Řešení péče o dítě po pokusu o sebevraždu matky
Dostala jsem se do hodně šílené a nepříjemné situace. Mám partnera 3 roky. Bydlíme spolu 2 roky. Partner má nemanželské dítě které sporadicky vídá cca jednou týdně až 14 dní ale nespí u nás. Většinou ji bral za svou matkou. Tím chci říct že nějaká výchova z jeho strany v podstatě neprobíhala.
Dítě žilo s matkou a jejím manželem.
Stalo se něco co nikde nepředpokládatl a to, že se matka dítěte pokusila spáchat sebevraždu. Je v nemocnici a nevypadá to dobře. Tím myslím, že játra a ledviny jsou na tom velmi špatně. Je na dialýze a játra jsou velmi poškozena. Otázka dní, maximálně týdnů. Stalo se to předevčírem. Dítě je zatím u manžela matky, kde ale zůstat nemůže. Předpokládám že ji pak bude mít v péči otec bude se to nějak řešit soudně? Vůbec nevím co můžu čekat.
Sama mám téměř dospělého syna ve střídávé péči. Holčičce budou v září 4 roky.
@nikita84 urcite je fajn, že se připravujete na variantu, kdy by holčička našla nový domov u vás. Ať to dopadne jak chce, každá příprava je ku prospěchu. Pokud by ta situace že matka zemře nastala, tak si myslím, že nejlepší by byla případová konference s neutrálním moderátorem, kde byste hledali nejlepší řešení.
Nejtěžší situace to každopádně bude pro holčičku a je dobře se na to připravit. Okud se dostane do vaší péče, určitě není dobré spoléhat na to že na původní rodinu zapomene a pohoda, jedeme dál. Naopak si myslím, že to by mohlo nadělat mnohem větší paseku. Život se musí žít dál, ale zapomenout na svoji minulost opravdu nepomáhá a snaha ji vytěsnit způsobuje traumata. Spíš ji přijmout. Určitě bych volila cestu, najít si odbornou pomoc psychologa.
Držím pěsti.
Měli jsme rozmluvu s partnerem. Je z toho velmi nešťastný. Nikdy jsme nemluvili o tom jak se oni dva proboha dali dohromady protože tak rozdílné lidí si málokdo dokáže představit. Ona prý "intelektuálka" dvě VS on výuční list živí se rukama. Ona byla prý nešťastná protože se jim nedařilo a partnerem otěhotnět po 8 letech měli krizi. Oba dva si dali volnost a otevřený vztah a tak se potkali. Partner se do ní "zamiloval" takové to první poblouznění protože nikdy nikoho takového nepotkal navíc oproti němu byla o 15 let mladší. Ji možná imponovalo to že partner je "kulturista"
Tak nějak si to vysvětluju. Její teď už manžel je stejně starý jako ona.
Soud se pak táhnul rok a půl protože oni se pořád odvolávali, protahovali to. Bylo prý vyřčeno hodně ošklivých věci. Partner přiznal že jí řekl že ji seberou dítě a bude ho vychovávat on že se o to postará atd atd.
Do toho když prohráli ten soud nevím jak to mohlo poznamenat vztah mezi nimi. Pravděpodobně se dal snažili o dítě ale evidentně žádné nevzniklo.
Taky když se rodina manžela dozvěděla že dítě není jejich ale cizí. Oni to všude prezentovali jako že je jejich.
Snazim se pochopit proč to udělala. Proč nám to všem udělala proč to udělala té maličké.
Já tu budu pro ni. Když se jí teď změní celý život. Partner chce zítra za ním jet a vzít si malou. A chce ji mít u sebe protože je to její biologicky a právní otec. V péči ji má ale soudně matka. V pondělí hned půjde na soud a chce predbezne opatření aby ji měl právně ve své péči aby to bylo v pořádku. Zaridi doktora u nás a školku u nás. Nakoupíme nějaké věci u nás má jen pár drobností.
@nikita84 promiň, ale tohle je silene sobecky jednání... Maminku má v nemocnici a vy chcete jít, vyrvat ji z jejího prostředí a postavit kolem ní všechno nové? Skolku, pokojíček... vše jinak? Ona není zvířátko, je to clovek! Mrňavej, ale furt clovek... vy byste měli přemýšlet o tom, co je nejlepší pro ni, ne pro vás... pokud přechod k vám, tak postupně, v klidu, s pomocí psychologa, aby to bylo co nejvíc v klidu - ne ji vyrvat z náruče milujiciho tatínka a nazdar...
Ano máte pravdu, ale já do toho nějak moc co nemám mluvit. Můžu jen usměrňovat. On je přesvedceny že dělá dobře. Protože on je její otec a postará se o ní.
