Jsem blázen, když chci Vánoce bez dárků?

pilzzee
3. led 2024

Nejsem vanocni clovek, vanoce pro me predstavuji jenom stres, ale prekousnu to, hlavne kvuli detem, umim se i pretvarovat atd ... Ale co me letos (a teda nejen letos) dost vydeptalo, byla ta nesmyslnost v davani darku. Bezne se tu opakuji nasledujici scenare:

1) Hracka, kterou uz doma mame - nikdo se nas nezeptal
2) Stejna hracka, kterou jsme koupili my a zabalili - taky se nezeptali
3) Vec, kterou dotycny clovek nesnasi - no comment
4) Alkohol, ktery nepijeme - pravdepodobne flaska, kterou uz nekdo predtim dostal
5) Lapace prachu
6) Laciny plastovy hracky, ktery se rozpadaj na malinky kousky, ktery projdou vysavacem
7) Hracky, u kterych ten, kdo je kupoval ani nevedel, co vlastne kupuje.
8) Hromady sladkosti, ktery nejime
9) Obleceni male velikosti - u deti fakt staci se me proste zeptat na velikost

a spousta veci, u kterych je vidno, jak clovek nepremysli a jenom plni povinnost neco koupit ☹
Domluvit se predem nejde, plno lidi je ze "vsechno mam nic nechcu" a sami nakoupi hromadu kravin. Nechci byt za nejakyho diktatora a rozdavat seznamy, co ma kdo koupit, to uz je totalne stupidni.
Kdyz jsem doma navrhla, ze budeme davat darky jen detem a mezi dospelyma to zrusime, tak jsem byla akorat za kravu. Jenze ja uz tu naloz dalsich a dalsich veci proste nedavam, mam doma sbirku levnych vonavek (nepouzivam ani ty drahy), hrnecky nerozbijime a kredenc nemam nafukovaci, sama nez si neco koupim tak googlim, vybiram, ctu recenze a opravdu neocenim dostat neco jen proto, aby si nekdo splnil svoje vanocni povinnosti ☹ A stejne tak nechci zahlcovat kravinama ostatni. Prosim reknete mi, ze se mnou soucitite a ze nejsem takovej magor ☹

merope
3. led 2024

Ideální je napsat "dopis Ježíškovi" a patřičně instruovat okolí, že to jsou přesně ty věci, co chceš - a klidně tam i vypsat, co opravdu a určitě nechceš (já tam třeba psávala sprchové gely, když jich bylo dost a podobně). Seznam by měl být rozumně velký a dostatečně kreativní, ať si ho přečtou. Ignorovat, že ostatní "už vše mají", prostě dát seznam. A na ten seznam napsat třeba i oříšky, sušené ovoce a podobně. To si dáváme třeba v rodině, když nevíme.

Co se týče dětí, tak tam je vhodné, aby (pokud už na to mají věk) napsaly "dopis Ježíškovi" - jako co chtějí - a vy přepošlete dál s tím, že to či ono už máte koupeno a toto ještě není.

Jo a přešlapy se pak klidně dějí, berte je s nadhledem - mně máma dala pantofle, co jsem si vyzkoušela a vybrala a řekla, ať si je odvezu a dám pod stromek doma. No a pak přijedu na "rodinné Vánoce" a tam pantofle v podstatě identické jenom malé, co neobuji. Prostě zapomněla, že už mi je koupila a koupila podruhé a ještě mají divné číslování, tak jsem je neobula, ač velikost snad 42 nebo tak nějak.

pakeros
3. led 2024

Nejsi,my dávání dárku mezi dospělými zrušili.Nejlepší věc.A co se tyče děti já posílám seznam.Ať si každý vybere položku ze seznamu a tu mi řekne a já ji škrtnutí ať se nám nesejdou dvě věci stejné.🙂

konidana
3. led 2024

S pribuznyma si darky nedavame, s manzelem si kazdy zabalime nejakou drobnost, aby pod stromkem bylo i pro nas a ne jen pro deti. Mama si vetsinou rekne co, knihu nebo darkovy kos s jidlem, deti pisou dopis a o ty polozky se s babickama podelime. Cesto to kupuji primo ja a babicka to da jen pod stromek. Od nasich dostavame vetsinou flasku neceho dobreho, co vi ze pijeme.

