Je brzo na miminko? Teprve jsem dostudovala
Ahojky holky, chci se Vás zeptat na Váš názor, zda mám ideálni věk na miminko..🙂 a zda nespěchám moc...🙂 Mě bude 25 a příteli je 26, jsme spolu už 7 let a teď v létě se budeme brát. Jediný problém je, že jsem studovala do teď a teprve v květnu začnu pracovat, ale přítel si po svatbě už moc přeje malé...Já si ho přeju moc taky, ale nevím ohledně práce, jestli to není blbé, když nastoupím a za půl roku bych řekla, že jsem těhotná...a do toho bydlíme v 1+1, dá se to nějak ze začátku zvládnout v tak malém bytě? Moc díky za názory...🙂
Moc děkuji za názory holky...🙂 Myslím, že těch pár měsíců uteče jako voda a já hlavně budu mít praxi a budu mít odpracovaný aspoň ten rok...🙂 a budeme tak spokojení oba...navíc ta práce není nijak fyzicky náročná, takže můžu pracovat i s bříškem..🙂
@verca05 Ahojky, mě je 23 a přítelovi 26, jsme spolu 4,5 roku. Bydlíme v 1+1, mimčo plánujeme taky letos...já jsem tedy zaměstnaná již 5 let..... Určitě to podle mě nějaký čas v malém bytě půjde, malé dítě do roka skoro žádný prostor nepotřebuje...a až bude větší tak mu stačí nějaký koutek 🙂 a až by šlo do školky tak se třeba přestěhovat do většího, ale to je otázka 4 let a nikdo nemůže vědět co za tu dobu bude 🙂 a určitě si nemyslím že by bylo brzo. 🙂
@verca05 Tak ja jsem to mela skoro pres kopirak😉. Bylo mi 25, kdyz jsem otehotnela - s manzelem jsme se brali po 6 letech chozeni, zacali jsme se snazit 1/4 roku po svatbe a ejhle, vyslo to hned. Vubec jsem to necekala. Takze jeden tyden na prelomu ledna a unora jsem zjistila, ze jsem tehotna, zaroven nastoupila do prace, kterou jsem mela domluvenou a delala statnice. Samozrejme, ze jsem se necitila uplne dobre, kdyz jsem nastoupila do prace s tim, ze jsem asi tehotna, ale uprimne, co si vezmu na tom, kdyz jim to na uvod priznam? Oni me samozrejme neprijmou a ja budu se svoji uprimnosti a ferovosti nahrana. Praci jsem odvedla tak, jak jsem mela, Takze jsem pracovala do srpna a v necelych 26 letech jsem porodila sve prvni miminko. A nemenila bych. V okoli jsem videla budovani kariery a pak se ta dotycna stejne nemohla na danou pozici vratit a zacinala nekde jinde. A zkusenosti jsem uz nabirala v prubehu skoly. A mladsi prarodice jsou pro deti k nezaplaceni🙂)))).
Takze za me jednoznacne JDI DO TOHO🙂.
@kett Nechci být jízlivá, ale nabízí se otázka: "A co teď?" Pracovala jsi při dětech? Máš dohodnuté místo třeba ve firmě manžela? Tři děti a praxe na full time minimální, doma celkem osm let, nebo více? ...
No, v tvém případě bych si rozhodně netroufala vykřikovat: jednoznačně jdi to toho 🙂.
Nějak tvůj příspěvěk moc nechápu - do práce jsi nastoupila těhotná, odpracovala jsi minimum, jsi doma už dlouho - nemáš spíš strach, co bude dál? Že se třeba kariérně už nikdy nechytneš?
@orchidis Ale pokud @kett vychovává 3 daňový poplatníky je to dost možná víc než odvod daní. Těch ještě odvede dost. Pokud znáš situaci na pracovním trhu, tak bez ohledu na školy a praxi, jakmile máš děti, tak už nejseš žádaná, hlavně když jsou malé. Začíná se beztak často od píky, třeba i kvli dojedzu, prac. době.
A jak už jsem tu psala, znám holky, kiterý měly dítě nebo děti už na škole, plánovaně, v manželství, a nejen kariérně by jim třeba ty, který to odkládaly, mohli "závidět". Pže ono první dítě ve 40 není nic moc, jedináčci to mají náročnější... atd.
Znám lidi, který těch dětí mají víc, děti na VŠ atp., pracují prostě, odvádějí daně, matky doma patnáct dvacet let... a světěe, div se, i když jim na ÚP vykládali - velmi povzbudivě - co si jako myslí v jejich věku po letech doma, praxe nula nebo nic moc... a... pracují v oboru, blízko domova, dělají, co je baví.... a pracují líp než ty, co dělají kariéru a v 50 jsou dávno vyhořelé. I ze svýho soukr. života často.
Můžem tady taky všichni makat až zčernáme, a rodit děti budou, ty co nemakají, a že jich mají - to mi perspektivní nepřijde.
