icon

Vyvolání porodu ve 14. tt, máte zkušenost?

medinka13
28. říj 2015

Ahoj holky, v pondělí mi přišly výsledky že screeningu s pozitivním DS. To jsem zpracovala nějakým způsobem, ale bylo mi řečeno, že na klasický potrat v narkóze je pozdě, a že mi musí vyvolat porod. Máte některá zkušenosti s tím, jak to probíhá a co mám očekávat?

Strana
z7
pukuna
4. pro 2015

Ahoj holky, nečetla jsem uplně všechno (je toho tady opravdu moc) ale já byla na vyvolání porodu ve 25tt pro VVV- anencefalus(miminko nemá čelo a mozeček má venku),dále roštěpy, a také chybělo hodně prstíčků)
hodnoty si nepamatuju(v lednu to bude 6let) mám je v deskách ale tam mám i fotky a tak tam moc nechodim koukat...zarazil mě komentář od saminomimino ....může se stát že dr. se plete to je jasný ale nemusí a nedokážu si představit že kdybych byla věřící a to miminko si nechala a čekala nějaký zázrak. Díky věřícím jsem ale viděla na youtube jak ty rodiče i dítě trpí a hrozně brzo to miminko umře...strašný...je to hrozný já čekala holčičku už jsem cítila kopaní a pak dostala malá injekci a už jsem čekala kdy se rozběhne porod. Bylo to hrozné a i přes to že jsem měla 75% že se to bude opakovat a teď mám doma dvě zdravé holčičky ...Holky nic nevzdávejte a je pravda že je lepší myslet pozitivně a s ničím se nenervovat...hodně je v hlavě...už 2x se mi to potvrdilo...přeju hodně štěstí a zdraví vám i vašim dětem 😉

xoriska
4. pro 2015

@pukuna Moc děkujeme za povzbuzení a přesně v to doufám, že to byla jen náhoda a říkáme se ted s manželem , že třeba budeme mít za rok krásný Vánoční dárek, který nám určitě všechny tyhle starosti vynahradí ! 🙂 Prostě jsem měla smulu že jsem byla ta 1 z 1310 na kterou to vyšlo a miminko je nemocné...

pokyska
4. pro 2015

@pukuna
přesně tak jak píše @xoriska děkujeme za podporu, pro mě teď každá zkušenost kterou někdo přidá je přínosem. člověk se před tím samozřejmě nezajímal a nevěděl, teď čerpáme zkušenosti a budem víc připravenější. taky doufáme že to byla jen blbá náhoda. u obou našich rodin žádná anomálie nikdy nebyla, rodili se zdravý děti včetně nás, tak snad nám se zadaří a budem mít za rok krásnej dáreček 🙂

westie
4. pro 2015

@xoriska Ahoj, je mi líto, čím procházíš, to čekání je opravdu hrozné. Je super, že máš kontakt u Apolináře, člověk má tak nějak vnitřně větší jistotu, že o něj bude postaráno (byť to zní hrozně...). Neumím poradit, jak probíhá vyvolání porodu, byla jsem ještě na zákroku v narkóze, stejné je snad jen to zavádění gelových tyčinek na roztažení děložního hrdla - pro mě to byla fyzická bolest, kterou jsem nečekala, ale dalo se to vydržet.
@mirka_turcikova Je mi moc líto, co Vás potkalo, nedokážu si to vůbec představit. Přeji hodně síli a už jen vše dobré!! Máte naprostou pravdu, že člověk se nyní trápí, ale přejde to časem. Podobné příběhy byly i pro nás důležité při rozhodování, že je dobré to nyní ukončit. Stále musím opakovat, že jsem medicíně vděčná, že na to umí přijít takto brzy, i když je to bolestivé...

