Tři děti brzo po sobě. Jak to zvládáte ?

ronja55
22. lis 2021

Hezký den, mám dvě děti. Staršímu synovi byli v říjnu 4 roky a mladší dceři je 21 měsíců. S manželem uvažujeme ještě o třetím dítěti, ale máme z toho i trošku strach. Přeci jen jsou děti dost malé a pokud by se třetí povedlo brzo, tak by měli s mladší celkem malý věkový rozdíl. Už ty dvě my dávají občas fakt hodně zabrat, mladší ještě kojím, blbě spím atd. Máte někdo taky tři děti brzo po sobě ? Jak to zvládáte ? Nemáme téměř žádné hlídání, máme velký dům se zahradou a ještě čtyři koně, tak je té práce fakt hodně. Zároveň cítíme že ještě nejsme kompletní a miminko by jsme ještě chtěli.

zuzineckah
22. lis 2021

@ronja55 já ti úplně neporadím, sice máme tři děti, ale mezi prvním a druhým uběhlo 10 let, dva mladší pak po necelých třech letech. Ale máme známe, kteří mají děti krátce po sobě, jedni dokonce 4 a první 2-3 roky masakr. Určitě se dá vše zvládnout, taky záleží zda máte po ruce nějakou babičku, jak se zapojuje manžel, ale asi ti každý řekne, že je to náročné. Konečná bilance v našem okruhu, tři manželství jedou spokojeně dál, dvě se rozpadla. Prostě tu tíhu (psychickou, fyzickou a hlavně finanční) ty páry nedaly.

mamikry
22. lis 2021

@ronja55 Takhle, tri deti jsou mazec a zaprah. Ja si ale myslim, ze odstup tri roky od sebe uz je docela zvladatelny. Nejstarsimu bude 5, nebo skoro 5, to uz bude mit vic rozumu a triletak uz si s nim pohraje a zabavi se, k tomu muzou do skolky. Urcite ale nebudes mit na toho nejstarsiho tolik prostoru jako do ted, tak zalezi na tom, jak moc je samostatny. Ja mam tri deti 6, 4 a pul roku a zvladat se to da v pohode, ac nekdy nevim, kam driv skocit.

panihk
22. lis 2021

Mame tri deti, kdyťz se narodila nejmensi, bylo velkym 6 a 4. Zahul to je a bude vzdycky. Ale aspon je mam vetsinou ve skole a ve skolce (prvni rok byli kvuli covidu dost doma a byl to mazec). Na druhou stranu vidim, ze uz brzo me nebude tak potrebovat ani ta nejmensi. A proste tak nejak mi to za vsechen ten chaos a nevyspani a nervy asi stoji. 🙂 A taky strasne zalezi, jake ty deti jsou. Moje nejstarsi je v podstate bezudrzbove dite. Prostredni je narocnej, ale da se. A mala je zatim poklad.

lenka421
22. lis 2021

@ronja55 My mame tri deti, nejmladsimu jsou ted dva mesice, starsim holkam 4 a 2,5 roku. Poslednich pet tydnu jsou doma ze skolky a do konce roku je jeste mit doma budu a musim rict, ze mi to zatim prijde vetsi pohoda nez kdyz se narodila druha a prvni bylo jen 21 mesicu. Ted uz si aspon holky vyhrajou hodne spolu, tvoje deti budou jeste starsi a rozumnejsi. Hlidani taky nemame, manzel je pozde do vecera v praci a zatim se nehroutim. Nebala bych se toho 😉

verusak87
22. lis 2021

Mám děti 6, 4 a 2. No, byl to a je docela záhul, starší sice už začali chodit do školky, ale stejně jsou furt doma. Dneska šli po třech týdnech a chodí jen na dopoledne. Hlídání nemáme, dům se zahradou máme, ale nemáme koně, jen psa, kočky, morče, králíka, činčily 😀 Kdyby nejstarší nebyl tak divoký a svéhlavý (podle mě bude minimálně hyperaktivní), tak by to bylo mnohem snazší, ale i tak nelituji a cítím se opravdu kompletní 😀

drzticka81
22. lis 2021

Mam deti 9,7,4 a nejhorsi pro me bylo mit jen to jedno, od dvou deti mi to prislo lepsi -nebyla jsem na tu pozornost sama, ale mladsi ji upinali na starsi. Za me dobry, klidne i bych mela dalsi.

