Narodilo se mi dítě s Downovým syndromem
Zdravím, jsem psychicky dost na dně. V neděli jsem porodila nádhernou holčičku bohužel má Downův syndrom. Ale od začátku... jsem po rakovině děložního čípku. Takže když jsem otěhotněla a přítel ode mě odešel ani na chvilku jsem nepochybovala o tom si dítě nechat. Prošla jsem vsemi vyšetřeními kromě odběru plodové vody. Vsechno bylo v pořádku...potom jsem byla hospitalizována pro polyhydramnion a hrozící predcasny porod. Dítě jsem donosila do 37 tt. Poté mi začla odtékat voda a malá musela rychle ven. Vyvolali mi porod, ale bylo to moc rychlé a byla jsem hodně potrhaná, ztratila moc krve...hned jak malou vyndali mi řekli že má Downův syndrom...od té doby brecim všechno se mi zhroutilo... malá bude v kojeneckém ústavu a budu si ji brát na víkendy domů...
@rottentocore jen jedna věc. Tohle nikomu nepřej ani největšímu nepříteli. Vše se vrací zpět. Dej se dohromady,fyzicky i psychicky a snad to zvládnete spolu. Opravdu ti to přeju. i tvé malé.
@rottentocore
ano, radím, ale neodsuzuji, jen se ptám, čeho se bojíš...
děti s down.syndromem - hodně jich ne "normálních" ale chce to pevnou rodinu - lásku, prostě dorbý příklad. ani odbonríci, kor nějaký neurolog nemůže určit hned po narození, jak se bude vyvíjet intelekt, učení atd u dítěte s down.syndromem, oni jen předpokládají.
vem si ,že Tvá holčička díky Tv péči a lásce může normálně i navštavovat základní školu, střední školu a být skvělá kadeřnice atd 🙂 to vše je možná a záleží hlavně na tobě, zda ji dáš lásku a dobrý příklad a nebo si bude pamatovat jen odložení a vyřvání se do usnutí z kojenáku...
Me se z nekterych chce fakt zvracet. Jak muzete siudit zenu co je 5 dni po porodu a po tom co si prodelala.
@rottentocore kdyz si vzpomenu jak mi bylo po porodu dcery a to je zdrava.... mas muj obdiv ze na tohle mas nervy. Kazdopadne k poporodni depresi vede strasne uzka lavka a ja byt tebou tak se na tuhle diskuzuzi vykaslu a zkusim pokecat s nekym normalnim 🙂 nebo i s odbornikem. Cekaji te jeste tezke chvile a musis byt fit.... to co citis dnes je prechodny stav a s ubyvajici davkou hormonu se bude menit i tvuj pohled na svet. Dnes tu vubec nic nevyresis jen si prectes trapne pripominky nekterych supermatek.
@terry1512 víš co a přeji! Co horšího se mi může stát...
@rottentocore ještě poslední komentář. Chápu, když máš ted velké psychické problémy,že by ses o ní nezvládla postarat, spíše potřebuješ pomoct ty sama (možná by ti pomohl psycholog), ale nemáš třeba maminku,která by si malou zatím k sobě vzala a postarala se o ni, než se dáš dohromady?
Drž se, musí to byt strasne téžke, takhle z nicehonic. ..Posílám moc energie, ať to vse zvladnes. 😉
@rottentocore tvoje volba. Si naštvaná na celej svět. Chápu. Ale jak už sem psala omlouvám se pokud jsem tě urazila a přeji ať to zvládneš. Ty i dcera si to určitě zasloužíte.
@eficenka uz jsem Ti zde psala pred cca 3 roky v diskusi o downech, o down holcicce z blizke rodiny, co byla akorat velmi agresivni, jedine co ji zajimalo byla masturbace kdekoliv a kdykoliv. Vcetne pridruzenych zdravotnich problemu, aj. To jen strucne.
Ty mozna u vas na rehabilitacich potkavas mile downiky, avsak realita je nejednou jina a ne tak slunickova jak popisujes.
V te diskusi se ozvalo mnohem vic lidi s realnym pohledem i zkusenostmi s lidmi s DS, vcetne tech co pracuji ci pracovali prave i v ustavech. A i tech co nikoho nesoudili, to hlavne.
