icon

Vyvolání porodu ve 14. tt, máte zkušenost?

medinka13
28. říj 2015

Ahoj holky, v pondělí mi přišly výsledky že screeningu s pozitivním DS. To jsem zpracovala nějakým způsobem, ale bylo mi řečeno, že na klasický potrat v narkóze je pozdě, a že mi musí vyvolat porod. Máte některá zkušenosti s tím, jak to probíhá a co mám očekávat?

Strana
z7
xoriska
1. pro 2015

@pokyska A proč ti tedy vyvolali potrat, když vlastně nic nezjistili ? To snad ještě horší, než kdyby mi jasně řekli, že miminko má tu a tu nemoc... Musím tedy počkat na genetičku a jsem alespon ráda, že ty výsledky jsou tak rychle , jelikož na plodovku se čeká 2 týdny. Nebo alespon moje maminka měla výsledky za 2 týdny...

pokyska
1. pro 2015

@xoriska i přes to že nic nezjistili - neboli nepotvrdil se ani down, rhonova nemoc či patova... i přes to dle doktorů tam něco prostě fungovalo u miminka špatně, protože měl hodně velký ten otok jak za krkem - doktorka mi ukazovala tabulku která končila na 6 mm a u toho byla šance na zdravé dítě 10%... my ten otok měli 11mm což je poloviční šance, tudíž 5 % na zdravé dítě... byli jsme u více odborníků a všichni se shodli na tom, že bych měla jít na potrat, samozřejmě to konečný rozhodnutí bylo jen a jen na mě, oni mi to pouze doporučili... byli jsme i na screeningu a odběru těch klků v Hloubětíně u pana Břešťáka (skvělej doktor) a ten miminko detailně prohlídl i on mu nedával příliš mnoho šancí a oba s manželem jsme zde viděli detailně ten otok a zjistil tam že má ty otoky i ze stran u krku... viděli jsme to na vlastní oči... hledali jsme si informace k otokům u plodu - odborně hydrops a všude byli dost nepříznivý prognozy.. to rozhodnutí pro mě bylo to nejtěžší v životě ale riskovat to že by se nám narodilo závažně nemocný miminko... to jsem prostě nechtěla. bylo to naše první, neplánovaný... ted už plánovat budeme a doufámže že už jsme si všechnu smůlu světa vybrali a další mimi bude v pořádku. u mě se to všechno vesměs semlelo hrozně rychle, během 14 dní od zjištění že něco není ok až po potrat bylo vše vyřešeno. tím že jsem byla už ve 13 týdnu tak to honem honili a všude mě posílali přednostně i na ten potrat mě přijali u apolináře hned.. a věř že to vědomí když nevím přesně co mu bylo je pro mě strašný, radši bych měla nějakou diagnozu, s tím by se mi mnohem líp spalo... genetička v krči řekla že prý těch symptomů může být přes 60 a že to někdy ani nejsou schopni zjistit..

xoriska
1. pro 2015

@pokyska Tak to chápu, sice to nebyla genetická vada, ale něco miminku bylo. Je fajn, že to bylo nakonec tak rychle Já v to doufám taky, že to nebude nikdo zdržovat. Ted jsem začítek 13.tt a na genetiku jdu ve čtvrtek k nám do centra jezdí nějaká paní doktorka z Thomayerovi nemocnice.

pokyska
1. pro 2015

@xoriska doufám v to že se doktoři nemýlili. byl to na mě celkově velký tlak - nějak se rozhodnout...
bylo to poměrně rychlí ale ty dny mi v tu dobu přišli nekonečný... po tom potratu se mi ulevilo. jak se ta doktorka jmenuje? já byla v Thomayerce u primářky genetiky Langový a byla moc milá a sympatická.

xoriska
1. pro 2015

Ano, je to paní doktorka Langová ke které jdu a ta mi řekne víc. Tak snad na to bude mít stejný pohled a pošle mě na ten odběr co nejdříve, vím, že at to dopadne jakkoli, tak se nám vše uleví až to budeme mít za sebou ...

