Přerušení těhotenství ve 22. týdnu. Jak to probíhá? Co dělají s miminkem?

kaculik007
11. črc 2020

Ahoj, je tak těžké tohle psát....... Jak probíhá umělé přerušení těhotenství ve 22 týdnu? Vím že budu určitě už rodit. O mě tak nejde. Ale jak to vlastně dělají s tím miminkem? To něco ještě před porodem píchnou aby zemřelo?

jjasmina
11. črc 2020

záleží na mnoha aspektech, jestli ukončení je ze zdravotních důvodů. Ségra byla na ukončení ve 24tt a slyšela miminko křičet chvíli a pak konec.

vercamudrunkova
11. črc 2020

Většinou jelikož nemá vyvinutí plíce, se udusí, tak mi to vysvětlovali v porodnici, byla jsem ve 22. týdnu

kaculik007
autor
11. črc 2020

Má vážnou vadu srdce. Ještě jedeme tedy na dětskou kardiologii jestli by s tím mohla žít. Já si tedy moc přeji aby žít mohla.

kaculik007
autor
11. črc 2020

Ale prostě může se stát že řeknou že ne.

vercamudrunkova
11. črc 2020

záleží jakou má vadu srdce, jestli nemá nedovyvinuté síně, komory nebo naopak špatné pokrvení cév

xmele004
11. črc 2020

Na svem profilu jsem se tenkrat ze vseho vypisovala. Treba ti to pomuze. Preji Ti, at se z toho brzy dostanes :( :*

alilali
11. črc 2020

@kaculik007 Přeji Ti ať to dobře dopadne a miminko bude moc i s vadou žít. Moje švagrová také čekala dítě se srdeční vadou, hned po narození šel na operaci, má jzvu přes půl hrudníku, ale žije, jen musí chodit často na kontroly a jednou, až bude dospělý, tak ho budou operovat znovu. Ale jinak funguje jak každé dítě. Ať ti to dobře dopadne ❤️ posílám moooc štěstí.

kaculik007
autor
11. črc 2020

@alilali Děkuji moc. Pojedeme do Prahy do Motola a tam nám řeknou jestli je operovatelné a jak by s tím žila. Stále doufám. Přeji si ať to zvládne. I když asi s velkým omezením aby tu s námi mohla být.

klokanka31
11. črc 2020

@kaculik007 To mě moc mrzí co si teď musíš prožívat 😢 snad to dobře dopadne, podle mě je lepší aspoň nějaká naděje na život i když s omezeními, než to ukončit...

kaculik007
autor
11. črc 2020

@klokanka31 Věřím že nám řeknou že je to operovatelné a bude moci žít. Ale chtěla jsem vědět co se děje když by to k přežití nebylo a muselo se těhotenství ukončit. Hlavou se mi honí strašně moc otázek.
Snažím se ale myslet na to že to bude i s omezením dobré.

pribylovapetra
11. črc 2020

@kaculik007 já nevím, možná varianta pro silné povahy, ale co na přerušení nechodit? Třeba to dítě po porodu bude žít jen nějakou dobu,takže na to být připraven. Ale aspoň to rozhodně příroda a ne vy. Ze zahraničí jsou často příběhy že se lidi rozhodnou dítě donosit i přes různé problémy, spíš teda asi ti věřící. Já osobně nevím jestli bych to přerušení zvládla už v takhle vysokém týdnu...

krupka3
11. črc 2020

Souhlasim s @pribylovapetra , take bych zvazila v kazdem pripade variantu dite donosit, i kdyby pak melo po nejake dobe zemrit. Predstava, ze (jak nekdo pise vys) porodim a dite se udusi, to je hruza ☹ je mi hrozne lito toho, co prozivas. At to dopadne co nejlepe!!

kaculik007
autor
11. črc 2020

Závěr žádný ještě nedělám. Stále máme naději. A jestli tu naději nám doktoři dají, tak budeme bojovat.

Právě že si to nedokážu představit co se vše děje když se jde na přerušení v tak vysokém týdnu těhotenství.

asinehri
11. črc 2020

Ve FN Olomouc se před samotným porodem provádí fetocida, takže dítě se nedusí. Mám známou, donosila vadu neslučitelnou se zivotem. Bylo ale hrozně divné, když se lidi ptali, jestli už má vybavicku a ona říkala, že nepotřebuje, protože dítě po porodu zemře...ve 22 týdnu většinou ještě není takové bříško, takže to širší okolí neví

potaplice
11. črc 2020

Já bych také zvážila možnost dítě donosit. Doporučuji si najít maminku zejm, napsala moc pěkný článek o tom, jak se rozhodla dítě s vadou donosit. A i když nejsem věřící, plně s ní souhlasím.

krupka3
11. črc 2020

@asinehri No, tohle bych teda asi resila az jako uplne posledni vec, jestli o tom nekdo vi nebo ne...

