Downův syndrom. Šly jsme na potrat. Podpoříme se?
Milé maminky, potkala mě moc smutná věc... z plodovky se potvrdilo, že miminko má Downův syndrom.. S manželem jsme byli rozhodnutí pro potrat... nemáme dost síly ani vůle vychovávat postižené dítě. Navíc doma máme 15měs. klučíka, který občas vydá za dvě děti.. ale to, že o miminko přijdete, když už kope, bylo to v 19tt, že rozhodnete o jeho životě, to je strašné... ráda bych proto založila toto téma, abychom se vzájemně podpořily, řekly si zkušenosti a vymyslely, co dál...
@romanecccka Ahoj, ja mela utz hodne spatny, NT 8 mm, vada srdicka, celkovy otok plodu a do toho spatna krev. Drzim palce aby to bylo v poradku 🍀
@ivetaa94 tak to mas uplne stejne ja taky od zacatku krvacela a brala utrogestan a ke vsemu me doktorv 8+4 rekl ze budu muset na revizi ze vubec nevidi miminko ale ze jeste tyden pockame,ze se nekdy stava ze je mladsi a opravdu v 9+3 uz bylo no tejden jsem probrecela byla uplne hotova a ted zas tohle.A pak maj bejt tehotny matky v klidu?ona ta krev muze byt I tim utrogestanem I kdyz me na genetice rekla,ze spis by to bylo vyzsi ty hodnoty kolik jsi mela to hcg?Me to hned nenabrali protoze pry berou a svazeji na ryhle testy jen po-st a ja byla ve ctvrtek kdyz to stihnu zajedu tam zitra nebo tu stredu rano.Chci co nejdriv mame rotiz jet 24 cervna na dovcu na tyden do Italie a pani doktorka rikala,ze me vysledky nejsip bude volat na dovcu pokud me muj gynekolog pusti.A pak by to akorat vyslo z dovci na plodovku.Takze ted bych stejne proste jen cekala do 16tt.Jsem rada,ze me nabidky to neplacena asi by jsme tech 12500tis nemeli:(:(
@lentilkah ahojda jojo cetla jsem tu celou diskuzi nekdo tu treba mel ulz dobrej a hodnoty lepsi jak my a potvrdili jim dauwna, tak se bojim.Taky si myslim,ze bych proste na Utz me aspon neco spatne NT nebo by chybela kustka.Jinak moc dekuji za odpoved;)Pro me ted kazda pozitivni I negativni zprava,je dobra.
@romanecccka to hCG mám 1,126.
Já už jsem alergická jak mi někdo řekne, že těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy...u mě teda ještě nezačalo, jedny nervy za druhými..Teď už mám strach co zase najdou na 2. screeningu, no děs.
No, máme štěstí, protože dr. mě říkala, že to je chvilka, co nabízí ty testy pro případy jako jsme my hrazené pojišťovnou. Taky nevím, zda bychom ty peníze dali. Přece jen, stavíme barák a je to teda hodně peněz, ale nevím, těžko říct, když jsme se nemuseli rozhodovat.
A kde jsi byla na tom screeningu jestli se můžu zeptat? 🙂
@ivetaa94 muj muz uz rezignoval kdyz vidi jak jen tahaj z lidi penize a stresujou nas.My jsme to zazili prave u prvniho a je naprosto v poradku a to me pomalu rekli,ze to bude dauwn.Ona rikala,ze to je naka novinky orotoze pred dvema lety me to nenabizeli jen ten placenej a plodovku.Byla jsem ve fakultce v Hradvi Kralove,kde jsi myslim,ze jsou odbornici I jsem tam rodila.A utrazvuk me delala doktorka snad pul hodiny a jeste tam mela jednoho doktora asi se nako zaucoval a ten me pak prohlizel snad dalsi pul hodiny a rikali,ze naprosto ukazkove,ze jen ta hodnota krve a ze asi I to ze jsem zase starsi...Pro me je tehotenstvi nejhorsi ten porod byl proti vsemu uplny prd.Cekas prvni?🙂
@ivetaa94 a hcg mam taky stejne jako ty 1,120 🙂🙂🙂kolik jste meli NT?My 1,5
@romanecccka Já právě první a hned takové stresy...Jinak je mi 23, váha 65 kg. Takže se sám dr. divil, že mi tam to riziko vůbec vyšlo, ale je to ta krev no. Jinak když moje mamka čekala bráchu, taky ji tvrdili, že to je jasný Down, nakonec je zdravý! A to ještě před 20 lety čekala na výsledky snad 6-8 týdnů!
@romanecccka NT 1,8. Ale byl problém docela ho dobře změřit, protože je to lenoch, na žádném UTZ nespolupracuje a pořád spí :D
@romanecccka Porod mě zatím netrápí. Každé mimino se nějak ven dostat musí, tak to nějak zvládnu.
Mě teda ničila představa toho, že by teda nebyl v pořádku a čekal by mě potrat, nebo vlastně už porod, žejo, shodli jsme se, že na péči a život s nemocným dítětem nejsme připraveni, tak jsem se trápila, jak bych toto zvládla...
