Přechod na učňák po kvartě. Je to správná volba?
U syna je předpoklad, že bude mít na VŠ, aktuálně je na 8G, kam se dostal s minimální přípravou. Teď půjde do tercie. Má výborné výsledky. Syn je od útlého věku velmi tvůrčí a manuálně zručný a už delší dobu má jasnou představu o tom, co chce dělat. Nedávno mi sdělil, že po kvartě chce přejít na učňák, aby se mohl věnovat tomu, co chce dělat. Osobně jsem proti tomu. Nemám nic proti manuální práci, klidně ať si dělá to, co ho baví, ale spíš bych to viděla tak, aby si vyucnak udělal při VŠ. Část z nich se živí tím, co se vyučili a část tím, co studovali na VŠ. Přijde mi, že by si přestupem na SOU zbytečně brzy zkomplikoval cestu.
Jak toto téma vnímáte vy?
Postupné vzdělání učňák, maturita a pak VŠ je nejjednodušší. Udělat si po VŠ s titulem Ing. učňák je síla, sednout si do lavice s 15 letými, povinná praxe k tomu, učitelé i žáci mu to dali sežrat. Učňák byl nutný, bez toho by nezískal ŽL.
@1pomnenka A musel by si vysokoškolák sednout do lavice s prváky na učňáku? Nejde docházet na praktické předměty a absolvovat praxi? Když v tu dobu už bude mít maturitu?
Postupné vzdělání učňák, maturita a pak VŠ je nejjednodušší. Udělat si po VŠ s titulem Ing. učňák je síla, sednout si do lavice s 15 letými, povinná praxe k tomu, učitelé i žáci mu to dali sežrat. Učňák byl nutný, bez toho by nezískal ŽL.
@1pomnenka takže bys nechala kluka, co má na 8G samé jedničky jít na SOU?
@1pomnenka A musel by si vysokoškolák sednout do lavice s prváky na učňáku? Nejde docházet na praktické předměty a absolvovat praxi? Když v tu dobu už bude mít maturitu?
@bramarfi znám ty, co dělali jen odborné předměty a praxi a vše bylo na IVP, nikdo jim sežrat nedával. Ale dělali vše najednou výuční list i VŠ.
@1pomnenka Ale tak to není. Pokud už máš maturitu, jdeš si výuční list dodělat jen absolvováním odborných předmětů a praxe, což je na 1 rok denního studia, dá se při tom stíhat i nějaká práce, člověk má status studenta, pokud mu nebylo 26 let.
@bramarfi znám ty, co dělali jen odborné předměty a praxi a vše bylo na IVP, nikdo jim sežrat nedával. Ale dělali vše najednou výuční list i VŠ.
@anonym_autor Taky si myslím. Takhle: ze své pozice dospěláka se zkušenostmi s VŠ jsem přesvědčená o tom, že nejlogičtější cesta je se z gymnázia, které člověku dá všeobecné vzdělání a přípravu na VŠ, na vysokou a paralelně dodělat učební obor. Otázkou samozřejmě je, jak to se synem komunikovat, jak by tomu byl otevřený, nakolik by to vůbec chtěl pochopit... Protože dát mu gymnázium a vysokou befelem nebude fungovat ☹
Nesouhlasila bych s jeho nápadem, snažila bych se mu vysvětlit, že vzdělání je důležité, že výuční list si může udělat i pak a mnohem snáz. Chápu jeho touhu, ale přece jen zavřít se na 3 roky mezi mladé lidi, z nichž spousta postrádá motivaci, nebude tam mít kamarády, protože on bude přemýšlením jinde, tomu bych se snažila zabránit. Syn od partnera má klasickou maturitu, udělal si už jeden výuční list, teď v září jde na další obor. Naplňuje ho to, chce to dělat, ale má už i tu maturitu, pro kterou se až tak moc nadřít taky nemusel.
@anonym_autor já si přála jít na učňák a moje mamka mi to rozmluvila(pádné argumenty,které chápu). Ale mě to dodnes mrzí, ta práce by mě bavila a měla bych i lepší plat.
Můj syn je velmi chytrý a inteligentní a chce jít na pekaře a já ho v tom podpořím, protože vím, že je to něco co ho baví a chce dělat.
Já bych ho nechala jít, kam ho srdce táhne.. vysvětlila bych mu možnosti cesty a případné důsledky, ale podpořila bych ho.. můj jde teprve do sedmičky, taky má celkem jasnou představu, co bude dělat, má vybranou školu i obor, je to SOU, já už roky vidím, že tím žije a že to je jeho cesta .. jedničky na gymplu a VŠ titul jsou super ale ne víc než šťastný člověk, který dělá co miluje a pak nikdo neříká, že po učňáku si maturu a titul nedodělá.. bratránek si udělal automechanika, teď maturoval na nástavbě a je přijat na VŠ, takže i tudy může cesta vést
@anonym_autor já si přála jít na učňák a moje mamka mi to rozmluvila(pádné argumenty,které chápu). Ale mě to dodnes mrzí, ta práce by mě bavila a měla bych i lepší plat.