@rottentocore ♡ drz se, ja budu drzet pesti at je mala co nejvic v poradku, tak jak to pujde. A nevsimej si, tech co po porodu byly asi na lsd ci speedu, kdyz byly tak v pohode. Ja byla psychicky ok, dcera zdrava a i tak klidne reknu, ze ten hormonalni koktejl me klidnou nejednou nenechal. Natoz pak, kdyby se neco takove stalo me.
@eficenka čeho se bojím? Já od neděle nespim, nejim, jsem úplně na dně... fyzická a hlavně psychicka bolest a tak se mám starat o dítě? Musím se dát dohromady...pak si ji třeba vezmu zpět...není to konečné řešení..
@eficenka Nechtěla jsem reagovat, ale musím.. pobavila jsem se tvým výrokem - mít tak někde měsíčně pár tisíc více na účtu a mít zaopatřenou rodinu, beru si ji k sobě a dávám lásku... ona je samoživitelka. Přesně to jí chybí taky. Je těsně po komplikovaném porodu, v šoku z naprosto neočekávané diagnozy a tohle asi číst nechce.
Video je krásné, já jsem pracovala jako dobrovolník v USP. V tuto chvíli se neví, jak je malá postižená. Naštěstí je holčička, ale kluky s jejich výrazným sexuálním pudem jsme kolikrát zvládaly ve třech a měly jsme jich plné ruce.
Je mi líto zakladatelky, tohle číst v její kůži, byla bych solidně vytočená. Vše chce čas, tato diskuze byla evidentně založena narychlo a bez rozmyslu, je to hnusný, ale muselo být jasné, že militantní matky se zase budou předhánět, která bude dokonalejší, ale život dokonalý vážně není.
@pafca4 Ne. Táta je v invalidním důchodu po 2 mrtvicich a máma táhne vše sama...
@rottentocore je mi moc lito, co Vás potkalo, věřte, že to dáte, bude lip, moc Vám držím palce, jste statečná ženská.
Brzy naberete sílu, zahojíte se, řekněte si o pomoc někomu blízkému, vybrečte se, vyřvěte, klidně něco rozmlaťte, uleví se Vám.
Některé tady si fakt nevidí do huby, zasloužily by si pár facek, raději to nečtěte.
Den ode dne budete mít víc a víc síly. Držte se!@):-
@rottentocore dekuji za vysvetleni.musi to byt strasny,jste alespon u rodicu,kteri se o tebe postaraji nebo uplne sama
@yerry Domívám se, ,že žádná si zde o sobě nemyslí,že je supermatka. Jde o to,že se tady narodilo miminko, které je sotva na světě a už míří někam do ústavu,čili je zde rvačka o to, aby mimi bylo co nejdříve s mámou a "neztrácel" se čas. Pro zakladatelku to musí být strašná situace,ale já osobně rovněž lobbují v prvé řádě za zájem dítěte. Ale sama vím, jak čerstvě po porodu jsem byla vyšinutá a to se mi nic nedělo. Jen mne osobně je mimi moc líto a byť jsou některé příspěvky humpolácky napsané, chápu co je za tím.
@rottentocore Drž se, pomodlím se za Vás obě a přeju Ti hodně sil !