pokyska
1. pro 2015

@xoriska tak držím palce, děj vědět jak jsi dopadla. uvidíš co ti řekne.

saminomimino
1. pro 2015

určitě bych na základě jendnoho vyšetření nešla zabít své dítě,i odběr chloridových klků se může plést,znám případ kdy na základě NT screeningu s hodnotou 3,3 a špatnými výsledky plodovky,že dítě nepřežije ani 9 měsíců v břiše natož porod,rodiče byly věřící a nechali si ho,dítě se narodiloi v termínu a úplně zdravý kluk,takových případů je X,opravdu se výsledky jednoho vyštření nedaji považovat za konečné,věda není neomylná a jsou věci mezi nebem a zemí!

pokyska
1. pro 2015

@saminomimino až budeš zažívat stejnou situaci jako já (jakože ti to nepřeju a to nikomu!) tak si pak povíme co by jsi dělala. zjišťovala jsem si informace, tohle mi lidi říkali. ale 4 odborníci mi doporučili těhotenství ukončit... než aby se mi narodilo nemocný nebo postižený dítě...

gepe
1. pro 2015

@saminomimino NT 6,3 riziko downa 1:9. Otoky u hlavicky a nad briskem. Odber choriovych klku - soucasne rozbor PCR, karyotyp i array (microarray). Vse negativni. Vysledek? Male nemelo telni pumpu, tj levou srdecni komoru a take nevyvinutou aortu.
Jinak vseobecne velke otoky u plodu casto davaji pod jeden pojem a to Hydrops plodu.
@pokyska drz se, bude dobre.

xoriska
1. pro 2015

@saminomimino přesně jak píše
@pokyska pokud tu nějaké riziko je a lékař se k tomu takto vyjadří , tak bych do toho také nešla... Ono když to člověk zažije , tak začne uvažovat o všech možnostech, ale nemocné miminko nechceme, nebylo by to dobré pro nikoho...

westie
1. pro 2015

@xoriska Držím palce, ať to všechno zvládneš. Měla jsem to hodně podobné: NT 5,5 a další špatné ukazatele. Také jsme měli konzultaci s genetičkou, která nám doporučila odběr choriových klků (vzorek placenty), kde se přesně ukáže, zda je miminko postižené nebo ne - na rozdíl od screeningu, který ukazuje pouze pravděpodobnost. Také mi řekla, že mám právo na ukončení těhotenství rovnou bez odběru, ale že je lepší udělat ten odběr, protože ti to dá jistotu a také se mohou udělat podrobnější vyšetření. Výsledky choriových klků, ty hlavní, budeš znát do druhého dne. Uvidíš, co Ti řeknou, ale držím palce, úplně Ti rozumím, jak se cítíš - já také byla po KET. Já se včera vrátila do pracovního procesu a musím říct, že to bylo horší, než jsem čekala - samotná práce mi dodává energii a sílu, ale kontakt s lidmi mi ještě nedělá úplně dobře... Ale věřím, že časem to bude lepší a lepší - jak tu všichni píší, že to chce jen čas.

xoriska
1. pro 2015

@westie je to strašné, ten odběr určitě podstoupím at alespon víme co miminku bylo... Já jsem ted na mateřské s dcerou a do práce mám nastoupit v březnu a celkem mě ta představa děsí, jelikož pracuju i v patologické laboratoři a tyhle potraty tam často máme, tak vubec nevím jak to budu vše zvládat až se tam vrátím... Jen s manželem doufáme , že co nejdřív to pujde, tak aby to zase vyšlo .... Držím i tobě palce a hodně štěstí aby to příště vyšlo !