Musím přiznat, že jsem si ze začátku myslela, že jsem docela silná, že to zvládám vše relativně v pohodě - je to už víc než týden a já mám nyní každý večer návaly pláče - chudák manžel neví, co se mnou dělat🙂

xoriska
4. pro 2015

@westie já myslím, že ta fyzická bolest je v kombinaci s tou psychickou mnohem horší, jelikož když sem rodila dceru po vyvolání, tak od začátku jsem měla strašné bolesti a kontrakce po 2 minutách, ale věděla jsem ,že až to zvládnu, budu mít toho drobka u sebe, ted na nás nic nečeká ... A ten pláč, to jsou hormony jako v 6ti nedělí, já byla na zabití i tak, pořád jsem brečela, že to nezvládnu, že je to těžké, jak pujdu na nákup a nebo pojedu do centra s malou.. Samozřejmě sem zvládla vše, jen to byly ty hormony. I proto se chceme snažit o miminko co nejdřív a zaplnili jsme to prázdno a bolest kterou ted prožíváme...

westie
4. pro 2015

@pukuna děkujeme za podporu - nikomu to nepřeju, ale člověku pomáhá vědět, že v tom a na to není sám... Taky doufám, že už jsme si všechny tu smůlu vybraly!!

lenkawedding
5. pro 2015

Jsem druhý den po vyvolávaném abortu v 19 tt z genetické indikace, holky nebojte se, fyzicky Vás nikdo v nemocnici trpět nenechá, já to zvládla i bez epidurálu a to jsem celkem bolístka . nejhorší je ta bolest nyní, psychická . . . . . . . Bohužel život jde dál . . . . . a věřte, že naše partnery to bolí úplně stejně jako nás, snaží se nám být oporou . . . . buďte si jeden druhému oporou. Kubíček bude navždycky moje první milované miminko . . . . . . . Přeju nám všem krásné, milované a hlavně ZDRAVÉ dětičky

westie
6. pro 2015

@lenkawedding Mrzí mě, co se Tě potkalo a přeji hodně sil!!! Máš naprostou pravdu, že i naši partneři to nesou těžce a bolí je to úplně stejně - občas přemýšlím nad tím, že mají snad ještě horší situaci než my - my si projdeme tou fyzickou bolestí a od nás se v dané situaci neočekává vůbec nic - můžeme se chovat jako největší blázni a stejně vždycky můžeme říct, že máme ty hormony a že jsme na tom psychicky špatně... Ale od našich partnerů se očekává, že budou silní a pomůžou nám toto období překonat. A i oni sami si mnohdy tyto role vsugerují, že musí mít - potvrdil mi to jeden kamarád i můj manžel - že se přeci o nás musí postarat, protože to my si prošly tím fyzickým procesem a oni musí být silní a stateční. Máš naprostou pravdu, že si musíme být vzájemně oporou!!

samador
6. pro 2015

Ahojte holky. Leni, mrzí mě, že jsi tím taky prošla, ještě o 5 týdnů později..jak píšeš, nejhorší je bolest psychická..já jsem po vyvolávaném potratu necelé dva týdny a kromě smutku mám pořád v sobě hrozně silný pocit, že chci znovu otěhotnět a zároveň hrůzu z toho, že by se to opakovalo..
Holky, jste po zákroku už fyzicky v pořádku? Mně na kontrole bohužel zjistili nějaké zbytky v děloze a hrozí mi druhá revize:( Snad se tomu nakonec vyhnu..a snažíte se nějak tělu pomoct se z toho zákroku zotavit? Bylinky atd?

pokyska
7. pro 2015

@samador ahoj, já byla na kontrole 3 dny po potratu jak mi v nemocnici řekli, doktor kontroloval dělohu a prý bylo vše v pořádku. tento týden jsem se objednala na kontrolu po 6t nedělí. ach jo takže ti špatně vyčistili dělohu, to je na prd že ti budou dělat další revizi, tak snad bude vše v pohodě! ano já se snažím celkově i připravit tělo na další těhotenství, koupila jsem si maliník jak tady hodně holek doporučovalo, jinak vitamíny, kyselina listová... s kamarádkou jsme si objednali konopný čípky..

