Dítě po 40 letech. Je těhotenství v tomto věku bezpečné?
Ano nebo ne? Záleží na konci a zdraví. Výchozí bod je, že síla je a zdraví taky. Šly byste do toho?
@vineta v v 19 letech, jsou stejný ročník.Táta jde do důchodu za tři a půl roku. Jsou to oba akční lidé se spoustou koníčku a rozhodně si nepředstavují důchod tak, že mi budou hlídat děti 😁. Mě třeba vůbec nepřijde sobecké mít dítě ve 40 ale přijde mi sobecké mít jedinacka. Ale to je věc pohledu a názoru. Já jen reagovala na těm nesmysl, že rodiče 40- catniku jsou vetchý starici, který si jsou schopny dojet na nákup a dojít na záchod 🤦♀️😁
Diskuze se zajimave rozviji 🙂. Vsimla jsem si, ze asi vetsina je tu proti rodicovstvi po 40+, nejcasteji z toho duvodu, ze je to az sobecke, ze je to nefer vuci diteti, ze se pro to nekdo rozhodne a nedomysli dusledky. Na druhou stranu se tu jako polehcujici okolnost a vyjimka bere, ze pokud to dite bude prvni, sla bych do toho.
Ja samozrejme uplne chapu ten markantni rozdil mezi zustat navzdy bezdetna, nebo byt radeji stara matka, v tom by i pro me byla volba jasna, zas to ale nemeni puvodni myslenku, ze je to neci sobecke rozhodnuti Ale prijde mi mnohem horsi varianta jedinacka po 40, nez nejakeho 2., 3., 4....ditete v rodine. Tam i se starymi rodici dite stale nekoho ma, mlady element v rodine nechybi, kdezto jedinacek u rodicu 40+ je sam se starsimi dospelymi. Mozna to tak vidim kvuli sousedce se kterou jsem kamaradila jako mala. Rodice meli jen ji, byli starsi, unavenejsi a ona nemela nikoho a vim, ze ji to trapilo (dnes ma sama 4 deti, velkou rodinu, takze vse dobre dopadlo
To záleží na tom jak se cítíte a na situaci,já už bych do toho nešla,mám 4 děti jsem ráda,že jsem si je užila opravdu Mladá.Mam pár kamarádek,které mají děti po 40 a většina říká,že by děti měla dřív.....
@dejvitka jj kamarád je vymodlený dítě starších rodičů a myslím, že to s nima měl těžký...
Další aspekt je zdravotní. Ještě před pár generacemi se lidé dožívali věku jen málo přes 40 let, a nyní se mají v tomto věku teprve reprodukovat? Nemyslím si, že to je úplně dobře.... a ta hranice se posouvá opravdu až k menopauze.
Lidi by si měli uvědomit že i když se ve 40 cítí svěže a fit, tak ale přírodu neoblbnou. Tělo prostě stárne, a s ním i pohlavní buňky nejsou tak kvalitní. Je to prostě proti přírodě mít dítě tak pozdě.
Po čtyřicítce mi přijde už hodně pozdě, ale proč ne...
@konidana před pár generacemi lidé nepoužívali antikoncepci a mnohé ženy měly x-té, třeba desáté, dítě až po čtyřicítce. To teprve v průběhu minulého století začal trend mít právě dvě děti, první kolem dvaceti a druhé cca 3 roky po prvním.
Po 40 je koľko? 41,42,43+? Pri tom veku žiaľ zohráva každý rok. Ja okrem toho, čo si zmienila by som sa zamyslela aj nad otcom to isté vek, zdravie, sila... Dôležité je aj si uvedomiť,či na dôchodku ak budete a dieťa sa rozhodne ďalej študovať VŠ, či ešte budete zvládať ho finančne zabezpečiť aspoň čiastočne, možno to nebude treba ale treba si premyslieť všetky varianty, ktoré môžu nastať a v neposlednom rade aj to, že nemusí byť zdravé, tým nechcem nič privolávať ale stať sa môže stať čokoľvek a čo potom? Pomôže na striedačku niekto z rodiny ak to bude stačiť a vy nebudete mať silu alebo budete mať dosť peňazí aj na odbornejšiu pomoc? Podľa mňa vek matky je najmenší problém pri dieťati. Inak moja kamoška má maminu, ktorá ju mala v 40 a zvládla všetko ok dokonca aj po smrti otca (bol strarší) takže určite to nie je nič nereálne.
@klokanka31 No muze to byt slozitejsi z ruznych rodinnych duvodu, ale proti prirode to fakt neni :D :D
Třetí ne, vymodlené první ano.
