Předčasný porod a pobyt v nemocnici. Je možné jít domů po třech dnech?

12. srp 2023

Dobrý den,

Zajímá mě, zda u předčasného porodu je vůbec možné, jít domů normalne po třech dnech (samozřejmě když je porod bez komplikací apod.), nebo se tam pokaždé v této situaci musí být déle.
Prosím o vaše zkušenosti, kdy jste porodily a kdy jste šly domu. Děkuji moc 🙂

lenulen
12. srp 2023

Syn se narodil 4 tydny pred terminem, byli jsme tam osm dni.

autor
12. srp 2023

@lenulen a mohu se zeptat proč? "Jen tak" nebo kvůli komplikacím? Zda to není moc osobní otázka. 🙂

mimi1004
12. srp 2023

Já jsem rodila přirozeně 26+2, domů jsem šla po 4 dnech. Dcera tam zůstala 88 dnů, ale byla zcela bez komplikací a jen se tzv. dopekla.

lvl16
12. srp 2023

Pokud je matka v pořádku a dítě musí zůstat v porodnici, tak matka odejít může kdykoli (standard bývá 3 dny, ale nemocnice není vězení a myslím, že pokud nejsou problémy, tak není potřeba ani podepisovat revers). Na druhou stranu dítě má právo na přítomnost zákonného rodiče, takže stejně tak má matka právo se z nemocnice nehnout 🙂.
Pokud ti jde o odchod s dítětem, tak kamarádka rodila myslím 36+0 a šly s dcerou domů po 4 dnech (malá měla žloutenku). V případě porodu ještě v dřívějším termínu, si myslím, že je nereálné, aby se dítě nepotřebovalo alespoň trošku "dopéct".

squezy
12. srp 2023

Moji kluci se narodili 4 tydny před termínem, jsou to jednovajecna dvojčata. Odchazeli jsme za 9 dni. Propustili nas, když jsem je oba kojila, oni prospivali a udrzeli tělesnou teplotu, tzn. že nemuseli byt na vyhrivanem lůžku. Když se nějaká miminka narodila hodně předčasně, tak maminky standardně propustili domu, maminky za dětmi denně docházely a když se blížil čas propuštění, tak se maminky "nastěhovaly na rooming in a byli spolu třeba 4 dny, aby se szili a naučily se samy o miminka pečovat.

guliii
12. srp 2023

Záleží jak hodně předčasný. U prvního syna 35+2 jsme byli v nemocnici 10 dní. Musel se umět najíst ( kojení nebo láhev) a musel udržet tělesnou teplotu. U druhého 36+0 jsme šli domů po 4 dnech. U nedonošenců se taky hodně objevuje žloutenka.

autor
12. srp 2023

@mimi1004 a smím se zeptat, vy jste nekojila?

autor
12. srp 2023

@lvl16 děkuji, ano, jde mi víceméně o to, od kterého týdne už můžeme domu oba nornalne ok třech dnech, od kdy bude dost vyzrále🙂

lenulen
12. srp 2023

Syn byl jeden den v inkubatoru a dva dny pod svetlem (ted nevim jak se jmenuje), kvuli zloutenky. Pak se cekalo az zacne pribirat. Narodil se mel 2800 g, nejnizsi hmotnost 2620 a pousteli nas 2710.

autor
12. srp 2023

@squezy děkuji. Ale když bych kojila?

lvl16
12. srp 2023

To fakt těžko říct 🙂. Obvykle se bere, že dítě je nedonošené do ukončeného 37tt. Ale může se narodit velké a zralé mimčo o pár dní dřív (třeba kvůli "špatně" spočítanému termínu porodu) a stejně tak se může narodit miminko ve 39tt, které bude mít problémy s adaptací.
Držím palce, aby u tebe bylo všechno v pořádku a v porodnici jste byli chviličku. Já byla se synem 10 dní a už mi hrabalo (narodil se ve 41tt, ale měl zdravotní problémy) a nechápu, jak to někdo zvládá déle :(..

lenulen
12. srp 2023

Ja myslim, ze tri tydny pred terminem a detatko uz je hotove.

mimi1004
12. srp 2023

Ne, takhle malé děti se nekojí přímo. Max. maminky odstřikávají mléko a vozí ho do nemocnice.

autor
12. srp 2023

@mimi1004 aha, to jsem netušila. A od kdy se smí kojit normalne, nevíte?

