Jak psychicky zvládnout přerušení těhotenství ve 22. týdnu?
Je půl 5 ráno a já už jsem hodinu vzhůru, protože se mi o tom zdá celou noc.. Včera jsem byla na 2 screeningu, kde mi bylo oznámeno, že miminko má vývojovou vadu pes equinovarus. (Vývojová vada nožiček tzv. Golfová noha kdy obě nožičky jsou stočené dovnitř) v dnešní době je to řešitelné ale miminko by čekalo každodenní sádrování, po té operace, nošení takového strojku klidně i do 5 let)… v pondělí jsem ještě objednaná na genetiku aby potvrdili zda se jedna pouze o tuto vadu, či je tam nějaký větší problém. Ale i pokud by se jednalo jen o tuhle vadu asi bych stejně volila ukončení… vzhledem k tomu, že již máme 4 letého zdravého syna.. neumím si představit nam život zkomplikovat takovým problémem… Ale mam hrozný strach z toho jak psychicky zvladnu cele to přerušení, porod atd……… do toho vubec nevim jak to rict synovi, neskutečně se na miminko těšil… včera tam byl semnou vi, ze miminko ma nemocné nožičky, ale nerozumí tomu, mysli si ze nez se narodí tak se uzdraví…. Jak jste to prosím zvládali psychicky? Jak dlouho vas nechali v pracovní neschopnosti? Za jak dlouho se Vám povedlo otěhotnět? Mam pocit, ze ničím jiným to nepřebolí……
Ty jo mě tohle vždycky udivuje, jak někdo může říct, že když se někdo ve 22. týdnu dozví diagnózu že se ještě může rozhodnout,zda dítě chce nebo ne. Jak kdyby to bylo před otěhotněním. Tady se přece nerozhoduje o tom zda použiju kondom nebo ne. Ale zda zničím život. Viděli jste někdy jak vypadá miminko ve 22. týdnu? Jako já chápu, že se někdo rozhodne pro potrat. Ale opravdu ze závažných důvodů.
@lis6 já si osobně myslím, že autorka sem napsala v prvním šoku a hrůze, což naprosto chápu, protože jakákoliv diagnóza pecka je a člověka zasáhne a ten pak promýšlí různé varianty, někdy potichu, někdo nahlas. Nicméně si nemyslím, že pro korigovatelnou ortopedickou vadu, která zásadně neovlivní další život dítěte, někdo schválí porození živého dítěte, které krátce poté zemře, protože přesně to prostinová indukce je aka potrat před 24. Týdnem je (ach ty statistiky). A srovnávat to s neurologickou vadou, kdy opravdu roky nemusí být jasné, jak moc závažně postižené to dítě bude, to je taky dobrej úlet.
ja len, že, nikto vás nemôže súdiť. Každá diagnóza dieťaťa je diagnoza, či lahšia čí ťažšia, treba brať ohľad nato, či chveme vidieť ako naše dieťatko trpí a tým pádom trpíme aj my. Sama som stála pred týmto rozhodnutím, ale mala som bohužiaľ omnoho horšiu diagnózu, rozumiem ako je to veľmi ťažké. Každá túžime po zdravom krásnom bábatku a nikto neni pripravený na ten šok, kedy mu oznámia zlú prognózu dieťatka. Stojím pri Vás, nech sa rozhodnete akokoľvek....Treba si len uvedomiť, aký diskomfort a záťaž prináša diagnóza dieťatka do rodiny a či sme schopný toto uniesť a zvládať...Kľudne napíšte, prechádzam si tým rovnakým
Ja teda nevim, ale tuhle diagnozu mel manzel a kdyz jsme se extra u vsech doktoru na to ptali, tak kazdy rekl, ze slachy na utz nevidi a nelze to poznat. Tak by me zajimalo, z ceho to poznali a kdo rekl, ze je to vada na ukonceni?
Ja teda nevim, ale tuhle diagnozu mel manzel a kdyz jsme se extra u vsech doktoru na to ptali, tak kazdy rekl, ze slachy na utz nevidi a nelze to poznat. Tak by me zajimalo, z ceho to poznali a kdo rekl, ze je to vada na ukonceni?
@kajajaf Někdy se to na utz pozná a někdy ne. Ono se ani neví, zda to vznikne tím, že má mimi v břiše málo místa nebo zda se to podědí z 10. kolene. Kamarádka to nevěděla a to mělo dítě patičky dopředu. Za celých 15 let nikdy nepotkali v čekárně na Bulovce dítě, které by k tomu mělo i jinou vadu, hodně dětí to má jen na jedné noze. Nevěřím, že by někdo tazatelce nabízel přerušení těhotenství. Není totiž důvod.
@kajajaf Někdy se to na utz pozná a někdy ne. Ono se ani neví, zda to vznikne tím, že má mimi v břiše málo místa nebo zda se to podědí z 10. kolene. Kamarádka to nevěděla a to mělo dítě patičky dopředu. Za celých 15 let nikdy nepotkali v čekárně na Bulovce dítě, které by k tomu mělo i jinou vadu, hodně dětí to má jen na jedné noze. Nevěřím, že by někdo tazatelce nabízel přerušení těhotenství. Není totiž důvod.
@1pomnenka Me to prave prekvapuje, my se po tom kvuli detem hodne ptali, bylo to teda pred cca 10 lety, aby se to pripadne zjistilo co nejdriv. Chodili jsme po genetice, kazdy nad tim mavl rukou, ze se to neda poznat. Po narozeni nas prvni zajimaly nozicky. Vubec by me nenapadlo, ze je to vazna VV na preruseni. Je to prace navic takove dite, to ano, ale manzel to mel na obou nohach, ale dokazali to ulecit i pred skoro 50 lety, tak proc by to nezvladli ted?
Myslím si, že jde o velmi necitlivou zprávu od trolla, kterého baví vyvolat v lidech zděšení, soucit, rozhořčení...nenaskakujte na tuhle hloupost.
I kdyby troll. Ja s touhle vadou narodila taky,sadrovali me do roka,cvicili..no dneska moje nohy vypadaji lip nez nohy nekterych deti,nemam je ploche ani vbocene kotniky. Kontroverzni tema to kazdopadne je. Je to piplacka,ale kolik se zenske natrapi treba i s kojenim. Tohle za me rozhodne neni duvod k ukonceni,kdyz tam jina vada neni
Tam bude asi zásadní, co na to lékaři, ne? Nebo tobě potrat nabídli? Jak se tu píše, že je potrat u vás neslučitelných se životem - když je zjištěn DS, tak může být těhotenství taky ukončeno,ne? A neslučitelné se životem to není.
Tam bude asi zásadní, co na to lékaři, ne? Nebo tobě potrat nabídli? Jak se tu píše, že je potrat u vás neslučitelných se životem - když je zjištěn DS, tak může být těhotenství taky ukončeno,ne? A neslučitelné se životem to není.
@te_reza ale zásadně to ovlivňuje kvalitu života, je spjatý s dalšími vadami (srdeční, maligní nádory atd), je spjatý s mentální retardací atd. Pes equinovarus je plně korigovatelná vada.

Ty jo mě tohle vždycky udivuje, jak někdo může říct, že když se někdo ve 22. týdnu dozví diagnózu že se ještě může rozhodnout,zda dítě chce nebo ne. Jak kdyby to bylo před otěhotněním. Tady se přece nerozhoduje o tom zda použiju kondom nebo ne. Ale zda zničím život. Viděli jste někdy jak vypadá miminko ve 22. týdnu? Jako já chápu, že se někdo rozhodne pro potrat. Ale opravdu ze závažných důvodů.