Pokud máš kam nastoupit, tak tam nastup a snažení nechte volně plynout... jak psaly holky na začátku, a i já můžu přidat svoji zkušenost - nemusí to jít hned, může to čekání trvat roky... já jsem začala snažení v 26, za měsíc mi bude 29 a pořád nic... kdybych měla přítele a mohla dřív, začla bych už dřív, dítě si přeju od 21ti... ale to je na každým, jak se na to mateřství cítí... a co bude pak vše okolo, vyplyne ze všeho, samo 🙂
@orchidis já porodila první dítě v 31 letech, měla jsem slušně rozjetou kariéru a myslím, že jsem byla dobrá. Ale jsem na mateřský se třetím dítětem a i když jsem stále zaměstnaná (mám smlouvu na dobu určitou) vím, že se nemůžu po mateřské vrátit. Budu dlouho doma a hlavně, už nebudu moci vysedávat po večerech v práci, budu mít doma stále malé děti, který budou nemocný apod. Prostě kariéra už je odpískaná, budu ráda, když vůbec něco seženu a nebudu strašit na pracáku. Kamarádky to po mateřský měly a mají taky tak. Pracovat při dětech se nepovede všem, tolik práce není a někdy to nedovolí ani druh práce sám. Nepočítám brigády na přilepšení. Ale mám děti a jsem za ně ráda. Prostě to tak je... Ale osobně jsem ráda, že jsem si zažila ten pocit, že mám kariéru, že nejsou problém peníze, že jsem mladá a nezávislá a tak vůbec. Ráda jsem chodila do práce. To už se nikdy nevrátí. Teď je ze mě matka na plný úvazek a nejspíš je to už na furt 😀
Ahoj, kdybych měla toho pravého už dřív, tak už bych asi dítko měla, takhle budu mít mimčo ve 31 a jsem ráda, že to vlastně ještě jde 🙂 V práci bych počkala rok, min. ale tu dobu, než bys měla smlouvu na dobu neurčitou a trochu praxe. Může to nějakou dobu trvat, tak bych se začala snažit někdy třeba po 9 měsících. V dnešní době ti můžou několikrát prodlužovat smlouvu na dobu určitou, tak bych určitě chtěla mít toto zajištěné, aby ses měla kam vrátit.
smlouvu mám na dobu neurčitou, opravuji 😀
@kett Ano, ale když freneticky křičíš A, řekni i B 🙂. Sama mám děti a plánujeme ještě další a HR ani není můj původní obor, jen jsem se k tomu nachomýtla v práci předtím, než jsem šla na rodičák (pro jednu menší firmu) a dělám něco i z domu. ALE:
- pokud se zakladatelka ptala na názory, máme právo je vyjádřit, ať jsou jakékoli, ale měly bychom vzít v úvahu i to, NA CO se ptala 😎 a ona vyjadřovala obavy z téměř nulové praxe (mimo jiné). Ty jsi pouze popsala svou situaci a zakřičela jsi JO, udělej si to takhle taky!!!! 😀
Tak mě zkrátka jen zajímalo, jak budeš svoji situaci řešit za rok, protože z hlediska HR jsi pro většinu zaměstnavatelů nezaměstnatelná.
A jestli máš právě tu záchrannou síť (manžel miliardář, tatínek majitel Metrostavu 😀), tak by ses tím spíše měla držet zpátky, protože zakladatelka to takhle nemá.
Neber si to zle, není v tom nic osobního, ani být nemůže, jelikož se neznáme, jen mi ten tvůj příspěvek přišel zrátka jako od ženy, která už totálně ztratila kontakt s realitou 😉, nečte pořádně, co se po ní chce, nedokáže kriticky myslet a každou větu začíná slovem Já, bez ohledu na to, k čemu se vyjadřujeme.
To je přesně to, co nám maminkám na RD velmi silně hrozí a co potom složitě u uchazeček musím testovat 🙂.
@evulina77 Tak máš asi nevhodnej obor, to je škoda. Chce to najít dobrou práci, která se dá dělat i z domu, najít zaměstnavatele, kterej je hlava osvícená, pak můžeš dělat i při dětech. Zakladatelka ještě tu šanci má, tak třeba se jí podaří a za rok za dva může mít miminko i šanci vrátit se 🙂. Záleží jen na ní...🙂.
Pokud to finančně dáte a přítel dokáže se o vás postarat třeba i přes dvě mateřské, tak do toho jdi. Já bych si rok počkala. Ale záleží, co u tebe vyhrává? Rozum nebo pocity? 🙂
@orchidis snad sis timto prispevkem pomohla k lepsimu dni🙂. Samozrejme pokud jsi personalistka, tak presne vidis, jaka je u koho situace a mas ho z jednoho komentare precteneho😉🙂.
