Rozhodování o třetím dítěti: Pro a proti návrhy
Ahoj dievcata,
Popadla ma tuzba po dalsom miminku. Nie hned, ale stale mam pocit, ze nie sme kompletni. Tak zvazujem pre a proti. Preco ste sa vy rozhodli/nerozhodli pre tretie dieta?
Ja to mam takto. A ano, su tam aj sebecke dovody, ale ludia su sebecke bytosti a do rozhodovania to patri
Pre:
-mam silny pocit, ze este jedno skvrna nam doma chyba
-chcela by som do tretice skusit dievcatko - ak by sa nepodarilo, tak samozrejme by to nebol ziadny zly pocit, ale vnutorne citim, ze tomu chcem dat este sancu
-myslim, ze by sme tretie dieta zvladli vychovavat
-sme mladi a mozeme si ho financne dovolit
Proti:
-deti su drahe, takze urcite je tam financna starost navyse
-manzel je spokojny s dvoma detmi (ale nepride mi, ze je striktne proti myslienke tretieho, ale ja si to chcem najprv sama utriedit, az potom to preberat s nim, lebo nazory na deti menim jak ponozky, tak aby som ho nenaladila na tretie)
-obcas mam pocit, ze 2 deti su o 2 viac jak som mala mat
-cestovanie by bolo narocnejsie (cestujeme fakt vela a bolo by to logisticky narocnejsie a aj financne)
-mali by sme menej casu pre seba a bojim sa zaroven ci by sme sa dostatocne venovali vsetkym trom
-trochu si neviem predstavit, co by som robila, keby mi vsetci ochoreli postupne. Ani 2 deti na HO spolu nedam
No a potom 2 veci, co ma desia najviac:
- porody som mala obidva skvele (rychle, krasne, bez poranenia) a zotavovanie tiez a bojim sa ze by to tak nebolo tretikrat a ja by som to fyzicky nemusela zvladnut (videla som rozdiel rodit v 22 a v 26, neviem si to predstavit v 30 napriklad)
-no a najhorsie: moje druhe tehotenstvo bolo peklo. Preblila som sa az do porodu, nemohla som spat, zit ma bolelo, kazdy den som si priala aby to uz skoncilo a prvy trimester som si fakt skoro vyblila dusu. Zdravotne problemy mam z toho doteraz a trauma mi zostala naozaj obrovska. Bolo to najhorsich 9 mesiacov mojho zivota a zeby som sa do toho dobrovolne pustila znovu, to je pre mna stale nepredstavitelne.
Ako vidite.. prevazuju dovody “proti”. Ale… ALE.. mam pocit ze tie racionalne a sebecke dovody budu vzdy prevysovat, vacsinu som mala aj pri zvazovani druheho, no neviem ci hocijaky racionalny dovod prevazi to, ked dieta clovek proste vnutorne chce.
@bbn no my cestujeme naozaj dost, toto leto sme isli s 8 mesacnym a 3.5 rocnym do ameriky a organizovali sme to zapochodu. Kazdy vikend niekde sme, sme zvyknuti pracovat napriklad z Maldiv.. takze toto je pre mna oriesok, lebo 3 deti su na logistiku narocnejsie proste. Uz ti ani male auto na pozicanie nestaci.. ak su vsetky 3 v autosedackach. Za mna je to tiez faktor na zvazenie, lebo cestovania sa nevzdam, na to som moc sebecka 🤷🏻♀️
My bychom rádi tři, všechny v rozestupu 3-4 let, v plánu je mít do 30 odrozeno a pak už jen vychovávat a užívat si to, ale taky mám strach z té finanční situace. Že třeba teď na to je, ale v budoucnu nebude. Že nebudu moct dát všem třem stejně. Taky cestování složitější, pořízení většího auta, protože málokde se vlezou tři autosedačky. Větší bydlení, protože 3 děcka v jednom pokoji asi nebude úplně nejlepší nápad (hlavně v čase dospívání). Co když nastanou u porodu komplikace a já tu nechám chlapa se třema děckama… Hodně o tom v poslední době taky uvažuju.
Ahoj, my máme 2 děti, první syn se narodil v roce 2012 a byl kojeny do cca 3 let, a druhý syn se narodil v 2021 a je stále kojeny, první porod jsem rodila v ČR ani jsem neměla bolesti atd, na sál jsem šla rodit v 19.30 a v 20.00 byl ba světě, a druhý porod jsem rodila v Rakousku rodit jsem šla v 20.00 a maly se narodil v 21.00 oba porody byly rychlý a bez komplikací, tak jsem, si přála holčičku ale máme dalšího pindoura ale jsem za něj ráda,já ještě klidně třetí zkusila jestli by se povedla holčička ale manžel není na 100% rozhodnutý oba kluci jsou hodně živý, tak uvidíme ohledně financí to není problém, ale jsem ročník 1983 tak nevím zda do toho ji ještě potřetí, musely by jsme koupit větší auto máme golfa 5, a bmw x5, a vodního skútrů a už teď se rozhoduje že skútr asi prodáme a koupíme kajutovou loď, tak uvidíme.
