icon

První dítě po 42. roce, 6x oplodněná - váš názor?

dagmarj
20. říj 2016

ahoj holky, nechci tu vyvolat vlnu kritiky a nebo aby se tu maminky napadaly, ale zajímá mě váš názor, muj nevlastní bratr se seznamil s ženou, je ji přes 40let, vzali se ale nedařilo se jim otěhotnět, tak šla na umělé a nakonec se to povedlo až na pošesté. už to jsem si říkala že je proti přírodě. Ona už teda porodila, ale měla preeklampsii a udělali ji cisaře. dítko se narodilo donošené v termínu a váží 1500g a má 40cm. samozřejmě je v inkubátoru. oni i přes to všechno chtějí hned další, protože chtěl syna a to jim nevyšlo. to už se u mě zvedá adrenalin, jako by jim nestačilo to jak to vypadá teď. myslím si totiž, že holčička bude vždy menší a že tam hrozí i nějaké vyvojové vady, třeba ledviny, atd co se projeví časem, nemusí hned a bude vždy chudinka kvuli rodičům kteří jdou prostě proti přírodě. HLAVNĚ SE TU NEHÁDEJTE. DĚKUJI ZA NÁZOR. TŘEBA MI HO POMŮŽETE ZMĚNIT.

markyzka84
21. říj 2016

@astyna tak to mi berete z ust ..úresne to rikam ja kdyz to nejakemu paru nejde duvod to má. Tak bud si adoptovat nebo zustat bezdetní ne to lámat pres doktory...
Faktem je ze rikam ze s manzelm to stesti asi vybíráme za jine ... mame dve krásne detátka a kazde ihned 🙂 u maleho jsem dokonce presne vedela termin protoze ten jeden jediny den jsem povolila rrekla ze jo ze to zas zkusíme..pak jsem si to rpzmyslela ze by to bylo zase letnátko a to uz jsem tehu ve vedrech nechtela znovu být ...no a máme chlapíka narozeneho 29.7 🙂)) mimochodem dcera je 31.7 😀

alicie_k
21. říj 2016

Holky já kdybych mohla vyprávět co vše je v IVF centrech na denním pořádku, to byste asi koukaly. Nelze házet všechny maminky 40+ do jednoho pytle, ale někdy je to dost síla, co si tam na nás dovolí. Přijdou, zjistí, že jim pojišťovna neproplatí nic = vztek si vybijí na nás. Zkontroluje se hormon. profil, kde se občas ukáže, že hormon. hladiny jsou na hranici menopauzy = můžeme za to my a nikdo jiný a vztek si vybijí opět na nás. A tak dále.
A pak přijde paní ve věku kdy tak tak stíhají zákonou hranici, že manžel chce dědice a oni mají samé holky.
A to bych mohla pokračovat donekonečna...
Všechno má svá pro i proti. Tento příběh je pro mě celkem normální (vzhledem k tomu co už jsem zažila).

alcar
21. říj 2016

@markyzka84 to by bylo hodne paru bezdetnych. Budte rada, ze mate sve deti a nemusela jste litat po doktorech nebo po uradech a adoptovat cizi dite. Stoprocentne byste mluvila uplne jinak. Chybi vam pokora...

petule284
21. říj 2016

@markyzka84
Povětšinou nereaguji, ale tohle mi nedá.
" to rikam ja kdyz to nejakemu paru nejde duvod to má. Tak bud si adoptovat nebo zustat bezdetní ne to lámat pres doktory... " WTF? To jako vážně? 😠 To se to mluví, když se daří bez problémů. Bych vás chtěla vidět, kdyby se nedařilo otěhotnění několik let, víte, že manžel vlastní dítě chce....atd. Proti přírodě je i léčba rakoviny a nějaký důvod má určitě taky. ☹ Lidská blbost je bezbřehá.
Já mám naštěstí dceru přirozeně, ale po 3,5 letech jsme se na IVF taky chystali.
Nedej bože, abyste jednoho krásného dne přihlížela jako "nastávající babička" při trápení potomka, že se mu nedaří počít dítě.... to pak bude vaše rada určitě na místě.
Omlouvám se za ostrý příspěvek, ale tohle mě nadzvedlo. Vy si ani ve snu neumíte představit, jakým peklem si páry, kterým se nedaří, procházejí.

lajla
21. říj 2016

@pindu věc rodičů, etika lékařů...kterým jde jen o peníze...a co hranice života 24tt...mají ty děti nechat umřít? Opravdu si stojíte za tím,co jste zde napsala?

