icon

Postýlka v ložnici při 3směnném provozu, ano-ne?

biedronca
28. říj 2017

Snažíme se o miminko od letošního dubna. Resíme ložnici - plánovali jsme ji přesunout do velmi "malého" pokojíku (jen skřín + postel se vejde) z většího pokoje, kde mame ložnici ted. Jsme mladí. Já pracuji jen na ranní směny, přítel 3 směnný v automobilce, spánek je pro něj hodně důležitý, je fyzicky i psychicky vyčernán/unaven.
Ted kdyz řešíme postel na míru - máme ji nechat zatim v tom velkém pokoji (ted ložnice, ale přístě dětský), protože tam bude potreba i postylka? Nebo raději rovnou oddělit ložnici ( postýlka se nevejde) a dětský pokoj s postylkou kde bude mimi hned od začatku?
Co je lepší pohodlnější spánek přítele vs. časté vztávání k novorozeněni atd?
Prostě postylka v ložnici při 3směnném provoz - ANO? NE? Vaše zkušenosti?

Strana
z3
evee24
30. říj 2017

Já si taky jako bezdětna myslela jak spat s dítětem je blbost 😀 mno když sem spala ve stoje u postýlky a totalne vyčerpana sem padala a dite nespalo. Manžel se naštval. Donesl mi ji do postele a od te doby sem se vyspala jak ja tak i mala. 🙂

gracinka7
30. říj 2017

@biedronca neboj není, chlapi nejsou ke vstávání tak uzpůsobení jako my, hned tak neco je nevzbudí. Takže co se týče normálního vstávání na kojení nebo dudlík, tak je to v pohodě. Když syn brečel kvůli prdím nebo něčemu jinému, tak jsem šla prostě z loznice, aby tam měl manžel klid.

dmiska
30. říj 2017

@gracinka7 jak kterého ;) ten muj spal prvních 9 měsíců se spunty v uších, i kdyz malá byla ve vedlejší místnosti ;)

yelowangel
30. říj 2017

@gracinka7 no můj chlap dodnes vstává v noci když malej zakňourá, když zůstal na Sunaru tak ho chodil v noci krmit a střídali jsme se - on do 2-3 ráno pak jsem vstávala já...takže jak který chlap

peggy_5
30. říj 2017

Zalezi na vas.. jak to budete citit a jak bude miminko spavy nebo naopak urvany... spani v posteli bych se mozna trochu bala kamaradka se synem spala od miminka (mel silny reflux, takze hodne casto usinala v polodesu s miminem na brise) a zustalo mu to az skoro do 10 let..kdy mel v domku hned vedle loznice svuj pokojik,krasny pres den si tam hraval,ale absolutne neprichazelo v uvahu aby tam spla... kdyz byli rodice hodne unaveni,tal si tatka sel lehnout k nemu do pokojiku a mama spala s chlapeckem v pokoji.. protoze dokazete si predstavit, jak to vypadalo celou noc s desetiletym na jedny posteli..fakt tam bylo hodne malo mista.. az kdyz si potom zval domu kamarada z fotbalu na prespani a jemu bylo trapny,ze spi s maminkou,tak zacal spavat sam... jako takhle postylka v loznici ok, z moji pohodlnosti a abych nemusela nikam chodit,ale z druhy strany pokud by melo byz miminko kazdou hodinu vzhuru a rvat,tak by manzel asi spal zvlast a by se vyspal do prace...

krystalka
30. říj 2017

@peggy_5 - přesně, já myslím, že tohle si každá rodina musí vyzkoušet, co jí bude vyhovovat a taky se moc nedá dopředu předvídat, jaké bude dítko....jestli bude spát, nebo ne.... my jsme třeba spali všichni v ložnici a když měl syn hodně rušné noci, tak jsem si ho brala buď dolů do obýváku, tam jsme měli cestovní postýlku a nebo někdy si šel lehnout dolů manžel....prostě jsme to řešili podle situace....pokojíček jsme synovi zařizovali ve 2 letech, ve 3 letech se tam na noc odstěhoval sám od sebe 🙂

veronikav31
30. říj 2017

@evee24 Proč jsi nespala když dítě ve dne na chvilku usnulo?Tak jsem to dělala já,malá i kdyby usnula na 10 minut tak jsem se na veškerou práci vykašlala a šla si taky lehnout. Takhle jsem smýšlela když jsem neměla dítě,to jsem dělala když se narodila dcerka a budu to tak dělat když se narodí druhý.Nemusí se spát natvrdo,ale jít si lehnout(sednout),dát nohy nahoru a prostě si odpočinout-vypnout mozek,to mě nabilo energií. Někomu spí děti přes den 3-4 hodiny už od miminka,někomu spí málo, dá se na to zvyknout a proto se odpočívá jak to jde

izz76
30. říj 2017

@biedronca Uvidíš sama až miminko porodís,třeba pak pro tebe bud taky uplně scifi spát v jiné místnosti... To totiž nedělá žádný savec,aby se odděloval od svých mláďat. Já například nepotřebovala ani tu postýlku,moje dcera spaly se mnou v posteli,pro mě úplně nejjednoduší řešení. Neznám proplakané noci,neznám vstávaní z postele atd...Každý si samozřejmě musí najít svůj způsob péče o miminko.