lenkawedding
7. pro 2015

Doufám, že nebudu linčována za to, co tu teď napíšu. Jediné co nás/mě může ze smutku dostat je zdravé miminko. I s Kubíkem jsem měla ze všech pravidelných vyšetřeních strach, který budu mít teď jednou tak větší . . . . . . . S početím jsme problém neměli, povedlo se vlastně napoprvé. S tím, že teď můžu mít děti pouze cestou IVF. Takže doufám, že se najdou zdravá vajíčka pro naše štěstíčko a dobře se zahnízdí. Jinak nám všude doporučili počkat minimálně 3 menstruace do dalšího snažení. Primář říkal, že raději půl roku, ale to mně teď přijde jako nekonečná doba. Jinak předtím jsem pila kontryhel a budu v tom pokračovat. Krásně mi srovnal cyklus.
Máte holky některá zkušenost s některým centrem IVF? Díky

xoriska
7. pro 2015

@lenkawedding taky víme s manželem že jediné co to pomůže překonat je miminko, takže chceme počkat dvě menstruace, už sem se setkala i s názorem, že jedna stačí, pokud přijde, tak je sliznice obnovena natolik, že to jít může, jinak moje babička otěhotněla 5 týdnu po porodu táty a ani žádnou MS neměla... Já chodím do centra gest v Praze takové menší rodinné centrum

pokyska
7. pro 2015

určitě to není nic za co bysme tě měli linčovat, asi všechny v týhle situaci si přejeme naprosto to samé.. "zdravé miminko" - to jsem si přála celou dobu i před tím když jsem zjistila že jsem těhotná, bohužel se mi to nevyplnilo ☹ jinak vesměs mi všude řekli ty 3 měsíce počkat. po první MS si myslím že je to docela brzy. určitě lepší je to neuspěchat než pak litovat a riskovat případně potrat apod... půl roku mi taky přijde moc dlouho ale každá z nás má jiný zdravotní dispozice, tak záleží co ti doporučí tvůj doktor.

westie
7. pro 2015

@lenkawedding Taky nevím, proč bychom tě měly lynčovat - myslím, že to máme všechny stejně - zdravé miminko rozhodně pomůže🙂. Já mám zkušenosti s centrem gynem na Praze 8 - byla jsem maximálně spokojená🙂 My máme doporučeno čekat tři měsíce - půl roku už mi taky přijde moc, ale hned s první menstruací po zákroku bych se ještě bála.

elishka87
8. pro 2015

@elana mně ty tyčinky na roztažení hrdla dávali minulý týden, byla jsem v 17.týdnu. Doktor tam nakonec nasoukal 3, i když nejdřív myslel, že 2 budou max. Asi na to má vliv i to, jestli už někdo normálně rodil. Já ještě ne ☹ Musim teda ale říct, že to strašně bolelo a chvíli jsem musela jen ležet, než se to trochu vstřebalo a já mohla pomalu odejít na pokoj. První dvě hodiny byly krušné, pak to zeslabilo. Ráno mi dali vyvolávací tabletu, za 2 hodiny začaly kontrakce... nejdřív byly slabé, ale docela rychle sílily a měla jsem je asi po minutě. Za necelé dvě hodiny kontrakcí bylo po všem. Tedy jak se to vezme. Byl to hrozný zážitek, který mám pořád před očima a pořád to bolí, psychicky

xoriska
8. pro 2015

Tak holky mě to čeká ve čtvrtek, hrozne se toho bojím, ale dnes po odběru mi bylo řečeno, že má miminko velmi vážně vývojové vady kosti a čekat na výsledky odběru nemusím...
@pokyska u apolinare byli úžasní měla jsem na odběru tři doktory a sestřičku doktoři mě drželi za ruku a utesovali, a sestřička hladila po vlasech... Se špatným výsledkem jsem počítala, ale jejich přístup je rozplakal. Už si jen přeju ať to mám rychle za sebou

pokyska
8. pro 2015

@xoriska ach jo ☹ no nedá se nic dělat. držím moc palce ať už to máš za sebou, pak se ti určitě uleví a pak už to bude chtít jenom prostě čas. ono člověk nezapomene, ale časem se to prostě trochu zahojí. u Apolináře mě taky překvapili jak se uměli lidsky chovat, byla jsem na oddělení G4 a měla úžasný sestřičky. Ať je ti manžel oporou. Zvládni to..