ajka198
22. lis 2021

mám děti 8, necelých 5, 3 a půl. Ti dva mladší jsou od sebe o 16m. TEĎ už je to dobré. Ale tak první dva roky se všema byla dost velká divočina. Znovu bych do toho nešla. Samozřejmě že zvládnout se to dá - jen je otázka, jak moc je člověk ochotný obědovat ze svého pohodlí. Zhruba do 8 měsíců nejmladší to bylo dobrý, když nikam nechodila atd. Jakmile se začala pohybovat a projevovat své názory, sourozencům brala hračky atd., tak začalo martýrium.

orisek56
22. lis 2021

Mám dceru 4 roky, 2,5 roku a teď 3 týdenní. Je to hodně velký záhul. Ještě jsme se nezzily, respektive ještě mi to nedošlo. Ale já teď řešila ještě svoje zdravotní problémy taoze jsem skončila místo péče o ne v nemocnici a v posteli jako lezak, teď už je mi lepe, takže uvidime..
Jinak vy to máte lepší vtom, že máte velký dům a zahradu kam ty děcka můžeš vypustit. Tu možnost já zatím nemám i když v budoucnu snad bude. Takže se tisnime v malinkem domečku bez zahrady a je to hlavně s tou starší, která jen strašně akční, fakt zahul. Hlídání nemáme vůbec žádné, ani na 10 minut, takže vše pytlikujeme s mužem. Jen to o prioritách. Nemůžeš počítat s tím, že velká rodina rovná se klid, to je prostě vykoupeno řevem, hekticnosti a ne komfortem i v těch nejblbejsich situacich, jako je dopravit se autem do města. To jsem teď ráno byla jako sardinka. Máš možnost buď obětovat svoje pohodlí a nebo do toho nejít.

ronja55
autor
22. lis 2021

@orisek56 tak ono i teď to není v klidu. Dvě děti jsou taky dost a řev je u nás na denním pořádku. Mladší je tedy ďábel, tak že věčně bouchá, tahá, škrábe stářího, blbě spí, je celý den v pohybu. Třeba výpravy do školy jsou něco, tak že si umím živě představit co by to bylo ještě s jedním dítětem navíc. Velký dům je sice super ale je s tím šíleně práce, celé léto děláme dříví na zimu, věčně se seká tráva, hrabe listí, opravuje dům atd. Do toho máme koně, tak že každý den minimálně hodina u nich, v létě si děláme svoje sena atd. Babička občas pohlídá ale je to spíš takové to když jde do tuhého a potřebují třeba nutně k lékaři, jinak že by si vzala děti třeba na celý den to nehrozí. Myslím si že jsem schopná tři děti zvládnout, jediné čeho se bojím je, abych jim každému dala tu pozornost a měla na ně čas. Už teď s dvěma mám občas pocit že když se věnuji jednomu, tak druhý je odstrčený....

vikinkav
22. lis 2021

Mame deti aktualne 2 mesice, 2,5 roku a cerstve 4 roky, hlidani mame, bydlime s nasima, a to me udrzuje nad vodou. Jako zvládnout se da vsechno, ale kdyz jsem s nima delsi dobu sama (manzel dela dlouhe smeny), tak jsem nervozni jak pes. Kazdy chce neco jineho, krik, plac, jako vyhrajou si, deti mame takhle po sobe zamerne, je to krasny jak jsou vsichni malicci, ale rekla bych ze je to dost narocny. Deti tedy chodi do skolky na 3 dny v tydnu. Napis si plusy a minusy. Z naseho okoli nikdo nechape, proc jsme se tak rozhodli, ale my jsme radi.

treasurka
22. lis 2021

@ronja55 Mame 3 deti behem 3 let 😅 Nejlepsi rada je vytvorit si system, rad a pravidelnost, pak to jde o moc lip…

treasurka
22. lis 2021

Teď koukám, že už máš čtyřleté a dvouleté, pokud by se povedlo třetí hned, měla bys pětileté, tříleté a novoše. To už mi přijde úplně v pohodě, to už jsou dvě v podstatě samostatné jednotky. Já mám teď 7, 5, 4 a s nejmladší čtyřměsíční mi i pomáhají 🙂

orisek56
22. lis 2021

@ronja55 je to prostě chaos 😂 já nevím jak to vysvětlit. Na baráku je sice práce dost, my ji máme taky, ale pořád je lepší když máš ty děti kam vypustit. My to máme horší třeba v tom, nevím teda kde bydlíte, ale my v díře o pár barakach, kde není vůbec nic, takže kamkoliv, cokoliv, vždy výprava autem, autobus už zrušili. Pokud to třetí chcete, tak do toho stejně půjdete. Ono je lepší litovat roho co jsem udělala, než toho co jsem neudělala. Mě třeba mrzí, zem máme děti brzy po sobě, ale i tak jsem ráda a vlastně jsem si zvykla a ani bych čas zpět už nechtěla.

