Jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?
Ahoj, prosím, kdo máte 2 a více dětiček, jaký je dle vás ideální (jestli se to dá říct) věkový rozdíl? Dcerka ma 11 měsíců a určitě chceme, jestli nám to bude dopřáno, i druhé děťátko. Vím, že to nejde úplně naplánovat a jsou mnohem mnohem důležitější věci, nicméně nějaké postřehy z praxe by mě zajímali. 🙂 Děkuji.
Já sama mám sestru o necelý rok mladší než jsem já a celý život byly jen výhody, jsme si blízké, tak jsem byla pro malý rozdíl, děti mám od sebe rok a půl a třetí po dalších dvou letech a paráda, teď po letech jsou jedna partička, baví je stejný program, hračky, pohádky a je to sranda, jak jsou sehraní 🙂 A já jsem si piplání odbyla naráz. Ale teda nemám žádné divochy, kteří by mě stáli nervy.
Máme čtyři děti s věkovými rozdíly 22 měsíců, 3 a čtvrt, 3 a čtvrt. Menší rozdíly si klidně představit dokážu, větší bych nechtěla ani omylem. Kdybych tehdy věděla, co vím teď, měla bych děti po roce, max. dvou.
Mám mezi dětmi 3,5 roku.. Chtela jsem to tak, ideálně tři roky od sebe.. Dvě děti na kočárku, na plinach a na sunaru bych snad nedala, na to se mám docela ráda.
Chcela som rozdiel max 2 roky, ale nebolo mi dopriate. Mám rozostup 9 rokov
@kkacca Nechci sýčkovat, ale pamatuji si, že právě kolem toho osmého měsíce u mladšího dítěte teprve začal ten pravý kolotoč. Jak se dcera začala pohybovat, brát věci té starší a narušovat ji její ukruhy, tak to jsem teprve poznala co je to mít dvě děti věkové blízko u sebe. Do té doby to byla celkem pohoda..
18 let…Ale vím, že to už je trochu extrém🙈…My to máme v rodině…Já se ségrou jsme taky o 18 let…
Žádní ideální podle mne není....musí si sednout povahovo.....
Neexistuje. I tady z příspěvků je vidět, že každý to má jinak. Za mne co nejmenší. První děti mám 19 měsíců od sebe a je to super. Mezi 2. a 3. je pět let a to mi už přijde dost, pořád si hrají, ale už je ten rozdíl znát. Mezi 3. a 4. je dva a půl roku, to je tak na hraně pro mne. Ale čtvrté je jiné, je mentálně mladší. Kdyby byla úplně zdravá, asi by si vyhráli hezky. A mezi 4. a 5. je zase dva a půl, ale pětka je mimino ještě.
Z pohledu matky je to zase o její povaze. Znám takové, pro které je problém všechno i s jedním dítětem...
@madamas starsi má 7, mala 15 měsíců a vyblbnou se spolu paradně ;)
@nika110818 Mám děti od sebe o 2r a třetí po 8letech. Všechny děti jsou parťáci. Akorát, když šla dcera studovat, tak s toho byl náš benjamínek 4m rozhozený. Pak prostřední, tak to bylo taky období na facku. Teď už je to dobrý, páč je mu 9let, takže se sebere a za ségrou jede do Prahy a prostřední jezdí na víkendy domů.
