Downův syndrom. Šly jsme na potrat. Podpoříme se?
Milé maminky, potkala mě moc smutná věc... z plodovky se potvrdilo, že miminko má Downův syndrom.. S manželem jsme byli rozhodnutí pro potrat... nemáme dost síly ani vůle vychovávat postižené dítě. Navíc doma máme 15měs. klučíka, který občas vydá za dvě děti.. ale to, že o miminko přijdete, když už kope, bylo to v 19tt, že rozhodnete o jeho životě, to je strašné... ráda bych proto založila toto téma, abychom se vzájemně podpořily, řekly si zkušenosti a vymyslely, co dál...
@hope09 je tak moc gratuluji 🙂 ten rok 2017 je nejaka prevaha kluků
🙂 všechny moje kamarádky čekají kluky 🙂 ja mám doma jednu tří letou čertici 🙂 tak ten kluk to už je jen bonus 🙂
Jsem vážně šťastná .. 🙂-
Děkuji moc všem za podporu 🙂
Holky, držím vám palce! 🙂 A i vás všechny, komu vyšlo nějaké riziko, bych chtěla povzbudit, abyste neztrácely odvahu, i nemocné dítě vám může dát spoustu radosti (i když to nechci nijak zlehčovat, musí to být těžké). Já bych jednou chtěla s dětmi s DS pracovat (zatím studuju), takže mi na nich záleží a nedalo mi to, musela jsem sem napsat...
A na závěr třeba jedno kouzelné video:
🙂
Holky,ja tim bohuzel loni prosla☹ukonceni ve 14.tt pro DS+vady neslucitelne se zivotem, miminko by se zrejme nedozilo porodu☹(bylo to velmi tezke, po tom byly jeste dalsi 3 spont.potraty a jedno zamlkle tehu..nevzdavam se,co se da delat..
@arella :( to me moc mrzi..musi to byt hrozně těžké.
Ahoj holky.Tak jsem byla 15teho v Praze na odberu plodovky.Prekvapila mě reakce pani doktorky,která si přečetla všechny zprávy a řekla,ze mi nedoporucuje odber, jelikož mi velký UTZ dopadl dobře. Poradila mi, ať výsledky z triple a ze screeningu neberu moc na vahu.Udelala mi velký UTZ v poradi již druhy, jen od jiné doktorky, a ten dopadl dobře.Chci poradit všem maminkam, ať se nenechají zbytečně vynervovat spatnym výsledkem z krve. Na severu Čech to vyhodnocuje bohužel jen jediná laborator.Drzim palce všem takto vystresovanym maminkam a mému doposud nenarozené u synovi take.
Tak :( down je sice negativní, ale po včerejší kontrole je tam další hematom, velky asi 5 cm :( takze jedna srazenina plave kolem miminka a druhy velky hematom jee na placente. Ma Mudr rikala, ze je to primo v místě kudy byl prováděn odběr :( v pondělí znovu na kontrolu...snad to bude silnej chlap a vydrží :(
@petrankaon1 držím palce, at se hematom vstřebá a chlapeček si pobude tam kde má být tak dlouho jak má být. oni u toho odběru CVS varujou vyšším rizikem no, ale mít tak vysoké riziko jako vy jste měla, tak bych šla do CVS taky, já měla z I.trimestriálního 1:740 takže mi odběr tehdy ještě absolutně nedoporučili ... držte se a šetřte se 🙂
já byla ve středu na kontrole na gynekologii, podle MS jsem měla být 6+5, podle UTZ jsem byla 7+1tt, srdíčko bije. objednala jsem se do Gennetu a výsledky I.trimestriálního budem znát 27.12. jak jsem viděla jak tluče srdíčko, tak jsem byla hrozně v klidu, jak jsem se objednala do Gennetu a klid je pryč ... ted to musím nějak překlepat do toho 27.
Taky mám tuhle smutnou zkušenost. V druhém těhotenství se po odběru z placenty potvrdil Downův syndrom. Hned za dva dny na "ukončení těhotenství". Mým jediným štěstím bylo, že miminko bylo o maličko menší, než týden těhotenství, takže zákrok proběhl v narkóze. Následovaly tři měsíce depresí a úzkostí, než jsme to zkusili znova. Naštěstí to vyšlo hned a teď už mám 8 měsíčního prďolu ❤ Pocitu viny se ale stejně nemůžu zbavit. Když potkám na ulici někoho s Downovým syndromem, tak klopím oči a zadržuju slzy 😢
@paprikasova To me moc mrzi a naprosto ti rozumim...ale nic si nevycitej..je to tezke,ale mam jedno zdrave dite, verim, ze by to zatizilo celou rodinu s ten drobecek by nemel stejne lehky zivot(v tom mem pripade by mel velmi tezkou srdecni vadu a dalsich x veci)..musime byt silne..boli to,ale asi to tak melo byt, soustred se na sve detatko❤ opatrujte se!
@paprikasova ..napis mi do zpravy, pokud chces, muzeme se vzajemne podporit. Ja uz jsem smirena..
