Jaké výzvy přináší mít tři děti dnes?
Proč záleží na době?záleží snad na vaši finanční situaci a na tom jestli fyzicky zvládnete další dítě ne?
každá doba je nějaká, válka, covid, to by člověk neměl děti nikdy, kdyby se na to měl ohlížet, já mám děti 2, ale kdybych byla o 10 let mladší a zdravá, tak bych šla klidně i do čtyř, protože 3 je lichý počet a to by nedělalo dobrotu😉 rozhoduj se podle sebe a své aktuální zdravotní, finanční, rodinné situace🍀
@malinkata
@bara88
@victress
Holky neodeslal se mi celý příspěvek. Tady je rozvedená naše situace
Hezký den, s manželem uvažujme o třetím dítěti. Máme už kluka 5 let a holčičku 2 a půl. Nebojím se ani tak že by jsme je nezvládli, myslím že už to není tak šílený rozdíl mezi 2 a třemi dětmi. Hlavně už by starší děti byli obě dopoledne ve školce, tak bych měla doma jen mimino. Spíš se bojíme aby jsme to zvládli po finanční stránce. Na dětech rozhodně nešetříme, jezdíme na výlety, dovolené, mají kroužky, spoustu hraček atd. Nerada bych pak kvůli třetímu dítěti musela ty dvě omezovat. Manžel má myslím slušnou výplatu(35 000 až 40 000 Kč) plus ještě renovuje ve volných chvílích motorky a průměrně si měsíčně ještě přividělá 5000 až 10000 Kč. Já bych měla rodičák 10 000 Kč. Nemáme ani hypotéku, žádnou půjčku a bydlíme ve svém domě. Jak moc se u vás změnila finanční situace s příchodem třetího dítěte? Mohli jste stále držet ten svůj standart? Je mi jasné že mimino nic moc nepotřebuje a spíš mě to zajímá pak u starších děti.
Mám 3, nelituju. Krom financí je tam ještě věc, kterou si se dvěma málokdo uvědomí-když máš 2, občas se hádají a občas ne. Když mám 3, většinou se hádají aspoň 2 různé 🤣🤣🤣 navíc se průběžně spojují vždy 2 proti 1 (a míchají kdo s kým...) znáš to... 1 dítě-jsi policajt. 2 deti-jsi soudce. 3 děti-jsi minist spravedlnosti 🤣🤣 finance jsou složitější, málokde mají vstupné rodina= 2+3, ale to hluboce začne být problém až bude nejmladší starší a ty budeš v práci. Sehnat hotel pro 3 je taky výzva a takovej aquapark, kdy jsou 2 rodiče na 3 děti je docela dobrodružné, ale dá se to... Obecne nelituji, ale je to fakt náročné... myslím že starosti s každým dalším ditetem rostou exponenciálne 🤣
Záleží asi na výdajích. Manžel pracuje v soc službách, takže žádná sláva, já rodičák a občasně brigáda, když mám hlídání. Dohromady máme tak to co Váš manžel na měsíc bez přivýdělku. Jsme tři. Platíme nájem a máme zvíře. A trochu se omezujem. Jako synovi koupíme měsíčně třeba jednu “lepší věc” hračku, oblečení cokoli, občas výlet, ale jídlo má třeba dobrý, na tom u něj fakt nešetříme. A u druhýho by to už mohl být problém a to bych nerada. Pokud to zvládnete vy, jako matka, tak bych se nebála. A samozřejmě pokud mate nějaký rezervy, kdyby náhodou cokoli..)