westie
1. pro 2015

@pokyska četla jsem Tvůj příběh a poznámkou od @saminomimino bych se nenechala rozhodit - pokud se shodlo tolik doktorů a miminko mělo hydrops, tak se jednalo o vážné poškození - naše miminko mělo také vážný hydrops a to děsilo lékaře více než že není vidět nosní kůstka - ta prý může dorůst, ale hydrops znamená, že miminko je oteklé a něco od pasu nahoru nefunguje správně - nám to několik lékařů nezávisle na sobě popisovalo tak, že miminko prostě bojuje o život a má vážné problémy!!! Takový komentář může napsat jen ignorant, který nikdy nic takového nezažil, nevidí do detailů a dělá povrchní a ukvapené soudy!!

westie
1. pro 2015

@saminomimino Nikdy bych ti nepřála zažít byť jen procento z toho, co jsme si prožily my, co taková rozhodnutí musely udělat - věř, že neznáš všechny detaily a také věř, že nikdo by nenechal své dítě zabít na základě jednoho vyšetření - každá z nás jsme se radily se spoustou lékařů, zjišťovaly si různé názory, podstoupily různá vyšetření!!! Když už máš chuť přispívat do diskuse na podobně smutné téma, chtělo by to trochu taktu a selského rozumu!!! Někdy stačí volit slovník a styl psaní tak, aby člověk nebyl zbytečně konfrontační, zvlášť když se lidé s podobnými zkušenostmi na názor člověka, který to nikdy nezažil, neptají...

xoriska
1. pro 2015

@westie Mě příjde opravdu hrozné, že kde kdo otěhotní hned a má zdravé děti. Viz moje spolužačka , která v 26ti má 4 děti... My s manželem jsme tolik miminko chtěli , podstoupili IUI ,které když vyšlo tak po neskutečné radosti, nás ted čeká toto... A to samé bylo určitě i u vás , když to miminko nejde přirozene... Kdy doktori řekli, že se mužete pokusit znovu ?

westie
1. pro 2015

@xoriska To čekání pro mě bylo to nejhorší, držím pěsti, ať máš jiné věci na rozptýlení - to pomáhá asi nejvíc...

westie
1. pro 2015

@xoriska jj, člověk čeká na pozitivní test několik let a pak přijde toto. Já si stále dokola opakuju, že jsem ale opravdu ráda, že se na to už umí dnes přijít tak brzy. Zatím mám jen obecné informace, že se může začít s dalšími pokusy tři měsíce po zákroku, ale zatím za sebou nemám ještě ani kontrolu - dnes je to teprve týden o zákroku a ke svému Dr. jdu na první kontrolu až zítra. Pevně věřím, že mi řekne, že se vše hojí jak má a že jsem zdravá a že opravdu můžeme v březnu to jít zkusit znovu - to mi teď dodává energii, když si představím, že tři měsíce uběhnou snad docela rychle a budeme mít možnost to zkusit znovu🙂

pekulema
1. pro 2015

@medinka13 Ahoj, prošla jsem si tím samým před necelým rokem. Nejdřív špatný scereaning, pak odběr klků z placenty a následné potvrzení DS (při této medotě je prý spolehlivost 99%). Pro nás bylo rozhodnutí jednoznačné - ukončit to. Na vyvolání jsme šla v týdnu 14.plus 1. Ráno mi začali zavádět tabletky na vyvolání potratu, po několika hodinách zvyšovali dávky a kontrakce se mi rozjeli někdy kolem poledne (slabší), k večeru přišli silnější (dostala jsem epidural) a kolem 10 večer mi odtekla plod. voda a musela jsem na sál dokončit porod (v podstatě 2 zatlačení, následně mě uspali a placentu už mi vyčistili pod narkózou). Je to hrozně indivudální - byla jsem na pokoji s mladou slečnou, která to měla za sebou po 2 hodinách, co jí zavedli tabletu. Fyzicky se to dalo zvládnout, psychicky to byl hrozný zážitek. Ale toho rozhodnutí nelituju a kdybych se měla vrátit v čase, tak to udělám znova. Pár dnů bolesti je menší zlo, než po zbytek života trpět. Držím palce, ať se rozhodneš správně a přeju ať je ti co nejdřív líp.

