icon

Kdy začít v těhotenství cvičit?

michaela_2
29. čer 2011

Ahoj nastávající nebo - už maminky 🙂.

Chtěla bych se zeptat, kdy si myslíte, že je nejlepší začít chodit na nějaké cvičení pro těhotné. Našla jsem informace, že je to tedy možné v jakékoliv fázi těhotenství. Já jsem teď ve 13 týdnu a popravdě, zatím to ani není moc vidět, není na to tedy ještě brzy? Minulý víkend jsem ještě normálně byla na in-linech - s manželem, takže nehrozil pád 🙂 a občas si zajdeme zahrát tenis nebo zaplavat. Nějaký pohyb tedy mám, ale jde mi spíš o to, kdy je nejvhodnější vyměnit běžné sporty za nějaké speciální cvičení pro budoucí maminky.

Děkuji a přeji krásný den.

Míša

kaci1
29. čer 2011

@michaela_2 já jsem se celý první trim. věnovala sportu jako před těhu. Byla jsem i několikrát na lyžích. Doktor řikal, že je to v pořádku.
Od druhého trim.14tt jsem začala chodit na cvičení pro těhu,ale nejednalo se o nějakou předporodní přípravu. Bylo to normální cvičení, posilování, tancování,ale přizpůsobeno těhulím. Tedy menší nároky a to hlavně na břišní svalstvo. Ještě jsem si koupila skvělé DVD, které cvičím 3x týdně. Jsem teď v 8 měsíci a cítím se skvěle, tak pokud si na sport zvyklá, tak nepřestávej,ale pomalu bych se začala vyhýbat sportu jako jsou in-liny a nahradila bych to něčím bezpečnějším .-)

lucinecka12
2. bře 2013

Ahoj, taky miluju sport a pohyb a nemůžu bez toho být,sice chodím dost pěšky, i do schodů...před otěhotněním jsem běhala,chodila tak 4x až 5x týdně na aerobik a už od začátku,co jsem zjistila,že jsem těhotná (3.týden) tak jsem necvičila a ani ještě necvičím a to jsem v 11+5tt a to jen kvůli toho,že mi je už od začátku špatně a byla jsem dost unavená,takže to ani nešlo,ale určitě bych na nějaké cvičení chtěla najet,ať se hýbu,neztratím kondici a jsem fit a cítím e fajn 🙂

jajino
10. bře 2013

holky můžu na začátku těhu jezdit na kole??jsem v 6 tt. a miluju kolo..a už se venku dělá hezky... 🙂

kajalka
10. bře 2013

Cvič víceméně tak, jak jsi zvyklá, jen s vyloučením pádů a tvrdých doskoků, takže inliny bych vyřadila, ale plavání je ideální. A samozřejmě pěší chůze. Osobně mi cvičení pro těhotný přijde jako zbytečný vyhazování peněz, a zvlášť pro ty, co mají kondičku a dlouhodobě sportujou.

@jajino S kolem opatrně, úzký sedlo dost dráždí pánevní dno, může to dělat neplechu. Ale je to kus od kusu 🙂

jajino
10. bře 2013

@kajalka děkujiii..tak musím vymyslet jinou alternativu sportu..nechci jen kynout a jumping nepřichází v úvahu 😒 ...

jasminecek
13. bře 2013

Jdu právě cvičit, jsem 13 tt, našla jsem si na Youtube Prenatal pilates a vypadá to dost dobře.

akcccina
22. kvě 2013

A co myslíte, kdžy bych jezdila na koloběžce? Jsem v 6+4

eviccka23
18. lis 2015

Ahoj holky,
Jsem teprv na zacatku 7tt.
Chtela bych se zeptat, jak je to s behem, rychlou chuzi do kopce a posilovanim. Miminko je nas maly zazrak a bojim se, abych o nej neprisla nejakymi otresy, skakanim, prehrivanim, nebo zatinanim svalu v posilovne.
Pred tehotenstvim jsem behala ob den a v posilovne jsem byla take 3*tydne.
Ted se jen prochazim, protoze se o mimi strasne bojim :(...

indigirka
18. lis 2015

@eviccka23 Vpodstatě můžeš dělat cokoliv, na co jsi zvyklá a u čeho se cítíš dobře, tělo si samo řekne, kdy zpomalit nebo úplně přestat. Neměla by ses moc zadýchávat, takže při běhu, chůzi do kopce a pod. upravit podle toho rychlost. A neposilovat přímé břišní svaly.