Hned zezacatku bych rozporovala to, ze dalsi dite se "ztrati", i kdyz takhle primo jsi to nenapsala - neztrati, je to dalsi osoba se svymi potrebami a naroky na pozornost a peci, jsou to dalsi roky na RD, coz samo o sobe muze byt vycerpavajici. K financni situaci: mate deti zatim jeste male, takze ted by se pro vas zatim asi nezmenilo nic, ty opravdove vydaje teprve prijdou. Tak zvazte do budoucna, jake to bude zivit tri skolaky (chapu touhu po urcitem standardu, nemela bych planovane dalsi dite, kdyby to treba znamenalo nejet kvuli tomu na dovolenou atd.). Obcas se na zdi objevi prispevek o tom, kolik stoji rodinne lyzovani o jarnich prazdninach nebo skolni jazykovy zajezd, ruzne vylety na konci skolniho roku...tak bych poprepremyslela hlavne timhle smerem. Jake budete mit finance, az se ty vratis do prace? Co auto, vejdete se?
Pokud se rozmyslite, ze jdete do toho, tak 3 deti jsou super👍 Sudy pocet je fajn, ale rozhodne by to pro me nebyl argument zustat jen u 2🙂
Přesně tak ,máš malinké děti a psát že už není rozdíl mezi dvouma a třemi dětmi je blbost. Vem si třeba že každé bude mít jiné zájmy, chodit do jiného kroužku a ty je budeš vozit. Prostě, dvě nebo tři je velký rozdíl
Jo a školní vydaje pak JSOU peklo... Každé září tak 6000/jedno - nejen výbava, ale kroužky, fondy, učebnice... jen obedy jsou 600/dítě/měsíc. Do toho výlety, školy v přírodě, lyzaky... už jen koupit kytky na konci školního roku je taky pár tisíc pro ty 3... Oblečení se moc dědit nedá-kazda má svůj osobitej styl 🤣🤣 a boty 2xdo roka taky těch 10000 udělají (na ven, na tělocvik, přezůvky, do družiny-KAŽDÁ...)
@felixfelicis tak je mi naprosto jasné že to není stejné mít dvě a tři děti. Jen už to nebude takový skok jako z jednoho na dvě. To pro mě byl třeba obrovský rozdíl. Děti na kroužky vozím už teď, tak že si umím prestsvit, že to bude náročné, ale tohohle se nějak nebojím. Myslím si že mám pevné nervy a tři děti zvládnu. Auto máme už teď sedmimístné, tak že v tom problém taky nebude. Ať se vrátím do práce, tak si myslím že pak už ty finance budou v pohodě. To dáme dohromady minimálně 70 000 Kč měsíčně.
Mame tri deti (zatim jeste male, je jim 2, 4, 6) a jako jo, skok z 2 na 3 neni zas takovy sok, ale je treba pocitat taky s tim, ze cim vic deti, tim vic rymicek (ma ji nekdo v podstate furt), u nas se lita i po logopediich atd., do toho nejake krouzky. Nastesti mame svoji firmu a oba pracujem z domu (ja nikdy pracovat ani neprestala), takze ve vyzvedavani tolik problem nemame. Rodinu mame ale oba daleko (jeden 60 km, druhy 300 km), takze zadna pravidelna hlidaci babicka. Cestujeme relativne dost a najit rozumne ubytovani se trema detma je taky celkem vykon. Jit s nima na koupaliste je taky ve dvou dost narocny na uhlidani... Sice si spolu dost vyhrajou, takze zabavovat je moc nemusim, ale zase resim neustale konflikty. Finance to nastesti nijak zatim extra resit nemusime, ale i tak jsou tri deti celkove dost zahul. Ono i lockdowny, kdy byly zavrene skolky a my do toho museli oba pracovat, byly narocny (a to jsme jeste nemuseli resit domaci vyuku), a samotny nas mesicni covid taky. Ale stejne bych do trech deti sla znova 🙂 Ja jsem ze trech a chtela jsem vzdycky tri.
@ronja55 ano, s tim souhlasim - uz umis delit tu pozornost, vis, co muzes od starsiho ditete cekat, kdyz se narodi miminko. V tomhle to bylo o hodne jednodussi. Ale pozdeji je zase o tezsi vyhradit si pro kazde dite zvlast cas, aby nas mely jen pro sebe.
