icon

Manžel nechce na rodinné focení. Jak ho přesvědčit?

mamonka26
20. bře 2025

Ahoj, nevím jak to máte ostatní, hlavně vy co máte už děti, rodinu. Snažím se manžela přemluvit, aby jsme šli na rodinné focení,protože jinak mě on se synem není schopný nikde vyfotit, ani na výletě když mu to říkám a společný fotky nemáme už vůbec skoro a mrzí mě to. Pro je důležité se ve vzpomínkách vracet. Ráda si zakládám fotoalba.Když chci fotku se synem musím použít stativ... Což je docela těžké s 2 ročním dítětem a udělala jsem to za celou dobu jednou... Byli jsme jen jednou na focení když malýmu byli 3 měsíce a taky jsem ho musela přemlouvat a nechtěl, přišlo mu to zbytečné....
Jak to máte vy a vaši muži? Fotíte se? S dětmi? Nemyslím vyloženě profi, ale že se fotíte na výletech a když se sejde rodina? Chodíte se fotit i k fotografovi? Nebo jsem jen já tak sentimentální a potřebuju takovy "blbiny"?
Případně jak vysvětlit muži, že mi na tom záleží, přijde mi, že mě vůbec neposlouchá co mu říkám..
Díky za vyslechnutí, budu ráda za názory a svěření se s tím, jak to máte vy a jak byste to vyřešili...

Strana
z3
cherie24
20. bře 2025

@fifinka2020 taky máme zejména fotky takového stylu. Žádné pózování na povel a umělé úsměvy. Prostě děti venku blbnou, sbírají kytky, klacíky, běhají po lese, samy mě přijdou obejmout, dávají mi nalezené poklady a fotografka to fotí. Máme takhle i fotky ze sněhu. Krásné a přirozené momentky. Nic hraného. 🙂 V ateliéru na pózování jsme byli jen jednou na novorozeneckém focení a taky z toho nemám moc pěkný zážitek. Zpětně bych spíš volila focení u nás doma a prostě jen obyčejné záběry mazlení se s miminkem. Žádné košíky, okrasné dečky a dlouhé pokusy sladit 4 lidi v jeden moment na fotku netřeba.

llluckaaa
20. bře 2025

@fifinka2020 To zní dobře 🙂

jana_zofie
20. bře 2025

U nas v MC poradaji kazdorocne vanocni foceni (mozna i jarni? Nejsem si ted jista). Staraji se o to profi fotografove. Je to sice tak trochu kyc, ale jsou z toho vcelku pekne fotky za slusnou cenu (vcelku jen kvuli te lehke kycovitosto, jinak jsou ty fotky vzdy moc pekne, deti na nich pusobi prirozene, moc to s nima umi). Ve skolce organizuje stejna firna vanocni foceni taky a kdyz se clovek domluvi, muze na tech fotkach byt i cela rodina. Letos jsme poprve byli nemocni na komplet všechny mozne terminy, tak tu fotku nemame :(

jana_zofie
20. bře 2025

Jen dodam, ze ale potrebuju, abychom na tech fotkach byli relativne normalne obleceni. Takze syn treba hezkou mikinu a leginky, dcera pekne, ale "kazdodenni" saty, ja rifle a halenku a muj muz taky neco normalniho, pripadne plus svetr. Kdybychom byli sladeni/nacancani ve spolecenskym nebo snad dokonce vsichni ve svetrech se soby, uz bych se na to divat nemohla.