Nemam potrebu se tady nijak obhajovat, klidne si mysli, ze jsem matrona v domacnosti, ktera nehne na pracovnim trhu prstem a jen hlida deti a vyvaruje😉. Pokud si opakovane ctu uvodni dotaz diskuze, zustava mi stale to same - oba dva by si miminko prali, i kdyz partner vic. od kvetna tazatelka nastupuje do prace, v lete se berou. Snazit by se zacali az po svatbe, coz by uz bylo po 3mesicni zkusebni dobe. Pokud by se nahodou zadarilo hned, bude mit odpracovany rok. Pravdepodobnejsi v soucasne dobe je, ze se hned nezadari.
Odpovedela jsem na dotaz, popsat svoji zkusenost lze pouze za pouziti zajmena JA😉.
Já myslím, zda má někdo opracovaný rok nebo půl je úplně jedno. Já před mateřskou pracovala 5 let a je mi to úplně k ničemu. Už skoro rok hledám práci ve svém oboru. Mám podmínku pracovní dobu od 7 - 15 h, protože manžel má náročnou práci a musím dát i vyzvednout děti ze školky. Mám dvě brigády mimo obor a teď od 1. května nastupuju na HPP do práce, která je úplně mimo obor ale zvládnu jí při dětech a to je pro mě v tuhle chvíli rozhodující. Na jednom pohovoru byl na mě i pán dost sprostý (nemám děti v CV). Myslela jsem že ho trefí, když jsme se přiznala 🙂, pak mi řekl, že se mu líbím, že by mě vzal ale, že matky z dětmi jsou pro firmy mor 😀 Takže v tomto případě bych řešila jen to aby měla zakladatelka nárok na mateřskou.
@aneta15 přesně, já to pozoruju ve svém okolí taky tak. Holky hledají dlouho práci. Práce z domu prostě není (nebydlíme všichni v Praze a neděláme všichni v HR, někdo potřebuje třeba velké přístroje apod. 😀 ). Navíc je potřeba zhodnotit, kdo nosí domů víc peněz a tomu se musí podřídit ten druhý, co se týká péče o děti (pracovní doba, vytíženost tak aby se to dalo zvládnout). Já sama jsem zvědavá na sebe, až se budu vracet na trh práce a už teď z toho mám husí kůži...
@evulina77 ono když se dělá HR "pořádně" a ve větší firmě, málo co jde dělat z domova 😝 😀 HR je práce s lidma a ne že si budeš šulit někde něco doma. Ano, něco se dá, ale minimum, v podstatě administrativa kolem, nic víc 😀 Ale ono v řadě menší firem tímto HR začíná a končí. Ještě bych zapomněla na recruitment 😀 A pak ty si tyto ženy myslí, že snědly všechnu moudrost světa a všemu rozumí 😝
@aneta15 s tím pánem za mne dělá dobře, že děti neuvádíš, ale pak se přiznáš. A bohužel je fakt i to, že pár matek to těm "slušným" dost kazí a pak se firmy ženy s malými dětmi zdráhají brát... 😒
@verca05 Ahoj, měli jsem to lehce podobně, hned po vysoké jsem sehnala práci, tak jsme se rozhodli s mimišem chvíli počkat a vydělali nějaké peníze a taky zařídili bydlení. Jsem teď klidnější, že nebudu muset řešit stěhování apod. a mimišo se narodí do připraveného a lepšího zázemí 🙂
Holky moc Vám všem děkuji za názory...🙂 Určitě chci být aspoň ten rok v práci, ať mám nárok na mateřskou....ten rok už se vydržet dá...🙂 V lednu začneme zkoušet a uvidíme, jestli budeme mít to štěstí, že se to povede hned...🙂 Moc děkuji ještě jednou..;)

@verca05 Tak si o tom promluvte. Ty budeš spokojenější, bude Ti líp, pro Tebe osobně ten rok praxe v Tvém věku vnímám jako k užitku, a v 26-27 budeš v dnešní době pořád mladá maminka. Dítě plánujete spolu, Tvů život to ovlivní trochu víc. Ráda ho budeš mít brzy, ráda s nm budeš doma, ráda o něj budeš pečovat, jen prostě Ti k tomu klidu a spokojenosti pomůže rok praxe, to pak budeš s dítkem ještě radši - neměl by Tě nutit. Ty mu taky dítě neodpíráš, ani to neposunuješ až za 10 let ap. Tvůj postoj je odůvodněný a znamená taky kus Tvýho rozvoje, což bude ku prospěchu vám všem.
Ten rok posun snažení v Tvým věku fakt nehraje roli. Nakonec to nemusíš posouvat o celý rok, stačí o pár měsíců. Nebo i podle toho, jak bude v práci.
A za mě: nejkrásnější období je, když to těhotenství ještě nemusí přijít, o nic nejde, zvládnou a udělají se jiný věci, a současně se nic neděje, když přijde, bude to taky super. 😉
Pokud člověka tlačí věk nebo situace, nebo naopak by byl velký problém finanční, bytový, studijní aj., kdyby "teď už" dítě přišlo, i kdyby ho mockrát chtěl a tisíckrát bral, není to tak úplně ono.