Vzít život?
Myslela jsem, že zvládnu nikomu nic neříkat, nepsat. Ale opak je pravdou. Abych vše nedusila v sobě, využívám alespoň tuto cestu. V 38 letech máme s přítelem dvě zdravé holčičky...8 a 2 roky. Bohužel před několika měsíci jsem šla na interupci, protože jsme čekali přírustek, který jsme si nemohli nechat. To slovíčko nemohli zavání asi různými domněnkami. Ale at si o mně myslí, kdo chce co chce, nedala bych to už psychicky. Obou holek si užívám plnými doušky, dáváme jim vše, věnujeme se jim naplno, ale dalši miminko bych už osobně nezvládla. Začala jsem tedy uvažovat o vhodné antikoncepci, ale se mnou je to těžké. V žádném případě nechci do těla ždné hormonální možnosti - ať už tablety, či tělíska, kondomům moc nevěřím... Rozhodla jsem se tedy pro sterilizaci, která se naskýtá i v ambulantní formě a lze ji provést jen na třech místech v ČR... bez uspání, bolestí, vedlejších účinků. Ale co se nestalo. Než jsem si stačila něco vyřizovat, ejhle, jsem opět těhotná. ☹ Měla by to být radost, ale... Opět situace, kdy řešit stejnou otázku, na kterou už mám vlastně asi odpověď...A co potřebuju? Ani nevím. Možná se jen vypsat a nebýt v tom sama ( samozřejmě s partnerem).
Ptáš se nás, jestli jít na potrat? Nebo co je cílem této diskuse?
@rery Co na to říct? Je to hodně smutný. Nechci tady v žádném případě moralizovat. Ale když už jsi věděla, že další děti nechceš, tak jste se měli pořádně chránit. Přijde mi to jako dost nezodpovědný přístup. Píšeš, že bys další dítě nedala psychicky. A tohle psychicky dáš? Navíc dvakrát za sebou? Je to těžké. Sama jsem v této situaci nebyla a doufám, že nikdy nebudu. Přeju hodně sil na to, aby sis to jednou nevyčítala a celý život tě to netrápilo.
@rery nejdem ani pro ani proti potratum, každýho věc
Ale nechapu, ze dva dospely lidi nejsou schopny zabranit nechtěnému poceti. Fajn jednou ok, ale uz zas? Ja fakt nevím, HA sem brala na střední, pak uz ne. S manželem soulozim cca 14let a prusvih zadnej... jo teda vlastne jeden postinor pro jistotu v 16, kdyz se stala.menší nehoda
Tudiz chci říct, ze u mladých nezkusenych se to da jeste pochopit...
Sice se nedokazu az tak vcitit do tve situace, ale znam zeny, ktere na potratu byly. Kazda z nich toho nakonec litovala.
Urcita rozhodnuti jsou nevratna a tohle neovlivni jen tvuj zivot, ale take zivot tveho nenarozeneho ditete, celou rodinu..
Verim, ze se rozhodnes spravne, at uz pro ci proti..., s tim rozhodnutim totiz musis pak zit ty... Preji ti hodne sily a stesti...
Kondomům nevěříte, tak to raději děláte úplně bez něj, chápu to správně ?
@rery Vypsat se někdy pomáhá. Člověku se uleví, možná si i líp utřídí myšlenky. Ale radu stejně nikdo nemůže dát. Váš život nikdo nežije, takže je to jen a jen na Vás. Já mám dvě děti. Kdybych neplánovaně otěhotněla, na potrat bych nešla. Sice třetí dítě v plánu nemáme, ale kdyby nám selhala antikoncepce (za antikoncepci nepovažuji "dávat si pozor"), neuměla bych se s dobrovolným potratem srovnat.
Potrat je větší nápor na psychiku než porodit další dítě, tím spíše toto provést znovu...potrat není dobré řešení, ale je řada lepších řešení...doporučuji se obrátit na necekanetehotna.cz - tam se můžeš vypovídat, získat podporu i praktické rady...Dospělý by měl být zodpovědný a ne se zodpovědnosti zříkat ☹
Já taky neberu antikoncepci,nesedí mi,kondomy nemám ráda,používáme Pharmatex gel. Nevím,nechci dítě-chráním se i kdyby přerušovaně. Nicméně co budeš dělat dál je tvoje rozhodnutí. Ty s tím budeš žít. Já na konci dubna stála před něčím podobným. Bylo by to čtvrté dítě. Sama sobě sem si říkala že přece nemám právo brát život a to že jsme s manželem nezodpovědní tak za to to dítě nemůže. Osud to nakonec rozhodl za nás a byl to zamlklý potrat. Jedno díky tomu ale vím, na potrat bych nešla,neměla bych na to psychicky
Pokud nechci dite,chranim se. Nic vic nenapisu,nemam komentar ani slov.
Hodne stesti.
