Zamlklé těhotenství - do kdy čekat na SP?

petulkabr
7. únor 2018

Ahoj, potřebovala bych poradit. V 10tt mi můj gynekolog potvrdil smutnou zprávu, že se naše miminko přestalo vyvíjet už v 6plus4 a automaticky mi vypsal žádanku na revizi do nemocnice. Včera v nemocnici byla doktorka velmi arogantní, nicméně když jsem se jí zeptala na alternativy revize, nabídka mi injekci (asi oxytocin a ještě něco) na podporu vyvolání potratu a pokud to nezabere, šla bych na revizi. Myslím, že injekce nezabrala, za cely den a půl nepozoruji žádné změny. Volala jsem ke gynekologovi, jestli by mi nevypsal novou žádanku na revizi, ale může mě vzít až za týden a půl, takže bych dalších 14 čekala na revizi. Mám strach, jestli už to není moc dlouho, protože podle MS už budu tou dobou ve 12tt. Anebo se to posuzuje, že budu stále jen v 6tt? Mám strach, abych něco nepodcenila, nejradši bych tu revizi nyní podstoupila, ale co s tím, když musím čekat, až mi dá žádanku gynekolog. Děkuji za rady.

brokovich
7. únor 2018

Já to nějak celé nechápu. Ta první žádanku na revizi jsi měla na kdy?

petulkabr
autor
7. únor 2018

na včera, ale měla jsem z toho zákroku strach, tak jsem si místo toho nechala dát tu injekci, chtěla jsem to zkusit, ale zatím tedy nezabrala

andelka
7. únor 2018

Zašla bych s tou první žádankou znovu do té nemocnice. Dalších 14 dní bych nečekala.

petulkabr
autor
7. únor 2018

@andelka Děkuji, to bych také nejradi udělala, ale bohužel si tu starou nechali včera při té injekci a prý musím mít novou :(

andelka
7. únor 2018

@petulkabr no tak si ji tam najdou. Já bych tam zašla,bude tam jiný Dr.

janablizka
7. únor 2018

Také bych zašla zpět do nemocnice na co čekají? Hrozný přístup.

sarkoc
7. únor 2018

Také jsem se revize bála a rozhodně to není horší než ta slova doktorky o smrti miminka, to bolí mnooohem víc...u nás to bylo podobne -na kontrole v 10+6 místo prukazky zpráva, že v 8+4 se prestalo mini vyvíjet, pořád jsem doufala, ze odejde samo, mělo na to týden od zjištění do revize, nestalo se a revizi mi dělali dnes v devět rano...před desátou jsem se probrala, v půl dvanáctý na pozorování na normální pokoj a v šest jdu domů...cca tři hodiny po probuzení jsem měla sem tam krec (ale ani ne tak silnou jako pri ms) a trošičku spinim, jinak bezbolestně a bezproblémové...😉 A ještě, doktorovi jsem tu ještě včera odpo říkala, ze doufám, ze to odejde samo a on říkal, ze je to sice pořád možné, ale ze revize bude na 99% pak nutná i tak...že ze zkušeností u tech plodů co jsou tak dlouho mrtvé málokdy odejde vše. Jediná nevýhoda je teď delší čekání na další snažení 😕
@petulkabr

moxha
7. únor 2018

@petulkabr pokud v nemocnici funguje pohotovostní gynekologicka služba,tak žádanku ani nepotřebuješ.Jinak pokud ti gynekolog vydal žádanku na zákrok a tebe v nemocnici objednali na určitý termín a ty jsi nedorazila,pak je žádanka nutná znovu.
Jinak nevím odkud jsi,ale je možné ještě podat potratovou pilulku a počkat až potratíš.
Já osobně jsem měla zamlklý potrat v 7 týdnů,ale mimčo odpovídalo tak 4-5 týdnů a potratila jsem za týden.Krvácela jsem silně a dost to bolelo...

