravotních podmínek

fallingstars
20. říj 2016

@sunny8 Tak jsem to myslela, díky. I když asi by se to taky dalo rozporovat, jestli to není vlastně proti lidské přirozenosti... 🙂

komive
20. říj 2016

@fallingstars Bylo hůř 🙂

mysicka_lb
20. říj 2016

Ahojky, já osobně uvažuju podobně jako Ty a v duchu si tak trošku klepu na čelo, ALE domnívám se, že 1. je to jejich věc, 2. chtít a uvažovat o něčem ještě není to samé, co to udělat a 3. dotyčná se nachází v psychicky i fyzicky velmi náročném období a určitě by si zasloužila moře květin a gratulací namísto odsuzování a teoretizování, co vše jejímu děťátku hrozí. Myslím si, že pokud právě porodila a dítě má v inkubátoru, může snít na nemocniční posteli třeba o trojčatech, ale velmi brzy svůj názor pravděpodobně změní. Takže být tebou, přestanu se stresovat, nahodím úsměv a jdu koupit kytku.

sunny8
20. říj 2016

No, tot otázka, ale na druhou stranu možná je tou přirozenosti vývoj, člověk začínal někde v jeskyni... Jen se ten vyvoj v posledních letech možná trošku víc zrychlil. ☺️

sunny8
20. říj 2016

@fallingstars - zapomněla jsem tě označit...

kolibricek36
20. říj 2016

@tysek9 vy jste jansovidka - jak víte jistě že si vymýšlí a na usud malé nebdají - jak múžete to říct, vím, že to tak vypadá podle psaní paní, která je vlastně už odsoudila ve svém srdci - píše co si sama domýšlí, aniž by možná věděla - proto té co tuto distusi založila radím že si má napřed zajít popovídat s níma mezi 6-ti očima, a pak tu vytrubovat do světa

kolibricek36
20. říj 2016

@mysicka_lb přesně 🙂 🙂 🙂

tysek9
20. říj 2016

@kolibricek36 Přečtěte si laskavě, že větu začínám slovy "Pokud je pravda, že...". Takže nikoliv. Nejsem jasnovidka, pouze jsem vyjádřila svůj názor za předpokladu, že zakladatelka píše vše podle pravdy.

kika_21
20. říj 2016

@kolibricek36 Hele,myslím, že bude lepší, když si s nimi promluvit nepůjde.Pro všechny.Dítě má mít klidnou maminku a je fajn, když se rodinné vztahy utužují, ne narušují.

journals
20. říj 2016

Eh... to je teda zase debata...
Sama jsem měla při narození kilo a jako podmírák se fakt necítím, takže teta by neměla malovat čerty na zeď jen kvůli porodní váze.
Ne, že by těhotenství po 40 bylo zcela dobrým nápadem, jistě jsou i lepší úvahy o životě, ale proč to proboha tak odsuzovat? Narodila se jim zdravá holčička, vždyť to je velká radost! Nebudu komentovat další věci o kterých nic nevíme, situaci neznáme, ale příspěvek zadavatelky mi přijde strašně zlý ☹ Když řekneš, že až se jim narodí kluk, tak jim rozhodně gratulovat nebudeš mi přijde fakt strašně smutné.
Upřímně - není to tvoje věc, nech to na nich, ty jediné co můžeš je pogratulovat ke zdravému miminku. Soudit jde jednoduše, ale kdo nebyl v jejich situaci... Já mám tolik kamarádek okolo 35 a výš co nemají partnera s kým by miminko měly a je jim tak smutno... chápu, že miminko chtěli a nikomu nepřísluší to soudit!

demetritis
20. říj 2016

@dagmarj hel známi taky ji 39 mu 46 a první společne snazili se 8 let pak nekolik cyklu a pak se jedno z dvojek udrželo druhe umřelo v 6 mes tehu , ona chlapce psychyky nedávala o malého se stará prevážne on sem tam hlídáli jeho deti z 1 manžlství no oni se pak rozvedli když malému byli 3 ted čeka o 3 tydny později než já holčičku chlapce odstrkuje chlasta koří a tvrdí jak se na svou vysnenou holčičku teší ona i ten jeji agrasivní zadlužený alkoholik posedlí automati no holčička to asi v živote nebude mít jednoduché jestli s vubec přes ty dávky chlastu a nikotinu narodí , a u příme nevým pokud jak pišeš mela být tvá neteř na temin a má pod 2500g a 45cm tak to není normální donošný novorozenec odpovýdá na 32tt max 34tt což není donošené miminko navíc si myslím že by meli venovat veškerý čas a lásku maličké a né vymíšlet blbyny a chtít další díte evidentne už ted to bylo přez rozpočet a přište když už tehu klapne mužese narodit poztižené nebo mrtvé díte či zemře ona ano je to jejich vec ale zbyteční hazard a velká pravdepodobnost že další dítko na tom bud podobne pokud otehotní brzy tak ješte huř nehledne na to že si nemislím že by ji chteli dr . nechat podstoupit po takovém tehu a porodu další ....... no hodne štestí a hlavne zdravi protu malou a ty dva ad dostanou rozum evidentne touhy prevladaji nad ním

tahejhula
20. říj 2016

Hypotroficke deti se rodi matkam napric vekovymi skupinami. Ovsem naprosto bezne maji zcela vyvinute plice, saci reflex a nemaji potize s travenim. Jsou jen mrnave a musi se "dojist".
Co se tyce komentaru okolo budouciho syna, jednak lide casto melou ptakoviny, ktere vlastne ani nemysli vazne a za druhe reakce lidi po narozeni " nestandardniho" ditete byvaji ruzne. Na tvem miste bych se snazila odsunout sve uvahy na tema "je to jeste normalni" a ptala se rodicu, zda nepotrebuji nejakou konkretni pomoc.

kolibricek36
20. říj 2016

@kika_21 no, ano, dítě má mít klidnou maminku, to té mamince zakladatelka asi nepřidá, protože být to moje švagrová, tak se jí snažím podpořit a ne vymýšlet blbiny tady na koníkovi

lamia
20. říj 2016

Můj názor je, ze ji gratuluji a přejí oběma štěstí a zdravi. Dítě je ten největší dar, jaký člověk může od života dostat a pokud někdo podstoupí 6x IVF a pak ma sekci a nedonosene miminko, zaslouží si psychickou podporu a lásku svého okolí. Moc ji přeji, ze se detatka dočkala.

dagmarj
autor
20. říj 2016

@demetritis
@lamia znova (poněkolikáte )píšu, že porodila na termín. proč je tak malá nevím.

tahejhula
20. říj 2016

@dagmarj Protoze je hypotroficka. Vyziva plodu v poslednich tydnech byla minimalni, ke konci uz nejspis zadna. Stava se to i detem dvacetiletych matek.

Strana