Souhlasim s jiz vylozenym nazorem... Ze se stane jednou, OK, ale podruhe? Tomu uz se neda rikat nehoda, klidne se na me zlob. Vy jste to dopustili a ted to skrtnete, jako ze nic? Je mi z toho smutno.
Dospělá osoba a neví, jak neotěhotnět? to snad ne! spousta holčin tady nemůže otěhotnět a pak se najde někdo takový jako Vy! to je tada síla!
Holky, dámy, děkuji za vaše názory. Jak tu psala jedna z vás... možná jsem se potřebovala jen vypsat a žádné rady..Vím, že rozhodnutí je jen a jen na nás a odpovědnost si neseme s sebou. Jsou to všechno dilemata, etická, osobní. Jen bych chtěla říct, že nejsme nezodpovědni. S kondomem jsem to myslela tak, že mu nedůvěřuji právě proto, že selhal...Tyto věci už bohužel neovlivníme. Když jsem věděla, že další miminko nechceme, dělali jsme vše pro to, abychom byli chráněni alespoň do té doby, než podstoupím zákrok... bohužel. Ale děkuji za vaše názory.
@smillingangell Já si minulý rok taky vyzkoušela svůj postoj k neplánovanému těhotenství, sice v menším měřítku než Ty, ale vyzkoušela. Měla jsem zpoždění mé nepravidelné menstruace, pro jistotu jsem udělala test a byly tam //. Měla jsem doma poslední test. Ten den už jsem se do lékárny nedostala, takže jsme čekali do dalšího dne, kdy jsem koupila nový test, který ukázal / a pak i všechny další ukázaly / a za pár dní MS dorazila. Nicméně tedy těch cca 24 hodin jsme žili v domnění, že čekáme třetí dítě. Honilo se nám hlavou všechno možné, jak to zvládneme ke dvěma malým dětem další, že se jim nebudeme moct všem třem věnovat tak, jak bychom si představovali, že finančně to bude horší a pocítíme všichni velké omezení, protože je rozdíl živit čtyřčlennou nebo pětičlennou rodinu z průměrných ČR platů, ale oba jsme se shodli, že potrat ne. Hormonální antikoncepci neberu a nikdy brát už nebudu, používáme Pharmatex nebo kondom a věříme, že antikoncepce neselže...
@rery Kondomy neselhávají. Selhávají lidi v jejich používání 🙄
Tělísko je i nehormonální... Na jednu stranu nechceš do těla chemii a na druhou si dovolíš takové zákroky, které ovlivní tělo i duši...
@crawler Víte, v hlavě se mi honí tolik myšlenek. Přemýšlím podobně, jak teď píšete.."co mi chce tato druhá situace říct, proč se to tak děje?"...zatím nenacházím odpověd... Jako každá maminka, bývám asi občas unavená z toho všeho, možná si vše beru a dělám ne na 100%, ale na 150%...možná chci mít trošku pohody, klidu. Vím, že je to sobecké, ale nemáme někdy myslet i na sebe? Jsou to jen otázky... jak to dopadne, uvidím. Ještě mám chvíli čas. Vím, že to zní hrozně. a je mi smutno, když tu čtu, že "jsem vlastně špatná"... ale i o tom to je...
Ale jo, kondom prasknout muze, stalo se nam za osm let pouzivani dvakrat - vzdy Durex. Nicmene kdyz to bylo v kriticke dny a vedeli jsme, ze ted dalsi dite ne, sla jsem do lekarny pro Postinor.
@nutricnihodnota .Ano, přiznávám...jsme jen lidi.
Čím dal víc mi je líto zen, co kvůli tomu, aby byly tehotny, vysoli neskutečný peníze, a prožívají neskutečný nápor na psychiku... A někdo do toho vlitne, jde na potrat a vlutne do toho zas a opět chce jít na potrat. Na světě fakt není spravedlnost. Rozhodnete se dobře.
@rery Připadá mi, jakoby to mimino chtělo vyloženě k vám 🙂
@rery V tom pripade bych proste po prasklem kondomu pro ten Postinor sla. Porad lepsi zabranit spojeni bunek (a to se stihnout da, poda-li se vcas), nez o par tydnu pozdeji likvidovat zarodek. A s nazorem, ze ti mozna dal osud druhou sanci, s tim souhlasim tez. Nechci te tady plisnit, jen na me fakt padl smutek.
@rery Špatná nešpatná, nikdo nemá právo soudit, nikdo nežije Váš život. Názory se napsat můžou, ale ne odsuzovat a radit. Já sice bych na potrat se třetím dítětem nešla, ale respektuji, pokud někdo jde. Má pro to své důvody a za svá rozhodnutí si následky (jakékoliv) ponese ta dotyčná sama.

Je to vaše rozhodnutí. Někdo by řekl donosit a darovat jiné rodině, někdo by řekl interuppce. Je to vaše rozhodnutí, vy si ponesete odpovědnost, případné úvahy na téma cobykdyby.