xoriska
8. pro 2015

@pokyska fakt jsem to nečekala jak budou úžasní, počítala jsem že mi řeknou je to špatný, doporučujeme potrat a ahoj. Pracuji v nemocnici jsem laborantka a vím jak doktoři umí být nepříjemni i když se jedná o těžké chvíle. Ale tady ne, takový mladý pan doktor mě držel za ruku a říkal, že sem mladá že tohle je hrozně vzácná vada a v březnu už můžu klidně čekat miminko které bude určitě zdravé. Že je zrovna blbý čas ještě kolem Vánoc, ale tohle miminko by bylo moc nemocné... Ať si jdu dát odpoledne dortík a i když to je teď pro mě těžké, tak máme myslet na zdravé mimco. Jak mě tam tak všichni drželi a utesovali, tak už jsem musela z toho brečet.Prostě nám rok 2015 nepřál ale věřím, že se brzy dočkáme všechny zdravých a krásných děti!

pokyska
8. pro 2015

@xoriska to máš pravdu, já se právě setkala s dost necitelným doktorem hned na začátku, můj gynekolog nemohl tak mi dělal první screening pan doktor Michal Kvapil... možná je to odborník, ale ne profesionál... absolutně nelidsky mi výsledek oznámil jako by se nechumelilo... prostě máte nějakým způsobem postižené nebo zdravotně postižené dítě a nazdar, dál se semnou bavit nechtěl, jen doporučuji potrat... po mém vyptávání a co jsem se mu tam rozbrečela mě poslal na genetiku do Krče a jediný co dokázal jako útěchu mi dát je že mě chytl kolem ramen a řekl no buďte ráda že aspoň můžete normálně otěhotnět... dobrá to útěcha ve chvíli kdy se dozvíš že budeš muset dát miminko s největší pravděpodobností pryč. naštěstí genetička paní Langová byla úžasná a z toho prvotního šoku mi pomohla. Byla jsem i pak na vyšetření u Mirka Břešťáka a taky úžasnej doktor s lidským přístupem, u Apolináře taky super. ale stačí jeden blbec... já díky němu byla dobře v šoku.. nechápu že někdo dělá takovou práci když k tomu nemá vztah a lidský přístup je tu opravdu hodně potřeba. bohužel nám nyní nebylo přáno, já doufám že po novém roce bude vše jinak ;)

lenkawedding
8. pro 2015

@xoriska: přeju Ti mnoho sil a štěstí Tobě, i Tvému muži. Než se mi nám stala tato smutná událost ,,řídila" jsem se v životě heslem: ,, Věř a víra Tvá Tě uzdraví". Pojďme si společně slíbit, že budeme věřit a příští rok se společně třeba - určitě sejdeme ve skupince SNAŽILKY 2016. Xorisko neměj strach, všichni na Vás budeme myslet.

xoriska
8. pro 2015

@pokyska přesně tak, takový lidé by tuhle práci vůbec dělat neměli, každá si přejeme zdravé miminko a pak když to nevyjde, tak nejde říct uděláme potrat a třeba příště.... Každá z nás si k tomu miminku už udělala nějaký vztah a vzdát se ho i přes jeho nemoc je velmi těžké...
@lenkawedding určitě to vyjde příště já v to také věřím a hned po druhé menstruaci to zkusíme, takže konec února, březen pokud bude vše v pořádku

mirka_turcikova
9. pro 2015

Umím si představit jak Vám je. Já měla tak "úžasného doktora" v fn Olomou když mi ta moje holčička šla do nebíčka. Řekl mi bohužel to bylo vše. Budu na Vás zítra myslet a věřím s Vámi všemi, že s příchodem jara budete mít 2 čárečky na testech a příští Vánoce mimiška pod stromečkem doma. 😉

