icon

Fyzicky náročná práce v raném těhotenství. Jak to řešit?

zakladatelka10
7. bře 2026

Zdravím,
mám otázku zjistila jsem že jsem těhotná 5tt pracuju ve skladu kde se dost fyzicky nadřu pohyb, zvedání břemen i nad 20kg kolikrát, 12hodinové směny atd jelikož jsem prvorodička a je mi 30 let chtěla bych vědět co lze v takovém případě dělat ? Ke gynekologvi jsem objednaná až v 8 TT takže něco málo za tři týdny a to údajně těhotenskou průkazku ještě nedostanu až po prvním screeningu takže jsem docela ve svízelné situaci proto mě napadlo zda-li tu nějaká z Vás něco podobného neřešila případně jak to vyřešila ? Děkuji za rady

drep
7. bře 2026

@zakladatelka10 zavolala bych znova, že potřebuju řešit přeřazení v práci a potřebuju kontrolu dřív. S potvrzením od gynekologa bych zaměstnavatele žádala o přeřazení na práci, která neohrožuje těhotenství.

Nicméně objektivně, ačkoliv tu budou ženský sdílet svoje pocity, jak fyzická námaha ohrožuje v prvním trimestru plod, tak je to jenom pocit, nejsou to potvrzená fakta. Všechny mámy, co jsou těhotné podruhé, v těhotenství zvedají své mladší děti (moje má 22kg a i v sedmi letech se potřebuje pomazlit). V téhle době je to buď a nebo a ty svým chováním reálně nemáš šanci to ovlivnit. Což samozřejmě nic nemění na tom, že pravidelně zvedat 20kg břemena těhotná nesmí.

anonym_cd3d1e
7. bře 2026

Normálně pracuj, vždyť je to 3 týdny do kontroly.

ines76
7. bře 2026

Jedna věc je zkusit se neformalne domluvit na pracovišti na lehčí praci, což ovsem znamená říct že jsi těhotná, někdo si to raději nechá dyl pro sebe... druhá věc jestli tvoje práce opravdu spada do těch zakázaných, u kterych te zamestnavatel musi preradit na jinou praci a při poklesu platu dostavas vyrovnani https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180 ja takovou praci delala (podavani cytostatik) a mela jsem i ve smlouve, ze musim těhotenství hned hlasit a presun na jinou praci byl samozřejmost.

anonym_6604be
Včera v 05:43
@ines76

Jedna věc je zkusit se neformalne domluvit na pracovišti na lehčí praci, což ovsem znamená říct že jsi těhotná, někdo si to raději nechá dyl pro sebe... druhá věc jestli tvoje práce opravdu spada do těch zakázaných, u kterych te zamestnavatel musi preradit na jinou praci a při poklesu platu dostavas vyrovnani https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180 ja takovou praci delala (podavani cytostatik) a mela jsem i ve smlouve, ze musim těhotenství hned hlasit a presun na jinou praci byl samozřejmost.

@ines76 to je právě to nad čím přemýšlím že to normálně řeknu prozatím neoficiálně a až budu mít potvrzení od gynekologa samozřejmě ho dodám jen mám trošku obavy když to řeknu a nebudu to mít nikde lékařsky potvrzené jestli se mě zaměstnavatel nebude chtít do té doby zbavit pracuju u zaměstnavatele skoro 4 roky na dobu neurčitou