misamisenka
22. lis 2021

Máme rozdíly 27m a 23m, k tomu oba pracujeme (z domu teda), hlídací babíčky nemáme, bydlí daleko. Do školky chodí dva nejstarší, ale rýmičky a lockdowny jsou v tomhle dost naprd (podnikání nečeká, což u vás kůň taky čekat nebude). Teď jim je 5,5, 3,5 a 1,5, prostřední je náročňák. První rok byl celkem ok, ale od té doby, co se mimino začalo zapojovat a starším do všeho čumákuje, tak je to dost náročný. Prostřední má svoje diagnózy a věčně s ním lítám po doktorech a logopediích. A třeba ráno, když se všichni vzbudí ve stejnou dobu a mám je vypravit do školky, tak to chce taky dost koordinace. Pořád si říkáme, že už se to snad brzo zlepší, až nejmladší dostane trochu rozum a nebude třeba dvacetkrát denně vylézat na stůl...

felixfelicis
22. lis 2021

Moc neporadím, sice mám tři děti, ale zato nemám zahradu ani koně, to si já osobně neumím představit vůbec, tak těžko říct. Stran rozdílu jsou podle mě tři roky na pohodu (máme rozdíly 25 a 18 m). U třetího miminka to pro mě bylo i v mnohém lehčí než u druhého: už jsem věděla co a jak a "velke" děti se zabavily spolu. Pak horší bylo batoleci období objevování, na které jsem už neměla tolik energie a viděla jsem, že s těmi prvními dvěma už bych byla za vodou. Rozhodně není pravda, že třetí dítě se ztratí, to tvrdí jen ti, kteří ho nemají🙂 Ale všechno jde, když se chce (a když se musí😀 ), to už musíte posoudit vy sami. Hlídání taky nemáme ani nejsme jinak rezimovi, pro mě je naopak jednodussi, když všechno nějak prirozene plyne.

felixfelicis
22. lis 2021

Co se týče toho se dětem individuálně věnovat, myslím, že u nás nikdo bity není, že by se mu nedostávají pozornosti. Ale děti chtějí dělat všechno společně, a i když jsme se třeba snažili zavést výlety 1 dítě + 1 rodic, oni stejně nechtěli, a tak chodíme všude všichni. Trochu "privilegii" má nejstarsi, který už toho precejen zvládne trochu víc (hlavně ve sportu), ale jinak si všichni hrají se stejnými hračkami, hrajeme stejne hry (nejmladsi zatím jenom hlídá vyřazené figurky, ale příští rok už počítám, že se přidá taky), zvladnou stejný program, to je na tom super.

madbetka
22. lis 2021

Máme rozdíly 13m a 18m, aktuálně 4r, 3r a 20m. Je to sranda, no 😀
Nenudíme se, "klid" je u nás sprosté slovo, je to občas dost náročné, ale taky jsou to úžasné parťačky, vyhrají si a je to prima. Jsme unavení, to fakt jsme, hlídání skoro nemáme, ale neměnili bychom 🙂

herminka
22. lis 2021

Pokud dobře počítám, tak kdybys teď hned otěhotněla, bylo by starším dětem necelých 5 let a okolo 2,5 roku, to mi nepřipadá nijak brzo po sobě. Navíc od více lidí vím, že když se narodilo třetí miminko, bylo to jednodušší než při druhém, protože ty dvě starší se už zabavily mezi sebou.
Já mám 3 děti během dvou let, zvládat se to dalo a dá (člověk má ale trochu vzpomínkový optimismus 🙂), ale nemáme ty koně.

