Kočárky - kolébkové sezení
Pomaličku začínáme koukat na kočárky, ale všechny, které se mi líbí mají tzv. kolébkové sezení ve sporťáku. Většinou tento typ sedačky dělají dražší značky kočárků. Prosím o osobní zkušenosti s tímto typem sedaček. Od kdy v něm děti jezdily? Pokukuji po Bugaboo, možná i po Joolz, ale zatím moc nevím co si o tomto typu sezení mám myslet. Děkuju za vaše zkušenosti. Prosím hlavně o ty osobní 🙂
@dominikaromanova a hlavne vsechno se ma brat s rezervou,dite netravi v kocaru hodiny kazdy den,aby to melo nejaky zasadni vliv na zada...
@dominikaromanova Jojo, koukala jsem. Kvůli servisu potřebuju volit něco dostupného v ČR. Takhle se mi moc líbil i jeden jiný, ale musím vybírat z toho, co je dostupné zde.. Jinak děkuju, máš pravdu, vše se musí brát s rezervou... 🙂
@journals, jasan, to chápu, psala jsem o tom jen kvůli vlastní zkušenosti, ono je jedno co je to za značku a kde se prodává, podstata je stejná.
@tyhi zlatá slova ❤️ My měli Cameleon, dokonce všechny tři verze a v několika provedeních, pak Bee, Joolze Day a nakonec Valco. Valco je katastrofa. Ale teď už potřebuji lehký kočárek, kterým dítě přemístím, když je unavené, jinak běhá po svých. Je to sice náš jediný kočárek, nicméně na malé dítě bych ho nikdy nepořídila. I ve 20 měsících je tam syn zkroucený, blbě se mu tam spí, hlavně je to fakt laciný šusťák, který toho moc nevydrží.
@misisska ja se obcas nestacim divit kdyz vidim co za kocary maminy pouzivaji,nektere golfky bych nepouzila ani pro panenku...
@zelenaesmolda to je prostě asi sto lidí, sto chutí. Já nikdy proti Valcu nic nenapsala, dokud jsem ho neměla. Ale kamarádka má nějaký novější a vypadá mnohem lip a pevněji. Ale prostě jinak srovnávám kočár za 5.000 Kč a za 30.000 Kč. To je prostě nesrovnatelné. Ale jinak jsem za korýtko 🙂 argument, že děti spí na boku či na břiše je blbost. To jsou takové ty ženské, co dítě v kočárku nepřipoutají a pak ho vystrčí na přechodu do silnice...
@misisska valco nemuzu posoudit,nikdy jsem ho ani nedrzela v ruce.
samozrejme ze je tam rozdil,jako skoro ve vsem.ja si taky radsi priplatim za kvalitu,kocar se pouziva skoro denne dejme tomu 3 roky tak nema smysl na tom setrit a pak se trapit s nejakou tezkou priserou
a s tim prechodem to taky nechapu,bych je liskala,ja si vzdycky pockam nez auto uplne zastavi nebo mi ridic da pokyn,ze mam prejit,doporucuje se navazat ocni kontakt at mate jistotu,ze vas vidi 🙂
@zelenaesmolda spíš bez rozhlídnutí tam ten kočár rovnou vrazí.
Tak Bugaboo má 10kg, Joolz 12kg, Valco 6 kg 😅 když ten kočár z většiny tahám i s děckem do schodů, je to znát. Proto jsem měnila.
@journals Ahoj, jestli korýtko ano či ne jsem taky dost řešila. Co psaly ostatní jsem tu nečetla, ale můžu hodit svůj postřeh. Na první dítko jsem měla kočárek od kamarádky. Poláka s normáním sporťákem a bylo mi jasné, že na druhé dítě chci něco lepšího. Když jsem řešila co je zač korýtkové sezení, tak jsem často četla, že se tam dítě nehne, že v normálním spí na boku atd. To nechápu, já dceru v normálním samozřejmě vozila připoutanou a rozhodně se nikam otáčet při spaní nemohla. Další bylo srovnávání s vajíčkem do auta. Ale korýtko má rovná záda, to není jako vajíčko. Mě se korýtkové sezení líbí moc. Dceru věčně bolelo bříško a tohle sezení dané do lehu by jí ulevilo, měla by uvolněné bříško. Mám Joolz Day a na druhé dítko ještě čekám, ale prdla jsme tam na chvíli 3 letou dceru a ten kočár jede snad úplně sám!
Ovšem znám i miminka,která kočárky z principu nenáviděla, takže bych si koupila něco, co bude dobře jezdit, bude mít větší pravděpodobnost, že se hned nerozpadne a je k němu fajn servis a co se mi líbí.
Mým přáním bylo, aby se dala snadno odcvaknout hluboká korba a mimčo mohlo dospat po procházce v ní doma, ale to zrovna u toho Joolz není nic moc a taky se mi moc dobře neskládá, ale co už, to bych si prostě nevybrala žádný kočárek...