@nika110818 Každý obhajuje to, co má, protože nic jiného nezná, tedy aspoň většina 🤣
Ono spíš záleží, na jak dlouho chceš vypadnout z pracovního procesu, někdo si prostě nemůže dovolit vypadnout na hodně let, záleží i na tvém věku. Nám první trvalo rok, tak jsme pak po roce a čtvrt nechali dalšímu volný průběh, ale nedopadlo to. Kdyby jo, byly by děti o 2 a čtvrt a já jsem si to už umělá představit, protože byl syn už bez plen a konečně chodil. Byl nedonošený, trochu náročnější a trvalo mu to, začal chodit ve 22 měsících. Potřetí to taky nedopadlo a nakonec máme děti po 4,5 letech a už to byla celkem pohoda, že se starší obstaral sám. Menší věkový rozdíl je asi náročnější, neumím si třeba představit mít děti po roce, ani nižší věkový rozdíl nezajistí dobré vztahy, mám příklad v rodině. Naše děti nejsou od sebe o málo, vím, ale brzy přišla doba, kdy se zabavily. Taky je třeba pro někoho fajn, když už je starší ve školce, kor když nejsou po ruce babičky jako u nás. Zpětně vím, že mít je po dvou letech by bylo pro mě náročné, ale zvládne to každý, když musí. První jsem měla ve 30 a nechtěla příliš vypadnout z těch kolejí, ale samo se to naplánovalo jinak. Mladší dcera je větší pohodářka a k ní si umím představit další s menším věkovým rozdílem.
Prostě je to individuální jako my i děti a nikdo ti neřekne, co je správně. Záleží taky, na co se cítíš a jak je starší náročné a ty třeba nevyspaná.
6 let a super, byla jsem doma když šel první do první třídy, žádný zarleni. Ale stejně mi dvě děti přijdou hodně 🤣🤣
Mame rozdíl 4roky a super.Druhemu se věnuji stejně jako první.Nechtela jsem menší rozdíl
Máme rozdíl 17 měsíců a 24 měsíců. Bylo to plánovaně, měli jsme své důvody proč takhle. Momentálně je jim 4,5, 3 roky a 1 rok. A přiznávám, že teď je to docela masakr. Pro mě je vždy nejhorší období kolem 8 měsíce - 1,5 roku mladšího. Kdy už se začíná pohybovat, zdrhá mi na schody, leze na sedačku,… ale dolů to ještě není jisté a domluva taky žádná. Ale stejně bych neměnila. Starší jsou prakticky na stejné úrovni - zajímají je podobné věci, ujdou mi podobnou vzdálenost na procházce, hodně si vyhrajou spolu. A nejmladšího mezi sebe vzali krásně přirozeně. A i když mam často výčitky, že se jim nestíhám věnovat úplně, jak bych chtěla, tak asi dobrý, když se mě ptají, kdy budeme mít další miminko 🙈😂 (v plánu teda není 😅)
Já mám kluky od sebe 6 let a zcela nedobrovolně, začali jsme se o druhé snažit v roce prvního, bohužel mi nebylo dopřáno a vyšlo to takhle pozdě. Mám v podstatě dva jedináčky, ten starší má skoro 9, svoje kámoše a svět, ten mladší ted půjde do školky a je to hračička, takže se v podstatě celý den míjí. Občas se spolu proběhnou po bytě, ale jinak jsou to dva světy. Měla jsem pohodu, když byl mladší miminko a starší ve školce, to jo. Ale věřím tomu, že jak porostou, tak se ten věkový rozdíl bude smazávat a bude ten starší pro mladšího oporou a vzorem 🙂
@antoinet Dekuju, já to vím od prostřední - jak se s ní dalo alespoň trochu domluvit (cca ten rok a půl) a byla si i mnohem jistější pohybově, tak se vše hodně uklidnilo a byla to zase docela pohoda. Jen na tu péči je to období, kdy děti začnou lézt, stoupat si, u všeho chtějí být, ale ještě na to třeba pohybově nemají nebo se nedá domluvit, aby něco… je pro mě dost náročné. Ale věřím tomu, že za půl roku si budu zase pískat. Jen teď jsem v módu “prežívám”, ale jak píšu, neměnila bych ❤️