Můj syn je velmi chytrý a inteligentní a chce jít na pekaře a já ho v tom podpořím, protože vím, že je to něco co ho baví a chce dělat.
@ele_nka mně máma řekla, ze si vyucnak mám udělat po VS, už k tomu nedošlo, protože mě VŠ obor baví to, co se mi líbilo v 15 by mě na plný úvazek nebavilo.
@ele_nka mně máma řekla, ze si vyucnak mám udělat po VS, už k tomu nedošlo, protože mě VŠ obor baví to, co se mi líbilo v 15 by mě na plný úvazek nebavilo.
@anonym_autor vidíš a mě práce po VŠ nebaví. Pak ale řešíš ,že chceš děti, takže práce a zajištění rodiny…pro mě by bylo mnohem snažší dodělávat dálkově VŠ, protože praxe na učňáku dálkově prostě neuděláš.
@1pomnenka Ale tak to není. Pokud už máš maturitu, jdeš si výuční list dodělat jen absolvováním odborných předmětů a praxe, což je na 1 rok denního studia, dá se při tom stíhat i nějaká práce, člověk má status studenta, pokud mu nebylo 26 let.
@zuzkasim Kromě Ma, ČJ, AJ a Tv jsou všechny předměty odborné, ono se to nezdá, ale i s praxí je toho poměrně dost. Je to jen můj názor. VŠ mu byla k prdu, když potřeboval výuční list.
Ja bych ho nechala jit, kam on chce ❤️ ja jsem sla na gympl, protoze me na zakladce vylozene nic konkretniho nebavilo a skola mi sla sama…nasi me zkouseli popostrcit alespon na neco odborneho, ze by to bylo fajn, neco umet treba rukama a pak se tim zivit, ale nikam me netlacili…po gymplu jsem tedy logicky musela na VŠ, vybrala jsem si proste nejakou, jen abych ji mela, a dodnes lituju, ze jsem nesla spis nekam na ucnak, mohla jsem se zivit s cistou hlavou necim, co me bavi…ted proste sedim v kanclech a nebavi me nic z toho…podle me ucnak je stokrat lepsi nez Vš…ale to je ciste muj nazor 🙂 ze bych si vazila toho, ze ma neco, co ho bavi a ma to rad a chce se v tom zdokonalit, to je v zivote podle me super, protoze v praci clovek travi vetsinu zivota.. 🙂
VŠ ti nezajisti stesti, kdyz te to tahne k necemu jinemu 🙂 a ani ty penize..ja ted hledam praci, na vsecky pozice, kam bych chtela, jsem “převzdelana” a nechcou me tam…a kam bych jit s tim titulem mohla, to me proste absolutne nelaka 🙂
Třeba domluva typu udělej aspoň maturitu, a pokud Tě to bude stále bavit, vyuč se. Však co bude dělat s VŠ, do které ho někdo nastrká?
Ja si myslim, ze ani on a ani Ty nemůžete vedet, co je pro něj lepsi. Jeste uplyne hodně času a je tam spousta proměnných. Protože ne vždycky je dobře, když se prace stane koníčkem. Plus může na ucnaku hned vystřízlivět, precejen je tam mentalita jina. Na druhou stranu, když to nezkusi, možná ho to bude celý zivot štvát. Tedy bych mu řekla svůj názor a nechala to na nem. Ale ja osobně bych se klonila k VŠ.
V páté třídě mě otec v podstatě donutil jít na osmileté gymnázium. Tenkrát jsem mu říkala,že schválně pokazím přijímačky, že tam nechci. A on, že smůla, že zná ředitele takže půjdu tak nebo tak. Takže jsem neměla na výběr. Chtěla jsem jít hrozně na hotelovku a dělat v cestovním ruchu. Nakonec jsem si na gymplu zvykla hlavně kvůli skvělé partě lidí (aktuálně máme za 14 dní sraz 20 let po maturitě a bude to velký😀). Nicméně pak jsem si vybrala blbou VŠ, na kterou jsem se vykašlala před bakalarkou. A šla pracovat. VS mi nikdy v životě nechyběla. Ale bylo by lepší mít tu hotelovku. Pokud dítě (děti) bude manuálně zručné a bude ho to dlouhodobě táhnout k manuální práci: budu ho nejvíc podporovat!
Jo a ten gympl jsem skoro celej proplula s vyznamenáním,až na jedno pololetí. Maturita za 4. A stejně tu vs nakonec nemám.