xoriska
1. pro 2015

@westie To ano, taky doufám, že pokud to tak dopadnem tak budeme moci na IUI znovu co nejdříve ! Tak držím palečky at má pro tebe lékař už jen dobré zprávy !

westie
1. pro 2015

@xoriska Děkuji, budu na Tebe ve čtvrtek myslet!

pokyska
2. pro 2015

@gepe
@xoriska
@westie
holky děkuju za podporu, od toho tu jsme, upřímně nechápu proč sem
@saminomimino někdo takový leze a uráží druhé když o tom ví prd. názor takovýhle nadutý k.... mě opravdu nezajímá. jako bych z toho psychicky v háji nebyla už takhle. pro nikoho tohle přeci není příjemné řešit, věřila jsem doktorům, nic jiného mi nezbylo, ten hydrops jsme viděli na vlastní oči, hledali si informace na netu a všichni psali že je to v 99% případech prostě neslučitelné se životem, i když se nepotvrdila žádná genetická vada, něco tam prostě fungovalo špatně. dřív nebo pozdějc bych prý potratila a moje těhotenství by tak bylo vysoce rizikové.
Holky držím vám moc palce at se vám brzy zase zadaří, nedovedu si ani představit jak to musí být strašný, když máte miminko vymodlený a pak tohle..

xoriska
4. pro 2015

Tak jsem včera byla na geneticka, tam mi paní doktorka řekla,že má miminko opravdu s njvětší pravděpodobností downuv syndrom, svědčí o tom to vysoké NT a krátké končetiny... V uterý jdu k Apolináři na odběr choria , ve středu , pokud se to potvrdí mi budou volat, pokud tedy budou testy na trizomie negativná, tak budu muset čekat 3 týdny na výsledky kompletních rozboru ruzných mutací a vad...

pokyska
4. pro 2015

@xoriska ahoj, to je mi líto. tohle čekání na všemožný výsledky a vyšetření je nejhorší. Přeju ti ať tohle období máš brzy za sebou. mě volali že se žádná genetická vada nepotvrdila, šla jsem tedy ke genetičce aby mi k tomu řekla víc a stejně mi i přes to doporučili to ukončit, ty ostatní rozbory a výsledky zatím nemáme dodnes. Jinak kdyby na to došlo tak Apolináře doporučuju i na ten potrat, já tam byla a personál a všechno bylo super.

xoriska
4. pro 2015

@pokyska Děkuju, já bych tam i šla , pracuje tam švagrová s předčasně narozenýma miminkama , takže by mi to domluvila... Mužu vědět jak to probíhá ? Mě vyvolávala jen porod u dcery , kdy mi zavedli tabletu na kontrakce a mužu říct, že ta bolest šílená, takže si neumím představit, jestli tohle bude bolet stejně a k tomu budu vědt, že si žádné miminko domu neodnesu... A za jak dlouho ti řekli, že se mužete znovu snažit o miminko ? Já už si vyslechla 2 nozory a to 3 měsíce a jedna paní doktorka, říkala, že stačí první menstruace po šestinedělí, pak už si těl samo řekne jestli je na to připravené...

