Jaké výzvy přináší mít tři děti dnes?
@zuzineckah ano manžel také chce, jen nás drží zpátky ty finance, ale asi do dalšího pujdeme 😊
@ronja55 mám 3 děti a až teď cítím, že jsme kompletní (věk 4,5 roku, 2,5 roku a 6 měsíců). Zatím jsme to finančně pocítili jen lehce, horší to bude časem až budou všechny děti chodit do školy + kroužky apod. Nyní chodí jen 2 na plavání a od září půjde i poslední prcek, tak to bude taky finančně pálka.
@zuzineckah tak my máme velkou zahradu a fakt hodně si vypěstujeme. Máme svoje brambory, spoustu ovoce, zeleniny, vlastní vajíčka. Rodina chová prasata, tak že máme pravidelně i domácí vepřové. Teď s dvěma dětma dáváme průměrně 15 000 za jídlo a to si dořáváme i dražší potraviny. A možná jsem to napsala špatně, ale rozhodně nejsme rodina co by lpěla na nějakém luxusu. Děti značkové věci nemají a ani mít nebudou. Fakt v tom smysl nevidím. Jediné na čem fakt nešetřím jsou boty. Děti vychováváme tak aby ty hodnoty viděli jinde než v drahých mobilech a hadrech. Tak že jim raději dopřeji výlet, nějaký zážitek atd. Já sama jsem tak byla vychivavaná a nikdy jsem neměla v kolektivu problém, naopak jsem byla velmi oblíbená i přes to že jsem nikdy neměla drahý mobil a značkové věci.
Tři děti jsou málo 🤣🤪🤣🤪
@ronja55 pokud s manželem u vás panuje v tomhle směru shoda a finančně to vidíš dobře, tak proč ne? Akorát ty finance se projeví až později, děti prostě mají své potřeby a nemusí svět pak vidět tak, jako si ho viděla ty v jejich věku. Na to bych se rozhodně neupínala, i když to myslíš dovře🙂 Uvažovala bych spíš tak, abych měla na to financovat je i když bude jejich přístup prostě jiný🤷♀️ I blbý lístek do kina dnes stojí 200,-… Aktivity v rámci školy taky hukot, lyžák, škola v přírodě atd., které i kdyz vybavíš průměrně stojí dost no… Asi bych do toho šla po zralé úvaze 🙂 Ja bych šla klidně do 4., ale u nás nejsou problém finance, nýbrž věk 🙈😂
@anetka1701 Pár tisíc za kytky na konci školního roku?🧐 nemělo být spíš pár stovek?🙂
@ronja55 brácha má děti 6..pracuje normálně ve skladu ve fabrice a švagrová má mateřskou 7000. Postavili barák, takže hypotéka, 2 auta...pěstují zeleninu,ovoce,chovají slepice,kuřata...děti po sobě dědí. O prázdninách jezdí na tábory a dokonce i na dovolenou😉 jsou zvyklí, takže se mají ok😉 3 už budou ve škole, 1 ve školce a 2 doma...
@zuzineckah tak tím že si manžel ještě přivydělává renovací motorek, tak není problém vzít víc práce a v případě potřeby si vydělat víc. Teď třeba renovuje už půl roku motorku úplně od základu a až ji dodělá, tak bude mít za práci 150 000 Kč. Jeho to baví, tak že to pro něj ani není jako práce. Myslím si že na tom jsme celkem dobře v porovnání s jinými rodinami. Už jen tím že nemáme žádné dluhy a bydlíme ve svém.
@sabatko naprosto souhlasím 👍
Ne , ve vasi situaci bych do toho nešla a dve a tri rozdil opravdu je a hlavne bude.
@klokanka31 kytka 300... většinou kupuju každé 3 - ucitelka/druzina/asistentka. Krát tři... To je 2700... nejmladší v jeslich má taky 3 tety...
@anetka1701 Ty bláho 😮
@leniczka23 jako z jakého důvodu ne? Nemyslím si že by jsme na tom byli finančně špatně. Teď nám zbývá měsíčně cca 15 000 Kč a máme i dost našetřeno.
@ronja55 záleží jak žijete, jsou ženské, které měsíčně jen sobě za krásu dají 5 tisíc a dalších pět za hadry a kabelky 😀 Já tohle nepotřebuju, připadá mi to zbytečné a marnivé, takže za tech 10 tisíc můžu živit další hladový krk 😀 Příjmy nejsou hlavní ukazatel, příjmy mjnus obvyklé výdaje uz ano.
