icon

Karanténa. Co to znamená?

makkki
15. bře 2020

Holky co si myslite o tom ze zvazuji karantenu pro celou cr? Mam pulrocni ditko a kdyz nejdeme aspon na chvili ven tak je protivna a nechce pak ani spat..je zvykla chodit za kazdeho pocasi aspon na 15 minut..bydlime v byte ve meste..zadna zahrada ani balkon..nosim ji v satku a kdyz prsi projdeme se kolem baraku a to ji staci ale kdyz nejdeme vubec je to des :( hlavne nechapu tu logiku nasich politiku ze do prace lidi muzou a matky s detmi musi sedet doma? Manzel pracuje ve firme kde je 50 lidi v jedne hale blizko u sebe..to ma asi vetsi pravdepodobnost ze se nakazi nebo nekoho nez kdyz ja pujdu s ditetem na louki a nikoho nepotkam ne? Nechapu to...proc teda nezavrou i tyhle firmy? Jsem z toho akorat vytocena a nevim jak pulrocnimu diteti vysvetlim ze nemuzem ven protoze mame karantenu ale tatinek si vesele jede do prace mezi lidi :/

Strana
z9
blondynka400
15. bře 2020

@lachtanice86 v některých provozech to prostě nejde no... A nebo se nechce. Třeba v tom státním, tam by to někde šlo, ale vůle není...

@hojda s tím já až tak úplně nesouhlasím. S českou povahou bohužel ne. Ač tedy existují vyjímky. A když už tak částečný HO, ne plný. Ale v té situaci, co jsme, je určitě HO lepší varianta, o tom žádná.

lachtanice86
15. bře 2020

@hojda to souhlasím

blondynka400
15. bře 2020

@linee a byla jsi někdy v IT v nemocnici? Víš jak to tam vypadá? To se prostě nedá s ČR srovnávat.... Navíc zaspali, nic nedělali, prostě klasické špagety.... Bohužel

aneta15
15. bře 2020

@linee a řekla bych, že to Italové už začali chápat. Ovšem u nich chodí po městě policie a opravdu to hlídá. Ovšem prisli na to pozdě. Trochu se bojím, že to tady dopadne stejně

lachtanice86
15. bře 2020

@blondynka400 někde možná, ale tam jsou ty oddělení provazana a musíš kontrolovat papíry s tim co je v pc to by znamenalo neustále pendlovani sem a tam. Ted tedy mluvím o oddělení kde jsem byla já. Navíc kvůli gdpr se taková data ani nesmí vynést mimo budovu. Preci jen jmena, RČ, adresy, výplatní pásky, prehled mezd za x mesicu, soudní rozhodnuti, vyjádření policie,lékařů atd.

lachtanice86
15. bře 2020

@aneta15 v IT mám par známých a ti mi tedy přiznali ze to italové celkem dlouho nebrali vážně, navic co si budeme povídat, jsou to celkem čuňata a prostě mají na vse čas, k tomu vyšší věk a pak kdyz uz se to rozjelo selhali nemocnice a zdravotnictví kde bohužel už nejsou kapacity. Proto si porad myslím, ze to tady takhle nedopadne

blondynka400
15. bře 2020

@lachtanice86 když zrovna všechno toto co píšeš se dá, dá se pracovat na vzdálené ploše a atd...Ne třeba vše 100%, ale většina se dá. GDPR není problém. Jen se musí chtít a to se ve státním nechce. Plus jak jsem psala, s nastavením lidí v ČR je to celkově dost problém....
A ve státním zvlášť ( a to to nemyslím nějak špatně, i tam se najdou super lidi, co chtějí pracovat) .

merope
15. bře 2020

@lachtanice86 Tak jelikož v Británii nakažené samoživitelce řeknou, že testovat ji nebudou, že má prostě zůstat doma, ale jako že děti má poslat do školy - a ona to ani nemá jak udělat (jinak než je tam dovést), tak jako fakt už mě neudiví nic. Už před týdnem šlo echo do Anglie rozhodně nejezdit.

hojda
15. bře 2020

@blondynka400 A co v české povaze je překážkou HO?

merope
15. bře 2020

@lachtanice86 To číslo ještě příští týden naskočí - 16.000 lidí se z Itálie vrátilo před týdnem, ti teprve onemocní. Resp. teda část z nich.

hojda
15. bře 2020

@blondynka400 U nás v práci mají na HO nárok i celkem řadoví zamci cca o roku 2014 a žádné velké problémy jsme kvůli HO neřešili, vlastně za 5 let neslyšela, že by někdo řešil nějaký problém u zamce na HO.