K tem skolnim vydajum bych jeste pridala tabory na leto, jestli nebudete mit hlidani pres prazdniny - my nemame.
Při malých dětech to takový rozdíl není, ale věkem bude citelný. Zejména finanční. Plus počítej, ze hlavně dovolené se vám dost výrazně prodraží, protože pokoje jsou v naprosté většině dimenzovaný na 2+2… My máme taky tři děti a měsíčně jen na jídlo padne 25-30 tisíc. Takže příjem mate sice slušný, ale na tři děti, zvlášť, když mate rádi určitý standard, nebude ani těch 70k moc.
@ronja55 já mám děti 14, 11 a 2 roky. Obě starší děti sportují a nestojí to zrovna málo. Teď to třetí dítě nějak finančně nepocitujeme. Ale mít 3 děti třeba 3 roky po sobě je určitě znát. Ty starší nejedí ale žerou jak sarancata 😁. Každý rok jezdíme k moři v zimě na hory, řekla bych, že děti mají vše co "v rámci možností" chtějí. Jezdíme na vylety, mají pěkně oblečení a jídlo kupují kvalitní, příjem máme o trochu vyšší než vy ale zase máme hypotéku. Řekla bych, ze si žijeme dobře. Jediný velký výdaj bylo nové auto, měli jsme Citroen Berlingo a prostě se do něj nevejdeme.
@ronja55 věř tomu že skok 2vs3 je mnohem horší než 1vs2...
@zuzineckah v 5 lidech projíte 30000 Kč? 😲 my jsme 4 a projíme tak max 15000 Kč a to už si "žerem"
@felixfelicis to já bych si radši odřekla tu dovolenou místo 3. dítěte, ale chápu, že každý to má jinak, děti mohou mít hezké prázdniny a zážitky i bez dovolené (u moře)
@victress přesně tak, nedokážu přepočítávat dítě na peníze. Máme teď neplánované třetí, ale myslím, že dětem dá sourozenec víc, než všechny dovolené u moře..
@victress jasne, tohle muze mit kazda z nas jinak. Ja jsem rada cestovala pred detmi a nechtela bych tohle menit, stejne jako bych si treba neporidila xx zvirat, ktera by nam to cestovani zkomplikovala. Zatim jsme limitovani tim, co deti zvladnou, ale mame sve plany, co kde chceme videt, az budou vetsi. Zivotni styly jsou ruzne🙂
Tak ségra při přechodu ze 2 dětí na 3 musela kupovat nové větší auto, už jenom toto je investice hoodně velká (kór dnes). Do spousty aut se tři sedačky vedle sebe nevejdou. Má jednu malou výhodu, že má 3 holky, spoustu věcí po sobě dědí, takže se ušetří aspoň částečně na oblečení, doplňcích. A ta třetí má odmala dietní omezení ve formě bezmléčné a bezvaječné diety (po 3.porodu se tedy silné intolerance objevily u segry-následek léčby v těhotenství), takže skok ve výdajích jen za potraviny byl při třetím dítěti opravdu výrazný.
Co se týče kultury, do 6 let věku dítěte je to jedno, zda 3 nebo 2 děti, to je často zdarma, potom lze využívat rodinné vstupné (někdy je rodinný vstup ale jen 2+2 a třetí dítě platí navíc)
@ronja55 No tak 3 děti jsou prostě troje výdaje, 2 děti dvoje výdaje, tak to je. Mimino je v pohodě, nic moc nepotřebuje, ale v momentě, kdy jsou všechny děti ve škole, to začíná být mazec. Nemluvě pak o pubertě🙂 Třeba teď plánujeme hory, nedávno jsem dávala kvůli tomu i dotaz zde, protože nás vyjdou extrémně draze, ale naše děti nejí, žerou a prostě nevydrží na nějaké polévce, tyčince nebo na ošizených rychlovkách týden a k tomu sportovat. Takže jo, musíme na ně našetřit a omezit se třeba zase v něčem jiném. Ale já 3 děti vždy chtěla, pro mě je štěstí je mít, i když občas trochu počítat a plánovat musíme a nemáme vše, co by si každý přál. Záleží na vás.
