icon

Jak zvládnout rozhodnutí o druhém dítěti ve finanční tísni?

26. kvě 2025

Ahojte, připadám si blbě, že sem vůbec píši, ale asi potřebuju slyšet názor nestranných lidí.
Ocitli jsme se v situaci, ve které se nemůžeme rozhodnout.
Letos mi bude 32 a manželovi 38, máme dvouletého syna a chtěli bychom druhé, ale tíží nás finance a rekonstrukce domu.
Když se mi podařilo otěhotnět se synem, byl to pro nás velký dar, první miminko jsem potratila a pak onemocněla Crohnovou chorobou, od těhotenství se mi nemoc neprojevila a nyní mám za sebou všechna vyšetření a vše je v pořádku a doktoři mi řekli, že jestli budeme chtít druhé dítě, tak nejlépe teď, když víme, že zánět nikde není a nebudeme s miminkem v ohrožení. Když se syn narodil, tak jsme říkali, že druhé dítě by pro nás bylo takový bonus. Sama jsem byla do 17ti let jedináček a sourozenec mi chyběl. Manžel má zase pět sourozenců a vůbec spolu nevychází, ale nikdy jsem jedináčka nechtěla. A jak syn rostl, tak jsem si moc přála se od jeho dvou let snažit o druhé miminko. Ale poslední měsíce mě trápí finanční situace a mám strach, že to nezvládneme.
Manžel má plat 36 tisíc, já mateřskou 9300. Občas má manžel možnost přesčasu v práci a když je lepší měsíc, tak je to i 15 tisíc a někdy třeba jen 2 tisíce. Mám úvěr na dům a platím 10 tisíc a 10 tisíc inkaso. Fixaci úvěru mám ještě na 6 let, což by bylo i přes druhou mateřskou.
Dům máme nyní 2+1 s tím, že tady máme přistavené dvě malé místnosti, ale majitelé před námi je postavili na černo. Mysleli jsme, že je jen přihlásíme, opravíme a uděláme z nich dva pokojíčky. Jenže jsme teď zjistili, že přihlášení nás vyjde pěkně draho a taky, že to budeme muset zbourat, protože je to v horším stavu než jsme mysleli. Na tady tohle vše vyřízení a projekt padnou naše veškeré úspory a na stavbu by manžel musel řešit půjčku. Naivně jsme si mysleli, že naše úspory vystačí i na stavbu, manžel by si hodně udělal sám. Ale podle projektantky ta stavba nevyjde pod milion. Kdyby si manžel půjčil více než milion, tak by to zasáhlo náš rozpočet.
Až budu chodit do práce, tak budu mít plat zhruba 31 tisíc, ale budu muset chodit na částečný úvazek, protože nemáme hlídání a musím stíhat školku, takže bude plat o něco nižší.
Nejezdíme na drahé dovolené, jen jeden nebo dva prodloužené víkendy v ČR, jen oblečení má malý vše nové, ale kupované ve slevách. My si nekupujeme drahé oblečení. Přesto moc neušetříme a když, tak se stejně něco hned pořídí do domu. Nebo má někdo narozeniny a utratíme za dárky, za Vánoce a tak. Při rodičovské nemohu pracovat z domu, z práce mi to neumožní a chodit na brigády bych nemohla kvůli hlídání a nedoporučují mi to ani doktoři, aby se můj zdravotní stav nezhoršil velkou zátěží.
Kdybychom se pro druhé dítě rozhodli, tak jedině teď. Jsme ochotni dočasně z obýváku udělat pokojíček. Ale úplně nejsem pro, protože mám strach, že čím starší budeme, tím se nám do rekonstrukce nebude chtít a také kdoví jaké budou později podmínky na půjčky, aby nebylo ještě hůře. Sama jsem s mamkou žila do mých 15ti v jedné místnosti a bylo to pro mě šílené a proto si moc přeji vlastní pokojíčky pro mé děti, i kvůli tomu jsme chtěli dům a ne byt. Navíc pokud bychom se pro druhé dítě nerozhodli, tak bychom mohli udělat jen jeden pokojíček a náklady by byly nižší, ale asi zase ne nějak výrazně.
Děkuji všem, kdo si to celé přečetli a také za názor, zda byste šli do druhého. Nechceme žít, že by děti nemohli na kroužek a že bychom celý život seděli doma, ale nepotřebujeme ani každý rok létat na Maledivy.
Omlouvám se za anonym, ale je to pro ke velmi citlivé a popravdě z toho nemůžu už několik dní ani spát.