aneta15
15. bře 2020

@lachtanice86 kdyby mi někdo před týdnem řekl, že zavřou na měsíc školy, zavřou polovinu krámu, zavřou hranice a dají stát do karantény, tak bych si myslela, že se zbláznil. Dneska mi přišel mail od gynekologa, že ambulance zrušena s výjimkou těhotných, které se musí předem objednat na přesný čas. Zubař zavřel úplně. Nemocnice v Kolíně zrušila všechny operace a vyšetření, které neohrožují zivot. Jediné oddělení, které snad normálně funguje je gynda. To je podle mě začátek. Během pár týdnů bych měla rodit. Jen se modlím, aby nemocnice fungovali aspoň v nějakém režimu. Moje kamarádka pracuje na ARU a doslova tam všichni padají na huby. Spousta sester a doktorů je v karanténě. A tady se řeší jak ocurat stát, aby se děti probehly. Já vím, že s tím nic nezmůžu asi jsem hormonálně nevyrovnaná ale prostě mi to vadí. Tak to asi tak vypadá, že já a moje děti budeme jak blbci sedět jediný doma a dodržovat karanténu 😁😁😁😁 s nadsázkou, rozhodně se nechci hadat

blondynka400
15. bře 2020

@hojda když změříš produktivitu zaměstnanců na HO v ČR a v jiných zemích (myslím tím hlavně západní země), jsme na tom špatně. Bohužel. Ale není to jenom ČR, celkově východní Evropa, asi pozůstatek z dob minulých. Zase na druhou stranu musím uznat, že se čísla zlepšují a časem to snad lidi pochopí, že je to pro jejich dobro a že vlastně naopak produktivita díky HO může být vyšší 🙂

blondynka400
15. bře 2020

@hojda každopádně HO asi není předmětem této diskuze 🙂

hojda
15. bře 2020

@blondynka400 Tak třeba v Německu mají pracovní dobu jen 7 hodin, část práce přebíráme z DE a tam práci třeba dělají třeba 2 lidé a u nás pak 1 člověk, takže moje zkušenost je spíš opačná.

marcicek84
15. bře 2020

Ta karantena je opravnena,pokud si spocitate,kolik je ted pripadu,udelate model dvojnasobeni dalsich 10 dni a z toto spocitat 15 procent pro tezke pripady, momentalne jsme na maximalni dostupnosti teto pece!!! A to jsem jen laik,ktery si spocital a vi,tak se prosim vsichni vzpamatujte,vytahnete rousky nebo satky pres pusu kdyz jdete ven a nebo sedte radeji doma na prdeli...kdo nemusi at nechodi nikam!!!Nebo to zas ten narod nevidi,pred tydnem jsem dostala pojeb na diskuzi o korobaviru,ze sirim paniku a hle ted se ukazuje,ze to panika nebyla,pouze obezretnost a racionailita,tedy ted prosim vemte uz ten rozum do hrsti,berte praci z domu a pracujte,podporte svou firmu,ale nechodte nikam pokud nemusite,aby nebylo zitra zase hur...

aneta15
15. bře 2020

@marcicek84 v jiné diskuzi řeší běžci, že si můžou jít po dvou zaběhat, myslím že celý český národ o sebe bude zakopávat v lese nebo v parku 😁😁😁

aneta15
16. bře 2020

@marcicek84 já si myslím, že opatření vlády je správné, ale až příliš důvěřivé v odpovědnost lidí už jen proto, že lidí s názorem primitiva...přeci se nebudu omezovat, protože to stejně nepomůže....a když oni chodí do práce, tak já můžu na hřiště a do parku, je tu velmi mnoho ....vlastně je to velmi smutné a reálné

asinehri
16. bře 2020

Akorát že není dost strážníků nebo vojáků, co by to kontrolovali. Já jsem zdravotník s částečným úvazkem a mluvila jsem s nadřízenou - respiratory nejsou, do práce zítra musím...

makkki
autor
16. bře 2020

Talze vlastne karantenu maji deti a matky na materske nebo matky deti do 10 let co s nimi museji byt doma protoze ostatni muzou do prace..to je preci logicky ne :D :D jako chapu potraviny vodu elektrinu atd ale ten zbytek firem...lidi si to budou pprad predavat protoze budou cestovat do prace a v praci..my co jsme s detmi doma si myslim mame nejmensi pravdepodobnost kdyz bysme sli na louku nebo do lesa (pokud to teda nepritahne muz z prace :D)..