majsina
11. črc 2020

@kaculik007 švagrová byla také na přerušení ve stejném týdnu kvůli vadě srdíčka. Malá měla nějak opačně velké cévy, a ještě něco k tomu. Původní verze byla porod práce v Motole a hned po porodu operace...ale nakonec doporučili ukončit. Myslím, že miminku taky něco dali a po porodu nežilo...ale nějak jsem se na to nevyptávala. Každopádně otěhotněla hned po té a už mají 3 letou zdravou holčičku. Přeji hodně štěstí, a ať to dopadne co nejlépe.

kaculik007
autor
11. črc 2020

Já jsem těhotná po druhé. První (přirozeně) těhotenství skončilo v 7tt bohužel. Teď druhé je z umělého oplodnění, roky se nám přirozeně otěhotnět nedařilo, příčina neznámá. Takže jsme se rozhodli pro umělé oplodnění. Všechno vypadalo dobře, miminko se vyvíjí jak má. Ale na druhém screningu se v nemocnici asi něco nezdálo (mě řekli že se miminko hodně pohybuje a oni pořádně nevidí srdce) tak mě poslali do Prahy. Kam jsem jela s dojmem že je vše dobře. Jen pořádně zkontroluje doktor srdce a pojedeme s klidem zase domů. Hrozný šok..... miminko má nefunkční levou stranu srdce. Hypoplastické levé srdce.... Teď čekáme na konzultaci na kardiocentru a doufáme že operace ač určitě nebude v jejím životě jediná, pomůže. Je to vytoužené miminko.

krupka3
11. črc 2020
nika82
11. črc 2020
89peta
11. črc 2020

ahoj,moje prvni miminko melo syndrom hypoplastickeho leveho srdce. My se rozhodli pro ukonceni teda. Kazdopadne nam rikali,ze po porodu,pokud bude srdicko operovatelne,tak okamzita operace,ale muze se stat,ze umre hned po porodu nebo srdce operovat nepujde a pak by se jen cekalo,az by umrelo. Drzim palce at vam to dopadne dobre. 🍀❤

kaculik007
autor
11. črc 2020

@89peta To mě moc mrzí. Nám v Apolináři o operaci taky říkali ale že v Motole nám k tomu řeknou více. Já bych jí šanci dát chtěla.

89peta
11. črc 2020

@kaculik007 ja se strasne bala toho,ze bych o ni pak,po dalsich mesicich v brisku a porodu. Bylo to sobecke rozhodnuti,ale tak sme to tehdy citili.. Ted bych mozna volila jinak.. jste uzasni,ze ji chcete dat sanci. Hodne sil.

emamaira
11. črc 2020

Nemysli zatím na nejhorší. Byla jsem ve stejné situaci, ale v kardiocentru v Motole ti teprve řeknou, jak to bude. Mě žádný gynekolog nechtěl říct závěr, vše až v Motole. Tenhle moment než se vyjádří v Motole je nejhorší, moc negoogli, najdeš akorát ty spatne příběhy. Přeju hodně štěstí.

elis_elis
11. črc 2020

Moc me to mrzi a doufam, ze se nakonec ukaze, ze je vada operovatelna. Vim, co si zazivas, kdyz jsem cekala malou, tak jsme neustale jezdili ke kardiologovi a stale nas s necim strasili. Nastesti se velke hruzy nepotvrdily, ale nejake vady sdrce ma, ale ty se jen kontroluji .

kaculik007
autor
11. črc 2020

@89peta nemůže to člověk brát jako sobecké rozhodnutí. To určitě ne.

Děkuji vám všem za vaše slova. To čekání na jejich názor je dlouhé. Bohužel tam jedeme až další pondělí. Dlouhé, těžké a bolestivé čekání . Ale jsme na to dva a můj chlap je mi obrovskou oporou. Sobě navzájem jsme si oporou. Potřebovala jsem možná i trošku útěchy od někoho jiného. K rodičům kvůli tomu co tu ke všemu řádí raději nejedu. Je to u nich ve vsi a i naši se bojí. Jen si voláme.

merope
12. črc 2020

@kaculik007 Držím pěsti! Pokud jí chceš dát šanci, tak bych se dost vyptávala, jaké jsou šance a zda je opravdu šance nulová. Bohužel opravdu mohou být vady až tak neslučitelné se životem, že dítě nedokáží zachránit ani v Motole. Znám případ, kdy se na to na screeningu ani nepřišlo. A potom hned 2 absolutně zdravé děti.

luciaanaa
21. črc 2020

@kaculik007 ahojda tak jak to vše dopadlo, myslela jsem na vás. Taky jsme do Motola jezdili tam jsou machři tak snad je vše v pořádku 🙏

krupka3
21. črc 2020

@kaculik007 take na vas myslim, snad je vse ok..

kaculik007
autor
3. srp 2020

@luciaanaa
@krupka3
Hezký večer, vadu srdce nám v Motole potvrdili. :(
Rozhodování bylo těžké. 15% úmrtnost na tuto vadu. 7
Bude to asi moc těžké, ale rozhodli jsme se v těhotenství pokračovat. Věřím že to všechno co jí čeká zvládne. Musí...