petulkabr
autor
7. únor 2018

@moxha ano,take mi dnes po telefonu v nemocnici potvrdili,ze musim mit zadanku novou,jenze muj gyn ma cas az pristi patek,takze na zakrok s zadankou budu moct nejdriv za 14dni,to se mi zda hodne dlouho...nevim,jak z toho ven

moxha
7. únor 2018

Chápu to tak,že dr má dovolenou? Protože pokud na tebe jen nemá čas a objednal tě až na příští pátek,tak on tě vidět nemusí a žádanku ti vypíše za 5 minut....Jinak buďto zjistit zda nemá záskok a nebo najít nemocnici s gynekologickou pohotovostí.
Pokud by se nepovedlo a čekalo se až dr se vrátí,tak pak by byl zákrok asi pod antibiotiky ...A pak nikde není napsáno,že potratíš samovolně,ale moc bych ti to nepřála.Byl by to traumatický zážitek.

brokovich
7. únor 2018

Jo takhle. No, mě nechali v Podolí, zda se "tělo nevyčistí samo", když to tak řeknu, 2 týdny a za další týden jsem šla na revizi. takže bych v tom neviděla problém. Já se chtěla vyčistit sama, ale tělu se nechtělo. Kdyby to bylo vážné, že bys měla jít hned, tak by tě tam poslala jak nemocnice tak tvůj gyndař a nečekal by 10 dní. Zkus mu napsat mail, zda tím prodlením se nemůže něco zanedbat. Taky nechápu, proč by ti nemohl žádanku vypsat, to je 5 minut, přesně jak tu zaznělo.

janyshka
7. únor 2018

Pokud dojde k zamlklému těhotenství do cca 7. týdne (tedy, že embryo má velikost odpovídající sedmému týdnu a méně) je možnost zkoušet, jestli si děloha neporadí sama. Popřípadě se dá potratu pomoci aplikací uterotonik - injekce. Nebo je možné použít tabletu Mispregnol (používá se při farmakologické interrupci). Ke krvácení dochází v průběhu týdne až čtrnácti dnů. Nevýhoda je, že se vše protahuje, což není moc prospěšné pro psychiku. Také není jistota, že to děloha opravdu zvládne a nebude nutné nakonec k revizi přistoupit akutně kvůli silnému krvácení nebo proto, že nedošlo k úplnému vyčištění.
Instrumentální revize je výkon na cca 5-10 minut v celkové anestezii. Výhoda je, že máte během dne vše za sebou a můžete se začít dávat psychicky do kupy. Nevýhoda je možné riziko poškození dělohy - sice malé, ale je.
U starších těhotenství je šance, ž se děloha vyčistí sama téměř nulová.
Nechápu proč po Vás chtějí další žádanku. Vydržte ale po té injekci alespoň týden...když už jste to chtěla zkusit, tak tomu dejte šanci... Nebo prostě vyražte na lačno do nemocnice.

vendelinka08
7. únor 2018

Zasla bych znovu za gynekologem..popripade pokud ho nekdo zastupuje a vyzadala bych si novou zadanku. Takhle dlouho bych necekala. Jestli ma dovolenou..tak bych zasla do nemocnice...a resila bych to tam. Prece te nemohou takto odmitat a zakrok oddalovat. A revize se bat nemusis. Mozna lepsi nez cekat na samovolny potrat. Kdy ani nemusi vse odejit. Ja jsem byla v 10tt a mimco odpovidalo 6tt.

petulkabr
autor
7. únor 2018

Tak jsem teď na vážkách. Začal mi bílý výtok a nevím, jestli je to signál, že se potrat spouští a mám tedy vyčkat a zkusit si to prodělat doma anebo je to signál nějakého problému (zánět?) a zkusit zítra přemluvit gyn, aby mě vzal dřív a tu žádanku mi dal co nejdříve (dovolenou nemá, jen mu to asi nepřipadá urgentní, což vlastně chápu, protože to byla moje volba, že jsem tu revizi prve odmítla) Co myslíte?

brokovich
7. únor 2018

@petulkabr Myslím, že když ti tu injekci dali včera, tak bych neplašila a vyčkala.

zvedavec2
7. únor 2018

@petulkabr zavolej na gyn znovu, at ti tu zadanku necha venku u sestricek, vubec nemusis jit dovnitr. Proste at ti ji vypise a hotovo. Vim, jak sileny pocit to je, cekat na to... Ja kdyz dostala zadanku, taky jsem si rikala, ze nejdu, nevim, co jsem cekala.. Za dalsi den se mi to rozlezelo a ja uz to chtela mit za sebou, mit v sobe mrtvy plod mi prislp nesnesitelne... Sla jsem do soukrome kliniky,ale i tak s zadankou. Drzim palce, nenech se odbyt. Jestli jsi z Prahy, doporucuji Medu.

petulkabr
autor
7. únor 2018

@brokovich mám trochu strach, jestli nevadí,že odpovídám 6tt, ale podle MS jsem už v 10, jestli už nestoupá riziko nějaké komplikace anebo že bude potrat doma skoro jako porod?