pe_tu_ss_ka
12. srp 2023

Starší syn se narodil ve 32+6, 12 hodin po porodu h očekává plánovaná operace a pak byl v nemocnici další měsíc. Mě pustili 3 den po porodu, a pak jsem každý den jezdila 2x denně. Dopoledne jsem jezdila sama až do oběda, pak domů udělat oběd, kolem 3 dorazil manžel, najedl se a jeli jsme společně za synem až do večera. Syn ležel na chirurgické jipce, kam mě za ním přijali týden před propuštěním.

pe_tu_ss_ka
12. srp 2023

Ja mohla syna zkoušet přikládat, myslím, asi 14 dní po porodu. Až co měl sílu. Ale stejně plně kojený byl až jeho druhého měsíce. Do te doby neměl sílu to utáhnout z prsa, i když jsem měla mléka tolik, že jsem mohla napojit celé oddělení.

autor
12. srp 2023

@pe_tu_ss_ka a to bylo který týden v termínu tedy?

radecka1
12. srp 2023

Myslím, že cca do 34.tydne nemá dítě sací reflex. Kojení se může zkoušet i dřív, ale rozhodně se z toho dítě nenají, tak od 36.tt už je to asi možné plně, když je dítě šikovné.

pe_tu_ss_ka
12. srp 2023

33 týden se narodil, 35 týden jsme začali zkoušet přikládat, i když se snažil, vypil trochu, tak on měl díky operaci na trávicím traktu omezený počet ml mléka na dávku jídla, nesměl víc. Takže i když mu to zpočátku šlo, tak po chvíli jsem ho musela od prsa vzít. Jinak jsem krmila stříkačkou přes malicek a to pak i doma ten další měsíc. Vždy prvně zvážit, přiložit, zvážit a dokrmit. Byl to strašný opruz, ale nemohl víc než 50ml/na jedno jídlo od 1 do 2 měsíce. Jinak pustili nás z nemocnice když mu byl měsíc, jinak ve 37tt. Od druhého měsíce byl bez omezení ml na jídlo, od té doby jsem už jenom kojila na požádání.

alice180
13. srp 2023

Malá se narodila 35+00. Čekalo se až nabere. Byly jsme tam 10 dní.

zmrzlinka
13. srp 2023

I donošene dítě může mít po porodu " problém" a musiš s ním zůstat v nemocnici.Neupinala bych se na tři dni po po porodu....

autor
13. srp 2023

@zmrzlinka o tom samozřejmě ale nemluvím. Asi jsem celkové napsala dotaz špatně. Hlavně mě zajímalo, jestli je vůbec možné, když je dítě nedonošené, abychom šli domů po 3 dnech. V kolika kg nas normalne pustí, ikdyz by se narodil třeba v 36tt.

errol4388
13. srp 2023

U nás v porodnici propouštěli po splnění následujících podmínek
Byl ukončený 36tt
Dítě mělo váhu nad 2200g
Dítě přibíralo a samostatně jedlo (kojení nebo láhev)
Každá porodnice má podmínky trochu jiné (např.minimální váha), takže teoreticky je možné s lehce předčasně narozeným dítětem jít domů po třech dnech, ale moc pravděpodobné to není.

zmrzlinka
13. srp 2023

To je ale hrozně individuální.To nemůže takhle brát ,že když bude mít tolik a tolik kg ,že půjdete domu.Tam je víc faktorů.

zmrzlinka
13. srp 2023

Já nechápu k čemu Ti takové informace jsou.Pokud bude jakékoliv staré dítě nějaký zdravotní problém a bude vyžadovat hospitalizaci ,tak snad tam s ním budeš jak dlouho bude potřeba.Nikdo dnes děti v nemocnicích nedrží jen tak ....

autor
13. srp 2023

@errol4388 dekuji

autor
13. srp 2023

@zmrzlinka na tebe jsem tu čekala. Asi nějaký důvod mám, nemyslíš? Pokud nechceš odpovídat, neodpovídají, prosím. 🙂Mám k tomu celkem pádný důvod, proč se ptám. Díky.

radecka1
13. srp 2023

Základní podmínky jsou, aby dítě dokázalo dýchat, udrželo teplotu a ty jsi ho dokázala nějak nakrmit.

radecka1
13. srp 2023

Ale může to být různé porodnice od porodnice. Někde chtějí určitou váhu, apod. To co jsem uvedla, mají jako kritéria v porodnici, kde zachraňují extrémně nedonošené děti a někdy ty děti propouštějí třeba po půl roce a s podporou dechu, což už je opravdu extrém a v běžné porodnici tohle opravdu nenastane.

radecka1
13. srp 2023

A pokud jsi v takovéhle situaci, tak doufáš, že ti dítě přežije a neřešíš, jak dlouho jsi ty nebo dítě v porodnici.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru