Jak probíhají pravidelné kontroly v těhotenství?
Ahoj maminky, chtela jsem se zeptat na par informaci. Jsem prvorodicka a dnes jsem byla na kontrole. Momentalne jsem v 16+3, a doktor mi neudelal zadny ultrazvuk ani jine vysetreni. Sestra mi pouze v ordinaci zmerila tlak ktery mi zapsala do karty a moc. Zila jsem v domeni, ze miminko uvidim pri kazde kontrole na obrazovce a doktor me vzdy ujisti, ze je vse v poradku. Dnes me vyvedl z omylu. Jeste ve 13. tydnu jsem si nechala zaplatit kombinovany test za 1500kc, taky jsem cetla jak kazdy jezdi vetsinou do specialnich center ci nemocnic na ten ultrazvuk. On mi ho udelal normalne u nej v ordinaci.Prislo mi to jako bezny vysetreni a nic mi k tomu take nerekl 😔 Kdyz jsem se dnes zeptala jak vysel ten test tak mi pouze rekl negativni to bylo vse. Prijde mi cely pristup zvlastni. Treba mi ani nerekl at si koupim kyselinu listovou ze je dulezita, vse jsem se docetla az na internetu. Tak jdu prosim o nejake rady nebo spis vase zkusenosti, zda je tento pristup normalni nebo mam uvazovat o zmene lekare. Dekuji moc Monika 😊
@monika_201 Dotaz není přímo na mě, ale taky odpovím - jsi 16+3, to znamená, že Motol ti pravděpodobně padá do uzávěry porodních sálů, takže nepřipadá v úvahu. Do Podolí se už nedostaneš, pokud nemáš rizikové a nejsi už registrovaná. Pravděpodobně je plný i Apolinář (nevím, jak to mají s netovými registracemi). Bulovka má sice registrace od 13+3, ale uvolňují registrace holek, co se do měsíce od registrace po netu nedostavi s průkazkou (mrkni na web případně volej resp. mě třeba odpověděli i na facebooku). Vinohrady mají registrace kdykoli od začátku těhotenství - mají horší pověst a prý se tam dost vyměnil personál, tak by to snad mohlo být v pohodě. Thomayerka na mě působila dosti špatně. Ale v obecnosti - pokud chceš rodit v Praze, tak je to v tuto chvíli už spíše o zjištění, kde na tvůj termín porodu mají vůbec místo. Je to kruté, ale je to bohužel tak, většina porodnic registruje od 14+0, Bulovka od 13+3, Vinohradská kdykoli. Mě se Podolí nelíbí, Motol nechci riskovat (mám termín až po uzávěře, ale stejně to beru za riskantní), Thomayerka mi přišla špatná, Vinohradská tak nějak možná, zůstal mi Apolinář, kterého vůbec neznám a Bulovka, která jako nemocnice nic moc, ale porodnice z webu vypadá dosti moderně a že se snaží. Kamarádka tam rodila a říkala, že to je moc fajn (samozřejmě pokud nemají totálně přecpanou porodnici, pak to je ale na houby všude).
Hodně holek z Prahy pak raději volí regionální porodnice (Neratovice, Rakovník), ale představa, že tam 1x týdně jezdím a kdo ví jak často pak těsně před porodem, to raději ta Praha.
@merope prosím kde najdu informaci k tomu uzavření porodních sálů v Motole?? nemohu to nikde najít.......Já sice plánuji i potřetí rodit v Hořovicích (jako druhou možnost mám registraci v Rakovníku), ale obě tyto porodnice mají poměrně často stop stavy a Motol mám spádový, tak byl moje nouzovka 😲
@monika_201 Obavam se, ze na registraci v prazskych porodnicich uz je pozde. V kazde se registruje kolem 12t obvykle pres net nebo telefon a pak je potreba dorazit do par dnu osobne kvuli razitku. Take kazda porodnice je 1-2 rocne uzavrena obvykle na tyden kvuli malovani a generalnimu uklidu, nebo treba i rekonstrukci. Zverejnuji to na webech s dostatecnym predstihem. Muzes zkusit obvolat nektere, jestli by te treba dodatecne neregistroval ale obavam se, ze v Praze uz nebudes mit na vyber.