2hanah
7. únor 2018

@petulkabr Tak já po tom, co jsem tady četla od jedné maminky, jak strašný ten potrat byl "přirozeně" po injekci nebo tabletách, tak bych z revize strach neměla, až bych řekla "zlatá" revize, taky jsem měla zamlklé těhu v červenci, taky mi to řekli v 10tt, mimčo odpovídalo 9tt a po revizi vše v pořádku, rychlé, bezbolestné, téměř žádné krvácení, ale samozřejmě záleží na doktorovi a na tom, že jsem neměla komplikace. Takže za mě se revize fakt nebát, spíš mi přijde jako laikovi divné, že ten plůdek se tam držel už od 6.týdne až do toho 10. a dál vlastně do 12., samo to neodešlo a arogantní paní doktorka to nechá "jen" na injekci, mně to také přijde dlouho, je to prý sterilní infekce a údajně z toho nic nehrozí, ale je to dlouho hlavně na psychiku a já osobně šla do jiné nemocnice a měla jsem za dvě hodiny i s odběry na předoperační i se zákrokem vše za sebou a bylo mi lépe.

moxha
7. únor 2018

@petulkabr pokud jsi podle UZ v 6 týdnu,tak je velká šance že potratíš sama.Ukazatel podle ms není důležitý.

brokovich
7. únor 2018

@petulkabr Tak předpokládám, že pokud ano, tak by tě na to v nemocnici upozornili a nedávali by ti tu injekci.

andelka
8. únor 2018

@petulkabr není to jako porod. Pokud se miminko přestalo vyvíjet do 7 tt,tak je fakt malinké,ani placenta ještě pořádně nefunguje,a tt podle ms nejsou zásadní. Já jsem byla v 19 tt,miminko 15 tt a i tak to bylo něco mezi potratem a porodem ( porody mám za sebou dva,tak vím), dali mi injekci od bolesti když začaly sílit kontrakce. Kdy se vypudil plod ani nevím,Dr mi řekla až když bylo po a řešila se placenta. Ty potraty do 8-10 tt bývají rychle vyřešené,rovnou revize a hotovo. Nám to trvalo 12 h. Je lepší když si s tím tělo poradí samo a v děloze nic nezůstane. To je ideální. Ale když to takhle nevyjde,tak revize.

petulkabr
autor
9. únor 2018

Holky moc vam dekuji za rady a za podporu.Panika uz ustoupila,gyn jsem premluvila na pondeli a v ut jdu na revizi.Lehce me poboliva bricho,tak snad budu do toho ut v poradku a bez zanetu.

petulkabr
autor
9. únor 2018

Uz jsem z cele zalezitosti tak ve stresu,ze uz se na tu revizi normalne tesim

zvedavec2
9. únor 2018

@petulkabr nestresuj, ja vim, ze se to lehce rekne a hur udela. Zanet ne, spis jestli se nespousti samovolny potrat. Ale mne taky pobolivalo a vse bylo ok. A revizi se mi paradoxne taky hodne ulevilo... Drzim palce. Je to obdobi uplne na houno, ale bude lip.

moxha
9. únor 2018

@petulkabr potrat se může rozjet ještě sám.Pokud by jsi přece jen začala krvácet,tak si to možná odbydeš bez revize a jen by se po týdnu udělal kontrolní ultrazvuk zda vše odešlo

biedronca
1. bře 2018

@petulkabr tak jak to dopadlo?

petulkabr
autor
1. bře 2018

@biedronca uz mam vse za sebou.Byla jsem na revizi pred 14dny a ted se citim fyz i psych moc dobre.

setmi
4. zář 2019

Prosím o info - Jak jste řešily čekání na SP po ZT, měli jste neschopenku? Denně dojížním do práce, ráno i odpoledne více jak hodinu, vím, že u každého je průběh jiný, ale celkem mě děsí představa že se to stane třeba cestou bez varování.
děkuju

petulkabr
autor
5. zář 2019

@setmi ja neschopenku nemela,ale mozna,kdybych si rekla...