@rottentocore Fandím ti, děláš dobře, že se chceš prvně ze všeho vzpamatovat, není to jednoduché.Vím, co dělají hormony po porodu, brečela jsem kvůli naprostým prkotinám.Navíc musí být těžké i to, že ses vrátila domů bez miminka.Taky jsem opustila přítele v těhotenství a vracela se domů s miminkem sama, bez podpory rodičů, protože jsem bydlela daleko.Je dobře, že už teď jsi odhodlaná si jí brát na víkendy, ono vám to pomůže se sblížit a ty si tak k ní možná najdeš lépe cestu a taky možná najdeš ztracenou sílu, která ti teď asi chybí a cítíš se sama, bezradná, možná je ti to vše líto a nevíš si rady, znám to moc dobře.Ale příroda to zařídila tak, že ženská zvládne opravdu hodně a i když je na dně, tak se zmobilizuje a jedná. Potřebuješ jen trochu času, přeji ti, ať máš kolem sebe lidi, kteří ti podají pomocnou ruku a ať brzo zjistíš, že ti dcerka chybí a že ji chceš mít u sebe. A věz, že právě překážky nás posouvají dál a tvé dítě si tě nevybralo náhodou, měla se narodit právě tobě, protože tě to obohatí....a věřím, že na to později přijdeš. Přeji ti moc štěstí v životě a spoustu krásných chvil s holčičkou 🙂 🙂 🙂
nechápu proč se tady do zakladatelky takhle navážíte, proč ji nutíte do něčeho na co se necítí? Všechny tady víme, že pro malou by bylo nejlepší být hlavně s mámou, určitě to ví i zakladatelka, ale v tuhle chvíli na to prostě nemá, necítí se na to, má pocit že by to nezvládla ... nikomu nemůžete vnutit, aby byl laskavou milující matkou, když se ten člověk na to v tu chvíli necítí ... co když si zakladatelka vezme malou domů (aby nevypadala jako krkavčí matka), doma jí rupne v bedně a malé (nebo i sobě) něco udělá? ... co sem potom budete psát, vy chytré? že jste to nemohly tušit? že jste si nemyslely, že je to tak vážné? nebo že je vám to líto? ... dejte jí čas se se situací srovnat, pár dní po porodu a po takovémhle překvápku má právo na to být zmatená a měnit názor na situaci třeba každý den ... vy máte před očima jen to mimčo, které chudáček není s mamkou, ale co ta matka, které se zhroutil celý svět a která potřebuje nejdřív vystavět nějaké nové základy, na kterých by potom mohla vztah s dcerou budovat? Starost o takové dítě není na 20 let, ale na celý život, nemá cenu hrát si teď na hrdinku a potom se doma z toho všeho hroutit. Jste ženské tak se snažte tuhle ženu aspoň trochu pochopit, i když jste většinou (naštěstí) nikdy nebyly a snad ani nebudete v její situaci.
@viridie modlit se nemusíš. Bůh neexistuje! Pokud by byl, tohle by se nestalo. Celé těhotenství se modlim, aby byla malá zdravá!!!
Tady to je takova smrst,ze muj dotaz je uz aut...uff je mi lito,ze jeste dostavas tady...preji at je brzy lip
@gepe
a já píši, že všichni downi? ne. ale i takoví jsou, jak ted může vědět, že její dcera bude agresivní? a co když zrovna její dcera by měla na to vystudovat i nějakou školku a normálně pracovat? protože se bojí, tak ji radši dá?
v dnešním světe se bohužel na downíky dívá přes prsty, mnohé děti se radši ještě v těhotenství zabjí, mnohé končí v ústavech a pak jsou zprávy o těch dětech, které jsou velmi agresivní, projevují sexualitu na veřejnosti atd ale ty downíci, které jsou v rodinách a jsou pohodoví - o nic se nikde nepíše a takoví také existují,
ted ani ty ani já vědět nemůžeme, ale šance tu je a měla by se využít 🙂
@rottentocore
držím palce, ať se dáš dokupy, at najdeš sílu - vzít si ji a nebo nechat tam a žít dále.
přeji Ti ,at se rozhodneš pro dobro vás obou. po porodu je to těžké, zvlást když jsi sama,a le je to těžké i pro to miminko, které zná jen Tvůj hlas a ano dítě pozná matčin hlas 🙂
nemáš na blízku nějakou kamarádku, ke které bys mohla chodit -vypovídat se, pomáhala by TI s malou? první 3 týdny po produ jsou ty nejtěžší, pokud bys potřebovala na malou nějaké oblečky, nabízím zdarma po mých 2 dcerkách ( něco nebude moderní, něco s flíčky, ale na příkrmy snad neva) klidně napiš, odešlu...