@ronja55 nikdy jsem nepočítala, kolik dítě stojí a nikdy nebudu. Děti chci, tak je mám. A pokud by byla finanční situace napjatá, tak holt nebudou chodit ve značkovém, mít milion kroužku a jeden výlet za druhým. Vím, že dnešní doba hlásá 2 děti = ideál, ale tak nějak si všímá, že v okolí rodiny mívají 3 a více dětí. My jsme složená rodina, já i manžel po 2 dětech z předchozího manželství (všechno už věk přes 15) jedno malé společné a pokud bude vše ok, tak poslední najaře (aspoň malej nebude vyrůstat sám) doma tak budeme mít 5 dětí. Ano, finance jsou důležité, ale děti jsou pro nás důležitější❤️
@victress jj, 25-30k. Těch 30 spíš v leté, kdy hodně grilujeme, kopa návštěv… Děti jsou jedlíci, nejstarší už je navíc dospělá. Dávám přednost kvalitním potravinám, máme rádi ryby, mořské potvory, maso třeba vůbec nekupuji v supermarketu… ono to pak naskáče raz-dva.
@sirinfirst to je ale trochu jine rozhodovani, dovolena, nebo interrupce🙂 Tady mluvime o planovanem porizovani deti, ktere se musi nekde zastavit, a finance jsou pro tohle docela relevantni hledisko. Kdyz vynechame obligatni more, tak i ty lyze v CR pro 5 lidi budou palka. Samozrejme neni nutne lyzovat, neni nutne mit doma 5 kol, velka spousta veci neni nutna - to uz je na zvazeni kazdeho, kdo to rozhodnuti vedome dela.
Já to vidím spíš jako mamka už dvou starších dětí (12 a skoro 8) a výdaje rostou úměrně s dětmi. My jsme tedy byli zvyklí cestovat i před dětmi, proto je pro nás důležité, abychom s nimi na hory v zimě a v létě aspoň po Čechách, když byli menší, nebo nyní k moři, prostě vyrazit mohli. Ony jsou super takové ty teorie o tom, že sourozenec dá dítěti víc než zážitky, cestování, lyže atd., nicnémě syn chodí do výběrové třídy a těžce nesl, že byl nějakou dobu jediný, kdo nikdy neletěl letadlem a neviděl moře. Začátek školního roku jsou výdaje v řádu desetitíců - nejen výbava do školy, platby do fondů školy, ale taky 6x boty, kroužky, dcerka dělá závodně gymnastiku, syn šerm - takže výbava na toto.... no a čas, koordinace je oříšek, není to, jako když byl kroužek po školce a v místě, oba dojíždí do školy, zatím je vozíme, kroužky mají jak v místě školy, tak v místě bydliště a dcerka tréninky ještě jinde. Když se nezadaří, tak pendlujeme 3 - já, muž i tchán. A nejsme zdaleka jediní, je to úděl bydlení v malém městě.
Asi bychom případné třetí dítě "uživili", ale objektivně by nám to životní úroveň snížilo, a to jsme příjmově na tom asi tak, jak uvádíte vy, až začnete pracovat a hlavně těm dvěma starším, by to ubralo čas, který s nimi trávíme.
Každopádně ať se rozhodnete jakkoliv, nese to v sobě i mnoho pozitiv a radosti🙂
Nikdy, opravdu nikdy bych svoje nejmladší dítě nevyměnila za dovolenou u moře ani za žádný jiný luxus ❤ Jestli tě srdce táhne k tomu dát život ještě někomu dalšímu, pak nepočítej peníze a miminko měj!
Co se týká rozdílu 2 nebo 3 děti, dvě děti mají každé polovinu tvého času, tři mají třetinu, totéž j e s penězi, tak to je ať tvrdí kdo chce co chce

Mám 20,13 a čerstvé 3 týdny. Nelituji