rnika
26. kvě 2025

Tohle je těžký. Já to napíšu z mého pohledu. Já jsem vždy za dítě ( taky je to u nás vidět....máme 4, ale musíme se otáčet). Dům máme také na hypo a plány na rekonstrukci od začátku, ale jde to velmi pomalu, každý rok kousek. Děti mají zatím společný pokoj a tím, že jsou to všechno kluci, tak jsou spokojeni. Já třeba měla vždy pokoj s bráchou, takže tu potřebu vlastního pokoje pro každé dítě nemám. I na tu dovolenou ušetříme ( myslím tím moře, ale jezdíme po vlastní ose- ne s cestovkou a ne každý rok, třeba letos more nebude, ale snad bude zateplení půdy - první krok k rekonstrukci podkrovi😅). Já být vámi, tak si sednu a dobře si promyslim co tě za pár let bude víc mrzet, zda to, že máte druhé dítě a musíte se otacet nebo že ho nemáte.... A podle toho bych se rozhodla. A pokud jsi na tom zdravotně dobře, neváhala bych, ale já jsem střelec, hned bych brala další, ale už také počítám ... protože ty výdaje budou s věkem deti vyšší.

lis6
26. kvě 2025

Já si vždycky říkala dítě můžu mít jen do určitýho věku, barák i pak. V 2 +1 se žít dá, a až nastoupíš do práce můžete rekonstruovat doaleluja. Tak jsem to udělala já. Tedy zatím jsem ve fázi 2 děti v 2kk. Rozhodně bych na nic nečekala. Ale je to o prioritách.

petrasipkova1
26. kvě 2025

Šla bych do dítěte hned. Malé děti nepotřebují svůj pokojíček. Naše děti nejraději spí s nama a jsme stejně všichni pořád v jedné místnosti. Hlavně si nechat nějakou rezervu kdyby něco. Ale na dům bych se teď vykašlala, užívala si miminka, děti a rekonstrukci udělala až potom.

autor
26. kvě 2025
@rnika

Tohle je těžký. Já to napíšu z mého pohledu. Já jsem vždy za dítě ( taky je to u nás vidět....máme 4, ale musíme se otáčet). Dům máme také na hypo a plány na rekonstrukci od začátku, ale jde to velmi pomalu, každý rok kousek. Děti mají zatím společný pokoj a tím, že jsou to všechno kluci, tak jsou spokojeni. Já třeba měla vždy pokoj s bráchou, takže tu potřebu vlastního pokoje pro každé dítě nemám. I na tu dovolenou ušetříme ( myslím tím moře, ale jezdíme po vlastní ose- ne s cestovkou a ne každý rok, třeba letos more nebude, ale snad bude zateplení půdy - první krok k rekonstrukci podkrovi😅). Já být vámi, tak si sednu a dobře si promyslim co tě za pár let bude víc mrzet, zda to, že máte druhé dítě a musíte se otacet nebo že ho nemáte.... A podle toho bych se rozhodla. A pokud jsi na tom zdravotně dobře, neváhala bych, ale já jsem střelec, hned bych brala další, ale už také počítám ... protože ty výdaje budou s věkem deti vyšší.

