Příjmení ex po svatbě. Máte to tak některá?

2. říj 2023

Vždycky mi přišlo uhozené, když si ženy nechávaly po svatbě obě přijmení, nevěděla jsem, jak je oslovovat a přišlo mi to jen taková pitomá móda. Jenže teď jsem v situaci, kdy jsem rozvedená a budu se znovu vdávat. A moje děti těžce nesou, že se budou jmenovat jinak, než já. Proto mě jako řešení napadá, nechat si obě přijemní. Jenže ne svoje rodné, ale po bývalém. Máme s ex nadstandardně dobré vztahy, on by určitě nebyl proti, ale nevím, jak moc je to nevhodné vůči mému nastávajícímu. Moje mamka říká, že je to tedy nevhodné velmi 🙂 Jeho přímo jsem se zatím nezeptala, protože vím, on je ten typ, že řekne, že mu to nevadí, aby mi vyhověl a opravdové pocity z něj nedostanu.

Máte to tak některá, nebo znáte někoho z okolí, kdo by používal i po svatbě přijmení bývalého?

Děkuji.

somalicats
2. říj 2023

Já to tak mám - mám dvě příjmení, obě vyvdaná. Je to jednak kvůli dětem, a pak jsem si pod původním vyvdaným jménem udělala kariéru, takže jsem to příjmení nechtěla zahodit. Navíc se mi líbí víc, než moje rodné. Problém s tím nikdo neměl (a i kdyby měl, tak je mi to fuk).

jaja01k
2. říj 2023

Ano, mám známou, která to tak má. když se vdávala podruhé, nechala si i příjmení po exmanželovi, protože s ním má dítě.

autor
2. říj 2023

@somalicats A jak to máš poskládané, které první a druhé? 🙂 A jak tě oslovují? Oběma?

1pomnenka
2. říj 2023

Známá má za křestním jménem příjmení současného manžela a za ním příjmení po bývalém, se kterým má děti. Až budou děti dospělé, chce si to příjmení nechat vymazat. Prý to lze.

martinka_33
2. říj 2023

Mam to tak, první mužovo, druhé bývalého.

j.a.n.i
2. říj 2023

Ono to vychází ze zakona, ze prvni je to společné. A jinak ja bych si proste nechala svoje a bylo by vyreseno.

autor
2. říj 2023

@j.a.n.i No jo, jenže my budeme mít společné baby, takže zase bych chtěla mít jméno i syna 😀

j.a.n.i
2. říj 2023

Jeste se on může přejmenovat po tobe...

autor
2. říj 2023

@j.a.n.i Taky má dceru z prvního vztahu 😀 Prostě Sodoma Gomora no 🙂

gruyerre
2. říj 2023

Neohlížela bych se na to, co se zdá nevhodné tvojí mámě a ani bych to s ní moc nerozebírala. Chtěla bych, aby byly v pohodě děti a samozřejmě i ty. Takže pokud ty nemáš problém s nynějším příjmením po tvém ex, nechala bych si ho a k tomu tedy klidně i to nové.

j.a.n.i
2. říj 2023

Nojo, tak to asi ty 2 příjmení budou nejlepší řešení.

janedv
2. říj 2023

@irmamala mam byvalou kolegyni, kamaradku, ktera ma prijmeni po ex, ackoliv je znovu vdana. Deti nema ani s jednim, bylo to kvuli praci (kariera, jmeno) a pry take, ze se ji uz nechtelo menit doklady. Prislo mi to zvlastni,ale tak to je. A ve tvem pribehu to bude uz jen drobnost, to je cely takovy bizar, ze nechat si jmeno po byvalem je uz uplne nepodstatne:D

andelka
2. říj 2023

Já jsem byla v té situaci. Nakonec jsem se rozhodla mít jen nové. Mám kluky, tehdy měli 6 a 8 a neřešili to. Byla jsem na svatbě těhotná, takže nejmladší má stejné příjmení jako já. Starší dvě děti jiné. Problém to nikde není.
Mně to přišlo dlouhé a komplikované. Děti budou mít svůj život, svoje rodiny, svoje pokračovatele..o nic nejde. S ex máme dobré vztahy,ale nijak jsem k příjmení nepřilnula, i když jsem ho nakonec měla 11 let.

