Jak probíhají pravidelné kontroly v těhotenství?

monika_201
15. říj 2018

Ahoj maminky, chtela jsem se zeptat na par informaci. Jsem prvorodicka a dnes jsem byla na kontrole. Momentalne jsem v 16+3, a doktor mi neudelal zadny ultrazvuk ani jine vysetreni. Sestra mi pouze v ordinaci zmerila tlak ktery mi zapsala do karty a moc. Zila jsem v domeni, ze miminko uvidim pri kazde kontrole na obrazovce a doktor me vzdy ujisti, ze je vse v poradku. Dnes me vyvedl z omylu. Jeste ve 13. tydnu jsem si nechala zaplatit kombinovany test za 1500kc, taky jsem cetla jak kazdy jezdi vetsinou do specialnich center ci nemocnic na ten ultrazvuk. On mi ho udelal normalne u nej v ordinaci.Prislo mi to jako bezny vysetreni a nic mi k tomu take nerekl 😔 Kdyz jsem se dnes zeptala jak vysel ten test tak mi pouze rekl negativni to bylo vse. Prijde mi cely pristup zvlastni. Treba mi ani nerekl at si koupim kyselinu listovou ze je dulezita, vse jsem se docetla az na internetu. Tak jdu prosim o nejake rady nebo spis vase zkusenosti, zda je tento pristup normalni nebo mam uvazovat o zmene lekare. Dekuji moc Monika 😊

tulikiss
15. říj 2018

pri bezproblemovem tehotenstvi plati pojistovna utz na zjisteni tehu a pak ve 20 a 30 tt. dost doktoru dela utz casteji, ale jak to vykazuji, nebo jestli to delaj zadara to netusim. ja mela obe tehu rizikove, takze utz pri kazde kontrole. U toho screeningu je dulezite jestli tvuj doktor ma certifikat to delat, myslim ze to jde dohledat nekde na netu, seznam doktoru. Ta listovka jako jo je dobre, ale pokud clovek nejak moc nezvraci a ma pestrou stravu, dostatek zeleniny a ovoce tak zas tak nutna neni.

uzivatelkapetra
15. říj 2018

@monika_201 ptej se a ptej, pokud není sdílný tak změn dr. První screening mohou dělat jen k tomu akreditovaní lékaři a já teda po něm dostala i dvoustránkovou zprávu

michaela_2
15. říj 2018

@monika_201 Ahoj, v prvním těhotenství jsem chodila do soukromé ordinace a tam bylo vyloženě pravidlo, že UTZ se v těhotenství dělá: při potvrzení těhotenství, ve 13. týdnu, ve 20. týdnu a pak ve 30. týdnu. Na ostatních kontrolách pouze zkontrolovali moč, zvážili mne, změřili tlak a doktorka mne prohlédla. Také nebyla moc sdílná 🙂) Ale profesně hodně dobrá.

Po přestěhování jsem začala chodit ve druhém těhotenství přímo do Hořovic, kde je i porodnice. Tam dělají UTZ při každé kontrole (tedy alespoň moje lékařka, ke které chodím). Teď ve třetím těhotenství chodím také k ní a je to stejné.

Ale co se týče informací - ohledně kyseliny listové apod. tak o tom mi také neřekla, nikdy. Pokud se ptám, tak odpoví na vše, ale sama od sebe mi žádnou informaci nedala 🙂

monika_201
autor
15. říj 2018

@tulikiss dekuji moc tak tohle jsem vibec nevedela 🙂 jeste me napadla kamaradka ktera chodi ke stejnemu a je to za priplatek 400kc kdyz si vyzadam ultrazvuk. Takze si pockam do 20. tydne co to bude jestli kluk nebo holkam🙂

monika_201
autor
15. říj 2018

@uzivatelkapetra me dnes teda na vyzadani vytiskla taky nejakou zpravu o tom testu. Moc se v tom nevyznam jen mi zvyraznila ze test byl negativni

cinam
15. říj 2018

@monika_201 můj doktor tedy dělá utz na každé poradně (1x za měsíc), ale vím že to není standard všude. Naopak třeba někde pravidelně kontrolují čípek, což ten můj nedělá. Jen když jsem si pak začala stěžovat na tvrdnutí břicha. Teď ke konci těhotenství mě štve, že nedělá odhady váhy a nekontroluje průtoky. A vlastně ani moc mluvit se mnou taky nechce, musím se sama ptát a i tak mám pocit, že pořád spěchá. K tomu screeningu, taky mi ho dělal sám a výsledek bylo také prosté negativní (což je samozřejmě skvělé, ale člověk chce detaily). Na druhý a třetí screening jsem šla také k němu, ale sama jsem se ještě objednala do specializovaného centra jako samoplatce a můžu říct, že to se nedalo srovnat jak tam malého proklepli narozdil od mého doktora. Sice jsem za to dala dvakrát 1000 Kč ale rozhodně nelituji a doporučuji.