evee24
30. říj 2017

@veronikav31 spala sem. Ale mala proste postýlku bojkotovala. Nejlíp spala přes den semnou v posteli. Mela jsem strach, ze ji zalehnu v noci. Ale stejne sem v noci, jak sem na ni nevidela neusla a každý pohnuti sem koukala co dela. Takže pak postel vyresila všechno. I kojení. Jen moje zkušenost.

veronikav31
30. říj 2017

@evee24 Já měla v postýlce monitor dechu takže jsem věděla,že je v pořádku. Teď používáme chůvu, tak vidím a slyším co se v pokoji děje,takže klidně spím. Jinak malá nespala moc co byla novorozeně a to jí zůstalo. Jinak přes den malá v postýlce nespala a nespí v ní ani teď(22m), postýlku má jen na spaní v noci, jinak spala v obýváku v kolébce, v kočáře při procházce, v kavárně, i na pouti,neměla problém usnout kdykoliv potřebovala,to jí zůstalo doteď

@izz76 No,tys asi kojila že jsi nevstávala v noci z postele,že. Kdyby jsi dělala UM tak bys musela vstát nebo přebalovat. Jinak u nás proplakané noci skoro žádné nebyly, krom zubů a prdíků.

krystalka
30. říj 2017

@veronikav31 - sice to nebylo přímo na mě...ale....měli jsme UM a z postele jsem nevstávala 🙂, měla jsem na nočním stolku termosku s převařenou vodou, lahvičku se studenou a kojeneckou lahev s odměřeným nasypaným UM....když se v noci vzbudil, tak jsem zašátrala na stolek, kolikrát jsem ani nerozsvěcela, nemáme rolety, ani závěsy, takže není úplně tma.....nalila teplou vodu, případně trochu studené, když byla z termosky moc horká, protřepala a krmilo se 🙂, pak jsme klidně zase usnuli i společně v posteli, měla jsem tam takhle připravené ty lahvičky třeba 2 nebo 3, ráno jsem to pak všechno najednou umyla....

margaritta1987
30. říj 2017

@biedronca
U nás je přesně stejná situace jako u Vás. Malý má 13M a chlap pracuje v třísměnném provozu. Ještě než se malý narodil, jsem si na postýlku nechala přidělat kolečka, abych si ho třeba přes den mohla dát do obyváku apod. Kupovat košík se mi zdálo zbytečné.
Postýlku, jsme měli do začátku 6tého měsíce v ložnici a později, už šel do svého pokojíčku a přesun snášel dobře. Prostě jsem jednou měla šílenou chřipku, tak mě nechal chlap spát v ložnici, malého převezl do pokojíčku a sám spal na gauči. Zjistili jsme, že v pokojíčku spí malý lépe než s námi v ložnici, tam ho už začalo budit chrápání apod. Ale spíš já jsem byla nervozní, že ho nemám u sebe 🙂
Partner spí se špunty v uších a neví, co se děje okolo. I teď, když je malý dost hlučný (kam se na něj hrabe novorozenec, když začne řádit). Ráno se mě kolikrát ptá: "vstával v noci malý hodně".

margaritta1987
31. říj 2017

@biedronca myslím, že spaní společně v jednom pokoji má i další výhodu. Chlap někdy viděl, kolikrát musím vstávat, tak si po práci vzal chvíli malého a já měla hodinu na dospání.

gujduska
31. říj 2017

Zdravím,u nás to nepřicházelo v úvahu třeba vubec,máme malý byt 2+1,takže postýlku máme v ložnici,ale od porodu spí táta v obýváku.
Má fyzicky náročnější práci a svícení vnoci lampičkou,přebalování a pláč by ho vnoci zničily,takže odděleně.Až se ustálí noční buzení,snad se nám taťka do ložnice vrátí...

