icon

Užívali ste vitamín E v tehotenství?

miana82
6. črc 2011

Ahojte, potrebujem surne poradit. Som v 5tt a asi 3 mesiace beriem vit. E 200mg denne. Docitala som sa, ze je to nebezpecne pre dieta a som na smrt vydesena. Prosim povedzte ze ste ho uzivali a vsetko bolo v poriadku. Dnes som ho vysadila, ale bojim sa ☹ Mam za sebou MA.

crca
6. črc 2011

@miana82 Já brala vit.E,selen,zinek,kys.listovou -vše jednotlivě koupené,žádné multivitamíny a pod,brala jsem to vše skoro půl roku než jsem otěhotněla a pak skoro celé těhu a dětičky jsou zdravé 😉 Ale teda nevzpomínám si,kolikamg byl ten vit.E 😅 Byl v takových platíčkách a "gelová červená "vajíčka" 😅

miana82
autor
6. črc 2011

@crca taky isty mam aj. Nie som si uplne ista, ale samostatne sa tusim predavaju od 200 mg a vyssie, ako mam ja. Dakujem, trochu si ma ukludnila...Tvoh dr o tom vedel, ak ano co na to hovoril?

crca
6. črc 2011

Ani ti nevím jestli o tom věděl 😀 ,ale asi jo,určitě jsem mu to říkala 😅 a nikdy mě nic neřekl,nemluvě o tom,že jsem byla i několikrát v nemocnici a taky to věděli a nic neříkali,ale pokud z toho máš strach tak ho vynech ber jen tu listovku 😉 Jednou jsem se dr.zeptala na něco co jsem se dočetla,že se nemá jíst v těhu a odpověděl asi tak"Pokud jste si to přečetla,tak to nejezte,protože se budete pořád užírat,jestli jste něco neudělala špatně,i když je to blbost co se psalo 😀 "Myšlení je sviňa a jestli už si to myslíte,tak to radši nejezte 🙂

syll.
6. črc 2011

Já vitamín E jedla v těhu, četla jsem , že je dobrý na udržení, nebo proti potratům a moje mudr. to doporučila kamošce a ta mi to řekla, a zbytek jsem si vyhledala na netu. Malý se mi narodil zdravý 😉 a já to doporučila i kamaradce a ta ho ted jí taky to Ečko 😉

syll.
6. črc 2011

Tohle píší na netu : Velmi důležitou účinnou látkou je vitamín E i při prevenci proti spontánním potratům. 😉

miana82
autor
6. črc 2011

@syll. a brala si ho samostatne, alebo v mulitvitamine, ci niecom podobnom? Ono ide o to, ze sa zistilo ze priaznivo posobi pri tehu len do 16 mg denne, davka nad 260 mg vraj moze byt skodliva. Nie je to jednoznacne dokazane, ale uz sa vraj uvazuje o tom, ze sa zmenia vseobecne odporucane davky v tehu na tych max 15-16 mg. A co viem, tak samostatne, aspon na SK sa predava min po 200 mg

syll.
6. črc 2011

@miana82 ty jo, kamoška bere tech 200mg na den, to ji musim říct, at bere pulku jen denně raději teda, jo já to jedla samostatně a neřeknu ti kolik to bylo mg...to fakt netuším 😕 😉 , ale je to jen vitamin , v těhu se prej hodně vylučuje a třeba ho doplnovat, ja myslim, že ani 200mg denně nebo ob den, že se ni nestaneee...

syll.
6. črc 2011

@miana82 kdyby ho kamoška jedla jen od den, nebo co dva dny, tak se asi nic nestane, ne? no to bych ji měla říct teda

miana82
autor
6. črc 2011

@syll. ak vies po anglicky, skus hodit do googlu vitamin E pregnancy a najdes tam same clanky o tom, ake je to nebezpecne a ako to zvysuje riziko narodenia mrtveho babatka a poruch jeho srdiecka. Proste hroza co i len pomysliet. Ale som rada ze nie som sama co ho brala, a ze vsetky zeny su ok 😵 Ja som zajtra presne 5tt, tak snad mi to nestihlo uskodit

syll.
6. črc 2011

@miana82 toto jsem našla: Maximální tolerovatelné dávky vitaminu E v tomto směru jsou pro ženy, těhotné ženy a kojící ženy 1000 mg (1500 IU) denně.

syll.
6. črc 2011

@miana82 já to jedla jen na udržení asi 2 měsíce 🙂

syll.
6. črc 2011

@miana82 Vitamin E neskodi.

V gravidite je zakazany pouze vitamin A, ktery ma teratogenni (zpusobujici vrozene vady plodu) ucinky. Pri uzivani vitaminu E v doporucenych davkach Vam, ani Vasemu detatku, v prubehu celeho tehotenstvi nehrozi zadna zavazna rizika, spise naopak, muze byt Vam obema velmi prospesny.

S pozdravem a pranim klidneho tehotenstvi, Dr. Verner

miana82
autor
6. črc 2011

@syll. ja viem ze u nas sa to este moc nevie, dokonca ani doktori, lebo ta studia bola robena len nedavno a trvala 2 roky. Ale ako som pisala, podla vysledkov tej studie sa zistil presny opak toho, co sa odporucalo doteraz. Preto sa este len planuje zmenit odporucane davkovanie. Ano, vitamin E je dolezity aj v tehu, ale len do tych max 20 mg denne. Ja som ho brala dlho pred otehotnenim... 😝

boobinka
6. črc 2011

me byl zakazany jen vitamin A o Ecku mi dr nic nerekla.

andysecek83
30. kvě 2016

Vitamin A a vitamín D by se neměl vůbec v doplňcích stravy. ALE vitamin E nevadí, teda v normální míře jako všechno