monika_201
autor
15. říj 2018

@michaela_2 dekuji moc, tak pak treba pri druhem tehu ( jestli nejaky bude) tak zacnu uz taky chodit do prahy a bude to lepsi 🙂

monika_201
autor
15. říj 2018

@cinam a muzu se zeptat kde jste pak byla jako samoplatce? Teda pokud jste z prahy nebo Hradec Kralove?

cinam
15. říj 2018

@monika_201 bohužel, Plzeň. Ale určitě tam máte nějaký Gennet nebo nějaké podobné centrum kde dělají ty screeningy 😊

vikinkav
15. říj 2018

Moje dr nabizi primo balicek - priplatis si 1500 a mas UZ na kazde kontrole. Ja to ale nechtela, takze dochazim jen na bezne kontroly, sestra ale teda pokazde posloucha aspon srdicko dopplerem, to me uklidnuje. Ted u druheho jsem nervozni, kontrola na potvrzeni a pak jdu az za 6 tydnu na placeny screening (pojistovna proplaci az po vyzadani), to je tak dlouha doba a na zacatku clovek fakt nevi jestli se neco nepokazilo..

lotta1234
15. říj 2018

Nerobit ultrazvuk na kazdej poradni je uplne bezna prax - ja ho ani nepozadujem. Bola som doteraz na ultrazvuk len pri potvrdeni tehotenstva, potom na 1. screening, teraz sa chystam na 2. screening a jeden ultrazvuk sa robi este v 30. tyzdni.
Co sa tyka 1. screeningu, na tomto linku si v mapke najdes zoznam lekarov, ktori maju certifikat od FMF na to, aby ten screening mohli robit. https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT Kazdopadne, aj keby ho tvoj lekar mal, je to teda dost neprofesionalne ti ani nepovedat, ze ho prave robi a nekomentovat ultrazvuk. Ja som na tom bola s partnerom v specializovanom centre a mame krasny zazitok aj s podrobnym vykladom odbornika.
Moj gynekolog tiez nie je velmi zdielny, preto som vyhladala poradnu porodnej asistentky, sice sa tam plati (200 kc na jedno sedenie), ale pytat sa mozes, kolko chces, bez pristrojov skontroluje dieta a fakt cloveka ludsky upokoji. Takze alternativu by som hladala aj tam.

lachtanice86
15. říj 2018

@monika_201 jsem z HK. Teď aktuálně 35tt. Na normální kontroly a do poradny chodím k dr. Šťěpanovi. Utz při každé návštěvě vnitřní i přes břicho. Bez příplatků. Jediné co jsem si musela připlácet byly fotky z utz, ale teď ve vyšším stádiu už nemám ani fotky. Mimčo je velké. Pri utz zjišťuje srdeční akci, množství plodove vody, placentu, délku čípku a natočení mimča. U sestry k tomu tlak, váha, moč. První screening v tom cca 13tt jsem byla v sanusu. Platila jsem 1500,- pojišťovna vrátila zpět 1000,-. Na velký utz ve 20tt a v 30tt jsem byla také v Sanusu, už jsem neplatila nic. Pokaždé ultrazvuk trval kolem 20-25 minut a dostala jsem zprávu a vždy mi bylo vysvetleeno co a jak. Pohlaví víme od 13tt. Jednou mimčo nespolupracovalo tak jsem musela přijít ještě jednou.