evee24
31. říj 2017

@veronikav31 tak taky máme monitor dechu. Ale z porodnice jsem byla závisla ji vidět 😀 mala stejne se první měsíce jen prochovala a jak me necítila tak nespala. Kocar nenáviděla. Jen šátek. Jo holt maminka mini, miminko meni

biedronca
autor
31. říj 2017

HOlky, děkuji za Vaše nazory. Tak jsem se rozhodnula, že bude s nama v ložnici. Necham asi přidělat na postylku kolečka, abych si ji mohla vzít kdyztak do obyvaku, kdyz bude třeba.
Vidím v tom pozitiva, že vztávání k mimi bude "po ruce", budu s mimi, i partner uvidí kolikrát se "musí" k němu vztávat, atd
POkud bude mimi hodně uplakané, nebo se bude řešit nějaký problem, jednoduše budu spát v mimi v obyvaku a nebo v jeho pokojíčku. Případně at si přítel lehne na sedačku do obyvaku. On ma fatk fyzicky nárocnou práci, a vyspat se prostě musí.
Asi to budeme fatk řešit operativně, dle "uplakanosti budoucího miminka".
DĚKUJI ZA RADY.

veronikav31
31. říj 2017

@krystalka Tak to jste byla odvážná, že jste potmě lila vodu do lahve aniž byste věděla kolik. Já odměřovala a ještě jsem kolikrát přidělávala, protože malá měla hlad.

@evee24 Upřímně, nejsem příznivcem šátků. Každý na to máme svůj názor

kotty
31. říj 2017

Můj manžel taky dělá na směny, na tři vlastně až od 9 m dcerky a to už se začal tvořit režim - ranní , odpolední je v pohodě, to bereme jako běžný den, po noční se střídáme v ložnici akorát :D máme ranní ptáče, co vstává v 6 ráno, takže když manžel přijede po čtvrt na sem domu, tak má ložnici volnou a špunty do uší nachystané 🙂

buldrik
31. říj 2017

Malou jsme meli prvnich par tydnu v loznici, nevyspal se nikdo (malou treba budilo kdyz jsem se pretocila v posteli nebo manzelovo chrapani). Pak jsme ji prestehovali do jejiho pokojiku a vsem se spalo mnohem lip. Mela jsem samozrejme chuvicku. A doporucuju postylku na koleckach.

evee24
31. říj 2017

@veronikav31 Jojo chápu. Taky mi to přišlo podivný a ze to dělají jen lesany 😀 ale dite řvalo denne v kočáru. Nikam neslo chodit. Vůbec neusla v kočáru. Ať byla sebevíc unavena jen jecela. Tohle me zachránilo.

danask88
31. říj 2017

Já jsem zase zastánce spaní s dětmi. V přírodě spí každá samice se svými mláďaty, zahřívá je a kojí a nedělá z toho vědu. Taková králičí máma leží hezky v hnízdě s miminky a vůbec se nebojí že je zalehne nebo něco a taky je nikdy nezalehne. My máme pokoje úplně jinde než naše děti nacpané chůvičkami a monitory dechu a vůbec nejsme pak na naše děti napojeni. Odcizuje nás to člověka od člověka, matku od dětí. Já spala se svým synem do 10ti let a je to to nejlepší, ještě pořád i když je mu 12 tak sem tam přijde a spí s námi. Spali jsme na kraji manžel, uprostřed já a na druhém kraji syn a v pohodě i na 140tce posteli 🙂. Jinak má svého psa tak raději většinou spí se psem, kdyby ho neměl tak spí s námi doteď snad. A jaké máme hezké vztahy v rodině, tohle je pojítko, jedno z pojítek. Proto manželé spí spolu aby se na sebe napojili, proč to nedopřát dětem, mají u nás pocit bezpečí, jistoty a lásky.

krystalka
31. říj 2017

@veronikav31 - tak já jsem to nelila úplně potmě, my nemáme závěsy ani rolety a nikdy u nás prostě není úplně tma, nemáme to rádi, normálně se v noci pohybujeme bez rozsvícení, a prostě proti oknu bylo vidět, kolik tam té vody je, to už člověk časem vychytá, stejně jako to množství - někdy to úplně všechno nevypil, někdy jo....většinou u toho usnul 🙂

krystalka
31. říj 2017

@danask88 - mám to úplně stejně, spaní s dětmi je vlastně přirozené, žádná samice v přírodě neodkládá svoje mláďata někam do odděleného hnízda 🙂, i dřív lidi spali pohromadě....my jsme sice postýlku měli, ale s odmontovanou postranicí a přiraženou k naší posteli, takže pokud se moc roztahoval, tak jsme ho odšoupli na jeho "území" (matrace byly stejně vysoko) a když se potřeboval tulit, tak se prostě překulil k nám 🙂. Ve 3 letech se sám odstěhoval do pokojíčku a pak už za námi jen občas chodil k ránu dospávat, nebo se pomazlit....a rád si k nám třeba o víkendu brzy ráno zaleze i teď - je mu 9 a půl 🙂 a je to moc fajn, ono to strašně rychle utíká a za chvíli už o to nejspíš stát nebude, tak si to užíváme, dokud to jde 🙂