konidana
3. led 2024

@pilzzee taky bych brala vanoce klidne uplne bez darku. Kdyz byl starsi 1 rok, tak jsme to tak udelali. Odjeli jsme na chalupu a tam meli jen kapra se salatem k veceri a spolecenskou zabavu. Hrani her a pisni a zpev. Pohoda to byla🙂

klokanka31
3. led 2024

@pilzzee A co když to lidi nemají jako povinnost, ale chtějí udělat radost, a jen se prostě netrefí? V jednom časopise jsem četla že je nejdůležitější vědět, že si dotyčný na tebe vzpomněl a chtěl ti udělat radost...taky se třeba vždycky netrefíš...

pilzzee
autor
3. led 2024

Ono letos jsme dostali darky i od tech, se kteryma jsme se domlouvali, ze si davat nebudeme, i od tech, se kteryma jsme si darky nikdy nedavali (to jsem fakt cumela). Ono kolikrat je to takova ta "externi" "nove nabyta" cast rodiny, a clovek nechce pusobit jako "ta co si o sobe mysli, ze je specialni a diktuje si podminky", chapete .... Jenze ja bych tak rada nekdy absolovovala takovou navstevu, kde mi nikdo nic nenosi domu, nebo kde ja neodchazim s tastickama zbytecnosti. Pritom ja ty lidi aj rada vidim, ale proboha uz mi nic nedavejte. Narozeniny mi nevadi, to da kazdy jeden darek, osobne se popreje, je to takovy den toho cloveka. Ale vanoce nezvladam, to je vseho proste moc a psychicky me to vysava ☹

pilzzee
autor
3. led 2024

@klokanka31 To urcite neni ono. Vzpomenout si znamena vzpomenout si kdykoliv jindy jen tak, a ne v den, ktery je "k tomu urceny".

pilzzee
autor
3. led 2024

@pakeros Toto je genialni <3

pilzzee
autor
3. led 2024

@konidana To musela byt parada <3

klokanka31
3. led 2024

@pilzzee A nebylo by divný kdyby ti někdo dal dárek jentak v průběhu roku? Mně přijde že tobě vadí spíš ty Vánoce než dárky, když na narozeniny s tím problém nemáš..

zmrzlinka
3. led 2024

Já už jsem se s tím smířila ,že od manželovo rodiny dostáváme každý rok spoustu nesmyslů.Hracky vozím do špitalu a oblečení házím do kontajneru na charitu.Alkohol přeposílám dál.Sice to někdy chvíli trvá ,ale vždy se najde spravny majitel 👍
Lapače prachu nemilosrdně vyhazuju.Hrnecky taky.

pilzzee
autor
3. led 2024

@zmrzlinka Uff tak to zni drsne. A presne proto mi prijde lepsi to zrusit uplne. Mne by to treba prislo strasne blby, kdyby nekomu byl darek ode me na obtiz a zbavoval se ho.

zmrzlinka
3. led 2024

@pilzzee tak např.ja nikomu 150 hrneček nekupuju.Vetsinou dávám jedlé dárky ,který vím ,že to sní a hotovo.A co věcma které děti prostě nechtějí nosit?Já mám málo úložného prostoru.Nemam to kam dávat ....

malazena
3. led 2024

Taky bych dárky mezi dospělými nejraději zrušila. Ale pokud se na tom neshodnou všichni, budeš akorát za lakomou kravku. Takže já už jsem takové snahy opustila. Všechny blbosti se dají někde udat, vyhodit do polenice se mi příčí. Něco vyswapuju, zanesu do dobročinného obchodu, nabídnu lidem v práci, nechám ležet v domě na schránkách (lidé z domu tam dávají použitelné věci, co už nechtějí a vždy to hned zmizne), hračky dám např. do sbírek pro děti do nemocnice, charitu. Nebo když nabídnu na místní skupině na fb, že to dám zadarmo, je to v mžiku fuč. Možností je spousta.

tereza0111
3. led 2024

My to tak mame a jsem za to rada. Uplne si s manzelem libujeme, kdyz se jdeme kolem 20. prosince podivat na stromecek a vsude kolem vybihaji z obchodu a do obchodu ustvani lide, shanejici nejakou blbost a my jsme v klidu a uzivame si teseni se na svatky 🙂 Mame to zavedene srz celou rodinu, uz se smirili s tim, ze mame vsechno a je to dost osvobozujici. Maximalne si dame domaci vajecnak, pytel pistacii, apod.

