icon

Kolik plánujete utratit za dárky a večeři na Vánoce?

petru445
12. lis 2025

Ahoj, kolik letos celkově za vše k Vánocům, dárky, štědrovečerní večeře, nějaké to cukroví, výzdoba atd. utratíte? Chci si to jen porovnat. Pokud je to pro někoho příliš osobní, omlouvám se, nemusíte odpovídat. Díky

Strana
z4
petrasipkova1
13. lis 2025

Jídlo na svátky cca 5000 Kč, cukroví 1000 Kč, strom 1000 Kč, učitelky cca 2000 Kč, dekorace každý rok něco koupíme - nádobí, svítítka, deka ... pořád se něco najde, tak cca 2000 Kč, dárky dospělí cca 5000 - 10 000 Kč - ještě nemáme, pořizuji až v prosinci, každému drobnost, poukázku, nebo něco takového, 2 děti cca 20 000 Kč - nekupujeme moc věcí během roku jen tak, jen k narozkám a svátkům, ale běžně drahé hračky nekupujeme, takže si děti přejí velké Lego, stavebnice apod. apod, každé Vánoce dokupujeme dvě rodinné hry, což prostě skáče, plus jsme jim dohromady koupili paddleboard na kterém oba rádi jezdí a zatím jsme si ho jen půjčovali. Potom dělám adventní kalendář, tam taky třeba 1000 -2000 Kč padne. No, vždy čekám na prosincovou výplatu a padne na to můj 13.plat. 😀

betelgeuzz
13. lis 2025

O dárcích zatím nemám představu, ale nekupujeme si žádné extra drahé dary.
Cenu jídla a cukroví jsem nikdy nepočítala. Když jsme doma, tak musíme jíst a je jedno, jestli jsou Vánoce, nebo víkend. A cukroví moc nedělám, ze zvědavosti jsem mrkla na svůj přehled, bude mi stačit 2kg mouky, 1 kg, cukru, 3 másla, k tomu nějaká marmeláda, ořechy, kokos - nic, co by významně navýšilo běžné nákupy.

marketa1218
13. lis 2025

Nikdy jsem nepočítala cenu večeře, ale strávníků se nás u stolu poslední roky schází tak 7, 8. Máme rodinné Vánoce je to hezké se takhle sejít. Máme tu i prababičku, přiletí brácha z Ameriky a spíš si všichni užíváme tu atmosféru než materiální dárky. Vánoce děláme hlavně pro dceru, ta se na dárky samozřejmě těší, ale s rozumem. Zbytečně nevyhazuji peníze jenom proto, že jsou Vánoce. Výzdobu většinou máme z loňského roku, cukroví upečeme spíš abychom si provoněli byt. Mám ráda svíčky, provoněný dům, pohádky, světýlka a snažím s o hezkou atmosféru.

petru445
autor
13. lis 2025
@anonym_d128e3

@sarihy no když budeš takto ošklivě psát,tak rozepře uděláš jen ty.Kam ten svět spěje🙈🤮🤮

@anonym_d128e3 díky za tento komentář, také mě to napadlo, ale nechtěla jsem prudit. Hned v úvodu jsem napsala, že pokud někdo nechce a cítí tohle jako osobní otázku, tak ať se do diskuze nepřidává.

ninive211
13. lis 2025
@kupi

Na vánoční výzdobě docela ujizdim-takže cca 4000, cukroví pečeme jen 3 druhy, zbytek máme od babiček a objednávám akorát trubičky za 800, dárky- mám v plánu pro deti max 5 dárků, ale protože v tom bude autoškola a iphone + dárky pro zbytek rodiny, tak cca 60tis.

@kupi Ty brďo 60 000, to je mazec! Chápu ta autoškola, to je pálka, ale to já bych prostě nebrala jako dárek k Vánocům, to by se platilo tak jako tak (takže já bych to nepočítala do výdajů za Vánoce). Mně by třeba asi i docela vadilo, kdyby mi bývali rodiče zaplatili autoškolu "jakože k Vánocům," a pak už bych nedostala skoro nic "protože autoškola". A to jsem běžně dostávala na Vánoce věci potřebné jako oblečení, boty (které by se asi musely koupit tak jako tak), ale nebyla jsem ochuzena i o jiné dárky.