Ale určitě budeš ten sám případ jak já! Plus jako hezký bonus máme 99% jistotu pohlaví z té krve 🙂
@romanecccka Vydrz do vysledku, pak uvidis. Ono je lepsi tyhle veci moc necist, i kdyz se priznam, ze jsem taky cetla. Stejne to nejde porovnavat, taky jsem nasla pribehy deti, ktere meli podobne hodnoty a byly zdrave, my jsme holt takove stesti nemeli.
@romanecccka Ahoj, tak my jsme měli velmi ale velmi špatný ultrazvuk, takže když mi hned po něm brali krev, už mně připravovali na to, že to asi nebude ok. A nebylo, DS vyšel z krve a s ohledem na utz 1:2, embryou nemělo nosní kůstku, vada srdce, takže i kdyby DS vyloučili, tak s tou vadou srdce by se dítě nedožilo asi ani porodu, a všechny naměřené hodnoty byly tragické.... (předtím dvě zcela zdravé děti, vzorové screeningy....)
@makronka29 to me mrzi:(:( Proste tohle neovlivnime a je to osud tak jsrm zvedava
@lentilkah to si taky porad rikam hlavne nic necti a bud v klidu a stejne me to nedalo a zavitala jsem zda treba najdu nekoho s podobnyma zkusenostma;)
@ivetaa94 to resim od vcera protoze jsem se tu docetla,ze pry od 16tt musis mimco porodit to je strasny ja myslela,ze ti udelaji revizi:(:(Nevim jak bych to zvladla radsi nemyslet a myslet pozitivne.Jinak my by jsme si urcite take nenechali postizene mimco nedokazala bych se o nej starat:(:(
@romanecccka taky doporučuji raději toho moc necist..já si to taky zakázala, protože na psychice to opravdu nepřidá. Ale já pevně věřím, že se co nejdřív pochlubis s dobrými výsledky ! 😊😊
Ahoj holky, jak se mate? My vcera byli na te geneticke konzultaci, vysledky screeningu jsou podle geneticky moc hezke, takze jestli jit na odber plodovky nechala ciste na me. Pry co je pro me mensi zlo- jestli nemit 100 % jistotu, ze je prcek v poradku, nebo to, ze muzou byt po odberu komplikace. Jeste me poslala na kontrolni utz, kde se jevi vse v poradku, takze jsem na odber nesla. Jo a na 90% cekame kluka 🙂 Do konce tydne budou vysledky Triple testu, kdyby byl problem, tak by volali. Ale geneticka rikala, ze to nejspis vyjde dobre, kdyz byly hodnoty krve na screeningu ukazkove.
@lentilkah ahojky, mám to úplně stejně jako ty 🙂
Tentokrát mi DS vyšel 1:2430 a ostatní syndromy 1:20000 🙂 gentička říkala, že je to dobrý výsledek (ten DS) že i to "populační" riziko vzhledem k mému věku je "jen 1:450. Ale prý kdybych chtěla, plodovku mi udělají, abych měla jistotu.
S manželem jsme se dohodli, že uvidíme, co ukážou tripple testy (mám jít na krev znovu mezi 1.-15.7.) a podle toho se rozhodneme, zda na plodovku ano či ne.
@lentilkah tak to máš oproti mě výsledky naprosto excelentní 🙂 no já uvidím za těch 14 dní... pořád s tou plodovkou váhám... už jsem jí jednou absolvovala a nebylo to nic hrozného a myslím, že když pak člověk dodrží ten klid v posteli, že to riziko potratu je fakt nula nula nic... a aspoň bychom jednak měli jistotu těch genet.vad a jako bonus potvrzené pohlaví... no uvidíme 🙂

@romanecccka doktor co mi dělal utz říkal to samé! Že je zbytečně plod vystavovat riziku odběru placenty nebo klků, když na utz nic nenašel, ale doporučil tu krev. Vycházel mi nejhůř taky jenom ten Downův syndrom. Uklidňovala jsem se tím, že přece jen, kdyby to bylo fakt blbe tak by už viděl něco i na tom utz. Brala jsem utrogestan asi od 7tt do 12tt. Úplně na začátku jsem spinila, šla jsem k dr. moje tam nebyla, byl zástup a doktor mi řekl ať s těhotenstvím nepočítám, že těhotná sice jsem, ale že to nevypadá..za týden už byla moje a naštěstí byla optimističtější..ale máme to "veselé" od samého začátku. Navíc jsem na prvním screeningu byla 13+0, vyšel blbě, tak mě poslali na lepší pracoviště a tam jsem byla 13+5, takže tak jako ty 😊 jen mě tu krev brali hned v ten den. Je moc fajn, že to nabídli. Uklidňovala jsem se ještě tím, že by v tuto chvíli stejně nešlo nic jen čekat, protože já plodovku je to ještě brzo. A neboj, věřím, že ti výsledky zavolají taky driv než do 3 týdnů. 😊