karja
21. říj 2016

@blecha94 Tak s poslední větou úplně souhlasím🙂

lajla
Odpověď byla odstraněná
japona
21. říj 2016

@markyzka84
"..úresne to rikam ja kdyz to nejakemu paru nejde duvod to má. Tak bud si adoptovat nebo zustat bezdetní ne to lámat pres doktory... "
Takže když má někdo nepruchodne vejcovody, je proti přírodě je obejít pomocí ivf? Co třeba operace srdce? Kardiostimulator je taky proti přírodě, ze? Při snizene hladině hormonů ho nedodavat? Nebo je to dostatecne přírodní?
Já jsem naopak ráda, že máme možnosti, jak dětem na svět pomoci.

tahejhula
21. říj 2016

To je jako kdyz nekdo s hubou jeste mastnou od obeda o nekolika chodech, vyklada druhemu, ze ten jeho krajic chleba a hrnek vody k preziti staci.

katgatoo
21. říj 2016

@markyzka84 Tak doufám, že vy ani vaše děti nechodíte k doktorům vůbec, protože když jste nemocní, asi to tak má nějaký důvod a má to tak být.

karja
21. říj 2016

Tak tuto diskuzi sleduji opravdu s napětím🙂 Ženy, které odsuzujete staré matky či ty, které zkusily IVF, samy máte děti, milujete je, prožíváte s nimi nádherné chvíle. Občas jste možná unavené a děti vám jdou na nervy, ale přesto jste šťastné, že je máte. A teď si představte, že se nějakou náhodou přenesete zpět do doby před dětmi. Už víte, jaké to je - mít děti. A najednou se vám otěhotnět nedaří. Několik let? Opravdu byste to hodily za hlavu a nechaly na přírodě? Když byste měly možnost IVF? Dřív bezdětné ženy chodily k bábě kořenářce (odbočka - kniha Žítkovské bohyně je skvělá!!!), dnes jdou do Centra asistované reprodukce. Nejspíš proto, že u různých alternativních léčitelů už byly a nepomohlo to... Do svých 35 let jsem velmi umělé oplodnění odsuzovala. Kolegyně, která ho prošla ve 41 letech pro mě byla nezodpovědná baba, která jde přes přírodu. A vida, je mi 40 a už dva roky běhám po IVF... Protože mi došlo, že jinak to nepůjde. A kdybych odhodila předsudky dříve a vyhledala pomoc dřív, mohla jsem už možná děti mít...

blecha94
21. říj 2016

@merope Ano, nevím, čerpám jen z toho, co bylo psané a z osobního pocitu, jak se mi celá ta věc jeví. Ale já už se vlastně ani nebavím o tomhle případu, spíš tak v obecné rovině předkládám svůj názor (se kterým nikdo souhlasit nemusí a jsem si toho vědoma 🙂). Koneckonců - důležité je, aby si to člověk zařídil jak to vyhovuje jemu a aby ho nedrásalo svědomí.
Věřím, že vám to brzy klapne - a třeba to bude i jedno velký překvapení, jako když moje máma po 14 letech s diagnózou "neplodná" jela ve 40 letech na chirurgii se slepákem a tam jí poslali na gyndu, že ten její slepák je moje mladší sestra. 😀 Hodně štěstí!

kika_21
21. říj 2016

@markyzka84 Asi hodně lidí dnes láme něco přes doktory, je to docela fajn, že medicina vůbec existuje- rakovina prsu a další nemoci-nemusíme umřít. Takový zánět sl. střeva se taky láme a máme i narkˇozu-to je dobře, že nás někdo nemusí-pokud by k operci sebral odvahu-před tím praštit palicí nebo jen opít-že?Já taky lámu a poměrně ráda.Doufejme, že si nic nezlomíme, přesto máme výhodu-rozvinutý systém lékařské péče 2 stanice autobusem. Někde chodí pěšky desítky kilometrů....

kika_21
21. říj 2016

@lajla No s tou hranicí života je to docela blbé.

karja
21. říj 2016

@pindu Jejda, tak něco o fyzických dispozicích rodičů a tělesných konstrukcích už tady bylo. Matně si vzpomínám, že to začalo někdy na počátku 20.století. A nějak z toho špatně vyšli nearijci...

josefina79
21. říj 2016

@markyzka84 chtělo by to pokoru a sebereflexi.
Měla jsi to ŠTĚSTÍ, že se Vám děti podařily na první pokus. To není Tvoje zásluha, ani zásluha Tvého manžela. Ono by stačilo pár zánětů v břiše (slepák, moč. měchýř a pod), z toho neprůchozí vejcovody a mluvila bys jinak.
Věřím, že nechodíš k doktorům, protože "jak to je, tak to má být". Kdybys dostala Ty nebo muž rakovinu, dělala bys co? Kdyby Tvé krásné, zdravé děti byly třeba epileptici, dělala bys co? Prosím, budu velmi ráda, pokud mi odpovíš na ty poslední otázky. Děkuji.