@ronja55 máme 3 děti (kluk 15 let ,holka 11 let a kluk 7 let) a nikdy bych neměnila a ani nepočítala finance a to nám do života před 5 lety vstoupila nemoc u dcery cukrovka 1st.dozivitni inzulín což má své pravidla atd ale ani tak jsme nezahodili myšlenku na ještě jedno mimnko zas teď máme stop ale i tak své děti miluju byli hnacím motorem když jsem náhle přišla o maminku ,když teď nedávno jsem stála před tím že mi lékař oznámil že přišli na to že jsem mohla mít rakovinu děložního čípku to jsou momenty ty jsem za naše tři děti moc ráda puberta je sice náročná ale co v dnešní době není zda vás to táhne ještě dát svému životu mimnko jdete do toho držím palce ☘️☘️❤️❤️
@klokanka31 jo, u nas jedno dite dve ucitelky, druhe dve ucitelky a asistentka (oboje skolka, treti bylo zatim doma). Nevim, jestli ve skole budeme obdarovavat jen pani ucitelku, nebo taky plus asistentka nebo vychovatelka ve druzine? Kazdopadne je to kupovani vic jak jedne kytky/darecku na dite😬🙂
Mám take tři 2016, 2018 a 2021
@martinka_33 za sebe nedám za měsíc téměř nic. Teď docházím akorát jednou měsíčně na masáže, protože mě šíleně bolí záda. Jinak na módu nejsem a ke kadeřnici jdu jednou za rok na stříhání. Mám dva svoje koně doma, ale zase máme třetího u nás ustajeneho, tak že nám zaplatí provoz třech našich dvou. Tak že je to není více méně žádný výdaj.
@ronja55 Mám dětí 5. Nejstarší je už dospělá, ale ještě studuje, takže ji ještě chvíli budu finančně přispívat. S námi nebydlí, bydlí teď u svého táty, kde má víc klidu na studium a blíž do školy.
Ostatní děti jsou aktuálně ve věku 8, 6, 2, 1. Šestiletá jde teď v září do školy. Finančně je to největší fičák ve chvíli, kdy děti nastoupí do školy. U nás nejedeme ve značkovém, mladší dědí po starších, ale do školy už nosí lepší oblečení. Největší položky jsou kroužky, školy v přírodě a lyžáky, v tom zahučí nejvíc. Vy máte výhodu, že máte vlastní zdroje potravin, to udělá dneska hodně úspor. A pokud má manžel možnost přivýdělku, jak píšeš, tak to s velkou pravděpodobností zvládnete.
@zuzineckah my je projime taky, je nas 5. Dva puberťáci toho snědí víc než já s manželem dohromady 😁 když se moc nerozsoupnu tak 20 000 za jídlo měsíčně utratíme s prehledem. A ted nekupuji zeleninu, ovoce ani vajíčka a máme domácí králíky. Taky je potřeba počítat s pořízením větších hrnců 😁
Já bych taky třetí miminko chtěla, ale stojím nohama na zemi. Jsem po dvou CS, takže mě děsí další těhotenství a porod. Navíc máme doma školáka a teď druhý půjde do skolky, takže si užívám, že už jsou kluci víc samostatnější, že už mě nepotřebují 24/7, že půjdu do práce a bude víc peněz, a nebudu muset počítat, jestli můžu koupit ještě tohle a tamhleto.
My máme sice svůj byt, vše splacené, nemusíme úplně otáčet každou korunu, ale zas vím, že ráda klukům dopřeju, takže peníze samozřejmě lítají.
Jenom kroužky pro staršího letos 9 500 Kč. Dva příměstské tábory, týden byl v Rakousku, dvě dovolené s námi, no co šel do školy, tak ty peníze strašně mizí.
A ty pálky za jídlo ani nepíšu. Zkrátka pro nás už třetí miminko padlo, protože finančně by to bylo dost na knop. Navíc mladší hrozně špatně spal, neustále kňučel, byl prostě na péči náročnější. Teď se to konečně lepší a mně už se do toho kolotoče plenky, kojení atd úplně nechce.
Ale ono stejně ve finále záleží jen na tobě, my ti tu můžeme napsat X důvodů proč jo, proč ne, ale ty si to v hlavě musíš rozhodnout sama.