Uvidim zkusim se nekam zaregistrovat a kdyz budou mit plno tak mesic pred porodem budu u mamky a odrodim v Jilemnici a svet se nezbori 🙂
@monika_201 Já jsem rodila dvakrát v Krči a byla jsem až na maličkost spokojená 🙂 Je fakt, že jsem měla vše bez komplikací a nebyla jsem nijak náročná, takže nebylo tolik prostoru pro nějaké chyby, přešlapy, nedorozumění apod. Ale všichni se ke mně chovali přátelsky a s respektem, o mě i děti bylo skvěle postaráno, s čímkoliv jsem si nevěděla rady, mohla jsem kdykoliv přijít a některá ze sester mi pomohla, poradila... Jediné, co mi vadilo, bylo po porodu mladší dcery to, že mi ji na více než hodinu odnesli s tím, že na vyšetření, a když jsem se po ní ptala, tak mi jen říkali, že čeká na pediatra. To mohla čekat se mnou... Nicméně asi záleží, kdo má zrovna službu, protože u první dcery se mi toto nestalo, ta byla stále se mnou nebo s manželem, který s ní byl u vyšetření. A za celou dobu jsem se setkala jen s jednou nepříjemnou sestrou, a to na příjmu. Pokud by tě zajímaly podrobnosti, určitě napíšu 🙂
@monika_201 Jo a ještě dodám, že s termínem registrací tam nebyl problém. Měli sice uvedeno, že je třeba se registrovat ve 14. týdnu, ale když jsem tam volala, sestra mi říkala, že to není problém kdykoliv dříve nebo i později, pokud budou mít volná místa.
@michaela_2 Normálně na webu Motolské porodnice, musela bych hledat, z hlavy vím, že končí 14.4., týden nebo 14 dní.
@monika_201 Tak Bulovku můžeš zkusit - případně si tam zavolej. Thomayerka či Vinohradská by mohly mít ještě volno. Největší nátřesk bývá právě v Podolí, Apolinář a Motol. Dneska mi gynekoložka říkala, že kvůli registraci na Bulovku jsem nemusela moc vyšilovat a registrovat se hned po půlnoci, ale kamarádka se tam napoprvé nedostala, tak asi jak který termín. A mimochodem - i bez registrace tě v případě porodu v Praze někam odvezou, jenom to předem neovlivníš.
Dělat ultrazvuk není na každé kontrole povinnost. Pojišťovny hradí jen omezený počet, pak leda bys měla komplikace. Pokud dělal screening, má k tomu jistě akreditaci a vhodné zařízení... On utz každou kontrolu není ani pro miminko dobrý. 😊
Já jsem i odmítala když jsem už cítila pohyby zbytečné utz navíc ☺️
@michaela_2
zdravim,
takže když jsem byla ve 12tydnu(v Anglii) tak mi dělali ultrazvuk a testy krev, potom když jsem se vrátila do Čech, tak jsem šla hned tady k doktorce (v 15tydnu cca) a ta mi delala ultrazvuk, ster děložního čípku(cytologii) a kontrolovala moč. Potom jsem byla teď v 20tem týdnu a jen ultrazvuk a priste jdu na ty testy cukrovky (to asi nebude žádný ultrazvuk???) ale co jsem si tak četla, tak mi vlastně nekontroloval nikdo to děložní hrdlo, abych třeba nebyla otevřená na 1 Cm či jinak. Jsem teď v 21 týdnu a na další kontrolu jdu až začátkem příštího měsíce tedy. Je to tedy normální? Asi si priste o to poprosím, nebo aspoň zeptam 🙂 děkuji za názory
Ahoj, na cukrovce jsem byla primo v laboratori takze ultrazvuk neni, jinak kontrolu cipku jsem mela pokazde na gynde, a na kontroly jsem chodila 1 mesicne a az ke konci se chodi casteji.ted.jsi 21tt
Ja jsem byla v 20tt,25tt,28tt,33tt,35tt,37tt,38tt
🙂
@nataliehanikyrova muj gynekolog mi dela utz pokazde, ale ty hlavni jsou nekdy okolo 14tt, 20tt a 30tt tusim. Kontrolu cipku ni delal muj doktor pokazde, pak me ve 21tt presunuli do rizikove poradny a tam uz jsem 8 tydnu a cipek zatim nekontrolovali, jen tlak, moc a utz.. Pry to neni nutne, ale priste cca 31tt me pro jistotu zkonteoluji. Takze to asi zalezi na doktorovi.
@klllarinka01 jo dekuju, jasný každý to má jinak
@hanka_12345 já to budu mít normálně u doktorky prave, jinak dekuju 🙂
Aha, no normalne bych rekla ze kdyz uz tam jdes takcti ho udela ale co vim kdyz sem tam sla mimo poradnu tak jen sme neco poresili a ultrazvuk byl az v poradne zase

ja mela utz teda pri kazde kontrole a nic jsem neplatila, jen 50kc za fotku