@paprikasova drz se taky je me smutno kdyz potkam nekoho s ds 😞 u nas se objevil u 3prcka. 😞 ted cekame miminko a doufam ze bude zdrave 😊 nase miminko by asi neprezilo do porodu kvuli jinym vadam 😞 musime jit dál ikdyz jeto tezke
@paprikasova Já se s tím smířila, v sobě i tak nějak uzavřela, to mi pomohlo ke chtění dalšího mimča 🙂 nic si nevyčítám, samozřejmě mi je ouzko když taky potkám nějaké postižené děťátko, ale vždycky si říkám, že jsem ráda že se na to přišlo...teď se jen můžu modlit aby vše bylo v pořádku, jsem v 6.měsíci, všechny testy vyšly v pořádku, ale ten strach ve mě pořád je,a nejspíš i bude až do porodu.
@kvedlinka Super! Já jsem byla šíleně vystresovaná. I když vyšly testy dobře, pořád jsem pochybovala. Nakonec mi v Gennetu nabídli krevní test a až potom jsem se teprve uklidnila. Nakonec jsem na to i zapomněla a všechno mi došlo tu noc po porodu. Ležela jsem a brečela a brečela, tou obrovskou úlevou, že je miminko v pořádku.
@paprikasova, Ahoj mám za sebou to samé v 17tt a teď potloukám v tom období jak si psala, než jste to zkusili znova. Jsem ráda, že se Vám to podařilo takhle rychle, aspoň mám nějakou motivaci, že se to může podařit a i vše dobře dopadnout. Děkuju 🙂 Mužu se ještě zeptat zda si v dalším těhotenství podstupovala odběr z placenty nebo plodovku? A odběry krve byly už v pořádku bez zvýšeného rizika??
@jakaluce To je mi líto ☹ Doktorka mi řekla, že mám počkat, až dostanu aspoň jednu normální menstruaci, ty předchozí dvě byly hodně silné a uvolňovalo se hodně sliznice. Ale já jsem to psychicky přestala zvládat. Udělala jsem aspoň to, že na dobu ovulace jsem si naplánovala výlet, abych neměla pokušení. Ale přesto jsem otěhotněla, tělo je prý po potratu více nachystané 🙂 V dalším těhotenství vyšly testy dobře, jen NT bylo lehce nad průměrem. To upravené riziko bylo ale stejně 1:500, to je automaticky. Tentokrát jsem žádný invazivní odběr nechtěla podstoupit, to riziko 1% mi přišlo příliš vysoké. Říkala jsem doktorce, že kdybych kvůli tomu potratila zdravé dítě, tak bych si to nikdy v životě neodpustila. Nabídli mi tedy test z krve, který mi proplatila pojišťovna.
@jakaluce Taky se nám zadařilo hned co jsme si řekli že to zkusíme. asi je opravdu tělo víc nastartované 🙂 Mně Dr. na screeningu říkal, že po zadání předchozího DS do PC a vyhodnocení výsledků bude riziko vždy vyšší, myslím že mi teď vyšlo 1:280... Sám mi ale hned řekl, že tim že předtim bylo v těhotenství downík, že pro jistotu udělaj krevní testy co se posílají do USA (pojišťovna to teď hradila), takže se na to taky pak zeptej. 🙂
@paprikasova
@kvedlinka
Holky děkuju moc! Už mám první porevizní MS za sebou,nejradši bych už začala, ale čekáme ještě na zbytek výsledků :-/ Je to dlouhý... Ale musíme ještě chvilku vydržet. Moc děkuju 😉
Zdravim vas, me take vysel spatne 1.screening 1:37 na DS. Nasledoval odber CVS a nekonecne "3" dny cekani na vysledky! Nakonec se DS nepotvrdil a za dalsi tri tydny ani jine geneticke onemocneni. Takze velka uleva! Ted mame krasnou a zdravou 4 mesicni cacorku😝 Vsem kdo cekaji na vysledky preji at vse dobre dopadne a hlavne hodne sil.
Mile maminky
Dostala jsem se k téhle starší diskuzi a musím se vyjádřit.
Sama jsem mámou tři děti. Jedno z nich je autista. Nejmladší syn se přihlásil v době kdy jsme procházeli procesem diagnostiky. Až do 20 tt jsem si těhotenství neuzivala protože jsem se bála všech testu. Nakonec vše OK jen ve čtyřech letech nemluví.
Ale co chci napsat. Vyskytli se tu příspěvky typu pracuju s postiženým dítětem tak vím ze to tak složité není. Co vy víte?? Syn chodil do stacionáře kde si ho nemohli vynachválit dělal tam vše co chtěli. Ale přišli jsme domu a uz cestou problémy když jsem něco nevzala. Stačilo abych mu neřekla přesný popis cesty a vynechala třeba návštěvu masný bylo zle. Když se některé věci doma nevedli následovali záchvaty vzteku . Ostříhat nehty byla záležitost půl hodiny a tři lidi ( to mu byli 4 roky ) umýt hlavu bylo jak hodina v posilovně. Když jsem měla oficiálně tři měsíce do porodu přišla porucha spánku a konec stacionáře. Takže od 30 tt jsem za den napsala třeba jen dvě hodiny . Tenhle stav trval 6 týdnu a pak jsem předčasně musela porodit. Pak konečně zabrala léčba. Ano spoustu věci jsme odstranili tréninkem ale ne vše jde.
