icon

Vzít život?

rery
1. srp 2016

Myslela jsem, že zvládnu nikomu nic neříkat, nepsat. Ale opak je pravdou. Abych vše nedusila v sobě, využívám alespoň tuto cestu. V 38 letech máme s přítelem dvě zdravé holčičky...8 a 2 roky. Bohužel před několika měsíci jsem šla na interupci, protože jsme čekali přírustek, který jsme si nemohli nechat. To slovíčko nemohli zavání asi různými domněnkami. Ale at si o mně myslí, kdo chce co chce, nedala bych to už psychicky. Obou holek si užívám plnými doušky, dáváme jim vše, věnujeme se jim naplno, ale dalši miminko bych už osobně nezvládla. Začala jsem tedy uvažovat o vhodné antikoncepci, ale se mnou je to těžké. V žádném případě nechci do těla ždné hormonální možnosti - ať už tablety, či tělíska, kondomům moc nevěřím... Rozhodla jsem se tedy pro sterilizaci, která se naskýtá i v ambulantní formě a lze ji provést jen na třech místech v ČR... bez uspání, bolestí, vedlejších účinků. Ale co se nestalo. Než jsem si stačila něco vyřizovat, ejhle, jsem opět těhotná. ☹ Měla by to být radost, ale... Opět situace, kdy řešit stejnou otázku, na kterou už mám vlastně asi odpověď...A co potřebuju? Ani nevím. Možná se jen vypsat a nebýt v tom sama ( samozřejmě s partnerem).

Strana
z9
nunacek
1. srp 2016

@tahejhula Nám kondom praskl jednou, taky Durex, ale pro Postinor jsme nešli. Menstruaci mám nepravidelnou, takže absolutně netuším, kdy mám či nemám plodné dny. Ale řekli jsme si v tu chvíli, že pokud by prasknutý kondom měl následky, tak jsme ochotni je přijmout. Pokud bychom nebyli ochotni v tu chvíli následky přijmout, tak bychom hned sedli do auta a frčelo by se pro Postinor...

tahejhula
1. srp 2016

@nunacek A o tom pisu. ;)
Kdyz vim, ze fakt ne, pojistim to vsim moznym, kdyz uz tedy selze primarni ochrana.

nunacek
1. srp 2016

@tahejhula Tak tak 😉

crawler
1. srp 2016

@rery myslím na vás i na to maličké...dokážu si představit, že se vám honí hlavou všechno možné a že jste jak rozervaný plášť...ale pravda je, že potrat je natolik definitivní (nejen pro to maličké, ale i pro vás a vašeho muže), že za ty sobecké myšlenky nestojí...

atka68
1. srp 2016

@rery Dobry vecer, dovolte mi napsat muj pohled na vasi situaci. Tam, kde by se detatko melo citit bezpecne, tj. u sve maminky a v jejim lune, mu hrozi to nejvetsi nebezpeci. Ze jej jeho vlastni maminka necha zabit......prosim budte silna a poucte se z predchozi situace. Dite je dar a ma pravo na zivot bezpodminecne. Preji vam mnoho sil!

kami1984
1. srp 2016

@rery o tom,ze deti chteji k rodicum vim sve. Prisli jsme o dvojcatayhned v 2.mesici a hned 14dnu od revize,bez oredchozi ms,si k nam miminko opet naslo cestu. Predtim 1.5roku snazeni a pak bum bum..proste jsme meli mit mimi..treba to je i vas pripad

bibi2667
1. srp 2016

Ahoj, smekam pred Tebou, ze jsi dokazala jit s kuzi na trh. Udelej si pohodicku, vanu, svicku, treba slzu vina a predstav si sebe a rodinu za pet let - ctyrclennou a pak peticlennou. Dokazes si to predstavit? A za deset let? Jaky je to rozdil, mit dve nebi tri deti?
Ja jsem si prosadila treti dite, muz se branil malo ucinne. Asi taky trochu veril, ze by dobtretice mohl byt kluk. Potom me strasil, jak tu zase bude neco cele noci brecet atd. A ja rikala, ze to tak byt nemusi. A ejhle, treti dcerka je za odmenu, pohodarka. Jasne, byly chvile, kdy jsem si rikala, ze jsem se precenila, ze uz jsem na treti moc stara. A ze kamosky okolo maj deti starsi a mne s mrnousem trochu ujizdi vlak. Ale prekonala jsem nevyspani, holcicka roste jako z vody, je moc sikovna a jsem moc rada, ze ji mame. Obe starsi segry ji taky maj moc rady. Ta nejstarsi je chuva, jak byvaj deti kolem 7-8 let. Ta prostredni je s malou kumpan, jsou dva roky a 12 dni od sebe. Vlastne o ni ani nevim, vsechno mnohem lip pochyti od sestricek nez od nas dospelych. Jak rikala jedna znama, ktera mela tri deti, kdyz se mi narodila prvni: kazde dalsi decko je jednodussi. Tehdy jsem tomu nerozumela, ale ted vim, jak to myslela. Uz mas vsechno zvladnute a starsi deti miminko zabavi. A s radosti. Maminka jen dohlizi, ale odpada predcitani knizek apod. Z toho maji legraci sourozenci.
Takze ackoliv se predchozi damy snazily nepresvedcovat prilis okate, ja se rozhodne primlouvam za prirustek 😉
A jestli ne, tak uz se netrap. Oboji ma sve pro a proti.
A ti co zavrhuji potraty, at se zamysli, kolik zivotu uz zmarili tim, co si davaji na talir.