karja
21. říj 2016

@mialagia Takhle ostře bych zakladatelku nesoudila. Chápu i její obavy... Ale trochu nešťastně ten problém uvedla. Ale píchla do vosího hnízda 😀

alcar
21. říj 2016

@markyzka84 a ted si predstav, ze nam se dceru podarilo pocit (dle tvych slov proti prirode, za asistence lekare a mediakce, lamani pres koleno, u nas konkretne dva "zanedbatelne" roky) nakonec po pouhych dvou cyklech s Clostilbegytem. Bez nej bych ovulaci asi nikdy nemela, stacilo jen trochu postouchnout. Samozrejme...predem jsem nemohla vedet, jak to nakonec dopadne, taky jsme mohli skoncit nakonec v CAR. Ale sla jsem do toho a mame diky tomu vlastni dite. Tak malo stacilo! Takova prkotina jako troska hormonu! Podle tebe asi ne, mela jsem radsi zustat bezdetna, co?! 😝

evulinkab
21. říj 2016

Nečetla jsem příspevky, ale k zakladatelce- mela by jste se řídit heslem: Žij a nechej žít.
To, že se rozhodl bratr se svou přítelkyní pro díte/děti a nemají zrovna ideální vek, vám muže být šumák, je to jejich život, oni budou ty deti vychovávat...Život je nevyzpytatelný, nikdy nevíte, co vás potká, nikdy nemužete vědět, co se stane zítra...Sama mám dve deti pocaté bez problému prirozeně, presto umele oplodneni neodsuzuji a sama bych ho podstoupila, kdyby mi neslo otehotnet.Z vasich prispevku je cítit, že pritelkyni sveho bratra nemáte ráda a to je vás hlavní problém.Pripadne ji "neco" závidíte....ale to už je problém Váš a jen vy víte, co..
K tomu, že porodila v terminu tak malé díte, tomu se mi tak ci tak stejne nechce verit, pochybuji, že by doktoři pri utz nezjistili, že díte neodpovídá velikostí a neco s tim nedelali....

evulinkab
21. říj 2016
pidalka12
21. říj 2016

@evulinkab 👍👍👍👍👍

dagmarj
autor
21. říj 2016

@evulinkab váhu věděli uplně přesně, celé těhotenství měla rizikové a proti ni nemám absolutně nic. dokonce se jim do života ani nepletu. chtěla jsem vědět názor jiných. čekala jsem že se to tu zvrhne ale aspoň se tu některé matky projevily, protože na takové diskuze čekají... have a nice day!

josefina79
21. říj 2016

@dagmarj jak se projevily? Mrzí mne, že jsi mi neodpověděla na otázku, i když jsem Tě o to slušně žádala.
Myslím, že názor jsi se dozvěděla celkem jasný 🙂. Přej a bude Ti přáno.

journals
21. říj 2016

@aiva01 Mě hlavně nejvíc nadzvedává to, jak to tu kritizují holky, kterým je dvacet, ale přesně ví jak a kdo by měl mít dítě. Tvrdit v 21 letech, že dítě jen do 30, jinak to je proti přírodě 😀 to mě baví a je vidět ten věkový odstup, že si holky neumí představit co bude za 10 let. Co bude... nic, protože se člověk cítí úplně stejně jako v těch 20 🙂 pořád má náladu blbnout, chce něco zažít, prijde si že si život chce užívat. A umím si představit, že tak je to i ve 40. Ano, člověk už cítí víc zodpovědnosti, ale pořád to není důchodce 😉

Já bych se spíš zamyslela nad jinou věcí - tady se odsuzuje, jak nezodpovědné je, že si žena dovolí mít dítě ve 40, ale když se tu podávám na profily, čtu příběhy a diskuze, tak tu člověk vidí osudy, že tomu až nerozumí. Příspěvky typu: Máme 15 tis. jako rodina a chceme další dvě děti, přítel nepracuje - mám 100 do konce měsíce, ale miminko chceme, manžel mě podvádí, ale chci s ním dítě, s manželem si nerozumíme - zachrání to miminko? atd. atd. Těch příběhů je tady snad milion. Vyvolává to diskuze na několik stránek? Ne.