@rnika My jsme s manželem oba také střelci, ale on je co se týče financí větší optimista a já jsme v tomto pravý opak. Manžel by klidně žil s dětmi v jedné místnosti. Moc děkuji za pozitivní reakci. Vím, že nemít druhé, tak mě bude mrzet, pořad se utěšuji tím, že by syn mohl mít vše a i ty dovolené. Ale je pravda, že můžeme na pokojíčky pomalu šetřit co to půjde a pak třeba nemít tak velkou půjčku a nebo by manžel začal dělat vše pomalu sám. Spíš už mám strach i z toho manželova věku, aby de zadlužoval později.

autor
26. kvě 2025
@lis6

Já si vždycky říkala dítě můžu mít jen do určitýho věku, barák i pak. V 2 +1 se žít dá, a až nastoupíš do práce můžete rekonstruovat doaleluja. Tak jsem to udělala já. Tedy zatím jsem ve fázi 2 děti v 2kk. Rozhodně bych na nic nečekala. Ale je to o prioritách.

@lis6 Moc děkuji za reakci. Rozzářila jsem se z toho, že není katastrofa žít ve 2 místnostech.

rebe
26. kvě 2025

Mým dětem je 11, 9 a 6 a pokojíčky mají čtvrt roku, a to ještě holky jeden společný. Nijak tím nestrádaly a nestrádají. Strádaly by, nemít sourozence. Jasně že není zodpovědné pořídit si dítě, když nemáš na základní provoz. Ale když tě blokuje rekonstrukce domu, to by pro mě teda dítě mělo větší prioritu.

autor
26. kvě 2025
@petrasipkova1

Šla bych do dítěte hned. Malé děti nepotřebují svůj pokojíček. Naše děti nejraději spí s nama a jsme stejně všichni pořád v jedné místnosti. Hlavně si nechat nějakou rezervu kdyby něco. Ale na dům bych se teď vykašlala, užívala si miminka, děti a rekonstrukci udělala až potom.

@petrasipkova1 Moc děkuji za reakci. Malý spí také se mnou v posteli, do nedávna jsem kojila, tak proto, bylo to pohodlnější, ale manžel už to vzdal a je v obýváku na pohovce, protože byl od malého dokopaný a nevyspaný.

swan42
26. kvě 2025

Prodala bych barak (podle popisu ruina ktera sezere spoustu penez) a pronajala 3+1. Pokoj by deti mely spolecny

biciklissie
27. kvě 2025

My to nemáme s bydlením tak vyhrocené a pokojíčky mají obě děti pěkné. Ale jinak taky máme na domě milion věcí na dodělání a milion by na to asi ani nestačil. To bylo prostě jedno dítě, druhé dítě do toho covid, zdražování, já na MD a RD. Před rokem jsem se vrátila do práce a peníze mám slušné, jenže pořád někde mizí. Odešlo nám auto a hodně dáme do kroužků, zážitků, vybavení a tak. Takže dodělávky na domě a zahradě už x let téměř stojí. Jenže pokud nemůžu mít všechno zaráz, což si dovolit nemůžeme, tak je to prostě o prioritách. Já si říkám, že ty děti jsou malé teď a chtějí s námi trávit čas teď, jezdit na dovolené, výlety a tak. Jestli máme nábytek na míru v předsíni a na zahradě je bordel, je jim naopak úplně jedno. Takže jsme další investice do domu odložili na neurčito a děláme jen drobnosti. Snad i to jednou bude, ale teď jsou prostě přednější děti. Jinak tedy naši pořád akorát cpali peníze do baráku a šetřili si. Cokoliv jsme chtěli koupit, tak jsme slyšeli, že splácíme auto. Tyhle věci nám byly ukradené a jen jsem měla pocit, že jsem na posledním místě. Jasně, pozornost pro děti není o penězích, ale když se opravdu nic nekoupí a člověk je za sociála, tak to je taky docela extrém.