hani007
1. srp 2016

Pokud chcete na potrat a jste s tím smířená tak já osobně s tím třeba nemám problém. Prostě se stalo (i když pro mě nepochopitelně dvakrát vzhledem k tomu, že žena je plodná tak cca 2dny v měsíci) a to už zpět nevrátíte. Myslím, že pokud jste o tom přesvědčená tak je pořád lepší jít co nejdříve na potrat a jednou za čas si na to vzpomenout než mít dítě, které nechcete nebo víte, že ho nebudete moci vychovat tak, jak byste si přála a dát mu vše, co mu dát chcete. Jestli vás někdo za rozhodnutí k potratu viní je to jeho problém. Co se týče sterilizace to je věc druhá. Prosím nedělejte to. Nepůjde ve vašem těle jen o fyzickou změnu, ale hlavně hormonální a psychickou. Mohla byste z toho mít ještě časem velké problémy a je to zbytečné. Prostě si dávejte víc pozor a třeba používejte jak kondom tak se domluvte s partnerem ať nevyvrcholí, když je ve vás. Pak podle mě není absolutně šance, abyste znovu otěhotněla. Držím palce ať se rozhodnete správně..

micaella23
1. srp 2016

Odsuzovat HA ale jit na potrat 2x za ctvrt roku nebo co ja vim kdy je v poradku?? Co vam v tolika letech ta HA, naplast, injekce udela? Tohle proste nechapu, neodsuzuju jen priste myslete hlavou nez jit na potrat po treti

@rery napíšu jen tolik: pokud nechcete brát hormony, ale zároveň už opravdu nechcete další děti, tak by možná bylo dobré zvážit spíš sterilizaci partnera....

u muže je to rychlejší, jednodušší a není tam riziko vedlejších účinků...

v ČR to zatím není moc populární, ale upřímně, žen s potížemi po HA je nemálo (je to dost zásah do organismu) a myslím, že mužů, kteří podstoupili vasektomii bude přibývat... jde o mnohem menší zákrok než u žen a odpadá riziko předčasného poklesu hormonů (menopauzy/andropauzy)

mandala
1. srp 2016

@rery Na sebe budeš mít času dost a dost, až děti odrostou a ještě ti bude po tom věčným frmolu smutno a ono to nebude trvat zase tak dlouho. Myslím, že když už jste dopustili, aby jsi otěhotněla, nemáš právo myslet na sebe a svoji pohodu... 😒

hani007
1. srp 2016

To je mi tady ale moralizování. Ano, paní udělala chybu, ale teď už to bohužel zpátky nevezme a minimálně se z toho poučí. Ale to co tady většina z vás plácá za nesmysly je vážně kolikrát až k smíchu. Nebo k pláči. Podle toho z jakého úhlu to vezmete.

Vyjmout z těla shluk buněk vám vadí a to, že jíte denně mláďata, které násilně oplodněná samice porodí a která jsou jí během několika prvních týdnů odebrána a rozčtvrcena pro vaše potěšení je v pořádku? Trochu alibismus, nemyslíte? Jezte si co chcete. Já vám maso neberu, ale také pak měřte stejným metrem na vše živé. A jestli mi některá chcete říct, že zvířata nemají mateřský cit (což je mimochodem velmi oblíbený "argument") tak se nejdřív trochu zamyslete nebo se podívejte na to, jak se o svá mláďata (pokud je jim to umožněno) zvířata starají.