Dalo by se toho napsat spousta a vadí mi když někdo soudí takové věci. Pak jsem zahlédl a větu ze rodiče řekli ze byli obohacený. Čím proboha????? Ja to určitě neberu jako nějaké obohacení. V čem me to mělo obohatit???? Možná mi to ukázalo svět z jiného úhlu ale obohacena byt nemůžu. Jak by me mohlo obohatit něco co ničí mého syna??? Jak by me mělo obohatit něco co vzalo synovi prožití dětství tak jak ho prožili jeho bratři???
Můj synek se musí všechno tvrdé naučit i to co se zdravé dite naučí spontánně. Syn si nikdy nebude hrát tak jako zdravé děti . A kromě toho místo aby byl klid přibývají p zdravotní problémy a omezení v životě.
Syn je na tom relativně dobře mentálně OK chodí a mluví . Přesto jsem to ja jako máma odnesla depresemi a beru léky . Často se propadnu do stavu kdy si vyčítam ze za to mužů. Jsou dny kdy jedu čisté mechanicky protože ma syn několik dni špatných.
A pak jsou tu existenční věci . Hledání práce??? Jednání s úřady????? Jedním slovem peklo.
Každé dva roky někdo rozhoduje o tom zda je vaše dite stále nemocné a jestli se náhodou ne uzdravil. A to děla od stolu aniž by dite někdy viděl. Do práce se nedostanete protože nesezenete družinu. A když uz se dostanete po třetím zavolání ze dite v noci nespalo koncite.
Svého syna miluju a nemenila bych ale obohacena fakt nejsem. Jsem unavená rozlobena máma.
Nikdo nemá právo soudit někoho kdo jde na potrat protože to není správně. Ne každý zvládne peci o jiné dite. Každý ma právo volby a ja bych ji v případě prokázání postiženi u nejmladšího využila.
@jirinula Jste skvělá. Děkuju za tenhle příspěvěk, nikdy jsem jště nečetla upřímný názor někoho, kdo má vlastní zkušenost, kterému bych mohla věřit. Zní to strašně. Já bojuju s ekzémem dětí, kdy mnohokrát na noc vstávám, mažu, utěšuju, někdy i držím ruce, aby se děti neuškrábaly, ráno mají povlečení do krve. Ale v těch chvílích si vždycky říkám, že nejsou autisti, že tohle snad jednou přejde nebo se naučí ovládat a bude to lepší. Je mi líto, čím si procházíte a nezbývá mi, než vám přát hodně sil. A děkuju ještě jednou, dáváte mi pocit, že jsem udělala správně.
Přispějí i já. Před 3 měsíci se mi narodila holčička s DS. Neočekávaně. Měla být zdravá. Podstoupila jsem všechna vyšetření kromě odběru plodové vody. To nebylo potřeba měla jsem riziko DS 1:37000. Kdybych věděla že je nemocná šla bych na potrat. Ale narodila se mi taková. Chtěla jsem jí dát pryč ale prostě to nešlo. Pořád jsem na ni myslela. Upřímně říkám že jsem to ještě neskousla ale zatím na ní kromě šikmých oči nic nepozoruji. Zatim je jako ostatní miminka a vývoj odpovídá věku. Ovšem z budoucnosti mám strach. Beru to tak, že mě to má v životě něco naučit a posunout dál...
@rottentocore tohohle se strašně děsím, že by nám všechny testy vyšly v pořádku a miminko mělo DS.... držím vám palce, aby jste měla štěstí na relativně dobrý intelekt.
@jirinula jste opravdu úžasná, že jste to dokázala takhle otevřeně napsat. Já se v práci s dětma s PAS setkávám a rozhodně nezávidím jejich rodičům. Ono upřímně i dítě s ADHD (myslím opravdovou hyperaktivitou, ne to, že se dneska každé akčnější dítě tím termínem nazývá) je záhul. Obdivuju ty maminky za jejich sílu, i když ony ji mít prostě musí, nic jiného jim prakticky nezbývá. Posílám aspoň srdíčko, když už nemůžu pomoct víc.
Sama, kdybych věděla, že by se mělo narodit dítě s postižením, rozhodně jdu na potrat a to má cesta k miminku je hoooodně kostrbatá.
@martiina_k bohužel nijak vás neuklidním, protože opravdu se to může stát. Jak jsem psala, ještě jsem to v sobě nezlomila, ale malá je skvělá. Pořád má dobrou náladu směje se a vývojově je na úrovni,, normálních,, dětí... co přinese budoucnost nevím...ale děkuji 🙂

@petrankaon1 Tak to je skvělá zpráva!! 🙂 Ty nervy pak člověk oželí, hlavně když je mimčo zdravé. Ten hematom se určitě taky vstřebá. Posílej tam mrněti pozitivní energii..
My jsme si taky nechali zjistit co čekáme a taky se z toho vyklubal chlapeček 😉