V páté třídě mě otec v podstatě donutil jít na osmileté gymnázium. Tenkrát jsem mu říkala,že schválně pokazím přijímačky, že tam nechci. A on, že smůla, že zná ředitele takže půjdu tak nebo tak. Takže jsem neměla na výběr. Chtěla jsem jít hrozně na hotelovku a dělat v cestovním ruchu. Nakonec jsem si na gymplu zvykla hlavně kvůli skvělé partě lidí (aktuálně máme za 14 dní sraz 20 let po maturitě a bude to velký😀). Nicméně pak jsem si vybrala blbou VŠ, na kterou jsem se vykašlala před bakalarkou. A šla pracovat. VS mi nikdy v životě nechyběla. Ale bylo by lepší mít tu hotelovku. Pokud dítě (děti) bude manuálně zručné a bude ho to dlouhodobě táhnout k manuální práci: budu ho nejvíc podporovat!
Jo a ten gympl jsem skoro celej proplula s vyznamenáním,až na jedno pololetí. Maturita za 4. A stejně tu vs nakonec nemám.
@me_druhe_ja syn na gympl chtěl. Bylo to jeho obrovské přání od 3. třídy. Osobně jsem spíš na přechod po ZŠ, ale on je studijní typ a na ZŠ se nudil a nebavilo ho to.
A jaký obor to je? Nešlo by to nahradit nějakými kurzy a na studium si vybrat nějaký příbuzný obor?
@me_druhe_ja syn na gympl chtěl. Bylo to jeho obrovské přání od 3. třídy. Osobně jsem spíš na přechod po ZŠ, ale on je studijní typ a na ZŠ se nudil a nebavilo ho to.
@anonym_autor Ty jo, taky mam syna na gymplu, půjde do tercie. Porad teda není nijak vyhraněný, kdyby byl na ZŠ, netuším jaký obor bychom za rok vybrali, mimo opět gymplu. Kdyby měl opravdu velký a dlouhodobý zájem, něco rozumného, co by ho mohlo dobře zivit, asi bych tomu úplně nebránila. U staršího chceme ať jde na maturitu, ale uvidíme, maturitních dopravních oborů moc není. Ale stejně víme, že on chce prostě řídit. Za volantem bude šťastný a k tomu popravdě žádné velké vzdělání nepotřebuje. Já VŠ mám, ale dělám povolání, kde ho nepotřebuju.
@zuzkasim Kromě Ma, ČJ, AJ a Tv jsou všechny předměty odborné, ono se to nezdá, ale i s praxí je toho poměrně dost. Je to jen můj názor. VŠ mu byla k prdu, když potřeboval výuční list.
@1pomnenka Ale takhle to opravdu je, to není můj výmysl, za 1rok se to dá dodělat. Jen těžko říct, jestli se otevírá i obor, který má syn zakladatelky vybraný. Navíc teda pokud si udělá maturitu takovou, která mu k něčemu bude (nejsem si jistá, jestli je to gympl, ale třeba technického směru nebo ekonomku, aby měl nějaké znalosti dobré i pro případné podnikání), zúročí později v práci i tyto znalosti.
Nech ho jít tam, kam chce 🙂 Je to jeho život. Vysvětli mu pro a proti.
@anonym_autor řešili jsme něco podobného letos. Syn přešel po kvartě na jiný gympl, ale o 40 km dál, s nutností dojíždění nebo internátu. Dosavadní školu měl 3 minuty pěšky. Nebudu tady rozvíjet rovinu, jestli je lepší učňák nebo VŠ a v jakém pořadí. Pokud je syn uvědomělý, má tah na branku a není moc přelétavý, že ho každý týden baví něco jiného, nebránila bych mu. Prošla bych s ním všechny možnosti, výhody, nevýhody. A když si za svým rozhodnutím bude stát, podpořila bych ho. Mám doma děti ve stejném věku a vidím, jak si 15leté dítě řídí svůj život víceméně samo. Příkazy nebo zákazy rodičů s největší pravděpodobností napáchají víc škody než užitku. Však jaký je problém, když zjistí, že to není pro něj? Po roce se zase může hlásit zpět na gympl nebo jinou školu.
A moje vlastní vzpomínka - taky jsem se na víceletém gymplu hlásila jinam, ale neudělala jsem talentovky, nevzali mě. Zůstala jsem na gymplu, udělala jsem dvě VŠ, jednu s vyznamenáním. Dnes ke své práci žádnou VŠ nepotřebuji, i když jsem za to studium ráda. Ale kdyby mi tenkrát rodiče zakázali hlásit se na tu uměleckou střední školu, dodnes bych to považovala za křivdu.