ee.liska
20. bře 2025

Ježiš jsem tvůj manžel 😁 nesnáším to! Děti necháváme fotit pravidelně, ale rodinné fotky moc nemáme. Běž na focení se synem a manžela nenuť 🙂

kamino
20. bře 2025

Joo, tatínci a focení 🙂 Já to dělám tak, že pokud se jedná o rodinku, kde se předpokládá, že focení někdo bude trochu sabotovat, tak focení je procházka. Už bylo psáno - podle věku dětí a nálady tatínka - vyhazování do vzduchu, blbnutí, děti nějaké hračky, oblíbené plyšáky - vždy říkám tyto fotky nejsou primárně pro vás, ale pro vaše děti, které se na ně za 30 let podívají a zavzpomínají na dětství. Uvidí vás mladé, uvidí toho plyšáka, co s ním usínali.. Často klientům říkám - měla jsem babičku s Alzheimerem a jediné, co jí hodně pomáhalo byly fotky, kterými se probírala a opakovala si situace a lidi na nich. Proto trvám na vlastních věcech ( hračkách) a ne nějaké erární anonymní rekvizity.
Samozřejmě někdo má k focení opravdu odpor a celé focení svou náladou otráví ( za 10 let jsem jen jednou tatínka poslala do auta ) a v tom případě je asi nejlepší si focení užít jen se spolupracujícími osobami 🙂)

hanka_12345
21. bře 2025

manzel tam taky nechce,ja uz vzala na vedomi ze je jiny a proste na to neni. Deti si nechavam fotit taky pravidelne,byl s nami jednou. Ted na jare planuji dalsi a chtela bych aby se pridal tentokrat. Jednou jsem vymyslela foceni kousek od domu,prisel v pulce,udelal 5 fotek a sel domu :D Ted naposledy s nami taky nebyl. Ja uz ho nechavam být, on po me taky nechce co mne nebavi.Ono kdyz uz jde taky tak me zas honi slovy TO UZ STACI a to me stve kdyz to stoji hodne penez a fotografka ma jeste cas, se ochudit treba o dalsich 20 fotek ktere by jsme stihli

daisymaminka
21. bře 2025

Šli jsme k fotografovi na těhotenské focení, ten pak byl u nás, když dcera měla 14 dní a zase jsme ho zvolili, když měla dcera rok.
Jinak se fotíme naprosto běžně a jsme v tom s mužem za jedno. I dceru k tomu směrujeme, protože to jsou vzpomínky. A to nemluvím o strojených pózách s křečovitým úsměvem (i když i to dcera bravurně umí), ale hlavně běžných momentkách.
Je to super vzít si večer, nebo když přijede rodina, alba a prohlížet si je.
Radu, jak přesvědčit manžela asi nemám. Spíš bych ho požádala, zda by se na těch 30 minut nemohl přemoct. Když ne, udělala bych si to s dítětem dle svého aspoň já.

mamonka26
autor
21. bře 2025

@daisymaminka to je hezký, prostě jak by to mělo být v normálních rodinách.... Ale já mám pocit ,že bohužel žiju s sobcem:( pořád mluví jen o sobě a svých zájmech a když chci něco já tak to je hned problém nebo mění téma... Ale aspoň vidím i podle jiných žen, že v tom nejsem sama.... Nevím jestli mě to má uklidnit nebo ne. Jen vidím jak půjdu na focení sama( ve městě u nás máme jen jednu dražší fotografku a bez auta se moc nikam nedostanu), tak mi bude vyčítat, že za to utracim peníze.... Třeba se mu aspoň rozsvítí, že když za to jsem schopna zaplatit víc a jít sama, že to je pro mě důležité.
Třeba z těhotenství máme svatební fotky, ale to jsem ještě neměla úplně velké bříško... A pak jen selfie z mobilu, newborn taky nemáme a teď mě to strašně moc mrzí a nechci, aby mě to mrzelo jen víc a víc a neměla žádnou pěknou vzpomínku...

mamonka26
autor
21. bře 2025

@kamino no on ani na procházku nechce, prostě vůbec... Tolik možností, co jsem dávala... Právě i takový obyčejné fotky mi chybí a taky je mám nejraději. Ani mi nejde moc o ty dokonalý nastrojené fotky. Ale abych otevřela album a vykouzlilo mi to úsměv na tváři... PraVe já taky dost věcí zapomínám a jen fotky mi to připomínají. 🙂
No vyhnala si jednoho tatínka.. a chodí k tobě třeba maminky sami, že jejich manžel nechce nebo takových tatínku je minimum?