klar_tek
13. lis 2025

Tak tohle letos vůbec netuším, kolik mě to všechno bude stát, žádný zvláštní plán nemám. Chci nakoupit jako každý rok, co se týká jídla, a u zbytku se uvidí…

martivit92
13. lis 2025

@petru445 jak se to vezme, my třeba nakupujeme jen pro děti, jsou u nás v rodině 4 děti a do toho má můj syn 19.12 narozeniny. Takže ještě dělám pře Vánoci oslavu. Jsem na rodičovské dovolené, takže těch peněz moc není. Výzdobu neřeším, mám stejnou několik let 🤣 nic přehnaného, umělý stromek máme a na večeři jsme u rodičů., takže si pomáháme potom s přípravou večeře a cukroví. Dárky priorita děti, pro synovce s neteří do těch 1500kč každý a mým dvou synům, prostě co se koupí to se koupí 🙂 . Ale určitě to nejde nad 5 tisíc oba.

marketa11112
13. lis 2025
@ninive211

@kupi Ty brďo 60 000, to je mazec! Chápu ta autoškola, to je pálka, ale to já bych prostě nebrala jako dárek k Vánocům, to by se platilo tak jako tak (takže já bych to nepočítala do výdajů za Vánoce). Mně by třeba asi i docela vadilo, kdyby mi bývali rodiče zaplatili autoškolu "jakože k Vánocům," a pak už bych nedostala skoro nic "protože autoškola". A to jsem běžně dostávala na Vánoce věci potřebné jako oblečení, boty (které by se asi musely koupit tak jako tak), ale nebyla jsem ochuzena i o jiné dárky.

@martivit92 můj syn má narozky dvacátého. 🙄. Snažíme se slavit pár dnů před, o víkendu. Jen pak neví, co by si k narozkám přál, protože vše napíše do dopisu Ježíškovi. Ale nechci ho o narozeninovou oslavu ochudit.

@ninive211 já třeba detem nedávám pod stromeček oblečení, hodně šiju a to by poznaly. Ale nedávám ani koupené. Třeba se to změní, až budou velcí a budou chtít něco drahého. Vlastně jediné, či tam bývá , spíš z legrace, jsou ponožky a trenky se šílenými obrázky. Z toho ale mají radost a je to spíš taková tradice.

Ale přiznávám, že Vánoce bývají dražší, než co původně plánujeme. Ono se nám totiž stává, že buď narazíme ještě na nějakou věc, která se líbí nám dospělým ( to hlavně u manžela) , a nebo koupíme tu danou věc nakonec dražší, protože kvalita té levnější je strašná.

Na Štědrý den jsme doma sami čtyři, ale mezi svátky chodí návštěvy. Navíc vlastně koupím nějaký džus nebo limonádu, to se u nás běžně nepije, chipsy, pak dám cukroví a třeba ten štrůdl nebo vánočku. A jednohubky co dům dal. Klasika.

zuzkasim
13. lis 2025

Nikdy jsem to nepočítala, co jde, nakupuju průběžně. Nejdražší dárek bude mít asi dcera, potřebuje krosnu, ale ona sama si do dopisu napsala věci dohromady snad za 500Kč, ji potěší fakt všechno (šťastná to dívka). Náklady na jídlo větší budou, protože budeme najednou všichni doma... Žádné speciální dekorace nepořizuju pravidelně, za ty roky se zkrátka občas něco koupilo a používáme to stále dokola. Adventní svícen keramický, takže stačí svíčky, svítící hvězdu do okna máme několik let... S dárky to nepřeháníme, jako ano, když nějaké dítě dostalo kolo nebo pak autoškolu, bylo to hodně, ale tak to je. Není to pravidlo každý rok a rozhodně pak nedáváme všem dětem v podobné hodnotě, to by nešlo.

78marcela
13. lis 2025

Dárky dvěma dětem, každému cca za 5k. Pro neter, synovce a rodiče cca 3k celkem. Cukroví kupuju za 1500,-, stromek tisíc. Dárky učitelkam 500. Výzdoba z let minulých. Jídlo nepočítám, kapr obyč ryba, a salát, jíst se musí i tak a nic neobvyklého nechystame. Partnerovi dárek 2k. Nějaké drobnosti kolem asi za tisíc. Takže počítám 19k, a i jestli jsem na něco zapomněla, tak do 20k se vejdeme určitě.