Moje kamarádka učitelka má syna, který se s vyznamenáním v devítce dostal na nějakou průmyslovku, protože mu nedovolili učňák. A on stejně po půlroce nebo roce na ten učňák přešel a prý je nejvíc šťastný.
Nech ho jít, kam ho srdce táhne, nebo se to v budoucnu obrátí proti tobě.
I já jsem ta skupina kde rodiče trvali gymplu a poté vs. Doteď mě to mrzí.... takže já bych podpořila dítě, je to jeho život....ale chtela bych aby měl maturitu nejen výuční list.
@1pomnenka znám obor a školu (a není to zrovna jednoduché řemeslo), kde se můžeš, pokud máš minimálně výuční list, za jeden rok (víceméně distančně) vyučit (a běžně se tam hlásí inženýři a vím i třeba o lékaři).
Ale jestli to je cesta pro syna zakladatelky je věc druhá.
Tak přeci musí mít maturitu jen z gymplu. Co nějaká průmyslovka s podobným oborem, nebo učňák s maturitou? To poslední sice moc není, ale studují normálně 4 roky a končí maturitou, jen je tam mnohem víc praxe než na běžné střední škole, zhruba třetina až polovina výuky, je to takový hybrid mezi klasickým oborem s maturitou a učňákem.
@anonym_autor chtěla jsem být kadeřnice, rodiče trvali na gymplu. Dnes mám dvě VŠ, i když obě dálkové a nelituji, že jsem na ten gympl šla. Sen o kadeřnici me fakt nedrží.
U syna bych trvals na dodělaní gymplu, učňák si pak muže udělat kdykoliv. A tu VŠ také. Můj názor je, že jednou by Ti mohl říct, proč jsi ho do té maturity “nedonutila”. Je chytrý, na gymplu je, na maturitu zjevně má. Teď mu povolit učňák, který si může bez problémů s maturitou udělat za rok, je pro něj vyloženě škoda.
@1pomnenka Ale takhle to opravdu je, to není můj výmysl, za 1rok se to dá dodělat. Jen těžko říct, jestli se otevírá i obor, který má syn zakladatelky vybraný. Navíc teda pokud si udělá maturitu takovou, která mu k něčemu bude (nejsem si jistá, jestli je to gympl, ale třeba technického směru nebo ekonomku, aby měl nějaké znalosti dobré i pro případné podnikání), zúročí později v práci i tyto znalosti.
@zuzkasim Neříkám, že to nejde, za rok se vyučit, školy mají svá pravidla. Uvedu příklad: po SPŠS jít na kováře, týden praxe, týden škola, jediná úleva po maturitě je, že může vynechat ČJ, Ma a AJ, protože z ní má maturitu. Paní nepíše, o jaký učební obor jde, tak je zbytečné se tu dohadovat. Nakonec to může být obor, který je ve volných živnostech, těch je také dost. VŠ lze studovat dálkově, učební obor ne, praxi nikdo neodpustí. Tazatelka potřebuje potvrdit, že když na to má syn hlavu, měl by odmaturovat a nevymýšlet přestup.
@anonym_autor Učila jsem na odborné SŠ a teď jsem na gymplu a největší "chudáci" byli studenti, ktere rodiče nutili do maturity a střední školy a zakázali jim učňák, i když by tam byli mnohem spokojenější. Toto je případ hlavně slabších studentů, což u tvého syna asi není, ale pokud ví, co chce dělat a je to něco normálního, tak ať tam jde! Zbytečně se bude trápit na gymplu a pak na výšce a oddalovat to, co by ho naplňovalo. Znám taky případ, kdy student šel na učňák a pak zase honem rychle zpátky na gympl, protože nedal tu náturu učňů a celou atmosféru školy jako takové...
@anonym_autor Učila jsem na odborné SŠ a teď jsem na gymplu a největší "chudáci" byli studenti, ktere rodiče nutili do maturity a střední školy a zakázali jim učňák, i když by tam byli mnohem spokojenější. Toto je případ hlavně slabších studentů, což u tvého syna asi není, ale pokud ví, co chce dělat a je to něco normálního, tak ať tam jde! Zbytečně se bude trápit na gymplu a pak na výšce a oddalovat to, co by ho naplňovalo. Znám taky případ, kdy student šel na učňák a pak zase honem rychle zpátky na gympl, protože nedal tu náturu učňů a celou atmosféru školy jako takové...
@g_m gympl byl jeho akce a jeho výmysl. Chtěl jit ze ZŠ, protože se tam nudil a byla i šikana. Obávám se, že náturu učňů taky nedá.
Nakolik to je normální, nevím, ale jestli jsem dobře hledala, tak to není volná živnost. Chce dělat pekaře nebo cukráře. Bavilo ho to vždy, ale dlouhé roky chtěl na VS obor a věnovat se jazykům.