Tak já mám doma 2 syny. Skoro 11 a 7 let. Z předchozího vztahu, který nevyšel. Teď s nynějším partnerem čekám dceru. U mě byly důvody spíš logického charaktetu, než nějaká velká touha po třetím, či že bych toužila po holčičce. Partner děti nemá a samozřejmě po svém potomkovi touží. Mé syny má moc rád a oni jeho, ale chápu ho, že vlastní je vlastní. Tak jsem svolila. Teď jsem v 31 tt a na maličkou se už moc těšíme a to včetně synů, za to jsem moc vděčná.
Dakujem vsetkym za prispevky a podnety ♥️ Ja som rozhodnuta, ale uvidime co manzel 🙂
@kevi1 a já takto řeším čtvrté. Přitom jsem docela unavená a mám toho někdy opravdu dost, ale stále bych pro změnu chtěla zkusit kluka. A také jsme celkem aktivní, cestujeme a já pracuji. Děti jsou ještě hodně malé necelé 2, 4 a 5.
@fandysek_1 ja pracujem tiez, ale to neriesim moc. Pracovat budem vzdy, s tym som zmierena. Prijala som samu seba v tomto 😀
Je to úplně jednoduché 🙂 Jakmile ti ty důvody proti začnou připadat malicherné, protože toužíte po miminku a schází vaší rodině k tomu, aby byla kompletní, přišel ten správný čas. Dokud to zvažuješ racionálně, počkej, těhotenství se dvěma dětmi je záhul. Ale tak nějak počítej s tím, že to přijde, protože myslím, že jak začneš pociťovat, že bys chtěla, nejde přestat.
@kevi1 Já tím tehdy nechala projít i děti. Řekla jsem jim, že nebudeme moct lyžovat a na kola, že možná nikdy nebudou mít vlastní pokojíček, že na ně budu mít míň času, že večer nebude místo v náručí pro všechny, protože miminko bude mít přednost. A jim to nevadilo, řekli, že to za to stojí. Pak bylo najednou všechno naprosto jednoduché.
Nemáme třetí z důvodů finančních. Ten sešup na pár korun rodičáku by hodně bolel, splácíme rekonstrukci bytu. Máme dvě děti školou povinné a spolknou hodně peněz, kromě jídla, ošacení jsou to prostě věci do školy, soustředění, kroužky, do budoucna rovnátka a tak. Nechtěla bych třetí dítě dát od mala do jeslí a jít pracovat, jsem za naši možnost tříleté mateřské ráda, a moje práce mi nedovolí částečný úvazek nebo práci z domu.
Nicméně taky myslím, že po dítěti, obzvlášť třetím, musí toužit oba dva. Pokud už to má manžel v hlavě vyřešené, já osobně bych třetí už nelámala. Ať už jsou další PRO jakákoliv.
@mollyweasley ja som sa s manzelom o tom nikdy nebavila. Tazko ho donutim ked nebude chciet, ale nechcem za nim ist s tym ze ja chcem, on sa nadchne a ja si to potom rozmyslim. Ja si chcem byt ista a nie na 5 sekund, takze uvidime za nejaku dobu, ci stale budem mat taky nazor a ak ano, tak sa s nim o tom pobavim a uvidime 🙂

@kevi1 a s tím cestováním - před dětmi měl manžel názor, že cestovat prostě nebudeme, nejdřív ve věku 3 let nejmenšího 🤣 toho se držel ještě po narození první dcery, za necelé 2 roky přišel syn, do toho stavba domu, stěhování a pak první dovolená s dětmi - a zrovna 2000 km od domova, pro nás tehdy v úplně neznámé zemi, bez zkušeností s cestováním s dětmi a syn měl tehdy 2 roky 😉 se třetím dítětem jsme takhle jeli v jejím roce, takže …. 😊 myslím si, že je to jen o tom, co člověk opravdu chce, když to opravdu chceš, tak to dokážeš. Je to jen o organizaci celé akce a financích. My objednáváme dovolenou skoro rok dopředu, hotely na přespání pro 5 lidí se dají najít i za rozumnou cenu, na dovolenou bereme většinou celý dům, protože prostě dům máme radši, než dovolenou v hotelu. Pro nás se toho s cestováním moc nezměnilo, spíš naopak, letos jsme poprvé byli na 3 dovolených, takže se třemi dětmi cestujeme paradoxně víc, než s žádným nebo se dvěmi 😉