@misisska jo tak takovych jsem uz par videla taky a mela jsem chut jim jednu vrazit
Máme Stokke a kolébkové sezení je to nejlepší, co jsme mohli pořídit. A nechválím jenom proto, že jsme dali za kočárek x peněz a chci at to dají i jiní. 🙂)) Malý v něm vydrží dlouho spat a teď jak jsou ty vedra jinde neusne. I večer ho uspím v kočárku a přenáším do postýlky. Ikdyž nespí vydrží v něm sedět a dívat se. Za nás můžu doporučit a není ani žádný prcek, v 8m měl 10,2kg a 76cm.
@78marcela to neni korytkovym sezenim, ale rozmery kocarku. Druhorozeny mel v roce 11,2kg a 81cm a jezdil v Baby jogger Premier (korytkove sezeni) naprosto v pohode a mista mel opravdu dostatek. Je to proste prostorny kocarek. Predtim jsem mela Mutsy igo, kam ac korytkove sezeni nebylo, tak musel z domu, protoze se do nej nevesel.
@liska01 no asi jste nezažila dite co nenávidí pasy, dcera nesnasela připoutáni jak v autosedacce ( tam o tom nehodlám smlouvat) tak v kocare, takze ja si nepamatuju ze by kdy jezdila pripoutana v kocare , zkratka to byl takovy řev a trhani pasu ze to neslo, v MHD jsem využívala alespoň ty břišní ale přes ramena nikdy, takze klidne mohla spat ma břiše a boku
@monny3 vždyť mě je to jedno, co děláte a co ne, ale znám případ i tady z koníka, kdy paní na přechodu srazilo auto a kdyby dítě nebylo připoutané, tak Bůh ví, co by se stalo. Jako pro mě za mě si ty děti nepoutejte, ale domýšlejte, co se může stát. Syn taky uvázání nesnášel, nicméně ve sporťáku jezdil vždy připoutaný. To není jen o tom, že když nemáte na přechodu rozhled do silnice, tak tam strčíte první kočár (neříkám, že Vy, ale spousta matek si to nebezpečí neuvědomuje), ale i o tom, že ten dotyčný za volantem může bejt magor a nezastaví. Při srážce Vám pak dítě z kočáru vyletí. Pásy ho udrží. Myslím, že tohle je logický argument. Teď si představte na tom místě Vás. Jdete v klidu s kočárem po přechodu, najednou ze zatáčky vyletí auto a...? Budete mít dítě raději v bezpečí kočárku, nebo ho půjdete sbírat o 20 metrů dál ze silnice?
@kejt29 mě jízdními vlastnostmi vyhovují i pěnovky. Bydlím v Praze, co centra taky chodím. Kolem baráku máme kostky. Syn si nestěžuje, naopak se mu to líbí. Mám první verzi Snap4, je lehoučký, ale kvalitativně se opravdu nedá srovnat s kočárem za 30 tisíc. Ty nové, hlavně Trend, vypadají skvěle. V ruce jsem ho neměla. To moje je lehký, nicméně laciný šušťák, který se po pár vyprání trhá a o materiálu konstrukce raději pomlčím
Děkuju všem za tipy, už nestíhám odepisovat na všechny příspěvky, ale čtu poctivě! 🙂
@lucyp13 Ale jo, znám to. Mě by ale dcera z kočáru vystoupila, kdybych nepoutala... Ve sporťáku se s ní dalo jet jen před spánkem, jinak ne. Prostě to tak je, každé je jiné, dopředu to nevíme. Je stejná šance jako že bude mít rádo korýtkové sezení, nebo normální, nebo nebude chtít sedět ani v jednom. Za mě jsou obě sezení fajn. Já bych se nechala vozit tak i tak. 🙂
Dobrý den, nedá mi to nenapsat. Jsem fyzioterapeutka a fakt si myslim ze kolebkove sezení neni pro dite dobre. Proč? Protože je to jediná poloha kterou kočár umožňuje, jen je buď v sede nebo v leze, porad pokrcene nožky v kyclich, monotonnost polohy . Ono je to samozřejmě dost šikovné, dite je tam pěkně zaklinene, nikam se nekrouti a hezky vydrží sedět a koukat. A právě proto si nemyslím, ze je to ok, dite potřebuje mít moznost pohybu, střídání poloh. Pokud to jde, jezdit na bříšku, na čtyřech, v klece apod., samozřejmě zajištěné (idealni jsou klasické ksiry, jdou normálně sehnat). Za mně super jsou i ty klasické velké korby+ksiry, kde je dite klidne do roka (jen ta skladnost pokulhává...). Choditka se taky porad vyrábějí a nikdo je nezakazuje... o nevhodnosti snad psát nemusím. Takto mi jezdily obe deti a třetí bude taky. Sama jsem malá 153cm a velká spokojenost s kočárkem Gesslein F4, polohovatelna prostorna sedacka, jde do lehu a 90st sedu, slusne odpruzeni,krásně ovladatelný, jdou k tomu i terénní kola, dražší, ale kvalitni německé, a má asi 12kg... na mimi taška nebo korba. Osobně jsem názoru, ze dite by nemělo zaujímat polohu vsedě, pokud nesedí samostatně stabilně, takze cca 9 měsíců až rok ( žel moderní korby jsou často male a dite v půl roce se tam už prostě nevejde a překlady amerických knih, kde jsou porad v období pasivního sedu tomu taky nepomáhá...)