Deti samozrejme darky dostanou, nijak mi nevadi kdyz od ostatnich jsou to obcas veci, ktere bych nekoupila. Znici se - vyhodim, a je klid 🙂

michaela666
3. led 2024

My to skrouhli na jedlé drobnosti vlastní výroby pro dospělé ( které bychom si vzájemně dávali i přes rok) a dárky kupujeme pouze dětem po předchozí domluvě.
Tchýně má za barákem les, takže od ní jsou to většinou sušené hříbky, šípky na čaj nebo bylinky, na kterých se domluvíme. Švagrová dělá luxusní marmelády a sirupy. Já letos dávala pečený čaj, nastolenou zeleninu, sušené maso a malou čokoládu. Víme, že nás to všechny vzájemně potěší a nedat to pod stromeček, tak si to předáme při běžné návštěvě.

martinka_33
3. led 2024

Mezi dospelymi si darky nedavame a je to lepsi 👍

veruuu_kubesovic
3. led 2024

My si mezi dospělými v rodině dárky nedáváme, takže o Vánocích dávám darek jen mé mamce, manžel již rodiče nemá...
A přesně z těchto důvodů, co píšeš 😉

me_druhe_ja
3. led 2024

Já taky nejsem vůbec vánoční člověk. Teď je dětem 4 a skoro 3 tak se.snazim kvůli nim. Ale nesnáším a nedělám žádnou výzdobu, světýlka, úklid, tisíc druhů cukroví, koledy, netesim se. Máme jen stromek a ten dáváme do silvestra pryč.
Co se dárků týče tak prostě posílám na WhatsApp do skupiny třeba 10 typů na dárky, co by se dětem líbilo, hodilo. A vždycky píšu, že něco takovýho, nemusí to být přesně tohle (jako třeba je jen tahle sada play Doh, ale nějaká podobná). Nikomu to nepřijde divný a naopak jsou rádi, že nemusí nic vymýšlet. 😀 takhle máme fakt věci, kterým se dětem líbí a hrají si s nema.
Co se týče dospělých, taky bych to strašně ráda zrušila. Nebo dala fakt něco, co ten dotyčný chce. Nesnáším to dávání dárků: jen aby se něco dalo. Nesnáším. Přítel to buhuzel tak necítím. :/ letos mi před Vánocema zaplatil kadeřníka i s barvou a já byla šťastná a nic víc jsem nechtěla. A on ne že musím mít balíček pod stromečkem. Takže mi koupil takovou debilitu na protažení zad,.která leží ve skříni. Vyhozený peníze.
Jinak rodiče.mi dávají už léta peníze a stolní kalendář, který vždy chci a já dávám rodičům kalendář s fotkama děti. Nic víc. Se sestrou a jinýma dospělýma si dárky nedáváme.

dominika963852
3. led 2024

Rozumím ti. Taky to nesnáším .
Letos mě naštvala tchýně,a to mame nadstandardní vztahy.
Chtěla poslat co má koupit dětem. Ok, poslala jsem odkazy . A ona koupi úplně něco jiného zbytečného , dva dárky stejné, jako měl od nás 🤯.
Já ji napsala,že nic nechci. To se urazila, že teda ona z toho co napsala, taky už nic nechce 🤷 . Mě nevadí komukoliv koupit dárek,ale já fakt nic nepotrebuji. Nakonec teda mě přemluvila,napsala jsem ji o konkrétní levné skleničky a stejně koupila jiný 🙈 k tomu jsem dostala trpaslíka a lucernu ...pro mě zbytečnosti, které fakt nemám kam dát a ani po nich netoužím.

eviicka
3. led 2024

Mně přijde, že u vás to není tak o věcech, jako spíš o tom určitém nerespektu. My si s manželem dáváme dárků stejně jak dětem (cca 7), ale všechno to jsou drobnosti, které se nám fakt hodí (oblečení, lepší pochutiny, nebo něco do bytu na čem se dohodneme, ale ten druhý to opatří). V rodině pak si dávám s rodinou sestry, ale tam si říkáme co a typ nebo velikost a téměř vždy se trefíme přesně. S některými kamarády a kolegy pak nějaké drobnosti k jídlu.

Za mě je to hezká tradice, ale musí se brát s rozumem a respektem a ne za každou cenu obdarovat všechny lidi v okolí 30km...

Jinak pokud mám něco, co nechci, nehodí se, nevyužiji, pošlu to bez výčitek svědomí dál.

