Vícečetné těhotenství po umělém oplodnění. Je časté, že se uchytí i vice embryí?
Ahoj,
jak je to přesně ohledně dvojčat při IVF? Zavádí se úplně běžně více embryí a jak je časté, že se uchytí obě? Případně může se ujmout i více?
No a v případě, že by se třeba ujaly tři, tak co se potom dělá?
@kejt29 tak to já mám kolem sebe spousty dvojčat, u nás v domě dokonce 3x a neslysela jsem takovou hrůzu ani v jednom případě.. a jsem na FB ve skupině Dvojcata 2018,19,20 a tam nás je 500ks. A ve velké většině se deti rodí v termínu. To, ze převládá dojem, ze dvojcata se rodí dřív, je kvůli tomu, ze o takových případech se píše. O krásných zdravých dětech se napíše málokdy.. tak není potřeba vyvolávat paniku.
@loylii mi teda rekl sam reditel reprodukcniho centra, ze lidske telo neni staveno pro vice “mladat”. To, ze je nastesti dost pripadu, kdy to vse dopadne dobre neznamena, ze je to pro zenu i ty deti idealni. Jsou zeny, ktere v poradku odnosi i vic, nez dve deti a neznamena to, ze to nenese vic rizik. A ted mi rekni, co bys delala, kdyby se jeste rozdelily?
@kejt29 mám kolem sebe i trojčata, v ty skupině jsou i jiná vicercata😉 kdybych takhle uvažovala coby kdyby, tak bych nesla do žádné hormonální léčby.. tam je to riziko vždy vyšší, ze bude plodů vic.. nechávala jsem si zavádět jedno i dvě embrya a nakonec těhotná přirozene před 4.ivf. Přisuzuji to prave hormonálním lecbam, protože jsem toho brala opravdu hodně. Měla jsem úplně rozházené cykly. A tak to, ze jsem otěhotněla po tom všem s dvojcaty, beru jako zázrak. Nechala bych si i patercata.
Jinak aby to tady bylo k tématu? Když se při IVF zavede jedno, dvě embrya, vždy se můžou rozdělit. Záleží na te rodicce, někdo volí redukci, někdo ne. To už záleží na konkrétní osobě. Pokud má někdo 1,55 metru a 42kg těžko si nechá trojčata. Ale to už záleží na velmi individuálním přístupu pacient - lékař. A tady to nevymyslime. Zakladatelka diskuze by to měla sama probrat s lékaři v IVF centru😋
@kejt29 věc názoru.. já dvojcata moc si přála, protože jsem byla ve věku kdy bych už druhé ditko třeba nestihla.. ale věřte, ze kdyby se vám to jedno rozdělilo, byly by jednovajecna, tudíž by redukce nesla udělat. Já bych na to srdce neměla jít na přerušení. A troufám si říct, ze velká část žen která podstupuje IVF a už něco zažila, by byla stejného názoru. Ze se mnou někdo nesouhlasí, to je jeho volba. Já se rozhoduji srdcem a tak to proste je😍
@loylii ale o tom pisu, ze bych tomu nesla naproti. To znamena, ze bych nezavedla vic embryi, ne, ze pokud se jedno rozdeli pujdu na redukci. V tom je ten velky rozdil. Kvuli veku jsem pak taky pospichala a mame behem tri a ctvrt roku tri deti. Je kazdeho vec, kolik embryi si necha zavest, pokud se ale zepta na nazor povazuju za dulezite upozornit na vetsi rizika.

@loylii @gruyerre Přesně tak - pokud už se má uchytit, tak to raději zkusím "po jednom" než zaráz. Resp. zkoušela jsem jenom když ten třetí den byly 2 embrya, tam ta šance, že se chytí obě je minimální. Ale blastocytu bych zaváděla minimálně zpočátku určitě jednu.