@agnes1ka teda ja nechci nic namitat, ale ve sportaku na brise, v klece nebo na ctyrech? No nejaky kocar dovoluje? Myslim s ksirama, bez ksir nejezdim. Nase hluboka korba mela tusim 80cm, coz patri mezi ty vetsi. Takze bez problemu. Sedet zacal sam v 9,5 mesicich a 73cm, takze akorat...
@kejt29 @agnes1ka souhlasím s Kejt29. Podle naší fyzioterapeutky je korýtkové sezení v pořádku. Na brisku dítě muže být v korbě, nikoli ve sporťáku. Nebavíme se o dětem čtyřměsíčních, ale třeba osmiměsíčních. Syn v osmi měsících obstojně lezl a už vidím, jak celej žhavej v kočáru leží na břiše. Byť s kšíry ve velké korbě. A to dítě chce koukat. Když nesedí, tak ho nedám do sedu, ale to korýtkové sezení má rovná záda, v lehu je nakloněno zhruba v 10 stupních. To už je horší lehátko. Jako fyzioterapeutka by si měla znát úlevové polohy pro plotýnky. Vždy je lepší leh s nohama nahoře-u dospělých třeba opřenými o stěnu, než leh s nohama nataženýma v rovině těla. To dítě v tom kočárku není přivázáno několik hodin. Ale při cestě z bodu A do bodu B. Ano, jsou matky, co to dítě nevyndají, ale tohle už je stejný problém, jako matky, co mají celý den dítě v lehátku. By mě celkem zajimalo, proč by značky, které patří k nejdražším, podporovaly špatnou polohu. Ale úplně všechny od Stokke, Bugaboo, Joolz, Mimmu, Egg apod. A z toho Bugaboo vyloženě spolupracuje s pediatry. Ke všemu se jedná o evropské značky, takže argumentace USA, že zrovna teď je tam doba chodítek a pasivního posazování je zcela zcestná. Dítě v šátku má kvůli zádům taky polohu C. A zrovna teď je ta doba, kdy se tvrdí, že C je mnohem lepší, než rovný leh 😉 já se s tebou hádat nechci, používám selský rozum a vzdělaní, které jsem zatím načerpala na výšce...
@journals ano, myslim klasickou sportovní sedacku, když se dá do roviny, tzn. velká rovná plocha, tak samozřejmě dite si tam může dělat co chce a neni nuceno jen sedět. Myslím hlavne období cca půl roku az rok, kdy uz je víc vzhuru, zvědave, chce koukat, ale nemá dostatečně stabilní sed. Samozřejmě je třeba zvážit dle délky plánovaných přesunů...
@misisska i mezi fyzioterapeuty mohou být různé názory... 😃 poloha zad a plotynek je vcelku v pohodě. Osobně mi víc vadí ta trvale flekcni poloha v kyclich i na spanek, kdy tam neni moznost změny. U deti plotynky neni důvod řešit, spis přetížení svazového aparátu, úterý neni na danou polohu ještě zralý, u dospělých to, je jina... tam stejně na plotynky nejvíc vadí flekcne rotační zátěž ve vertikale, spatne pohybové stereotypy,to ze někomu neni příjemny leh s nasazenými dolními koncetinami svědčí spis o zkrácení flexoru kycle než odlehčení plotenek. Šátky jsou uplne jina věc a mam k tomu taky výhrady, je to jako vše, dobry sluha, špatný pán... jinak v korytku je C poloha zad? Mam za to ze operka je rovná a pokrceni je az v kyclich teda... v satku jde o kulaté celé zadicka.
Jinak v osmi měsících uplne na pohodu deti jezdí v klece, na čtyřech apod.,teda alespoň moje (pokud ještě neumí sedět samy). Prostě to co umí na zemi, můžou dělat i v kocare. Ale souhlasím, ze lepší nakloněné koryto nez klasická sedačka pokud dite si samo nesedí, kdy zátěž jde víc do zad (v korytku) než smerem k pánvi a svalové aparát ktery to ještě neudrží tak se pretezuje, tělíčko se ruzne sesouva, hrouti (v sedacce). Nejlepší dát dítěti prostor a moznost zaujímat polohy na které je vývojové zralé. Toť imho vše.

@journals, já ho mám z UK, zde se sehnat neda. Mám ho u sebe na profilu, klidně se mrkni. Ještě doplním, prebalovat se v těchto kocarech dá úplně bez problému a co se tyče názoru fyzio, tam bych to brala jedním uchem tam a druhým ven. Mají na vše spoustu kecu, ale rozumný argumenty už nejsou schopni říct a to se netýká jen kočárku, ale i jiných věci. 😉