@klokanka31 pokud žena otěhotní přirozeně bez nějaké pomoci moderní vědy Tak to rozhodně nemůže být logicky proti přírodě. Proti přírodě jsou tím pádem všechna umělá oplodnění. Ale přirozene těhotenství klidně v 45 fakt není proti přírodě.
Já neplánovaně těhotná v 41, a necháváme volný průběh na případné druhé. Těhotenství jsem měla celkem v pohodě, více sledovaná.. ale snášela jsem jinak v pohodě
Je mi 40 a čekám 3. dítě. Předchozí dvě těhotenství byla úplně bezproblémová. Teď je mi porad trochu nevolno, ale zas aspoň tolik nepribiram. Zatím všechny testy v pohodě tak snad bude dítě v pořádku. Fyzicky se cítím velmi podobně jako pře 10 lety, když jsem čekala prvního syna. Dokonce i otěhotnění proběhlo relativně rychleji, než před 10 a 8 lety. Jaké máte vlastně obavy?
Já teda musím říct, teď, v 37 mám mnohem lepší kondici než jsem měla v 27. Ano, říct si, že 40 je optimální věk na dítě, akorát musím vyřešit s doktorem, který antihypertenziva a antidiabetika mám vysadit a modlit se, abych moc nepřibrala, protože už teď mám 30kg nadváhy, to asi není zrovna ideální. Vajíčka stárnou, roste riziko aneuplodií, to je biologický fakt, ale zároveň se prostě zlepšuje všeobecná kondice. Moje babi v mém věku byla usedla dáma, která chodila na procházky, to já fakt nejsem. Nemám za sebou podvyživené válečné roky. Sice dokolečka citujeme, že biologicky je lepší mít dítě v 25, ale zároveň nemyslím, že by proběhla nějaká aktuální studie, která by dokázala zohlednit ten mnohem lepší zdravotní stav populace. A navíc, to socioekonomické hledisko prostě taky hraje svou roli.
Ja myslim ze teď je to celkem norma ne? 😀 statisticky maji prvorodicky 33 let (prumer), takže do 40 to už tak daleko neni 😀 myslím ze je to individuální. A pokud dítě dobre vychovas, nebude se za "starou" mámu stydet 🙂
@konidana no...moje máma byla ve 40 "dáma v letech". Já běhám, jezdím na kole a na snowboardu, spím s detma pod širákem a celkově žiju a hlavně jím mnohem zdravěji...uz z fotek je vidět, že relativní věk je jinde...zrovna jsme si nedavno s kámoška a říkaly, že se cítíme od 30 pořád stejně. Já bych to mezi generacemi nesrovnavala.
@pettypet to rozhodne souhlasim. Pamatuju si to z rodiny, moje mamka a tety po 40 hlasily, ze jim tahne na 50 a jejich fyzicka aktivita byla prochazka, plavani a jednou tydne protahovacka v Sokole. Na dovolenou v lete k mori na valecku. Kdyz vezmu sve kolegyne z prace, kterym je 45 let, chodi do fitka zvedat vahy, behaj, v zime na lyze, cestujou po svete, zajimaj se o hodne veci, jsou aktivni. Jak kdyby tam byl rozdil minimalne 10 let.
Ano ...já mám limit kolem 40.
@konidana to ne...ale myslím, že moje děti se mnou jako se "starou matkou" zažívají víc akce, než jsem zažívala já se svojí "mladou matkou". Reagovala jsem tím na tvůj příspěvek o kamarádovi, co měl starý rodice a měl to s nima těžký. Myslím, že v naší generaci to tak není. Že spíš než na věku záleží na nátuře.
já ne.syna jsem měla ve 32 a už tak to dle mě bylo na hraně.
Určitě ne. začala jsem s dětmi tedy brzy,a mám strop,že kdyby jsme se rozhodli pro třetí miminko,tak nejpozději v mých 25 letech.
Až se mi narodí dítě,bude mi 39.jsem zajištěna a vím,že s dítětem nic nekončí.temer vše se dá dělat s dítětem.budem cestovat tak,jak jsme zvyklí
Měla jsem hranici 30 let.... bohužel, šest let jsme museli na miminko čekat. Budu rodit tři měsíce před 35. narozeninami a už teď vím, že je to pozdě a druhé dítě prostě nebude.
Já mám druhé ve 39 a je to celkem fajn jen teda hodně práce oproti 1 dítěti

Klidně. Druhé možná bude a taky kolem 40. Úplně pohoda. Jen pokud je to druhé dítě, tak třeba mít první trochu odrostlejší, pokud první, tak tohle řešit nemusíte.