Daří se vám se 2 dětmi udržovat pořádek?

5. kvě 2022

Jak jste na tom s udržováním pořádku a malými dětmi? Máme doma 2,5 letou a půl roční a doma je permanentní bordel. Někdy mě to stresuje, protože bych si přála mít uklizeno, zároveň i manžel má k tomu často nějaké poznámky. Ne, že by nám za to nadával, to nikdy, ale občas prohodí takovou poznámku jako, že to mám jen špatně zorganizované nebo jak je možné, že jiní mají i víc dětí a uklízeno a navařeno i tak mají. Nebo že jiné ženy zvládají při mateřské i pracovat. On je OSVČ a některým jeho kamarádům dělají ženy papíry do práce, aby jim pomáhaly, já se jen starám o děti. Tyhle poznámky mě zraňují snad mnohem víc, než když by přišel domů a nadával. Přemýšlím pak, jestli jsem opravdu tak neschopná, jestli bych se neměla víc snažit, být ta dokonalá žena, co všechno zvládá. Opravdu to ostatní zvládáte mít naklizeno, uvařeno, obstaráno všechno a ještě pomáhat muži nebo pracovovat? Nebo je to jen ta hloupá představa zabedněných můžu? On není zlý, ale prostě je toho názoru, že je to vlastně velmi jednoduché na té mateřské a obě děti jsou mamánkové a malé a nevydržely by s ním celý den nebo víkend, aby to vyzkoušel, že to zas taková pohoda není se starat jen o ty děti a domácnost (bydlíme v poměrně velkém domě).

konidana
5. kvě 2022

jedním uchem tam a druhým ven. Taky to poslouchám furt, ale už čím dál míň. Neumim prát, třeba. No poslední měsíce už pere výhradně dcera(14) a na ty její chuchvalce neřekne ani slovo😅 Bordel je doma furt, mám jiné priority než každý den utírat prach. Tak nějak jedu cestou nejmenšího odporu... Jo a nevařim, to dělá manžel, protože to umí mnohem líp.

jjasmina
5. kvě 2022

Já třeba denně vysavam, ale zase manžel včera myl okna, o víkendu děláme větší uklid, pere každý pátek a co se nádobí týče, když se manžel naji aj si to po sobě hned umyje, málokdy vecerime spolu. Takže nám vyhovuje, aby taky přiložil ruku k dílu.

lenerka1
5. kvě 2022

Ne, cca do 1,5 let věku nejmladšího superbordel a jen jednoduchá jídla, pak se to lepší, ale dokonalé to není, moc věcí, moc práce, nejde se věnovat dětem (myšleno cíleně je rozvíjet nejen uspokojovat základní potřeby), obstarat domácnost, připravit denně několik jídel, k tomu nějaké to domácí zvíře a zahrada nejen okrasná ale i užitková a nedejbože kdybych u toho všeho měla vypadat vystajlovaně a věčně vysmátě. Manžel už pochopil, že musí makat i on, že on sice chodí do práce, ale moje práce je obstarat děti a o zbytek se musíme podělit oba.

ee.liska
5. kvě 2022

Jasné, že se to dá i s více dětmi, úklidem a prací pro manžela. Polovina uzivatelek MK ti to potvrdí. Jenže je to prostě o prioritách. Někdo to všechno bude stíhat, ale čas na děti pořádně nemá. Místo chvilky s knížkou lítá s hadrem. Večer si nesedne, ale uklízí.
Druhá věc je ta myšlenka chlapa, že ostatní to opravdu zvládají 😁 Ve finále to může být úplně jinak 😁
Hlavní je být v klidu. Rozlišit provozní nepořádek a špínu. Nenervuj se a chlap, ať se doma zapojí.

levandule_k
5. kvě 2022

Úklid nikdy nebyl smysl mého života a nikdy nebude. Tohle mu budeš muset vysvětlit, že nejsi služka a máš jiné priority, než skládat trika dle barev. Jestli chce víc uklizeno, musí víc uklízet i on a zapojit se do péče o děti. Si to chlapec představuje jak Hurvínek válku.