barumrallyebum
13. lis 2025

Uprimne, moc ne. Uz jsem z Vanoc unavena. Syn uz si davno s hrackama nehraje. Dostane par veci, ale bojim se, aby nebyl zklamany, ze je tam toho malo. Ale proste on nic nepotrebuje. Takze koupim asi nejake zbytecnosti, aby tam neco bylo.

lvl16
13. lis 2025

Nechala jsem si to spočítat chatem GPT a mělo by to být celkem 63 270 korun. Nůj odhad byl 50-70 tisíc, tak to celkem odpovídá :D.

westie
13. lis 2025

Za dárky se při zemi nedržíme v rámci našeho rozpočtu, kolik to je záleží na tom, co si kdo přejeme nebo čím se vzájemně rozhodneme překvapit. Máme i širokou rodinu, kde si dárky dáváme, takže i to nám výdaje zvyšuje.
Výdaje na jídlo nijak vyšší nejsou, výzdobu mám už několik let, stromek kupujeme každý rok živý.

elvira
14. lis 2025

Na co nemám, to nepotřebuju aneb vyskakují si jen do výše svého platu.
A vím, že jsou rodiny, kde statisíce přes Vánoce jenom lítají, jsou rodiny, kde šetří pár stovek celý rok, aby dětem mohly splnit přání...a co? Musím to dělat podle sebe.

pilzzee
14. lis 2025

@petru445 Darky do 2k na osobu, jinak stedrovecerni vecere je snad jidlo jako kazdy jiny,takze stoji stejne jako bezna vecere ne? 😀 Cukrovi nepecu, vyzdobu nedelam, krome svetel venku, ktery mame kazdy rok stejny.

klokanka31
14. lis 2025

Ještě jsme tady zapomněly na výdaje za Barborku a Mikuláše...My včera byli nakupovat sladkosti, a ceny šílený 😳

ninive211
14. lis 2025
@klokanka31

Ještě jsme tady zapomněly na výdaje za Barborku a Mikuláše...My včera byli nakupovat sladkosti, a ceny šílený 😳

@klokanka31 Barborku neřešíme a Mikuláše prostě nakupuji, co je zrovna v akci + třeba 1 věc za plnou cenu. Cena čokolád je ale teď strašná...no takže dostanou tak jednu větší figurku Mikuláše (nebo čerta) a zbytek běžné sladkosti jako gumínci, pendreky a tak, prostě to, co vím, že jí. V rámci práce si pak uplatním příspěvek od odborů právě na Mikuláše, ale celkově vůbec nesleduji, kolik jsem za Mikuláše utratila. Právě proto, že to prostě tak nějak kupuji průběžně už od října. To babička (tchyně) ta se vždycky zblázní, dovalí milion ovoce, kinder čokolád a ještě i předražený Milka kalendář - to už jí druhým rokem říkám, ať je na toto vykašle a nekupuje to, ale jak do dubu...stejně to koupí. No a pak u nás je tuna sladkého a jí se to ještě v únoru.

klokanka31
14. lis 2025
@ninive211

@klokanka31 Barborku neřešíme a Mikuláše prostě nakupuji, co je zrovna v akci + třeba 1 věc za plnou cenu. Cena čokolád je ale teď strašná...no takže dostanou tak jednu větší figurku Mikuláše (nebo čerta) a zbytek běžné sladkosti jako gumínci, pendreky a tak, prostě to, co vím, že jí. V rámci práce si pak uplatním příspěvek od odborů právě na Mikuláše, ale celkově vůbec nesleduji, kolik jsem za Mikuláše utratila. Právě proto, že to prostě tak nějak kupuji průběžně už od října. To babička (tchyně) ta se vždycky zblázní, dovalí milion ovoce, kinder čokolád a ještě i předražený Milka kalendář - to už jí druhým rokem říkám, ať je na toto vykašle a nekupuje to, ale jak do dubu...stejně to koupí. No a pak u nás je tuna sladkého a jí se to ještě v únoru.