barchen
15. říj 2018

@monika_201 Přijde mi to normální, pokud se jedná o nesoukromou ordinaci bez úhrady za péči. U bezproblémového těhotenství jsou UTZ 2 nebo 3 hrazené z veřejného zdr. pojištění a pak 2-3 krevní odběry. Screening je hrazen pouze jeden (ten druhý jestli se nepletu) a první jako triple test, od kterého se upouští ale pořád se dělá a je hrazen pojišťovnou a jeho náhrada jako kombinovaný test je hrazen pacientkou. Váš gynekolog musí mít oprávnění dělat screeningy, jinak by Vám nic dělat nemohl a poslal do special. centra. Já mám soukromou gyndařku za roční poplatek, oba screeningy u každého těhotenství jsem u ní hradila ze svého, protože ona triple nedělá (ano, mohla jsem si nechat udělat jinde), cena za jeden u ní 1200 Kč, takže 2400 kč za jedno těhotenství, plus k tomu jsem dostala papír a krátké vysvětlení i když bylo všechno tabulkové. Ultrazvuky mám v ceně ročního poplatku, dělá ho na každé návštěvě ale není to víc než 1-2 minuty. Mrkne, kde a jak je miminko a poslechne srdíčko. Jinak listovku mi také na začátku nezmiňovala, myslím, že v dnešní době už lékaři počítají, že nastávající maminky prolustrují internet ještě předtím, než se na testu objeví dvě čárky 🙂. A za každou fotku z UTZ platím 100 Kč. Takže shrnuto za jedno těhotenství = 3500 - 4000 Kč. Jinak můj osobní názor, že i ta naše nehrazená péče je lepší než to, co např. mají matky v UK 🙂. Jeden UTZ v průběhu těhotenství, žádné hrazené testy, žádné pravidelné hrazené poradny a mnoho dalšího.

elu001
15. říj 2018

Mě na každé kontrole kontroluje moč,tlak, váhu, ultrazvuk dělá,i ozvy poslouchá a každou druhou návštěvu lezu i na kozu

merope
15. říj 2018

@lotta1234 K tomu seznamu - je tam za ČR jen 228 doktorů, nebudou tam všichni.

@barchen Ten test ve 12tt je už normálně hrazen pojišťovnou - tripple testy jsou nevypovídající a od amniocentézy je naopak sklon plošně ustupovat. Aspoň co jsem pochopila.

lotta1234
15. říj 2018

@merope Su tam vsetci, je to najaktualnejsi zoznam. Ten ultrazvuk by nemal robit lekar bez certifikatu, treba si to overit pred screeningom.

normalnimatka
15. říj 2018

hele, nnení dobrý to st ím utz přehánět. úplně stačí vidět dítě a ostatní věci tak 3x za těhotenství. pro děcko to neni nic moc. ale většina doktorů to tam strká vždycky. já s tím naopak nesouhlasim a pro zajíamvost si zjisti, jak vypadá "hlídání" v těhtoenství v zahraničí na západ od nás. možná budeš dost překvapená.
ovšem s tím screeningem bych byla teda opatrná. měla bys dostat papír, kde budou přesně vyčíslený ty pravděpodobnosti, byť teda ten důležitej výsledek - negativní - víš. měl by t říct, co kontroluje. šíjový projasnění atd., a měl by ti říct, jak moc je to ok, nebo co se mu tam případně nezdá. i kdyby mu všecko přišlo cajk, říct by to měl. mně by se tenhe přístup nelíbil. s listovkou se teda nedivim. většina doktorů na nějakou alternu sere, byť by byla nevimjak prokázaná. ale konkrétně tohle mi přijde, že už naštěstí doporučuje většina gyndařů. zaplať pandu.

normalnimatka
15. říj 2018

@merope není to hrazený pojišťovnou. některý - a možná všechny - pojišťovny na něj jenom přispívaj různou částkou, resp. přispívaj na NĚCO, co souvisí s těhotenstvím/porodem, a je na tobě, za co to dáš. klasicky to bejvá za prvotrimestrální screening právě. ale hrazený to bohužel standardně a celý není.

barchen
15. říj 2018

@merope A od kdy je hrazeny? Moje pojistovna ho urcite nehradi ani tento rok, pouze mi prispela na neco a co vim z minuleho roku, tak zadna nehradila kombinovany prvotrimestralni screening i kdyz se od triple hodne upousti. Diskutovalo se ale nic se zatim nemenilo co vim.

normalnimatka
15. říj 2018

@barchen nezměnilo;) nevim, na co čekaj, dementi.

hanih
15. říj 2018

@monika_201 Pokud jste z Prahy nebo okolí, doporučuju se v dalším těhotenství objednat na screening k Apolináři. Mají tam na to nějaké dotace, takže se neplatí vůbec nic, a jsou pečliví. Já tam byla dvakrát a vždycky jsem viděla miminko, popisovali mi, co kde je a jestli je to v pořádku. U prvního to paní vzala dokonce tak dopodrobna, že mi tam ukazovala na ručičce, že má miminko všech pět prstů 🙂 Během chvilky mi ty výsledky ještě porovnali s výsledky krve a dostala jsem papír, kde na dvou stranách jsem měla podrobnosti - jak vyšel ultrazvuk, jak krevní testy a pak rozepsaná rizika. A ještě tam doktorka podepisovala, že jsem byla poučena. Přístup Vašeho doktora mi taky přijde zvláštní...

merope
15. říj 2018

@lotta1234 Koukám, že tam těch seznamů mají hromadu a v každém jsou trošku jiní doktoři. Co jsem u něj byla já, tak ten nemá na NT, ale na kupu jiných má. Možná platí, že je potřeba mít nějaký počet. Můj doktor to podle reakcí i tady na koníkovi dělá už od 2012.