Paní očividně třetí dítě nechce a přemlouvat jí na úkor toho, že tomu dítěti pak nebude moct dát to, co potřebuje a bude celý život přemýšlet a nedej bože ho obviňovat z toho, že si mohla bez něj žít lépe je naprostý nesmysl.

laisobel
1. srp 2016

Jsou situace kdy bych potrat pochopila.
Ale pridam se k ostatnim. Otehotnet dvakrat za sebou neplanovane pres ochranu je hodne vyjimecne. Ja taky nemam pravidelne plodne dny a dokus nechci otehotnet, neotehotnim. Partner nevyvrcholi ve mne, chranim se pharmatexem... Je spousta moznosti.
A když uz vse selze, je tolik paru, ktere se roky snazi, podstupuji prvni posledni nad ramec lidských moznosti... Pokud dite nechcete, dejte ho k adopci do rodiny, ktera ho chce.
Nevim a neposoudim, co vas bude bolet více, ale verim ze dite si vybira k jakym rodicum se narodi a ma pravo na zivot. Bala bych se vsech tech cobykdyby po potratu.....
Je to na vas a muzu jen poprat hodne sil vam i rodine.

hani007
1. srp 2016

@laisobel Podíváme-li se na to čistě z praktického hlediska tak kdyby se to stalo nedej bože vám a věděla jste, že to dítě nechcete tak ho i přesto raději odnosíte a dáte ho cizím lidem než abyste šla na potrat? Jestli ano tak klobouk dolů. Na to podle mě má žaludek málokdo a přijde mi to vážně šílený. V kojeneckých ústavech je spousta dětí a nevím proč by paní měla odrodit další, které teď ještě dítětem ani není a vzít tak šanci již narozenému dítěti, které by místo něj mohlo být umístěno do nové rodiny.

werumka
1. srp 2016

@hani007 Kojenecké ústavy jsou plné dětí postižených, jiného etnika, nebo sourozenců. Právně volné dítě, majoritního etnika, zdravé, jde do rodiny prakticky hned z porodnice 😉 Žadatelé o adopci na takové dítě čekají klidně tři roky a více 😉 Děti k adopci nejsou, to je prostě holý fakt.

majkoz
1. srp 2016

Jéžiš, to je zase otázka do pranice.... Kdybychom šly(my, ženy) dál, tak zabíjíme dítě tolikrát, kolikrát máme sex v plodné dny, a chráníme se případnému početí. Nejsou "nemorální" i tělíska? Vždyť je to přirozené, a kvůli tomu má muž xxx a žena yyy atd, aby plodili děti, že? Takže sexuální zdrženlivost je jediná možná cesta-a vysvětlete to svému mužskému protějšku 😉 Potrtaty- to je prostě kapitola sama pro sebe, a je známa už dlouhé věky. Byly tu a budou, ikdyž v menší míře, díky antikoncepci-tzn, že někomu nevadí přerušení toho !normálního! průběhu spojení buněk, někomu vadí spojené buňky a chce se jich zbavit-hrozné to, ale v některých případech pochopitelné. Tak ať kdo je bez viny, hodí kamenem!!! Přijde mi, že bychom se měly, my,matky, hlavně vyvarovat chyb ve výchově, než odsuzovat a řešit rozhodnutí a rozpoložení někoho jiného.

jge
2. srp 2016

At se rozhodnete jakkoli, drzim pesti, at to zvladnete.

texetka
2. srp 2016

@rery Je to na Vás . Přiznám se, že na potrat bych šla jen při velmi těžkém postižení dítěte ( slovo ploc nemám ráda, prostě dítěte) , které by neumožnilo plnohodnotný život, nebo bylo dokonce neslučitelné se životem jako takovým .
Selhala vám chrana dvakrát po sobě , jendou jste na potrat šla, ted váháte . Upřímně, pokud jste rozhodnuta, že dítě nechcete - jděte bud hned, dokud se ještě nevyvinulo pořádně , nebo ho donoste a dejte k adopci - párů, které čekají na miminko je spousta a zoufale čekají na matku, která udělá pro dítě to nejlepší , byt velice těžké rozhodnutí - donosí ho, porodí a pak mu dopřeje život s milující ne bio rodinou.
Pro vás to bude náročné, ale pro dítě co máte pod srdcem, to nejlepší. Rozhodně lepší, než ho zabít .

evulina77
2. srp 2016

@rery osobně si myslím, že rozhodovat o tom mít či nemít děti se má dopředu. Pokud už to dítě člověk čeká, mělo by se narodit. My měli něco podobného, jen starší dcera byla mladší a třetí dítko máme. Jsem ráda, že manžel o možnosti potratu neřekl ani slovo a podržel mě. Taky jsem se bála, ale zároveň jsem další dítě chtěla. Všechno se vyřešilo a prostě máme 3 holky. Vaše holky budou v době porodu mít 9 a 3, to už jsou "velké" děti, které jsou už v hodně věcech samostatné. Starší si můžeš víc pohlídat ve škole, s mladší zvádneš začátky ve školce a i na třeťátko bude dost času.
Nejsem pro zrušení potratů, ale nesouhlasím s potratem zdravého dítěte. Vy máte rodinu, zázemí, máte se rádi a žijete spolu a podle mě máte jen strach, jak to všechno bude a kvůli tomu by se na potrat chodit nemělo...