@ninive211 Já to nakupuju vždycky najednou. Byli jsme v Makru, ale tam mě to teda hodně zklamalo, tak zbytek jsme nakoupili v Tescu. Ale 3 tisíce padly no 🤔

ninive211
14. lis 2025
@klokanka31

@ninive211 Já to nakupuju vždycky najednou. Byli jsme v Makru, ale tam mě to teda hodně zklamalo, tak zbytek jsme nakoupili v Tescu. Ale 3 tisíce padly no 🤔

@klokanka31 Ty jo, to nevím, co bych vše měla koupit za sladké, aby na to padly 3 000 🙂 Makro mi přijde, že poslední roky není na většinu věcí vůbec nijak výhodné, navíc musíš obvykle kupovat velké balení všeho. Śvagr tam kupuje maso pro kočky a psa a občas třeba velké balení právě nějakých bonbónů, ale když vychytáš super akce v běžných supermarketech, vyjde tě to výhodněji. Já polovinu výšlužky třeba kupuji na poslední chvíli, 4.12. nebo 5.12. těsně před nadílkou, to totiž mají supermarkety až 60 % slevy na některé zboží, u kterého tuší, že by pak neprodaly a potřebují se toho zbavit. Proč bych kupovala figurku čerta za 50 Kč, když vím, že ji můžu sehnat za 15 Kč (což je podle mě tak adekvátně odpovídající cena)

levandule_k
14. lis 2025
@ninive211

@ninive211 Letos se urodilo málo kakaa a celosvětově roste poptávka. Čokoláda je dražší dlouhodobě a teď před Vánocemi to níž nepůjde, obchodníci ví, že to lidi koupí a jsou to obchodníci, ne charita.

ninive211
14. lis 2025
@levandule_k

@ninive211 Letos se urodilo málo kakaa a celosvětově roste poptávka. Čokoláda je dražší dlouhodobě a teď před Vánocemi to níž nepůjde, obchodníci ví, že to lidi koupí a jsou to obchodníci, ne charita.

@levandule_k Nízká produkce kakaa byla už loni. Cena kakaa následně šíleně vzrostla. Ale tak zase věci z čokolády jsou pochutiny, tedy něco, co není nutné k životu (nebo jak pro koho 😀 ). Takže když cena vzroste nad únosnou mez, prostě to nekoupím. Není to jako třeba s máslem či vejci, což jsou základní potraviny, které prostě koupit musím (my jako rodina jsme velkospotřebitelé vajec). Holt čokoládovou figurku Mikuláše za stovku nekoupím. Tečka. Loni některé supermarkety nabízely před Vánoci kolekce na stromek i za 700...samozřejmě za tu cenu to nikdo nekupoval, takže jim to akorát leželo na skladě a po Vánocích to pak prodávali i s 90% slevou, jen aby se toho zbavili. Oni lidi nejsou zas tak blbí...

klokanka31
14. lis 2025
@ninive211

@klokanka31 Ty jo, to nevím, co bych vše měla koupit za sladké, aby na to padly 3 000 🙂 Makro mi přijde, že poslední roky není na většinu věcí vůbec nijak výhodné, navíc musíš obvykle kupovat velké balení všeho. Śvagr tam kupuje maso pro kočky a psa a občas třeba velké balení právě nějakých bonbónů, ale když vychytáš super akce v běžných supermarketech, vyjde tě to výhodněji. Já polovinu výšlužky třeba kupuji na poslední chvíli, 4.12. nebo 5.12. těsně před nadílkou, to totiž mají supermarkety až 60 % slevy na některé zboží, u kterého tuší, že by pak neprodaly a potřebují se toho zbavit. Proč bych kupovala figurku čerta za 50 Kč, když vím, že ji můžu sehnat za 15 Kč (což je podle mě tak adekvátně odpovídající cena)

@ninive211 Jo vím že kupovat na poslední chvíli bude asi výhodnější, ale já jsem taková že potřebuju mít všechno včas, jinak se mnou pak nic není 😕
Makro už fakt není tak výhodné. Možná ještě na kolekce to šlo, ale vánoční cukrovinky bída...
Nezdá se to, ale 3 tisíce dneska není těžké utratit 😒 Jen maxi kinder vejce 3 stovky, lindt koule kolem 170, lentilkový balíček s plyšákem cca 250...plus další drobnosti, manžel chtěl do balíčku nugetu, taky stovka, já kvůli žlučníku nemůžu skoro žádný sladkosti, tak jsem si koupila kolekci čajů za 2 stovky...Až Eliška přestane věřit na Mikuláše, tak to omezíme, ale zatím chceme aby to měla fakt hezký. Navíc pak aspoň nebudeme muset sladkosti kupovat, bude mít zásobu do jara 😁

ee.liska
15. lis 2025

V průměru pět až deset tisíc manžel/děti, to samé on pro mne. Rodiče máme troje a tam je to podobné, podle toho, co kupujeme. Pak čtyři babičky, neteře a synovci, naši sourozenci. Učitelky škola a školka. Krabice od bot, útulky a knižní Ježíšek. Výzdoba cca 3K, jídlo klasicky jako vždy, tj do 5k za týden. Takže když kouknu pět let zpětně na dárky, je to padesát až osmdesát tisíc.