ninive211
27. kvě 2025

Za sebe můžu říct, že mít dvě děti bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě a absolutně toho nelituji. Na mateřské/rodičáku jsme se uskromnili (ne že bychom si předtím nějak vyskakovali), první rok jsme vůbec nikde nebyli na dovolené, další rok jen prodloužený víkend, hodně nám teda pomáhali a pomáhají tcháni třeba v tom, že tchyně občas koupí dětem ovoce nebo jinou zobku, donese zavařenou polívku nebo maso s omáčkou ve sklenici, vaření ji baví a umí to mnohem lépe než já. Tohle nám fakt hooodně pomáhalo a pomáhá i teď, i tak strašně moc prožereme. Ne že bychom to nezvládli bez této pomoci, to určitě jo, ale nemohla bych třeba tolik šetřit a investovat do budoucna.
Za mě čím menší věkový rozdíl, tím lépe, to mateřství si "odbydeš" naráz, jakmile se jednou vrátíš do práce a zvykneš si na nový "vyšší" peněžní standard, znovu na další mateřskou se ti fakt chtít jít nebude. Takže pokud se dokážete ještě pár let uskromnit, že žijete ve skromnějším módu už teď, doporučuji jít do dítěte teď. Potom třeba na mateřské a u toho mít školáka, kdy se každou chvíli platí něco do školy, výlety, kroužky, obědy, to je pak finančně náročnější než mít mimino a batole/předškoláka. Alespoň za mě teda.

petrasipkova1
27. kvě 2025

Dovolená .... jezdíme do Itálie, do apartmánu, děti to milují, v hotelu by se nudili, vybírám aby byl apartmán na pláži, že vyběhnou a jsou v moři. Náklady malé oproti leteckým dovoleným. Jen jsme si koupili rakev a větší auto. V Česku milují jezdit do kempů, každý rok jezdíme Sedmihorky, investice stan, ale už slouží čtvrtý rok. Nemyslím si, že by o něco přišli, když nelítají 2 x za rok na zájezd za 100 000 Kč za rodinu. Pokojíčky mají, krásné, nábytek z větší části máme za par korun z FBMarketu, něco i za odvoz, nábytek je jako nový, postele jim manžel vyrobil z masivu, taky ale zlomek ceny než by se koupilo, prostě dá se ..... Mně je líto dávat třeba za novou skříň 25 000 Kč, když vím, že když číhám seženu za desetinu. Dům pokud se Vám vysloveně nesype na hlavu bych neprodávala, pokud je manžel pracovitý, tak si to pomalu dá do kupy a je to jistota na stáří, kdy důchody budou minimální a naše generace nebude mít našetřeno aby mohla platit tržní nájmy, které jsou teď šílené. Raději bydlet v pastoušce než dávat za nájem 25000 Kč za mě.

l_
27. kvě 2025

Ve 2+1 jsme zili do mych 15 (rodice plus mladsi segra)... Tam problem nevidim..
Za me radsi moje mala barabiznicka😍, nez najem.v kralikarne (kor pri dnesnich cenach, neni rozdil temer zadny)..
No a financne.. mam pevne vydaje cca 20tis mesicne, prijem vc aliku 30-32tis.. mam jedno dite, psa, auto, do prace dojizdim.. a zijem, jedem na vylet, na dovcu taky 🤷🏻‍♀️ takze bych se toho nebala.. financne jsem na to sama, barak stary, byt po castecny rekonstrukci.. ale prace je porad..

kakba
27. kvě 2025

Ne, nesla bych do druheho. Stojim pevne na nohach a z toho co pises bych to neudelala. Nemate ani poradne kde bydlet. 2 deti neni jako jedno k tomu rekonstrukce. Ty muzes byt unavena. Budes chtit pomoct od manzela, ten zase bude chtit rekonstruovat. Nene. Nikdy

ivakalinova
27. kvě 2025

Co finanční rezerva? Situace, manžel onemocní, stane se mu úraz..... budete mít z čeho žít? Vše v klidu poplatíte?
Je to těžký, ale pořád u mě vítězí zodpovědnost.

antanyela
27. kvě 2025

Manželova půjčka je i vaše půjčka - pozor na to, nedalo mi to nereagovat, zmínila jste to ve svém příspěvku hned 2x, že by šla případná půjčka na manžela.
Tlačí vás úřady a čas na tu rekonstrukci? Protože jestli ne, asi bych se kvůli zdravotním důvodům přiklonila k dalšímu dítěti a rekonstrukci zahájila, až budete pracovat i vy, abyste se cítili finančně stabilní.