A ještě jeden poznatek, jako dítě jsem od prarodičů z mamčiny strany dostávala přesně ty seznamové dárky, zkrátka co už se nevešlo pod stromečkem doma. A od druhých prarodičů to bylo vždycky překvápko (mamka do toho tchýni "nemluvila" i třeba proto, že těch komunikačních kanálů nebylo tolik). A já na to překvápko od druhé babičky strašně ráda vzpomínám, protože to byly obvykle věci, které jsem nečekala a babička uměla vybrat. Jen jednou koupila stejné puzzle jako naši a výsledek? Dala jsem ho ségře a pak jsme dalších tak 5 let závodily, která bude mít složeno rychleji 😀.

kleio
3. led 2024

Kdybych dostala spoustu blbostí, tak z toho budu taky rozladěná. My v rodině dárky hodně prožíváme, i mezi dospělými, hodně přemýšlíme, co komu, aby to skutečně potěšilo, posíláme si vzájemně seznamy a přání, když moje mamka vybere pro děti něco většího, zavolá mi, jestli je to OK. A vždycky si ti potom užijeme ☺️. Na druhou stranu v manželově rodině nikdo moc neví, co vybrat, ale jsou to soudní lidé, takže mezi dospělými se dává pár pochutin a dětem drobnost + peníze.

biciklissie
3. led 2024

Celkově mě to přijde smutné. To, že dávají dárky, co nikdo nechce. A to, že ty neocenis nějakou tu snahu z druhé strany. Ale já Vánoce a dárky dost prožívám, takže se do toho asi nedokážu vžívat. Samozřejmě ideálně, když se dohodnete, že si nebudete nic dávat. Nebo vymyslíte nějaký sytém, aby se dostávalo ho, co každý chce s v přiměřeném množství. Ale když to nejde, tak bych to prostě pretavila do něčeho pozitivního. Prostě ty věci darovala dal, buď známým nebo třeba za odvoz přes sociální sítě. Ano, zabere to čas. Ale co tobě přijde jako blbost, tak jiný ocení. Takze bys udělala radost dal a to je pěkné.

westie
3. led 2024

Od narození dětí děláme seznam s konkrétními odkazy na eshopy. Řekli jsme, že se seznamu, nebo nic.
Já si taky dělám seznam nebo dostanu peníze.
Já nerozumím tomu, proč se tvůj úhel pohledu nedá říct normálně asertivně? Něco jako "děkuji za dárek, je milé, že jste na mě mysleli. Vím, že je to se mnou těžké, jsem vybíravá, nechci vám způsobovat zbytečně komplikace, moc ráda se příště domluvím předem, co by mi udělalo radost. Nemám ráda hromadění věci a nevyužité dárky nerada dávám na charitu." Ty preci nejsi odpovědná za reakce ostatních na slušně a bez emocí vyřčené přání🤷‍♀️

lennus
3. led 2024

@pilzzee Rozumím ti. Já miluju Advent, ale dárky nepotřebuji, nedáváme si drahé a co potřebuji, koupím si přes rok. S mamkou, jejím mužem a bráchou jsme si i řekli, zda dárky mezi dospělými nezrušit, ale omezili jsme to do 500,- Užívají si to hlavně děti. Už tak je v prosinci víc starostí, často i v práci, tak nač se honit za dárky.

klokanka31
3. led 2024

A nepřipadá vám blbý diktovat lidem co mají koupit vašim dětem? Hlavně u babiček/dědů by mi jich bylo líto. Moji rodiče milují nakupování dárků pro mojí malou, rádi vymýšlí co by se jí líbilo, a kdybych jim to vzala, byli by hodně zklamaní.

lennus
3. led 2024

Jinak s mamkama - babičkama dárky pro děti konzultujeme, ale sem tam se nějaká kravina navíc objeví.

lennus
3. led 2024

@klokanka31 Ale zas dát pár tipů, když vy jako rodiče víte, co si dítě přeje nebo baví mi nepřijde nic špatného.

lennus
3. led 2024

Pár lidem ještě dávám ráda jedlé dárky, letos jsem udělala domácí vaječňák a perníkovou granolu. Fajn jsou i pokazy. Zkusila bych víc komunikovat, třeba včas poslat email s tipy, co uvítám já či děti.

klokanka31
3. led 2024

@lennus Tak nějaký tip jo, to se bavíme i tak mezi řečí, co malou zrovna baví, ale abych jim řekla jen to a to ze seznamu, nic jiného, to by nešlo...