Mám dceru 6 let a syn 4 roky, mají mez sebou 2,75 roku a dobre to bylo, dcerka byla hodnoucka, takže s druhým miminkem jsme to zvládly krásne, byla s nama doma, do školky šla ve 4, ale moc tam nechodila. Já šla v roce a půl na poloviční úvazek do práce a u malého jsme se střídali s manželem, teď půjde do školky. Jsou to parťáci, mají stejně zájmy, ucime je věci dost nestejno, protože ten covid to u dcerky trochu vše odsunul, ale taky se pěkne dohadují 😂
@nika110818 chtěli jsme dřív, ale příroda prostě nedovolila, takže budeme mít mezi dětmi 2 roky 7 měsíců rozdíl,. Ono něco je plán a něco realita v tomto
@me_druhe_ja tak to rozhodně nepopírám. Ale znám víc sourozenců, co se spolu baví, když mají menší věkový rozdíl než ten větší 🤷♀️
@nika110818 to druhe teprve cekam, ale sobecky jsem se rozhodla pouze podle svych potreb. netusim, jak je to idealni pro deti a asi je to velmi tezke rict. ja mam sourozence o 7 let mladsiho brachu a o 18 let mladsi segru. kdyz se bracha narodil, sla sem do 1. tridy, vzpominky na nejake spolecne hry nemam vubec, ani sme se nebili, takovy neutral. spis si rozumime vic ted. kdyz se narodila segra, uz sem doma vubec nebyla, ale rady se mame, ale sme spis jako matka s dcerou. kazdopadne se vidime casteji a rozumime si vic nez muj manzel a jeho bratr, kteri jsou o 2 roky 🤷🏼♀️ z toho jsem usoudila, ze ten vztah stejne neovlivnim. vybrala jsem si tedy variantu, jak to bude nejlepsi pro me a chtela rozdil kolem 2,5-3 let. dcera ma cerstve 2 roky a ja jsem ve 21. tydnu. chtela jsem to tak hlavne proto, ze uz nejsem nejmladsi, na 1. sme cekali pres 3 roky a taky kvuli praci. nechtela sem se vracet na chvili, treba jen dva roky a pak zase odchazet. taky uz jsem si ted na to nejak tak zvykla a dcerou se naucila co a jak a tu peci o ty nejmensi ja uplne nezboznuju, tak at to mam tak nejak "rychleji" za sebou a nemusim zacinat od zacatku. i treba vzhledem k tem pripravam detskych veci, nabytku, bytu...apod. vim, ze to zpocatku bude narocnejsi, nez by bylo se starsim ditkem, ale verim, ze to tak pro nas bude nejlepsi. ☺️
To strašně záleží na rodičích, jestli si chtějí každé dítě pořádně užít samotné, nebo chtějí rovnou mít parťáky. Já mám holky necelé dva roky od sebe a kdybych věděla, co vím teď, šla bych do toho i dřív. Ty začátky jsou sice krušné, ale na druhou stranu, z toho člověk nevypadl. Pořád jsme řešili plíny, noční nevyspání, dokonce dudlík 😀 Takže mi to ani nepřišlo. Holky spolu chodily do školky, na kroužky, jezdí společně na tábory od malička, lyžovat, bruslit, jezdit na kole, jsme je učili společně. Mají společné kamarádky a mladší jim není jak koule na noze. Jsou parťačky, mají stejné zájmy, baví je stejné hračky, věci, což je samozřejmě dáno i tím, že to jsou holky. Takže já mám jasno, co je ideální, ale pro každého je ideální něco jiného.Když bude větší věkový rozdíl, neznamená to, že se nebudou mít rádi. Ale parťáci z nich těžko v dětství budou.