Já jsem strašný skeptik, ja bych do toho nesla. Myslím, ze i dvě děti jsou nadstandard. Z finančního hlediska, je to sakra znat s věkem. Já jsem si třeba propocitala dopředu jen nezbytné potencionalni výdaje jako jsou rovnátka, brýle, nutnost anestézie u případného zubního ošetření. Nasla jsem si kolik stojí ruzne kroužky, vybavení, tábory. A vyšlo mi z toho tohle: dva lidé jeden lehce nadprumerne vydělávající a druhy průměrně s hypotékou má na jedno dítě a celkem pohodlný život při zachování standardu 1x ročně levnější dovolená u moře a 1x ročně lyzovacka někde v Tatrách. A o víkendech komerční akce.
A pak jde taky o další faktory: jako jsou další etapa potencionalniho nevyspani, více prádla na praní, více úklidu, větší nároky na prostory, horší logistika, nemoce u více clenu domácnosti.
Jo a ještě je tu jedno riziko: rozvod…
Každopádně, kdyby takhle uvažovali všichni, tak jsme s tou porodnosti na tom evidentně ještě hůř než jsme.
Nevidím důvod, proč byste to neměli zvládnout. Jasně, dítě může mít specifické nároky atd. ale to je vždycky risk. My máme děti 5, 8, 10 let a zatím dobrý. Vždycky bude někdo, kdo bude trávit prázdniny v luxusnější destinaci nebo bude mít dražší oblečení nebo já nevím co... Nicméně to souvisí spíš se životním stylem než s tím, že bychom na to neměli. Je ale potřeba počítat s tím, že tři děti už někdo hodnotí jako "hodně" a pokud by dítě z rodiny s více dětmi nejelo např. na školu v přírodě, je "jasné", že na to rodiče nemají, zatímco když nejede dítě z dvoudětné rodiny, lze připustit i jiný důvod 😀 Podobně matka více dětí nemá nárok být unavená, protože "co čekala", příp. "má, co chtěla".
@95newmommy2020 ano, to je dalsi vec, ze nejaky zdravotni handicap muze hodne zamavat jak s naklady, tak s narocnosti deti na peci. Cim jsem starsi, tim mam v tomhle vetsi obavy a jsem vic vdecna za zdrave deti.
Ahojky, my máme zatím Teda jedno dítko, ale chtěli by jsme ještě druhé,časem. Mě osobně přijdou dvě děti tak akorát aby měly vše co potřebují a aby měli v rámci možností vše co chtějí. Pro mě jsou tři děti už takový,, luxus,, ale každý to má jinak, má jiné možnosti co se týká financí atd atd. Myslím si, že hlavní rozhodnutí je na vás dvou, protože každý má na to jiný názor. V mém okolí mám snad jen páry, kteří mají jedno či dvě děti, tři nemá asi nikdo. Jedná známá má 5 děti, ale to spis jen z důvodu, že se jí nechce do práce. Každé dítě s jiným chlapem a ani se o děti moc nestará, vychovávají se spíš sami.
Přítel má pět dětí. Tři starší s exzenou a dvě se mnou. Děti mají 18, 16, 11 let a pak 2 a 3/4 a rok a půl. Má super plat, ale stejně je to mazec. O opravdu platí, že čím starší dítě = tím větší vydaje. Teď například se platil tomu nejstaršímu řidičák: pálka jak prase. A bude se jí kupovat nějaký starší ojetý auta. No a příští rok začíná řidičák ten druhý nejstarší. Teď ta logistika: koně, basket.. tréninky, závody....A to ty dva, co máme spolu, jsou jeste prcci. Nicméně ten skoro 3 lety má handicap a to je zas šílený lítání s doktorama, komplikace teď skrz školku (musí být osobního asistenta), bude začínat s logopedii, psychomotrikou.... Takže abych si našla nějakou pořádnou práci zatím moc nehrozí.... dovolené všichni dohromady jsou skoro Mission Impossible....
Jako tři děti si myslím, že se dají při vyšších příjmech, ale víc je masakr. Nicméně vy oba po třetím toužíte, takže asi není co řešit. 🙂
Mame 17let, 13let a teď půl roční miminko. Zvladnout se da všechno, pro nás to bylo nejlepší rozhodnutí, jsme šťastní a maličký je miláček cele rodiny

@ronja55 ještě jedna věc - zcela nejdůležitější, možná si to tady psala a já to přehlédla, co na to manžel? Chce další dítě? Protože primárně on má do toho co mluvit 🙂