Já jdu na screening 21.12 a asi mi udělají i odběr choriových klků tak doufám a věřím, že to bude taky zdravé miminko.

pokyska
10. pro 2015

@mirka_turcikova Děkujeme a držím palce ať je vše ok!

tak jsem včera byla na kontrole na gyndě kam jsem se víceméně vetřela po 6ti nedělí aby mě doktor zkontroloval... a moc nadšená z kontroly tedy nejsem. v děloze se mi udělal prý myom, asi po tom potratu... ale prý je to zatím v normě a nic s tím dělat nebude a otěhotnění by to prý snad bránit nemělo... pak aby toho nebylo málo tak cysta na vaječníku... nadšená z toho tedy nejsem a doufám že to ničemu nebude bránit..

xoriska
10. pro 2015

@pokyska ach jo, koukám, že teda žádné milé zprávy... Ale ty cysty se mužou i samy vztřebat, taky jsem je měla a zmizely a někdy pomužou i léky, které tomu pomužou. Já dnes jdu k Apolináři a jelikož tam volala švagrová, tak si mě tam možná už nechají a nebo mě vecpou na zítra, tak snad to už budu mít také brzy za sebou...

pokyska
10. pro 2015

@xoriska byla jsem z toho docela rozhozená, na tu kontrolu jsem se vyloženě vecpala protože mě zkontroloval 3 dny po zákroku a pak prý az půl roku... což se mi nezdálo... s mírným remcáním mě tedy zkontroloval a našel tohle... ptal se mě zda jsem otěhotněla v pohodě.. tak jsem mu říkala že právě jo že jsme to neplánovali a on no kdybyste ted měla problém tak přijďte... to taky na klidu nepřidá... nechci se tomu poddávat ale všechny tyhle myšlenky mě po tom potratu dávno napadli, aby to šlo opět tak snadno... aby potrat proběhl v pohodě...
musím to nechat plavat...
jinak mi doporučil abych raději vynechala 3 menstruace a pak abychom se začali snažit... upřímně už jsem myslela že až ted po druhé odmenstruuju že to zkusíme... nemusí se to hned povést.. tak teď upřímně nevím.. asi uvidím jak mi menstruace proběhne, pokud by proběhla tak jako obvykle a už bych pak nešpinila, asi bych to neřešila a nečekala..

pokyska
10. pro 2015

@xoriska jinak držím palce ať už to máš konečně za sebou a vše proběhne tak jak má!

xoriska
10. pro 2015

@pokyska Ty myšlenky jsou uplně normální, mě to napadá pořád, co když se něco nepovede ? Co když to pak zase nepujde ani po oplodnění ... Ale to jsem si vlastně říkala i minule a to jsem nic takové za sebou neměla... Mě ted taky doktor řekl, že 2 menstruace stačí, takže počkáme ty 2-2,5 měsíce a uvidíme... Jinak pokud si to chtěla zkusit, tak bych se tomu nebránila, kdybys tam nešla, udělala bys to tak a nevěděla i ničem. Spousta holek s myomem opravdu otěhotněla a nebyl problém 🙂

pokyska
10. pro 2015

@xoriska člověk má různý myšlenky že jo?.. doufám a věřím že všechno bude ok ale bojím se to je jasné. uvidím podle MS... je pravda že kdybych tam nešla a nezkontroloval mě tak nic nevím, žádné problémy nemám, zatím mě nic nebolí.. snad i ta cysta zmizí..

lenkawedding
11. pro 2015

Děvčata, jak dlouho jste špinily po zákroku?

pokyska
11. pro 2015

@lenkawedding každá to má určitě jinak ale já přímo po potratu krvácela 14 dní.. ten první týden poměrně silně, druhý týden už to bylo slabší a slabší až to vymizelo, pak do 14 dní MS a po tý jsem trošilinku pár dní špinila taky

Strana
z7