marselina
2. říj 2023

prvni byva vyvdane, taky jsem mela dve, ted uz mam jen jedno

teenyel
2. říj 2023

Take mam 2, prvni po soucasnem manzelovi, druhe po exmanzelovi. Vubec jsem tedy nad ne/vhodnosti nepremyslela, rovnou jsem rekla (uz na zacatku), ze jestli se nekdy vdam, tak si necham kvuli dceri obe. Manzelovi se zda, ze to nevadilo a nevadi, ze chape, ze chci mit prijmeni kvuli dceri a ne kvuli ex. Predstavuji se obvykle novym prijmenim, ale treba u detske doktorky (kdyz volam kvuli dceri), pouziji prijmeni co s ni mam spolecne. Obe uvadim jen kdyz je treba do dokumentu, objednavek atd. 😉

kafr
2. říj 2023

Taky to tak v rodině máme. Nic divného a nevhodného na tom není. Naopak mi to přijde ohleduplné vůči dítěti.

somalicats
2. říj 2023

@anonym První je aktuálně vyvdané, druhé je původní. Na úřední papíry se podepisuju oběma (to je nutnost), jinak dávám všem vybrat, slyším na obě 😀. Většinou mě lidi oslovují tak půl na půl - podle toho, jak dlouho mě znají, někteří původním, jiní novým.

ee.liska
2. říj 2023

Také to tak mám a při představování říkám obě příjmení 🙂 Nikdo s tím nikdy neměl problém

veroniquecz
7. říj 2023

Teta to tak má. Strýc a jedna sestřenice násilně zemřeli, tak když se pak podruhé vdavala, tak si nechala obě. První nové, druhé vdovské.

lcn162
7. říj 2023

Moje teta měla druhou svatbu jen úřední a i když neměla děti, nechala si příjmení po ex. Maluje a tak nechtěla nové jméno na obrazy. Nikomu to divné nepřijde.

martinka_33
7. říj 2023

@somalicats taky tak, obě příjmení mám dlouhá na 4 slabiky, takze pospolu je používám jen v úředních záležitostech.

mia_von_prag
7. říj 2023

V tvém případě bych si nechala dvě. Nebrala bych to, že to je příjmení po ex, ale příjmení společné s detmi. Z pozice dítěte bych byla ráda, že máma má pořád stejné příjmení jako já.

pampelina18
7. říj 2023

Je to nevhodné a dost, asi jste se nerozešli pro srandu králíků, ale očividně k němu ještě něco cítíš, když potřebuješ nosit jeho jméno.
Si rovnou nech všechny svoje příjmení a je to. A až se budeš dávat po 3 tak budeš mít 4 příjmení. To bude vripny

eldoradoh
7. říj 2023

@pampelina18 je to nutné takhle prudit?

nnnadja
7. říj 2023

Kazda ktera ma dve prijmebi mi prijde divna🙂 ale kazdeho vec… pokud si nekoho beru,beru si ho i s jeho jmenem…

kolibricek36
8. říj 2023

@eldoradoh mi se to zdá taky vtipné, 4 příjmení 🤭🤣
Když už nic aspoň si přijdou něco extra.
Ale byly doby kdy manželce říkali ne jménem ale třeba paní inženýrová, což by dneska asi byl zmatek, protože titul má skoro každý.

sparkles9
8. říj 2023

Vykašlala bych se na názory všech, včetně matky a udělala to, co považuješ za nejvhodnější ty! S ohledem na starší děti bych volila taky obě příjmení a až budou dospělí, můžeš si nechat jedno. Stejně se budeš představovat dle situace a málokde použiješ obě 🙂
Mě přijde obecně móda dvou příjmení jako trend a smysl mi dává u opravdu známých lidí, ale ti si většinou nechávají to své. Máme jednu kolegyni v práci a ta má v plné variantě (ová) obě, obě dlouhé, v systémech je stejně pod jedním, protože to nevezmou a má i dlouhé křestní jméno....ale prý jsou obě příjmení strašně krásná a chce je obě (subjektivně tu krásu nevidím 😀).

terulin
10. říj 2023

Já mám 2 příjmení (teda rodné a manželovo), ale čert vem, kde se vzala. Žije se s tím normálně, je mi fuk, co si myslí ostatní.

terulin
10. říj 2023

@nnnadja Mě zase přijde mnohem horší, když v rodině má každé své.
"Dobrý den, já jsem Omáčková, maminka od Nové, Pavelky a Mrázové".
Opustit jméno dítěte mi přijde jako zrada, zvlášť když se další dítě bude jmenovat jako já. Bude tak trochu vyčleněno ze stáda. Takže osobně bych šla cestou dvou příjmení, ale jinak každému jak libo.