tynka9
22. lis 2021

Máme ještě blíž 😁 nejstaršímu budou příští týden 4 roky, mladší je 2,5 a nejmladšímu 6 měsíců. A zvládáme, ale musela jsem trochu slevit ze svých nároků - mám ráda uklizeno, ale se trema prťatama to tolik nejde, potrebuju i čas pro sebe, ale jde to na úkor spánku, jindy než v noci klid nemám... náročné to je, ale zároveň krásné a nikdy jsme nelitovali. Jinak nejstarší začal v září chodit na dopoledne do skolky, ale když nám po měsíci dotahnul takovou bronchitidu, že jsme s mimčem skončili v nemocnici, tak jsme ho ještě nechali doma, hlídání máme občas, průměrně 1x za 2-3 týdny si 2 starší děti bere babička na jednu, výjimečně 2 noci.

juliemichal
22. lis 2021

já si myslím,že u tebe ty věkové rozdíly budou super ♥ ♥
první dva mám od sebe o 2 roky a 10 měsíců,bylo to krásné,Davídek mi vše podával,jako plenku,oblečení aj.
potom mám 3 poměrně blízko sebe.
Matyášek bude mít v lednu 5 let,ten mi chodí do školy a je docela samostatný,ale moc žárlí a pozornost si vyprošuje s tím,že brečí,i když se mu něco řekne.
Tobiášek má 14 měsíců,Anetka Marie 1 měsíc.jak vidím Tobiáška jak miluje Anetku,tak je to nádhera,ale na druhou stranu pro mě to je psychicky náročné.Tobiášek i na Anetku žárlí,takže je to horší,ale neměnila bych ♥
chlapa mám super,pomáhá mi ze vším 🙂

nekiaxy
22. lis 2021

Dokud nebyl podzim, docela to šlo. Kupa věcí s miminkem je snazší. Ale teď se mi nedaří sladit režim mladších dětí. Tříletý potřebuje spát po obědě a mimino taky (7 m). Jenže pak se jde ven a to samozřejmě nechce být v kočáru, když nespí. Snad se to zlepší, až bude sedět. Jinak s manželem jsme hodně unavení, vypravování se někam je nic moc. U nás je to třetí znát hodně, ale věřím, že si to zase sedne🙂

xcassiopea
22. lis 2021

Mám o cca rok a půl starší dceru a pak dvojčata. Shrnula bych to asi takto: když potká sob soba, mají radost oba, když se sejdou 3 sobi, tak se radost násobí 🙂 taky i starosti. Zvládnout se dá všechno, jestli to tak cítíte, proč ne, hodně záleží na temperamentu dětí, jak moc Ti partner případně pomůže když budeš třeba v porodnici nebo nemocná. Promyslet si třeba komplikaci tři sedačky na zadním sedadle osobního auta, v budoucnu potřeba osobního prostoru, pokojíčků pro děti atd. U nás to bylo velké překvapení, kdy plánováno bylo vše pro dvě děti. Je to dost náročné a občas padáme na ústa, ale vše vykompenzováno láskou a šťastným dětským úsměvem. Neměnila bych.

marimanta
22. lis 2021

Jak už tu stojí, pokud máte pocit, že třetí chybí, pořídíte si ho. Za sebe - máme děti 11, 10, 5 (bude mít začátkem prosince), 2 (měla v červenci), a za čtyři týdny termín porodu. Pětiletý je trošku jiný, dvouletá je patrně mentálně postižená (na diagnózu je brzy, třeba bude taky jen opožděná), plus k tomu další diagnózy. K tomu ještě hospodářství, kozy včetně plemenného kozla, slepice, husy, kachny... Jo, když jsme měli jedno a pak dvě ve městě v domečku s pidi dvorečkem, bylo to jiné.... Ale neměnila bych 😊