Asi si taky bojí aby o ní nějak nepřišel. Nevím. Nebo ji nechce nechávat jemu. Každopadne to znamená že teď asi stejně bude přes den u matky partnera protože je v důchodu. A my musíme pracovat. Vůbec nevím jak s tou školkou. Našla jsem pravděpodobnou školku kam dítě chodí podle bydliště. V podstatě jediná možnost. Ještě funguje ale bude brzy mít letní pauzu. Každopádně pro nás je stejně nesmysl ji tam vozit je to 30 km.
@hanka_333 partner se tedy nijak nestresoval. Když mohl tak si malou vzal napsal SMS beru si malou datum a ten datum si ji ráno vzal a odpoledne vrátil. Ona jen napsala OK. Nikdy nenapsala nejde to. Holčička jezdila i s teplotou. Soudně neměli daný styk jemu by to nevyhovovalo potřeboval to jak kdy se mu to hodilo a to nebylo pravidelně. Přijde mi že mu to takto vyhovovalo. My máme taky nějaké aktivity a taky když měl volno potřeboval si zařídit své věci nebo se dospat.
@nikita84 upřímně si myslím, že to, o co se chce pokusit, je nelegální. Matka v nemocnici neznamená, že otec, který ji nemá v péči, může dítě odvést a nechat.
Připadá mi, že partner to bere jako příležitost uzmout si dítě za každou cenu, že si připadá ublíženě sám a chce si napravit vlastní křivdu, ale v téhle situaci by měl zkusit přepnout na to, co je nejlepší pro jeho dítě. A to určitě není další velké drama, kdy ho bude tahat z jeho domova za každou cenu. Vždy je pro dítě lepší, když se dospělí umí domluvit a jít tak příkladem. Prostředníka tady může dělat OSPOD, na který by se měl obrátit.
@nikita84 jo tak jsem dočetla a upřimně je mi z vas,tedy hlavně z tveho partnera,jejiho bio "otce" zle... matka ještě ani (doufam) neumřela a on se chova jak sobecke... doplň si co chceš.Vždyť on ani nevi co ma rada,kde ma dr.,školku.Do teď se pořadně nezajimal a najednou ji strašně moc chce?Chce,nebo prostě "je moje tak na ni mám právo"?Proboha,je to dítě,člověk,ne panenka se kterou si můžete robit co chcete!Fakt ji chcete vyrvat z prostředi kde je zvykla k "panovi" ktereho viděla sotva 1x za 7-14 dni?A znovu připominam,jeji mama stale žije a vy jednate jak by už ležela na hřbitově.. a jak už tu někdo psal,nemyslim si že to bude tak jednoduche,že zazvonite u dveři,dej nam ditě,jeji věci a čus.... ale jooo,pokud chcete aby fakt měla trauma tak robte jak myslite....😖 chudak mala...
@nikita84 nejdřív počkejte, jak se to vyvrbí s matkou. Pak ať jde partner na OSPOD. Ať se uspořádá rodinná/případová konference se všemi zúčastněnými a zainteresovanými a najde se řešení pro dítě.
Bohužel ten systém "beru si dítě, kdy se to hodí mně" je pro bio tátu pohodlný, ale v kontextu péče o dítě ne příliš lichotivý, rodič si musí umět na dítě udělat čas. S ohledem na toto a na fakt, že matka ještě žije, nemyslím, že předběžko soud schválí.
@nikita84 Tak koukam, ze jsem se vcera ve svem odhadu nezmylila. Tvuj partner je teda k*kot non plus ultra. Sebrat dite z prostredi, kde je zvykle, jen kvuli vlastnimu sobectvi a hlavne aby ho nemel "ten druhej". Udelejte si vlastni dite, kdyz tak nutne chce panenku na hrani, a v zajmu te holcicky dejte jeji rodine pokoj.
Btw co bude ten tvuj zazrak delat, az bude mala u vas plakat po mamince a po tatinkovi? Ten tvuj totiz zadnej tata neni.
To si ten tvůj chlap snad dělá srandu, ne? Víš co se říká? Že, když někdo někoho pohřbí dřív, než je mrtev, tak toho dotyčného přežije (nevím, někde jsem to slyšela ). Matka stále žije a vy chcete jet do prostředí, kde malá žije, kde má určitý komford, kde má své vazby. Chcete jí odtáhnout do kvartýru 2+kk, kde nebude mít žádné své zázemí, kde jsou tři cizí lidé. Co si tím chce tvůj chlap dokázat? Zvyšuje si své ego? Jasně, jsem fotr, kdo je víc, ale jak bude holce, je mu těžce u pr@ele. Můj manžel není BIO otec mého syna a kdyby se mi něco stalo, chtěla bych, aby zůstal u mého manžela. Samozřejmě jsem to oznamila i dětem a mojí mamce, aby neměli tendence, jako tvůj chlap. Naštěstí jsou normální a mé přání respektují (tedy doufám). Co třeba brát i ohled na to, co si přeje matka dítěte?