pokyska
4. pro 2015

@xoriska jestli tam máš švagrovou tím líp, aspoň se o tebe dobře postarají. u každého je ten průběh (neboli rychlost toho jak to proběhne) prý jiná, byla jsem na pokoji ještě s jednou holčinou a u tý to trvalo podstatně déle než u mě, každá jsme to prožívala jinak. mě v poledne zavedli čípky, které měli způsobit roztahování děložního hrdla, potom mi po 3 hodinách dávali tablety na cucání, ty měli vyvolávat kontrakce. u mě se do večera nic nedělo, jen jsem začala krvácet, doktoři říkali že to je na dobré cestě. kontrakce mi poprvé začali po podání posledních tablet zhruba v 9 večer. v 10 mi začali silné kontrakce po 2 minutách a v zápětí mi praskla plodová voda, to už mě hned vzali na vyšetřovnu a odvezli na sál okolo půl 11... tam mi konečně píchli epidural a já už nic necítila, přidali mi pak ještě dávku a vyčistili dělohu, v podstatě nevím co se tam dole dělo. měla jsem to umrtvené. jen vím že zhruba ve 2 ráno mě vezli zpět na pokoj. kolegyně co tam ležela semnou měla od začátku neustále zimnici, občas slabé kontrakce, krvácení třeba jako já neměla a trvalo to u ní dlouho než se to rozjelo (a to já byla prvorodička a ona už jednou rodila). u ní se to rozjelo až ve 4 ráno a přivezli jí zpět někdy v 7. takže samotný ten zákrok hodně rychlí a necítíš nic díky epiduralu. nechali si nás tam na sále ještě asi hodinu an pozorování aby se srovnal tlak a prostě kdyby něco a pak nás odvezli. nemusíš se bát. já se bála šíleně tím že jsem ještě ani nerodila, nevěděla jsem co mě čeká. ta bolest se dala vydržet a myslím že se samotným porodem se to nedá srovnat. jinak já ani nemusela tlačit, plod byl ještě malinký takže ze mě vlastně vše v pohodě vytáhli. jinak v nemocnici řekli že minimálně ty 3 měsíce a čím dýl počkáš tak tím samozřejmě líp (ale nemusí se to přehánět), můj gynekolog mi řekl že ty 3 měsíce jsou minimum, že aspoň ty 2 menstruace aby se ten cyklus srovnal a tělo bylo připravené. aby se děloha zahojila. kdyby se to uspěchalo, člověk by riskoval další potrat. to radši chvíli počkat ;) jinak k apolináři mě přijímali v 11 dopoledne a druhý den v 10 mě s doprovodem pustili domů.

mirka_turcikova
4. pro 2015

Je to šílené, já mám dva zdravé syny, pak jsme otěhotněli po třetí vše bylo v pořádku až v 17 nebo 18tt se z výsledků krve zjistilo vysoké beta hcg šli jsme na konzultaci ke genetikovi tak nám řekl, že nejsme v rizikové skupině, ale že by mi přece jen doporučil odběr plodové vody. Těhotenství už bylo pokročilé a my tušili že čekáme naší vytouženou holčičku. Z plodovky nezjistili nic jen potvrdili holku. Byli jsme šťastní, a rozhodování jestli na plodovku jít nebo né bylo celkem jasné jistota je jistota. Nakonec se nám narodila krásná a i zdravá holčička z odběru v porodnici se zjistilo, že má metabolickou poruchu strávili jsme týden v nemocnici na jipce, pak to bylo celkem v pohodě, ale každé nachlazení a cokoliv bylo rizikové a život ohrožující, moc jsme tomu nevěřili byla krásná a šikovná, pravda nelozila na to neměla sílu, asi měsíc po oslavě roku začala chodit a my byli šťastní. Potom v létě dostala nějakou virovou infekci na jazyk něco jako aftu a svezlo se to do týdne. Infekce jí sedla na srdíčko a oslabená imunita s chybou v metabolice tomu nedokázala odolat na druhý den v nemocnici nám navždy odešla. Holky vím, že jsou to strašná rozhodnutí co musíte udělat, ale dívat se na to jak vám odchází rok a půl staré dítě je strašné. Nepřeju to nikomu, u nás zjistili, že jsme s manželem oba zdravími přenášeči této mutace a tak nám doporučili IVF, půl roku jsme čekali na vytvořen testu pro embrya a schválení pojišťovnou, když jsem napoprvé po IVF otěhotněla tak jsem v červenci skončila na revizi plod se neukázal do 10tt. Moje dr.mi řekla ať to zkusíme přirozeně po 1 ms. zázrakem se nám to povedlo a teď jsem objednaná na choriové klky na 23.12. takže vím co prožíváte mě to taky čeká a tím bych chtěla říct, že ikdyž je tam jakákoliv odchylka tak to po narození může opravdu končit špatně. Takže raději se rozhodnout takhle než se potom trápit a zařízovat pohřeb vlastním dítěti.... Tajně doufám, že už jsem si zlo vybrala a výsledky z našich odběrů budou tentokrát výborné. Všem Vám držím palce na zdravé a bezchybné miminečka