lesniskritci
22. lis 2021

@ronja55 My máme tři skřítky, vždy přesně po dvou letech. V prosinci jim bude nejstarší 5,5, prostřednímu 3,5 a nejmladšímu 1,5 roku. Bydlíme v bytě v podkroví bez výtahu, navíc máme za městem pozemek se zahradním domkem o který se staráme na půl s rodiči od jara do podzimu (o víkendu jsme zazimovali a budeme jezdit jen na kontrolu a pobýt venku). Manžel chodí domů dvakrát týdně až když děti spí, jinak po šesté. Na děti jsem 90 % veškerého času sama a myslím, že to jakž takž zvládám, ale převažují dny, kdy si opravdu nesednu ani na 5 minut ke kafi. Pravidelně dovařuju oběd na druhý den po deváté večer (obden), když nevařím, tak honím úklid a tak dokola. 😉 Myslím, že to skoro nikdo výše nezmínil, ale podle mě moc záleží na tom, jestli máš fungujícího partnera. U nás to bohužel není, respektive se to u nás totálně pokazilo 3 měsíce před narozením třetího skřítka a od té doby žiju s úplně jiným mužem, než kterého jsem si vzala a jsem od té doby na většinu věcí fakt sama. Manžel chodí do práce a vydělává a víc mi nepomůže. Pokud máš v muži naopak oporu a pomůže Ti nebo Tě v něčem i zastane, tak bych se nebála. S námi muž nebyl ani po příchodu z porodnice se treťátkem, nemůžu nikdy ani při nemoci vypnout - to jsou pro mě pak už takové hraniční okamžiky, kdy je to mateřství pro mě fakt náročné. Hlídání mám jen pro případy nouze. 😉. Za sebe bych nikdy neměnila a jsem šťastná a každý den děkuji, že je mám všechny tři takhle pěkně plánovaně blízko sebe. Jen často toužíme zažít fungující partnerství v této sestavě. ❤️

lesniskritci
22. lis 2021

@ronja55 Ještě jsem zapomněla napsat, že předškolačka chodí do školky tři dny v týdnu a tříkeťák jeden den v týdnu. 😉 Ten den jsou ve školce oba a mám víc času na batole a ten den si dávám oraz od vaření a když to jen trosku jde, tak se snažím lehnout si po obědě s maloškem a trochu se dospat. No často si stejně něco šudlím, na co jinak není čas… 😁 A taky jsme s dětmi opravdu každý den za každého počasí aspoň 4 hod venku (v létě i cele dny). To si myslím, že strašně moc prospívá jak dětem, tak mě. 😇 Určitě to jde, nebyla bych, ten rozdíl už stejně nebude zas tak malý. 👍

hankaros
22. lis 2021

Mám 3 po 2 letech a je to hukot. Fungující manžel, ochota ignorovat bordel a občas i vriskajici děti jsou nutnost. Furt někdo něco chce a rozhodně ne postupně. Kazdy "skvělý" nápad od jednoho je dalšími dvěma dotažen k dokonalosti. Jsou chvíle, kdy padam na hubu a jsem unavená tak, že prostě koukají hodinu na pohádky a já spím. Ale tohle období je krátký, budou samostatnejsi. Nemenila bych.

michaela_2
22. lis 2021

My máme tedy 4 deti, narozené v průběhu 10 let, dva po sobě, 5 let pauza a další dva ;), ale za sebe říkám, že pokud po miminku toužíte, jděte do toho, protože velká rodina je to nejkrásnější 💙
A ve Vašem případě, budou náročné třeba první 2 roky, ale pak bude naopak výhoda, že budou vše dělat spolu 🙂

pginka
23. lis 2021

@ronja55 u nás jsou kluci od sebe 2 roky pak mala je od druhého 3 , a nejmensi od holky je 5 let😁🤷‍♀️ A super kluci jsou už velcí a samostatní❤️Mala ta je mazel a nejmensi ani nemluvim 😂ten děla bordel cely den i s kravalem za všechny😂😂😂❤️

rnika
23. lis 2021

Já si také myslím, že u vás už to úplně malý rozdíl nebude. Já mám děti teď už maličko větší, ale.... První dva jsou od sebe 13mesicu.Pak jsme si nechali trochu rozdíl a třetí se narodil, když jim byly3 a 4 roky. No a nakonec máme čtvrtého ještě po dalších 2 letech. Aktuálně tedy 2,4,7,8let. A za nas super 😁

soda365
23. lis 2021

@ronja55 ahojky, my jsme ted kratce v sesti-2 dospeli a 4 deti (6let, 4 roky-autista, 2 a pul roku a miminko-5 tydnu) a mam poprve pocit, ze jsem si toho naložila az moc.. ale myslim, ze je to tim, ze jsme ted vsichni nemocni a jak rika jista reklama - maminky si nemuzou vzit dovolenou ze? 😉 takze verim, ze nejpozdeji po Vanocich (nejrusnejsim obdobi v roce) se mi ulevi a zase zacnu v pohode zvladat.. takze myslim, ze 3 deti slo zvladnout docela v pohode a i jsem mela sem tam cas i pro sve konicky.. to ted nemam, ale opravdu verim, ze to je jen otázka času....