makkki
autor
16. bře 2020

@ilonne me jde spis o to ze jsme s malou zdravy a nemuzeme na vzduch...je to proste blbost..nechci chodit do obchodu ani mezi lidi to s ni mechodim ani normalne..jen se proste vyvetrat posilit imunitu vzduchem na par minut proxhazky sami po louce...a stve me to ze manzel to muze kdykoliv pritahnout z prace protoze tam je v kontaktu s hodne lidma ktery treba ani nepriznaj ze byli na dovce v italii...kdyz uz karantena tak at zavrou i ty firmy ktery nejsou dulezity pro zivot ne? Jak myslis ze vetsina tech lidi jezdi do prace? Myslis ze jsou v autobuse po jednom? Prijde mi proste nelogicky ze matky s detma nemuzou ani do lesa ale ostatni lidi se muzou schazet v praci a v autobuse a sirit to dal...to se ten virus nezastavi nikdy kdyz nebude uplna karantena...a to s tim vysvetlovanim bylo spis obrazne receno ;)

lucifux
16. bře 2020

Procházky, příroda ano, ale pouze s lidmi se kterými žijeme v jedné domácnosti, držet si odstupy a nevykecávat se. Ale v tom případě nechápu proč karanténa pro celou ČR, když je v podstatě vše povoleno? Zase si každý nejde záminku vylézt z místa bydliště. Tohle je dle mého zase k ničemu. Půlka národa to bude brát vážně a nevytáhne paty z baráku a ta druhá to bude mít na háku. Ano do práce a zpět, nakupte si když už jedeme z té práce, nebo ať nakoupí partner. Taky mám 2 kluky, 1 bude mít v dubnu rok a 2 má 3,5r. Taky jsme zvyklí chodit každý den aspoň na menší procházku. Ale tak to těch pár dnů vydržíme. A pardón půl ročnímu děcku vysvětlovat, že se nejde ven, to už je trochu na hlavu. Na druhou stranu lituji ty co žijou v paneláku a ve městě. Protože, být zavřenâ 14 v jednom bytě 2+1, nebo 3+1, to bych asi nerozdýchala... žiju v baráku s velkým dvorem a velkou zahradou, a to je pro mě a moje děti v tuhle chvíli asi výhra...

ilonne
16. bře 2020

@makkki Omlouvám se, ale teď budu hnusná. Prestante fňukat, že stát chce omezit v pohybu akorát matky na mateřské a svádět to na posílení imunity, za 7 dní ještě nikdo o imunitu nepřišel. To, že lidé mohou (musí) do práce, neznamená, že je to proto, aby se "proběhli" na čerstvém vzduch. Nemůžeš všechno jen tak zastavit.
Podívej, já mám doma děti 3, chápu, že to není jednoduché, ale věř mi, že s 1 je to pohoda. I když jsem to také nerada slychala.
Nicméně vláda z toho opet udělala kockopsa (hádám to na ČSSD) a tudíž do parku a přírody můžeš. Předpokládám, že se tam přesune celý český národ, jak je jeho dobrým zvykem, takže tam bude víc přeplněné jak v pražské MHD.

ilonne
16. bře 2020

@makkki Ještě si dovolím jednu poznámku, v rámci spravedlnosti tedy zákazem všem chodit do práce. A za měsíc tu budeme řešit, jak je nespravedlivé, že matky na mateřské nedostaly svoje peníze. Někdo na ty dávky vydělávat musí...

makkki
autor
16. bře 2020

@ilonne no ale chapes to ze ty lidi v praci si to budou sirit mezi sebou porad dal? To me stve ze se to zas nezastavi...a my se zavreny v byte zblaznime..z tydnu bude mesic nebo dyl protoze virus se nezastavi kdyz se lidi budou pptkavat porad v autobuse a v praci..je to zase nedomysleny..ja s malou to nemame kde chytit ani sirit kdyz chodime mimo lidi ale manzel cestou do prace nebo v praci klidne muze...toe stve vis...ze se to proste nezastavi kdyz je karantena prakticky jen pro deti :D

makkki
autor
16. bře 2020

@lucifux mit zahradu nebo dvorek tak to neresim ale v byte se fakt zblaznime..zvlast kdyz se kazdej dem bojim aby to manzzel nepritahl z prace nrbo z autobusu cestou do prace

vladienka
16. bře 2020

@makkki ale tu predsa nejde o to virus zastavit. 🙄 to ani nejde

makkki
autor
16. bře 2020

@vladienka jde o to nesirit ho dal..

vladienka
16. bře 2020

@makkki ale oni pocitaju s tym ze sa to sirit bude, ide o to aby nebolo najednou nemocnych tolik, aby sa ti najpotrebnejsi prestriedali v nemocniciach

makkki
autor
16. bře 2020

@vladienka takze z tydenni karanteny bude mesicni nebo delsi :D

Strana
z9