.
Napiš rovnou, že je ten tvůj pr*sák rád, že to ta ženská udělala, protože v tom vidí šanci sebrat dítě z rodiny, kde vyrůstalo. A skoro si myslím, že sis to celé vymyslela, protože nejdřív dítě nechtěli dávat, pak se najednou matka zcela přizpůsobila potřebám bio otce. On by nebyl schopen udržet styk s dítětem v rámci soudního rozhodnutí, ale ji je potřeba pomluvit, že mu děcko dávala s teplotou. Pokud je to celé pravda, styďte se oba. Ženská žije a ty o ní píšeš jako o mrtvole, nefackuje tě trochu svědomí? Narovinu, chovat se takhle můj chlap, řeknu mu, čau, debile, nehodlám být aktivním účastníkem takové zhovadilosti, nebudu ti dělat spolupachatele, sbohem a šáteček, o děcko se pak starej sám.
@tahejhula ja teda ani moc neverim tomu, ze by se nasel soudce, ktery by upozadil zajem ditete a nechal udelat zmenu v rodnem liste, kor v situaci, kdy matka holcicky a nebio otec byli manzele...
Já teda nechápu, proč se tvůj manžel o svojí dceru víc nezajímal. To, že si jí vzal ve chvíli, kdy se mu to hodilo a ještě je na pár hodin, to teda vypovídá své ☹ Čtyřleté dítě by si klidně mohl vzít na víkend. Nebo jiné dva dny, pokud pracuje na směny. A tvůj zájem o jeho dceru taky není kdovíjaký ☹
Proč je teď holčička u matky vašeho manžela? Nebo manžela matky holčičky? Moc jsem to z toho prvního příspěvku nepochopila.
Jinak teda to, že neví, do které školky chodí, nebo ke kterému lékaři, to bych nijak fatálně neviděla 🙂)) myslím, že spousta otců tuhle informaci neví, i když žijou ve společné domácnosti.
Takže matka dítěte žije několik let se svým manželem, vlastní dítě se jim nepodařilo, tak si matka vrzla jinde a z toho se povedla holčička. Vzhledem k tomu, že s manželem zůstala a zjevně oba chtěli, aby byl zapsaný v rodném listě, předpokládám, že manžel ji považuje za svou a neskutečně miluje. No a teď má manželku v nemocnici, a hrozí, že nejenom že přijde o ní, ale i o dceru. Proto asi nebere telefony. Celou situaci s jiným otcem nedává, "svoji" dceru miluje a podle mě přemýšlí, kam se schovat, aby mu zůstala aspoň ona.
No a představ si to dítě - přijde o maminku, ale vlastně lusknutím prstu přijde i o tatínka, dům, kamarády, školku... Trauma získá dítě i jenom tím, že přijde o matku, natož tady tahle nálož.
Neberte matčina manžela jenom jako manžela, ale jako jediného a milující tatínka. O tom to je. Její Bio otec je pro ni cizí člověk a je u něj jenom proto, že musí, protože soud řekl.
@martiina_k precti si to cele - manzel matky holcicky je sice nebio, ale je to tata, vychovava ji. A partner tazatelky je sice bio, ale dle toho, co pise zakladatelka, jde hlavne o jeho namachrovane ego, o potreby te holcicky se dosud nezajimal a ani nezajima.
@somalicats Tak zjevně se ten rok a půl hádali - protože nebio otec o dítě hodně stál a chtěl ho - ale bio o to dítě stál také (nechápu tedy proč přesně). Pokud nebio otec věděl, že je neplodný, tak měli cestu IVF (tam by taky dítě bylo nebio), ale žena to prostě zařídila. Možná si myslela, že tento otec nebude bojovat o to, aby bio dítě bylo zapsáno v RL, možná se snažila i ututlat, že by mohlo být jeho. Kdo ví, jak to přesně bylo.
@nikita84 Podle mne je klíčové, jak jsi psala, že u toho nebio otce zůstat nemůže - proč? Jaký tam je důvod. Pokud opravdu nemůže, je dost možné, že by mohla jít i k vám. Ale ten důvod, proč nemůže, tam zatím opravdu nevidím.
@somalicats já to četla celé (na pokračování, ne najednou). Autorka píše, že holčička aktuálně není u nebio otce, ale u manželovy matky (nepochopila jsem tedy, u které, jeslti u matky manžela z diskuze, nebo u matky manžela maminky dítěte). A to, že ani bio otec, ani zakladatelka diskuze, nejsou zrovna milující a starající se rodiče, o tom žádná.
@merope precti si to cele, na teto strance to zakladatelka doplnila - nemuze, protoze to rekl bio otec. Dost pochybuju o tom, ze by o ni nebio otec nestal, kdyz stal o to byt v rodnem liste.