anonym_062140
15. lis 2025

Vánoce trávím s manželem, jenom my dva. Kupuji dárky ještě rodičům a bratrům. Nekupuji hromady jídla, aby se pak vyhazovalo. Už teď jsem koupila majonézu, mouku, strouhanku a takový ty trvanlivý potraviny co budu potřebovat, všechno postupně včetně dárků. Cukroví nepeču, manžel to nejí, tak koupím pár zákusků v obchodě pro mě 😆
Co se dárku týče, tak za rodiče a bratry jsem utratila cca 3 500 Kč. Za manžela zatím 5000 a možná bude chtít ještě nový mobil, tak plus ten.

Není všechno o dárcích a plných břichách, na to nezapomínej 🎄

somalicats
15. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 3000 za sladkosti nedám ani pro svých 5 kousků 🤣

eviicka
15. lis 2025

Těžko říct jak odpověď, protože spoustu věcí sice koupíme, ale kupovaly by se vlastně stejně (jídlo, praktické dárky).
Ale dětem dárky tak za 5000 (2 děti dohromady i s Mikulášem), manžel, rodina, učitelky... tak dalších 5000.
Dekorace do 500 (víceméně jen jako podpora při místním vánočním trhu).
Jídlo, tam to může být tak 3000 nad rámec běžného rozpočtu.

hanka_12345
16. lis 2025
@ee.liska

V průměru pět až deset tisíc manžel/děti, to samé on pro mne. Rodiče máme troje a tam je to podobné, podle toho, co kupujeme. Pak čtyři babičky, neteře a synovci, naši sourozenci. Učitelky škola a školka. Krabice od bot, útulky a knižní Ježíšek. Výzdoba cca 3K, jídlo klasicky jako vždy, tj do 5k za týden. Takže když kouknu pět let zpětně na dárky, je to padesát až osmdesát tisíc.

@ee.liska jako ze za.darky.das.50-80 000 ? 😦 muzu se zeptat co tak kupujes? To si nedovedu predstavit.

drzticka81
16. lis 2025

Jako nejake penize ty Vanoce stoji, co si budem. Vyzdobu pouzivam stejnou, max neco maleho kazdy rok prikoupim, ale ja mam vyzdobu minimalistickou. Zivy stromecek mame-ten asi do litru bude. Cukrovi - deti maji nejradsi linecke a pernicky, napecu dvojite davky a to staci, neco daji babicky - co se nesni (obetovat se nebudu), rozmelu a udelam babovku po Vanocich. Vecere a jidlo - my nejsme gurmani, staci nam stejne veci, nekupujeme si nic navic, jako ze jsou Vanoce. Jako asi ten Mikulas bude neco stat - mame tri deti, ale neprehanime to, koupime par sladkosti, co maji deti rady. Adventni kalendar delam ja, taky asi bude neco stat, ale co uz. A muzem si davame malickosti, spise praktickeho razu, navic jsem si cely rok setrila penizky do kasicky a darky si nakoupim sama sobe 🙂))) Prekvapeni nemam rada. Pak nakoupim mamce, muz svym rodicum, s brachou si nedavame, on da jen mym detem (listky do kina, do ktereho si zajdeme behem prazdnin). Nejvic investuji do darku pro nase tri deti - uz jsou vetsi, takze hracky si nepreji, a vlastne jejich prani jsou dost skromna. Ale chceme jim poridit Tv do pokoje, sonicke kartacky, holkam spolecnou zidli ke stolu - to jsou vetsi polozky. Pak jeste nejake male - knihy, obleceni, drogesa, nejake poukazky. Pro tri deti se to nastrada. Ale neva. Na Vanoce se tesim a ony taky.

kakba
16. lis 2025
@ee.liska

@ee.liska 😲😲

klokanka31
16. lis 2025
@somalicats

@klokanka31 3000 za sladkosti nedám ani pro svých 5 kousků 🤣

@somalicats Tak ono záleží jaké balíčky Mikuláš chystá...Do těch klasických malých balíčků bych taky tolik neutratila, ale u nás je tradice velký pytel (pro dítě, dospělý má malý pytlíček).

Strana
z4