mika251
18. lis 2015

Ja aktívne jazdím na koni a som veľmi na vážkach, či v tom v tehotenstve pokračovať.. nebojím sa ani tak pádu, ale predsa len, tie brušne svaly dostávajú pri jazdení celkom zabrať... Navyše slabunko špiním, podľa doktorov by som sa mala šetriť. Som v 5tt.
Asi to najbližších pár mesiacov budem len rozmaznávať a hladit :(

sher0on
12. pro 2015

Já aktivně dělala gymnastiku s první dcerou, když jsem jí čekala a v pohodě (ne žádné výmyky apod. :D ) teďka dokud jsem mohla, tak jsem i běhala, ale už to nejde, sotva udělám krok...

zborilova1989
1. led 2016

měla bych dotaz. jsem momentálně v 6. týdnu a někdy v říjnu jsem dostala eliptický trenažér a cvičení na něm mě začalo bavit a chtěla jsem hlavně shodit nějaké kilo což se mi teď nejspíš už nepodaří, ale napadlo mě že by to mohlo aspoň pomoci abych nenabrala zbytečně moc. nemáte někdo prosím s takovým cvičením v těhotenství zkušenosti?

nupta
11. led 2016

Já chodím na jógu a když jsem se ptala instruktora, zda můžu chodit během těhotenství, tak mi doporučil první trimestr vynechat (že se prý v tomto období žádné cvičení nedoporučuje). Od 4. měsíce začnu, gynekoložka mi jógu schválila. Jsem dost unavená a někdy mi je blbě, takže chodím na procházky, což mi úplně stačí. Na kole jsem přestala jezdit. Je to individuální, zeptala bych se doktorky.

koulisek
17. led 2016

Souhlas, první 3 měsíce radeji nic. Toto období je nejkritictejsi, takze jen procházky a klídek.
Lepsi nez o miminko přijít. Taky jsem byla zvykla chodit do fitka, běhat, kolo, brusle ... Ale partner zavelel NE, žák to respektuji. Jsem v 5+3tt 😊

zlatkavlk
17. led 2016

JJ taky souhlas, cvičení bych nechala do druhého trimestru, jednak bříško ještě není tak veliké (většinou 😀), nevolnosti ustupují a nejkritičtější období je pryč... v posledním trimestru už mě pobolíval celý člověk plus ten pupík, moc se toho kromě běžných prací v domácnosti dělat už nedalo...

frenny
18. led 2016

já jsem cvičila od prvních měsíců 🙂)

pafka32
22. led 2016

Jsem 10+2 a cvičím v podstatě celý první trimestr. Některé dny ale vynechávám, odpoledne a večer jsem dost unavená, takže to ani nejde. Cvičím doma s vlastní vahou a činkami, super videa pro těhulky jsou na youtube.com. I cardio, aerobic, posilování , prostě paráda. Myslím, že pokud jsem sportovala před těhu a tělo je na to zvyklé, nemůže mu to ublížit 🙂. Ted chci ještě začít plavat, to určitě bude fajn na záda i do budoucna 🙂

dalmatinka2004
21. led 2017

Já si myslím, že pokud nemáš žádné komplikac,e zkus to jen pro jistotu probrat s Dr., že chceš dělat tohle nebo toto.. já měla v prvním těhu zákaz cvičit úplně - ani těhu joga mi neprošla, ale já měla problémy a rizikové těhu. Jde o to, co jsi před těhu dělala běžně a tělo na to je zvyklé. Nesmíš dělat nic, co namáhá břicho - svaly. žádné tlaky a tak - ale třeba plavání, dlouhé procházky jsou ok. Někdo nevydrží bez posilky - mě trenér chystal sestavu i do posilovny, můžeš nohy - rotoped, stepper, nebo ruce - v pohodě. Ale brusle bych se asi bála - to samé kolo - ale zase někde kde je klid a není provoz... proc ne ... já jsem teď v 7tt a ještě jezdím na koni. :P Každopádně hezký článek o tom je tady na mém oblíbeném fitness webu: http://www.pruvodcevyzivou.cz/hubnuti-v-tehoten... Určitě je dobrý držet se fit, ať má člověk sílu na porod, ale nic nepřehánět, že jo? 🙂 Tak ať je všechno v pořádku ;)

charlotte30
3. únor 2020

Holky není některá z K. Varů? Nemůžu najít žádné centrum s těhotenským cvičením☹️už sem zoufalá