kvakuska
2. srp 2016

@laisobel dítě si vybírá k jakým rodičům se narodí? tak to mě potom dost udivuje, kolik dětí si "vybírá" cikánské rodiče 😕 ... že bychom my, bílí rodiče, byli snad horší než ti černí? 😨

astyna
2. srp 2016

Já bych na tvém místě spíš řešila, zda ti interupci vůbec udělají znovu. Musí se tam dodržet určitý rozestup mezi úkony 😕

prostejina
2. srp 2016

@hani007 srovnávat kuřata s dítětem je trochu mimo.

prostejina
2. srp 2016

@prostejina zvířata se nestarají o svá mláďata na základě citu, ale pouze na základě instinktu. Clovek, když to ma v hlavě pořádku, se o své mladé stara s city a instinktem. I proto jsme "vyšší" druh.

lajla
2. srp 2016

@rery myslím že potratu který jste podstoupila nelitujete, jste naprosto v pohodě...takže co řešite? Vlastně nic no...jen vypsáním poslat dál ...lidi nejsou myši, zena která má z toho aspoň tu nejmenší psychickou újmu by udelala maximum proto aby se již nic takového nestalo, jste dospělá žena,i když vaše jednání pro to nesvědčí,je mi líto..to je strašné...ani se mi tomu nechce věřit...
Sterilizovat vas můžou ihned i poté až zase zabijete...

lajla
2. srp 2016

@kvakuska ano prý je to tak...ale o tom byste si musela něco přečíst, není to úplně easy k pochopení,ale docela zajímavé...zase určitý, jiný pohled z jiné strany

konik_mischel
2. srp 2016

Ahoj, budu na to mít určitě názor ovlivněný vlastní zkušeností - dlouho jsme se o miminko snažili. Každopádně ve Vašem věku myslím je už na čase se opravdu chránit - ať je to už kombinace kondomu, spermicidu, postinoru, když už něco selže ... promiňte, ale nechápu to, i těch nehormonálních metod je tolik, že když 2 zkombinujete, měla byste být opravdu chráněná. Každopádně, pokud se na dítě necítíte, nenechávejte si ho, mám zkušenost se ženou v mém okolí, která neplánovaně otěhotněla zhruba ve vašem věku, dítě si nechala jen proto, že by ji zatratili její rodiče a to děcko je chudák, věčně u prarodičů, ona se k němu vůbec nemá, nechová se jako milující máma - ano, koupí mu kdejakou blbost, hlady fakt netrpí, materiálně ho přezabezpečí, ale citově vůbec. Je to na vás.

maagda
2. srp 2016

@rery Za potrat Vás nemůže nikdo odsuzovat ale je to smutné. Podstoupila jste ho ale přemýšlejte že asi to 3 dítě je vám souzené když si k Vám našlo znova cestu i přes ochranu. Važte si toho daru mít děti. Já jsem mladá a i přesto se nám s manželem nedaří miminku už rok, a pak když vidím že někdo chodí na potraty jak na běžícím pásu tak mě to strašně mrzí. Není těžké uživit jednoho člověka navíc. Mojí rodiče nikdy nebyli nijak bohatí ale dokázali uživit 4 děti a všem zajistit i školy jaké chtěli, koníčky jaké chtěli. Měli jsme všechno a zvládlo se to i z málem. ☹ Mám pro Vás radu, nemějte s manželem sex, to je nejlepší antikoncepce. Nedáváte do sebe žádné svinstvo a nemusíte se rozhodovat o tom jestli jít nebo ne na potrat. Je to nejspolehlivější antikoncepce.

anelamates
2. srp 2016

@rery To začínáte uvažovat o antikoncepci brzo. V tomto věku už byste ji měla mít dávno vyřešenou. A nechápu, proč třeba ne tělísko, to nemá s hormony nic společného. Jinak chválím rozhodnutí nejít do hormonálky.
Potrat je velmi těžké rozhodnutí, respektuji právo každé ženy je udělat sama, na základě vlastního posouzení. Nikdo nežije váš život. Ale je to zásah do Vašeho těla, čili je nutno se propříště chránit. Takže klidně tělísko I kondom.

texetka
2. srp 2016

@prostejina Nesouhlasím. Pokud jste někdy měla nějaké zvíře, tak víte jak dokáže cítit ..

xmele004
2. srp 2016

@prostejina: presne to jsem chtela napsat!! Cekala jsem, zda to nekoho taky tak nastve!!
@hani007: kure, tele, sele a mimino, jasne, uplne na stejny urovni!

Strana
z9