@martiina_k zakladatelka o tom svem pise jako o partnerovi, ne manzelovi, takze ja tomu rozumim tak, ze holcicka je u sve nebio babicky.
@nikita84 Sama jsi matka a určitě víš, že partnerem navrhované řešení je pro holčičku hrozné a od něj sobecké. Podle tvého popisu - on se stejně starat nebude, max.materialne. A to ještě "bůh ví jak". Zrusite tvému synovi pokoj a předěláte ho k potřebám holčičky? Nebo bude u vás stále "na návštěvě"? Dítě není hračka a prožívá traumatizující situaci. Ty bys teď měla přesvědčit partnera, za to co se chystá udělat, je hloupost. Vždyť doteď si na otce pouze hrál....
@nikita84 ty kraso... Tak ještě u neznámé babičky bude, protože tatínek pracuje? To neni ani ochotny pocitat s tim, ze si to v praci zaridi aby tedy "byl pro ní"? Tahat ji jako kočka koťata? Super, nechce ji rovnou soupnout do internátní školky??? To dítě bude nešťastný... Strašně moc. A vsechny tyhle zmeny budou jen k horšímu. Proto aby ON byl teda jako biootec spokojen, tak zničí život mrňavý holčičce? Hlavně ať ON má dítě?
@nikita84 Tak to opravdu je šílená situace. V zájmu holčičky moc doufám, že zůstane v prostředí, kde vyrůstala, s otcem, který ji vychovával, v prostředí, na které je zvyklá. A nepůjde k rádoby otci, který si ji doteď bral jen nepravidelně, protože jinak na ni neměl čas, nic o ni neví a macecha s tím bude v pohodě, když holčička nebude psychicky poznamenaná. Samozřejmě, že poznamenaná bude a další nálož v podobě stěhování k vám tomu podle mě opravdu nepomůže.
No schytala jsem to tu pěkně, ale já jsem se s partnerem seznámila až když bylo po všech soudech. Což bylo v necelém roce a půl ditete. Dokud nebyl můj partner prvne Pravne otcem dítěte malé tak ji nevidel. Začal ji vidět až potom. Těch soudu bylo víc protože ona se dvakrát odvolávala. Navíc platila dost pokud za prolongaci soudu a pak taky vše zaplatila. Obn partner když o něco jde prostě toho dosáhne. A tady šlo o jeho dítě. Možná se nechoval úplně OK a možná ji i dost vyhrožoval. Nevím. Pokud si myslela že jen použije jeho geneticky materiál tak se velmi spletla. Nemyslím si ale že by to bylo plánované. To by to udělala tak aby se o tom nikdy nedozvěděl.
Každopádně já o tom vím tak nějak skroro velký prd. U soudu jsem nebyla jen co mi řekl partner. Ale já mám za sebou rozvod tak si dokážu představit že u soudu to musí být ošklivé když každý bojuje o něco jiného.
Ona bojovala o to aby dítě bylo jen s nimi a on bojoval o to aby měl právo jako otec dítěte dítě vidět a podílet se na výchově obě strany mají svoji pravdu.
Chtěl pro ni jet protože se s ním nikdo nebaví když je matka v nemocnici. Komunikoval pouze s ní nikoho jiného nezná nemá na ně telefon nic. Kontaktovala ho matka matky holčičky přes facebook. Takže se s ní dnes spojil telefonicky a holčička je "doma" buď s nebo otcem nebo když je v nemocnici tak s nebio babičkou.
Uklidnil se že je o malou postaráno a jezdit tam nebude protože by mu pravděpodobně nikdo neotevřel. Navíc si ověřil u kamaráda právníka že když je dítě v péči matky a nemají určený styk tak v podstatě teď nemůže nic. Věci by se daly do pohybu až pokud by zemřela. Každopádně on to bude řešit předběžným opatřením změnou péče protože matka není schopna se o dítě starat.

Jako krev není voda, ale na jednu stranu… nebylo by ty holčičce i obema rodinám lip, kdyby normálně v RL byl ten nebio otec? Mě totiž přijde ze jo, ze jde o tu primární vazbu a tam je jedno, kdo má jaký dna.
Trauma mít bude, ztratit matku je strašný, nejhorší co muže být. Však i dospělý dávno se svými životy se těžko s tím smiruji. A pokud ji ten nebio otec má rad, jakoze předpokládám ze jo, když stal o to být i tak v RL a ani po tom neutekl. Tak i je mu se tím ublíží. Plus se ještě bude muset srovnat se situaci z jeho ženou. A v neposlední radě, pro zakladatelku to bude taky těžký. Nevlastní dítě s poradně bolavou dusi, takže chování muže být náročnější. A kolikrát ta tolerance k vlastnímu je proste jinde než k nevlastním.