petrasipkova1
21. bře 2025

@me_druhe_ja ty seš teda kecka 😀 viděla jsem tvoje fotky z Vánoc a jsi pěkná kost, takže to je jen v hlavě.

martinka0209
21. bře 2025

My máme na focení dedečka,sice bydlí daleko,ale když přijedeme už drží zrcadlovku a fotí😂,jinak já se snažím fotit na výletě,ale zase jsem líná je vyvolat a dát je do alba,i když je mám ráda v albech ve fotoknihách

ninive211
21. bře 2025

U nás se k tomu staví stejně, na focení jsem ho přesvědčila za život 3x (+na svatbě), ještě když se tomu věnovala moje kamarádka, takže žádný neznámý cizí profík, ta už to nedělá, měla to jen jako koníček. Když byly děti ve školce, tak měly alespoń focení ve školce, ve škole žádné focení neprobíhá a mimo školu nás nedostanu (děti to také úplně neprožívají). Takže už žádné rodinné stylizované fotografie...

miryp
21. bře 2025

@mamonka26 takže rodiny, kde některý člen není posedlý pořizováním fotografií, podle tebe nejsou normální? Co je toto za uvažování? Stavíš se do role oběti pro věc, která by ti kvalitu vztahu fakt neměla určovat...

llluckaaa
21. bře 2025

@miryp Já to sem nechtěla psát, abych neprudila, ale jako jo, autorka tu udělala závěr, že kdo hodně nefotí a večer nevzdychá nad albem nebo to album nedává návštěvám, tak není normální 😀 Ale tak dobře teda, já ráda zůstanu nenormální a dál nebudu prudit manžela, že se s námi nechce jít fotit. A on dál nebude prudit mě, že se nechci chodit fotit s nimi 😀 Dál si budeme spokojeně žít přítomným okamžikem a když se povede ho občas zaznamenat fotkou, bude to bonus navíc.

rebe
21. bře 2025

Spousta lidí na to není. Můj muž se nerad fotí a ani si nepotřebuje prohlížet fotky, jen o svatebních občas přizná, že na ně koukal. Profi focení jsem začala pravidelně objednávat, když byly děti ještě maličké, několik let jsem tam chodila jen já s dětmi, pak se jednou zeptal, jestli by mohl, a několikrát jsme byli jako celá rodina. Ale nepřipadá mi to zásadní, chci mít hezkou fotku hlavně já s dětmi, muže si s dětmi krásně zvládnu vyfotit sama. A teď už fotí i starší děti a v mnoha situacích je muž požádá, ať mě vyfotí, abych měla taky hezkou fotku. Takže tu potřebu chápe a vnímá, jen se necítí na to se toho sám účastnit. A myslím, že je pro něj důležité, že v tom není pod tlakem.

kamino
21. bře 2025

@mamonka26 jasně že chodí, vůbec to není výjimka..

miryp
21. bře 2025

@llluckaaa mě ovládá PMS, já ty prsty pod zadkem neudržela. Ještě se mi chtělo použít Kopeckého přirovnání k holubičce, ale tam jsem se s velkým sebezapřením udržela 🙊

zvalentova
21. bře 2025

@rebe přesně, jen protože je to trendy, každá sousedka má čupr fotky z ateliéru... Já nemám skoro nic. Muž se nefotí, já to odmítám a když jsme to jednou zkusili (protože to babičky očekávaly), byl to průser jak vrata

mamonka26
autor
21. bře 2025

@llluckaaa tak já třeba album návštěvám neukazují pokud vyloženě si o to někdo neřekne ani fotky nedávám na sítě 😃