@barchen Já na něm byla v pátek a neplatila jsem ani korunu. Gynekoložka mě tam automaticky poslala a vůbec ani neřešila, že by mě poslala jinam - naopak hnedka mi dali kontakt na nějakou "svou" doktorku, kdyby mě v Gennetu (kde jsem měla IVF) nemohli vzít. Z dnešní konzultace s genetičkou jsem pochopila, že Tripple testy berou jako doplňkovou záležitost k ultrazvuku ve 20tt.

@hanih Jo, prstíky mi taky ukazoval - moc krásné.

merope
15. říj 2018

Tak tady je ještě jeden seznam lékařů - http://www.gynultrazvuk.cz/registr-drzitelu-cer... - vypadá to, že je český a anglický certifikát.

A ještě koukám, že tady https://www.csupg.cz/certifikace-fetal-medicine... je jakýsi starý výpis z 2016 a ten můj doktor tam je právě u měření šíjového ztluštění u plodu - tipuji tedy, že těch certifikátů je několik a možná některé budou "nad" jinými, takže potom je dotyčný jen u těch "vyšších". Ale zase tolik tomu nerozumím.

barchen
15. říj 2018

@merope A bavime se porad o kombinovanem screeningu ve 12t tehotenstvi? Ja na triple nebyla u zadneho tehotenstvi, takze netusim jak se posuzuje a bere ale i podle papiru, ktere nase doktorka dava tehotnym na zacatku stoji, ze tento ve 12t neni hrazeny z verejneho pojisteni (mohu dostat prispevek od pojistovny v plne vysi, zavisi od ceny testu) a ten ve 20t hrazeny je. Ale treba je jinak u tve pojistovny.

merope
15. říj 2018

@barchen Tak koukám, na některých pracovištích to je zdarma, někde se to platí, obecně na to pak přispívá zdravotní pojišťovna v rámci preventivních programů.

barchen
15. říj 2018

@merope To je pravdepodobne ono. Kamaradka co mela IVF byla nekde jinde a take vlastne zminovala, ze neplatila. Jsem si rikala, jestli to treba zeny po ivf nemaji jinak ale tim to asi neni. Dnes je tech moznosti hodne. Rozsirene testy, korejske testy nebo jak se to presne jmenuje...pouze vsechno za uhradu ale stejne mame tech moznosti hodne..

hanih
15. říj 2018

@barchen Nevím, zda i jiná pracoviště, ale třeba u Apolináře mají na screening nějaké dotace, protože dělají výzkum. Alespoň tak mi to vysvětlovala moje doktorka, pokud jsem to správně pochopila. Nic jsem neplatila a ani nic nevyřizovala s pojišťovnou.

monika_201
autor
16. říj 2018

@hanih zijeme prevazne v praze. Proto budu volit i porod v Praze. Jakou porodnici by jste doporucila? Koukala jsem na Motol ten se mi zdal asi nejlepsi ale jakou mate zkusenost vy? Diky 🙂

bayt
16. říj 2018

@monika_201 jestli myslíš screening, tak doktor mi ho dělal taky v ordinaci...dokonce jsem si ověřovala, zda má na to certifikát, a opravdu měl (spousta lidí to dělá neoprávněně)...takže ne vždy se musí odesílat do nemocnice

lalusheee
16. říj 2018

@monika_201 Ahooj.
Jsem taky 16+3. Měla jsem taktéž velký screening v 13 tt ale u jiného lékaře, který se na to specializuje, byla jsem u něj asi hodinu, vše mi ukazoval, srdce , ledviny prostě všechno a všechno popisoval. Stalo to 1200 Kč ale moje pojišťovna mi vše proplatila zpět. Dále vysvětloval výsledky atd. Jinak u své gynekoložky jsem byla v 7 tt poprvé, pak 11 tt dále teď 16+3 a na každe kontrole mě bere na křeslo a dělá ultrazvuk. Perfektní přístup. Teď jdu za 4 týdny na velký druhý screening. A ohledně kys listové atd vše mi řekla co můžu co nemůžu čemu se vyvarovat co dělat co nedělat atd.. Takže přímo vyčerpávající.. Je skvělá. Takže já být na tvém místě, měním doktora. A je mi 29 let.. První miminko.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru