Pravidelná menstruace bez ovulace - jak postupovat?

an05
2. lis 2018

Prosim o nazor, zda ma lekarka postupuje spravne. V mych 28 letech s pritelem nepouzivame uz skoro 4 roky zadnou ochranu a v poslednim roce uz se opravdu snazime o mimi - bez uspechu. Zacala jsem vse resit u lekarky, ktera vsak nevysvetli zadne kroky, odebrala dva odbery krve,asi genetika a hormony - pry vse dobre jen stitna zlaza na hrane. Pritel byl na spermografu, ktery vysel vic nez dobre. Me cykly jsou hodne nepravidelne - nekdy 29, min. mesic dokonce rekord 41 dni. Jinak kolem 35 dnu. Z ultrazvuku zjisteno, ze zrejme tento mesic neovuluji, sama jsem testovala 7 dni a ani jednou se nic neukazalo. Pani doktorka vse uzavrela tim, ze jsme mladi a tak at na to proste prestanu myslet a kdyz se behem dalsiho pul roku nezadari, posle me na ivf s tim, ze v ambulaci uz neni nic jineho, co muze delat. Nepredepsala mi nic, proste jen pockat. Na jednu stranu do sebe nechci cpat zbytecne hormony atd., na druhou stranu uz miminko opravdu chci a bojim se, ze zbytecne oddaluji a ztracim cenny cas... Muzete me prosim poradit, co bych mohla sama delat? Kyselinu listovou a caj kontryhel uz piju, pani doktorkou vsak bylo receno, ze je to ted stejne zbytecne, kdyz nejsem tehotna. Je tento postup spravny? Nechce se mi verit, ze se neda nic jineho delat... Prosim o vase cenne zkusenosti a rady.Moc dekuji.

lisianne
2. lis 2018

Zkus Inofolic nebo Nosifol

jenny91
2. lis 2018

Nebo Gynex.

katule1990
2. lis 2018

Postup doktorky se mi nezdá v pohodě ani náhodou. Kyselina listová se má brát ještě před otěhotněním, má vliv na tvorbu vajíček, po oplodnění už je to v tomto směru jedno, ale pak to má zase vliv na správný vývoj plodu, proto se bere dál. Jinak moc zkušeností s tímto problémem nemám, tak bohužel moc víc neporadím. Zkoušela jsi měřit bazální teplotu? Je to trochu otrava se měřit každé ráno, ale člověk pěkně pozná, jestli probíhá ovulace, jak má. Vůbec se nedivím, že je ti ten přístup divný, taky bych už nečekala a snažila se to řešit. Zkus se objednat do nějakého centra asistované reprodukce, můžeš tam i bez doporučení lékaře a snad ti tam poradí lépe. Navíc není jediným řešením IVF - pokud neovuluješ, pokusí se přijít na příčinu, ovulaci nastartovat, můžete podstoupit inseminaci (mnohem méně invazivní a náročné) atd. Ale ještě předtím bych určitě zkusila něco z toho, co píšou holky výše, třeba to zabere. Držím palce.

an05
autor
3. lis 2018

@katule1990 Aha, takze prece jen bych s kyselinou listovou mela pokracovat? Bazalni teplotu jsem mela v planu zacit merit ale lekarka mi na to rekla, ze je to podle ni zbytecne, jako vsechno ostatni, at tomu nechame volny prubeh ten pulrok. Asi mi to stejne neda a zacnu merit at vim, zda vubec ovuluji. Do toho centra asistovane reprodukce tedy muzu prijit sama? Je to hrazene pojistovnou? Omlouvam se za mozna hloupe otazky ale nikdy jsem to neresila, tak o tom jeste nic nevim, ale rada bych urcite zkusila vse co je mozne.

alkuska
3. lis 2018

Začni měřit bazalku a až pak uvidíš. Já jsem podle doktorů taky neovulovala, cykly 35-60 dní... Prý to přírozene nepůjde apod. Nakonec jsem si SAMA zjistila že ovulační mám prakticky každý cyklus, jen ovuluju pozdě, třeba 40ty den a to se pak těžko na ultrazvuku hledá, nebo při snažení trefí. Takže za mě určitě měr a zároveň používej ovu testy KAZDY den od cca 10 dne až do potvrzení ovulace z měření BT. Tim si ověřis jak ti ukazují a nic neprosvihnes. Já jsem si dokonce dělala dva testy za den kdykoliv se začlo na nich něco rýsovat a nejsilnější čárky jsem měla stejne ráno. A u druhé dcerky jsem ani ovu test neměla plně pozitivní a stejně ovulace byla, takže je ber jako pomucku že se něco děje, ale potvrdí to zpětně až ta BT.
A taky doporučuju dělat je z ranní moci, za mě je to mnohem spolehlivější. A zapomněla jsem dodat že já, neovulujici kandidátka ivf, mám dvě děti přirozeně počaté, jen s pomocí výše uvedeneho postupu.

an05
autor
3. lis 2018

@alkuska Je tak to dekuji za rady a gratuluji k detem🙂 Urcite zkusim merit i testovat. Snad se nejaka ovulace najde i u me😊

katule1990
3. lis 2018

@an05 Taky jsem pro meření bazální teploty, přístup doktorky mi přijde neuvěřitelný, ale asi už mě po mých zkušenostech ani nepřekvapuje. Díky měření BT můžeš opravdu přijít na to, že jen ovuluješ později, jak píše @alkuska. Dál bych zkusila nějaké ideálně přírodní preparáty na úpravu cyklu (třeba Gynex?). Do centra asistované reproduce můžeš opravdu bez doporučení, normálně to hradí pojišťovna, zavolej si a objednej se, můžeš s nimi vše probrat. Většinu vyšetření (hormonální profil, genetika) hradí taky pojišťovna. Hradí se pak příp. zákroky. Kyselinu listovou bych určitě brala dál, i doktorka na genetice mi říkala, že po početí už to z hlediska kvality vajíčka nemá smysl. Taže brát určitě i před. S ovulačními testy mám špatnou zkušenost, nikdy mi nevyšel pozitivní, přestože dle ultrazvuku i podle měření teploty normálně ovuluju. Ale pro spoustu holek jsou určitě přínosný, jen nemusí být vůbec vypovídající, když nikdy nevyjdou pozitivně.
Jinak nejsem nějaký zastánce toho to hrotit, taky bych byla pro volný průběh a taky jsem tomu rok volný průběh nechala, ale když už to nejde delší dobu, tak si myslím, že by se člověk měl začít snažit tomu trošku pomoct, kor když už nemá na co čekat 🙂.