@kvakuska na zacatku to takhle vysvetleno nebylo....az uz nas mela zakladatelka dost,vysvetlila jak na tom je a vsichni to chapou...
asi by už nikdo neměl psát o tom,že si paní má malou vzít k sobě. Já to také psala,protože jsem si říkala,že to nevinné miminko by mělo být u mámy, ale pravdou je,že když je někdo psychicky na dně,tak není schopen sám péči zvládnout,alespon, než se dá do kupy. Zvláště,když je na to sama. A paní psala,že to není řešení napořád, že si ji snad k sobě vezme. I pak to bude celoživotní těžká role. Myslím, že bychom ji všichni měli popřát hodně sil, co nejvíce lásky pro miminko a snad i pro ni, aby si našla životního partnera,který ji podpoří. A celou diskuzi ukončit,popř. jen napsat slova povzbuzení...Některá slova jsou opravdu tvrdá, ano i paní píše ošklivá slova, výkřiky ze zoufalství,ale snad bychom jí to mohli, v téhle situaci, odpustit.
@rottentocore
? ted nějak nechápu, poslední příspěvek mi nepřijde nikterak pobuřující a odsuzující... bylo to myšleno od srdce , at se rozhodneš správně at tak nebo tak....
@eficenka Já zase vím, že hodně Downíků právě rodiče kolem 12 - 15 roku života do ústavů dávají, protože je fyzicky i psychicky nezvládají. Řeknu ti že je to strašné je vidět, jak hodiny a hodiny sedí u okna a brečí, stýská se jim, protože byli zvyklí na rodinu.
Zakladatelka nikde neříká, že chce mít malou v ústavu napořád, potřebuje se hlavně dát dohromady. Co je na tom k nepochopení?
@rottentocore Pokud to aspoň trochu jde, doporučuji si přečíst knihu NAIA SE SMÍ NARODIT! Myslím, že Vám dodá klid... Je to neuvěřitený příběh o rodičích, kteří se také dozvěděli, že mají dítě s Downem... A? No, přečtěte si sama... Kdybyste nemohal sehnat, pošlu knihu na přečtení klidně poštou! Jinak hodně sil a hlavně, pokud malá nemá žádné jiné zdravotní obtíže (srdeční vadu atd.), tak hlavu vzhůru! Ještě na ni budete brzy pyšná, věřím tomu 🙂
@viridie ja take zastavam nazor ze dize patri k matce
Ale zakladatelka neni ve stavu kdy se o malou dokaze svedomite postatat. Momentalne si nevi tady sama se sebou. Neji, nespi, je psychicky na dne. To ze si uvedomuje svou neschopnost o malou se statat je spis pozitivni. Taky by mohla ve svem rozpolozeni a sve situaci vyvest nejakou hloupost. Ani jde tu o cas. Kazdy den je ztrata.. ale dokud se nevzpamatuje a aspon trosku se nevzchopi bude pro malou spis hrozbou nez mamou.... nektere odsuzujici nazory mi prisly vzhledem situaci naprosto zcestne a vzhledem k zakladatelce naprosto nevhodne. Rozhodne hlasky typu ze " tohle neudela ani zvire" jeji psychice neprospeje....
@gepe neni dosti nejapne psat nekomux komu se prave narodilo.miminko s DS, o tom, jak mas zname jejichz holcicka s DS je agresivbi, apod???prosim, zamysli se nejpre, nez neco napises, aby to treba nekomu neublizilo. Ja znam rodiny, kde je dite s DS skvely, verim, ze prave narozena holcicka s DS bude na neco mimoradne talentovana. Znam divku s DS co vyhrava plavecke zavody, jeji otec je na ni velmi pysny!!!
@kamino
já to chápu, viz poslední příspěvek, prostě přeji ji, at najde v sobě sílu se dát sama dokupy a pak se rozhodnout, případně najít nějakou pomoc... ne každý down ja takový a takový a to ty ani já vědět nemůžeme, nevíme také jaké má malá přidružené vady atd....
všehcny mé příspěvky jsou psané vklidu, prostě jen přeji, at si vybere cestu, která bude vhodná pro obě dvě....

@rottentocore je mi to moc líto. Nesoudím tě, sama nevím co bych dělala na tvém místě. Mě jen nejde do hlavy jakto že na nemoc nepřišli???ty screeningy, krev a pod.. proč si teda platime testy když se děje toto 😣 přijde mi to děsný.