kajsav
31. říj 2017

Vlastně nevím, proč je to takový strašák mít vlastní dítě u sebe (v posteli). Je to strach o vlastní pohodlí? Nebo že tam to dítko budeme mít do puberty? Tak rychle vyrostou, je třeba si to užít. 😉 Manžel je programátor, pracuje od rána do večera, dělá i doma po nocích, někdy víkendy, svátky atd jak je potřeba. Spaní s malým si užíval, nijak ho to neomezovalo, kolikrát s ním šel spát do obýváku, abych měla klid a vyspala se a on přitom spal v polosedu s malým na prsou, když ho bolelo bříško a ráno frčel do práce. 🙂

veronikav31
31. říj 2017

@evee24 Já nikoho za lesany neoznačila,jen jsem napsala že toho nejsem příznivcem. Já bych řekla, že to nebylo o šátku, ale o tom, že když dítě je v šátku tak se mu i ulevuje od prdíků jak matka chodí-pohupuje se, je tam scholené v klubíčku, já např. na toto dělala to, že jsem vzala malou do klubíčka, sedla si na klasický gymnastický míč a jemně se pohupovala-světe div se, pomáhalo to.

@krystalka Taktéž nemáme závěsy ani žaluzie. Jinak např. švagrová má dvojčata a nikdy jsem neviděla,že by s nimi spala v posteli, protože jim to Dr. ani nedoporučil kvůli Sids apd, protože byly narozeny dříve. A hlavně pokud tím chceš naznačit, že matky co nespí se svými dětmi ve společné posteli,protože to je přirozené jsou krkavčí matky...tak proti tomu se rázně ohradím

veronikav31
31. říj 2017

@kajsav vlastní pohodlí? Ano, ve své posteli chci mít alespoň trochu pohodlí, ale to až když byla malá větší. Hlavně, kolikrát jsem se přistihla, že spím natvrdo a obracím se ze strany na stranu a nemínila jsem malou zalehnout.A sorry, opravdu nemíním, aby mé dítě nyní ve skoro 2 letech spalo s námi v posteli, mele se od 10m,kope nohama, rukama mlátí okolo sebe. Teď, v těhotenství si dávám hodně pozor, aby mě nekopla do břicha

krystalka
31. říj 2017

@veronikav31 - ale vždyť já přece nic takového nepíšu 🙂, však jsem psala, že i my jsme měli postýlku.....jenom jsem tím myslela, že dneska se z toho dělá něco nebezpečného a přitom je to vlastně přirozená věc....nevidím nic špatného ani na jedné variantě - jsou děti, které mají odmalička rády svůj klid a nejlíp spí třeba i samy v pokojíčku a jsou děti, které prostě budou spokojené jenom když jsou nalepené k mámě...což ale zase neznamená, že by na ní zůstaly nalepené do dospělosti 🙂. Jak jsem psala, náš se sám od sebe odstěhoval ve 3 letech do pokojíčku.....Jinak samozřejmě u předčasně narozených dětí, nebo dětí s nějakým problémem, je to zase něco jiného.... Jinak gymnastický míč jsme měli doma taky, ale u nás to nezabíralo....

kajsav
31. říj 2017

@veronikav31 Ať si to každý dělá, jak mu vyhovuje, jen jsem se nad tím pozastavila, že se z toho dělá taková věda, když je to v podstatě ta nejnormálnější věc. 🙂 Spaní s dítětem v posteli je jedna věc, mě spíš v této diskuzi třeba zarazilo, že není běžné mít novorozeně u sebe v místnosti, to jsem třeba nikde kolem sebe neviděla. 😉 Syn bude mít 20 měsíců a s námi v posteli spí minimálně, protože už má rád svoje pohodlí.

danask88
31. říj 2017

@veronikav31 No právě, my už spát s někým ani moc neumíme, naše matky s námi také nespaly. Kolikrát máme problém spát s vlastním manželem, málokdo s ním spí tělo na tělo, většinou každý na své půlce co nejdál od sebe :D, no někdo si třeba časem zvykne a někdo nikdy, znám mnoho párů co nedokážou společně spát ani ve stejné místnosti. Já třeba spím dost na kraji a manžel, který taky spal s rodiči do 10ti let se ve spaní hrozně tulí, mě to často probudí, ale on se mazlí a spí u toho. Pak je ráno spokojenej, vyspinkanej a říká jak měl hezký sny 🙂 U nás stejně nepadá v úvahu že by mimčo pak spalo jinde až se narodí, to by manžel nedopustil, hrozně se těší až bude spát s námi.

vladienka
31. říj 2017

@veronikav31 komu dieta v kocaru nechcelo byt ani 5 minut, nepochopi ako satka/ nositko zachrani zdravy rozum vsetkych zucastnenych. Nie je to len o prdoch.. a myslim ze rodicia ktorych deti mali problem s prdikmi, takisto skusali vsetko mozne a svete div se, nie na kazdeho to zabera 🙂

Strana
z3