mamonka26
autor
21. bře 2025

@kamino to jsem ráda,asi tedy taky do toho půjdu 😄

mamonka26
autor
21. bře 2025

@zvalentova podle mě jste buď měli špatnou fotografku a nebo na sebe prostě neradi koukáte 😄 jinak fotky mám převážně pro sebe a když se na ně zpětně koukám vykouzlí mi úsměv na tváři 😊 sousedkám ani nikomu jinému fotky neukazuji, dokonce nemám ani jedinou fotku syna na sítích, takže na chlubení to fakt nemám 🙂

daasqua
21. bře 2025

Můj manžel na focení taky moc není. Nemá rád pózování. Není ani moc fanda, že jsme někde na prázdninách u nějaké pamětihodnosti a děti jsou před ní a koukají na mě. Často ani nestojí ve strnulých pózách, ale stejně mu to přijde nepřirozené. Nevadilo by mu, kdybych za celé prázdniny měla rodinu jen zezadu (oni mi často utíkají) 😀
Na těhotenském focením jsme byli, na novorozeneckém taky, když je nějaká akce, tak si tam rezignovaně stoupne (ale tváří se v pohodě). On ví, že mám focení v krvi, takže to skousne. Můj otec i děda byli vášnivými fotografy. Já fotila od mala, takže je pro mě focení důležité. Děti mi v průběhu roku pózují. Občas jdu k další fotografce - jen já a děti. Chci mít prostě vzpomínky a kochat se, protože všechno utíká tak rychle.

kadla88
21. bře 2025

Mam skvelyho chlapa, co by se pro nas rozkrajel, a presto se fotit nechodime. Ani jeden o to nestojí, prohlizet si fotky nas nebavi, maximalne deti v momentkach. Stylizovane fotky jsou pro nas usmevny, nemame ani poradny fotky ze svatby. Nemame ig, na fcb chodime sporadicky. Ano, i takovy lidi jsou 😀 A ne, nezijeme nekde na strome 🙂)

monny3
21. bře 2025

@kadla88 no ale to je přece rozdíl, když o to ani jeden nestojíte a nemá to pro vás hodnotu 😅 Ale kdyby to jeden z páru chtěl, že je to pro něj důležité a hodnotu to pro něj má a žádal by o to druhého 🤷🏻‍♀️ ?

ele_nka
21. bře 2025

@mamonka26 když máme tak 10 použitelných fotek za rok je to úspěch. A to jsou na nich většinou jen děti. Nerada se fotím, výlety si raději užívám než trávím koukáním na foťák. Stejně tak to nechápu na besídkách ve škole, kdy většina rodičů kouká na svoje dítě skrz monitor. Každý jsme prostě jiný a pro někoho fotky nejsou důležité..

pipi_puncocha
21. bře 2025

Já jsem se byla jednou fotit sama se syny a jednou se syny a s mojí mamkou a bylo to úplně super. Manžel na to taky není, absolvoval 2x těhotenské a 1x svatební a myslím, že mu to stačí na celý život. 😄 a když jsme třeba na dovolené, tak mu normálně řeknu, jestli mě vyfotí s dětmi a přesně mu řeknu kde a jak. On na to fakt není. Takže jestli mám tak 5 fotek za rok o které si řeknu, ale nepovažuju to za nějaký vztahový problém.

kamino
21. bře 2025

@mamonka26 Hodně oblíbené je focení s prarodici, těch fotek bývá nejméně.. ti se sice také často nechtějí fotit, ale když to klapne, bývá to super. Dělám i lifestyle, kdy si mě.lide pozvou domu a fotíme doma.. třeba při vaření 🤣

zvalentova
21. bře 2025

@mamonka26 ano, svoje foto si neprohlížím. Focení na svatbě bylo utrpení

mamonka26
autor
21. bře 2025

@daasqua aspoň to ale manžel zkousne 😂 právě, že dost maminek to tu nechápe... Asi to bude i tom,že nejsou sami nadšení do fotografování, já taky vždy fotila, hlavně hodně na cestách už předtím než jsme měli syna😄 a taky se ráda kochan zpětně fotkami když vse tak rychle utíká

Strana
z3