Další věc je ta, že si nemůžu prostě pomoc, ale zadavatelka tu starší rodiče kritizuje jak může. Asi je hezké schovávat to za otázku na názor, ale na to je to moc podrobně popsané, takže to je prostě kritika konkrétního páru. Miminko jim nepřeje, ani první, ani druhé. Tohle je fakt zlý a smutný. Já nějak nevěřím tomu, že někdo sotva porodil řekne, že chce hned okamžitě další. Popravdě neznám nikoho, kdo by v den porodu řekl a zvlášť ne po těžkém porodu, že chce okamžitě další miminko a to co porodil se mu nelíbí. Mě se to nezdá. Spíš si myslím, že zaznělo něco ve smyslu - máme holčičku, tak teď ještě chlapečka - což se pochopit dá.
A ohledně toho, co je umělé a proti přírodě. Pokud žijeme v civilizaci, umělé je dnes skoro všechno. A tvrdit, že tahle konkrétní matka si na dítě vzpomněla ve 40 a tak teda dítě má... Jak to zadavatelka sakra ví? To jsou tak dobré kamarádky? Věděla co bylo předtím? Věděla jak dlouho se o miminko snažili normálně? Tipuju, že minimálně dva roky určitě a věře tomu nebo ne, každá by chtěla počít přirozeně, takže to asi nebyla úplně jejich volba, že se mimčo narodilo až po 40 (ovšem podle některých by to ve 39 bylo ještě v pohodě, protože ta 40 je asi nějak magická) a kdo ví jak dlouho to zkoušeli.
Mě se ten prezentovaný příběh dost nezdá... Zadavatelka sice tvrdí, jak jim to přeje, jak má malou ráda a já nevím co, ale jakmile se narodila, tak sedla k PC a už jede pomluvy.
Já nevěřím že je vše tak, jak tu je uvedeno. Pokud jsou takové kamarádky, že jí švagrová svěřuje svoje intimní touhy po miminku a svoje snažení o něj (z čehož vyplývá blízký kamarádký vztah), tak proč jí to zadavatelka nepřeje a pomlouvá jí? 😕

karja
21. říj 2016

@dagmarj Já jsem ráda, že jste tu diskuzi otevřela... Aspoň vidíme, že nic není černobílé... Ale některé příspěvky byly opravdu nepěkné...

karja
21. říj 2016

@journals Teď jsi na to asi kápla. Je to o věku pisatelky. Upřímně, já jsem si ve 25 myslela, že ve 40 už budu mrtvá 🙂 Takže se na ty příspěvky začínám dívat úplně jinak...

journals
21. říj 2016

@karja Mě tu stojí rozum nad holkami, které mají to štěstí, že ve 20 otěhotněly. Nicméně, život mají ještě před sebou a vůbec netuší, co je ještě třeba čeká!
Když mi bylo taky takhle málo, myslím, že jsem toho o životě zase tak moc nevěděla. Byla chvíli po škole, moc toho nenapracovala, s životem se naštěstí moc prát nemusela a i já jsem přesně věděla, co bych udělala a neudělala v kůži jiných. No život mě naučil... nikdy neříkej nikdy, protože odříkaného chleba největší krajíc a ono to tak v životě často je. Takže holky, vzpomeňte si za 20 let a uvidíte jak se samy budete cítit 😉 a věřte, že když vám bude 30,40 a přijde nějaká 20 letá holka a řekne, že na hodně věcí už v životě nemáte nárok, protože je to proti přírodě, tak jí budete chtít prohodit oknem, protože není v roli a v pozici, kdy by mohla soudit něco o životě 😀

dagmarj
autor
21. říj 2016

@journals ve všem co píšeš jsi uplně mimo. nebudu ti popisovat jak co bylo. vubec te to nemusí zajímat a myslím, že ti do toho nic není. takže si mysli co chceš.

dagmarj
autor
21. říj 2016

@journals takže ty nám prostě zavidíš že jsme my dvacítky otěhotněly a nezapadly do té skupiny 40cátnic co jim děcko nejde 😀 už mi to je jasny. nepsaly tu jen 20, psaly tu i ženy co to vidí na vlastní oči a to je aspoň názor, ne těch zakomplexovaných jako jsi ty.

MIMINKO JSEM JIM PŘÁLA A MODLÍM SE ABY BYLA ZDRAVÁ!!!!! JEN JSEM NEPOCHOPILA JEHO REAKCI!!!! ( PŘEČTI SI TO ASPON 5X!!!!)

alcar
21. říj 2016

@dagmarj proč jsi zakládala tuhle diskuzi? Co ses vlastně chtěla dozvědět?

Strana