@lennus to je přesný: každý si obhajuje to svoje, pac to jinak nezná. 😀 já jsem snad jediná, která by to chtěla jinak než jak to má. 😀 ale já uznávám, že je to dost ovlivněno i tou nemocí staršího....jako 2,5 lete děti už jsou většinou bez plen, mluví, ve spoustě věcí už jsou částečně samostatné a samozřejmě už daaaavno chodí, běhají, lezou sami po hřišti, jezdí na odrážedlech...o tom všem si ja mužů nechat jen zdát..... aspoň ta chůze pomalu přichází
@lovemusicsun jj, mám kluky necelých 20 měsíců od sebe (neplánovaně) a opravdový zahul začal tak od 10 měsíců mladšího 😆 do té doby to byla relativně pohoda.. ale oni jsou oba hodně akční 😉 naštěstí mladší není taková vzteklina a je o malinko klidnější 😁
Čím méně, tím lépe. Nikdy samozřejmě nevíš, jestli si sourozenci sednou, ale čím dřív se spolu sžijí, tím lepší adaptace pro celou rodinu a dlouhodobě podobné starosti typu školka, škola, okruh zájmů. Ti, co mají rozdíl 5 let a výše, sice mají pohodičku ve smyslu, že starší dítě uz pochopí, že má chvíli počkat, nebude vyloženě utíkat do cesty a dělat podobné krávoviny, ale už navždycky řešíš kombinaci školáka a batolete, puberťáka a školkáče, to je mnohem méně kompatibilní než přežít první dva roky s miminem a batoletem. (Ono se říká přežít, není to zas taková hrůza, jenom to chce se umět otáčet a nemít velká očekávání🤭) a pak vědět, že oba bude dohromady bavit hřiště, výlet, zoo, kroužky a ne, že půjdeš buď podle batolete a nebo podle 10letého školáka, přičemž oba na sebe budou žárlit, protože tu pozornost prostě nikdy nerozpůlíš spravedlivě. (Samozřejmě jsou výjimky, kde se nežárlí, ale pravidlem to není).
My chtěli vždy děti dvě. Ta doba kdy jsme si řekli, že by bylo fajn to začít zkoušet, jsme měli, když staršímu byly 2 roky a měsíc. Vyšlo to na první dobrou a 2 měsíce před jeho třetími narozeninám se nám narodila dcera. Staršímu jsou 3 a 5 měsíců a malé bude za pět dní 7 měsíců. Je to super, menší věkový rozdíl bych nedala. Pro každého je ideální rozdíl jiný, dala bych na svůj vnitřní pocit, kdy je ta vhodná doba.
mám tří děti od sebe 25m a 28m a neměnila bych. Teď mají kluci čerstvě 10, skoro 8 a 5. Chtěla jsem děti hned po sobě z důvodu práce, jakmile bych se jednou vrátila do práce už bych nechtěla zase znovu být doma (což teď 2,5r v práci jen potvrzuji). A chtěla jsem aby děti byli tak nějak při sobě, abychom mohli podnikat věci společně. Vidím třeba u kamarádky, kde je rozdíl 8let, starší už by podnikal spoustu věcí, sport atd ale bere se hodně ohledů na miminko. V našem případě mi zase kamarádka řekne, že jsem se nemohla řádně věnovat každému dítěti zvlášť... Myslím, že každý věkový rozestup má své plus a proti. Žádný věkový rozestup nezajistí že spolu děti budou / nebudu vycházet.
@lennus Nezna mozna z prvni ruky, ale v okoli vidis ruzne modely...ja mam 3 deti brzo po sobe, svagrova 3 po 3 letech (ja nemam hlidani ani moznost cast. uvazku, takze bych byla celou tu dobu doma a zblaznila bych se🙂 ), teta trochu extrem 3 deti po 8 letech - kdyz se nejmladsi sestrenka narodila, ta nejstarsi uz byla na intru a ani nebydlela doma...no, pro me by to nebylo.
Ale tak na skoro vsem jdou najit nejake klady a vyttezit z toho to nejlepsi, co jde🙂
je to hodně individuální, jak co komu sedne, nám se vyplatil tříletý rozdíl, ale je to taky dané tím, že starší syn je furt hodně dětský tak jsou s tím mladším na skoro stejné vlně a všechno je pak dohromady baví, za mě spí míň než víc než ty tři roky, Větší věkový rozdíl se už potom blběji stírá, děti mají hodné jiné zájmy pak, ale to je můj názor

@felixfelicis jasně, šance je určitě větší. Jako pevně doufám, že to u těch mojich tak bude když už to tak dopadlo (zatím se akorát strkají a rvou si hračky z rukou), ale já to jen podotkla kvůli tomu, že každej to píše jako 100% pravidlo, že si super vyhrají a budou úžasní parťáci. 🙈