xoriska
4. pro 2015

Děkuju moc, tak to jsem ráda , že alespon u toho člověk nemusí prožívat nějaké šílené bolesti, to už by bylo asi fakt moc... Já doufám, že pokdu mi to ve středu potvrdí , tak budu moci nastoupit do nemocnice nejpozději do pátku , protože musím říct, že až to budu mít za sebou, tak se mi asi na jednu stranu hodně uleví...

pokyska
4. pro 2015

@mirka_turcikova ahoj, tvůj příběh je strašně smutný, ani nevím co k tomu říct, snad jen že je mi to líto a že právě z tohoto důvodu jsme se s manželem rozhodli tak jak jsme se rozhodli, nechtěli jsme přihlížet jak nám dítě umírá, to to raději ukončit hned v začátku. mělo to být naše první dítě, i když jsme ho neplánovali moc jsme se na něj těšili. tohle rozhodnutí pro ty co si miminko přejí je vždycky těžké, ale díky bohu za to že to dnes doktoři dokáží odhalit. měli jsme hydrops plodu, hledali jsme si k tomu informace na internetu a když jsme viděli fotografie miminek co se s tímto případně narodili, bylo mi z toho na nic když jsem to viděla a řekli jsme si že tohle nepřipustíme, že by to bylo trápení pro všechny, pro nás, pro rodinu pro to dítě.

@xoriska já se bála strašně všichni říkali nebo psali jak vyvolání porodu je strašný... nebylo to tak strašný. pro mě bylo jen hodně nepříjemné samotné zavádění epiduralu, strašně mě to bolelo a asi mi napíchli nějaký nerv protože jsem měla celou dobu problémy s bolestí kříže. ještě 2 dny co jsem se vrátila domů jsem se nemohla normálně ohnout nebo stačil špatný pohyb... ale to odeznělo. tam je nejhorší spíš ta psychika celkově.. pro mě první nejhorší pocit, když mi zavedli čípky a já věděla že není cesty zpět (i když svého rozhodnutí nelituji) a pak když jsem ležela na sále a bylo po všem a dělali mi ultrazvuk aby zkontrolovali dělohu, ráno jsem jí tam ještě viděla a najednou tam nic nebylo, prázdno... ale pak se mi ulevilo, že tohleto všechno mám za sebou, bála jsem se toho potratu a tak, nemám obecně ráda doktory a vše kolem toho, takže se mi celkově ulevilo. chvíli se pak s tím smutkem pereš ale pak prostě člověk musí přepnout a říkat si že to zkusí znovu a bude zase dobře.

xoriska
4. pro 2015

@mirka_turcikova Ahoj, je mi moc líto co vaší rodinu potkalo, Mojí dceri je ted 20 měsícu a neumím si představit, že by umřela... s tímhle se člověk vyrovná, bolí to ted hodně, ale vím, že pokud je miminko nemocné, je to nejlepší varianta pro nás všechny než abychom se trápili ještě víc až se narodí... Moc ti přeju aby ten odběr dopadl dobře a vubec aby bylo vše v pořádku a brzy se ti narodilo zdravé miminko !

xoriska
4. pro 2015

@pokyska Mě dělali lumbální punkci , takže ten epidural bude asi podobný... Jinak je pravda, že co se týče fyzické bolesti, tak se dá zvládnout hodně, ale ta psychika je pro mě ted strašná, jediné co vím, že nemocné miminko si nechat nechceme a budeme doufat, že se podaří a brzy budeme mít zdravé miminko... Tak Vám přeju hodně štěstí a snad už jsme si všichni tu smulu vybrali !

Strana
z7