ee.liska
5. kvě 2022

Jinak toto na mne teď kouklo na Fb 🙂 Každopádně nemluvím tu o nějakém měsíčním bordelu a špíně

janina228
5. kvě 2022

Mě furt zajímá, kde ti chlapi to srovnání "ostatní ženy to zvládají" berou.. kde mají možnost se podívat, jak to u nich skutečně doma vypadá? A ne, za mě opravdu si nemyslím, že je možný udržet pořádek, když máš děti ve věku 2,5 roku a půl roku, žehlit, vařit, prát, třeba něco udělat do práce a ještě se krom jiného o ty děti postarat,no.. Ano, jsou ženy co tohle zvládají, ale zase záleží na spoustě faktorech kolem - vadí že v noci spí 5h max s přestávkou na kojení například? je starší nespavec co prostě neusne večer brzy a přes den nehrozí aby šel spát? Tohle všechno je důležitý, protože ona i ta hodina odpoledne kdy obě děti spí (najednou - haha) může udělat hodně..

terkync
5. kvě 2022

Určitě se dá vše ,,zvládat,,. Ale za mě je to na úkor dětí, musejí se prostě někde uspat, odložit apod. A co si budem, ne každý dítě se odložit z ruky dá. Z toho příspěvku mi spíš přijde že si z toho v depresi, což si myslím že je horší, než nějaký provozní binec. Jako takhle malé děti by asi měli být hlavně najezene, v čistém oblečení a pomazlene, prostě spokojené. Max si pohlídat aby někde nalezla špína, plíseň nebo podobné hnubustky. Ale jestli se někde válí kopa prádla, smetí z jídla nebo cokoliv, co si ty dětičky během půl hodiny prostě zaneřádí, protože se k tomu teprve vedou a vychovávají, bych prostě hodila za hlavu.
A není špatný nápad (ikdyz máš mamanky) děti aspoň na jeden cely den dát do péče tatínkovi, že by si ráda aby ti předvedl jak se vše dá zvládnout, ať víš jak na to 👍 a zdůraznila bych, že to není o tom někde pohoupat, a támhle nakrmit. Ale vše komplet najednou 🙂 věřím že ho ty zraňující narážky brzy přejdou.. hlavu vzhůru 🤞 jsme taky jenom lidi...🍀

bramarfi
5. kvě 2022

Moje děti jsou náročné, má práce je náročná, takže já musela prioritizovat. Snažím se udržovat čisto, někdy ale vládne chaos. Můj manžel to respektuje, kdyby nerespektoval, může mi ukázat, jak by to zvládl líp 🙂

majaveja
5. kvě 2022

Myslím, že hodně záleží i na tom, jaké jsou deti povahově. Starší synek mi spinkal jen v kočárku, takže dopoledne i odpoledne jsem běhala pokaždé minimalne dvě hodiny venku s kočárkem, večer se budil co 20 minut, hrát si sam neuměl, takže jsem neudělala fakt nic. Neuklizeno, a vařila jsem jednoduchá jídla. Mladší synek spí od narození bez problémů v postýlce, usíná sám, a starší si v tu dobu, kdy se mladší narodil, už uměl hrát sám a také chodil do školky (když zrovna byly skolky otevrene a nebyl nemocný🙂), takže paradoxně se dvěma dětmi to u nás najednou šlo. A také už si víc hrají i spolu. Takže ano, můžu říct, že teď mám vetsinu dní uklizeno i uvareno a zároveň i čas na sebe i děti, ale s jedním dítětem jsem také neměla... 🙂.

autor
5. kvě 2022

@janina228 no to si právě říkám taky. Druhá je fakt zlatíčko. Usne si i sama, vydrží spát venku v kočárku,zabaví se na dečce s hračkami. Ale první? Ta přestala spát po obědě už před druhými narozeninami, v kočárku spala jen pokud se s ním houpalo nebo jezdilo nebo jsem s ní po obědě musela ležet, jakmile jsem se od ní zvedla, nestihla jsem ani uvařit špagety s omáčkou a už byla vzhůru, protivná, že je nevyspalá. U každé činnosti mi vysela u nohy a ječela, všude vydržela max 5 minut a už se nudila. Taky si říkám, že mít první dítě jako je teďka druhá, tak ty 3 hoďky denně pracovat zvládnu s přehledem. 🤷 A že by v 8 ležela v posteli, to fakt ne, když je stihnu obě zpacifikovat a uspat do 10ti večer, tak jsem šťastná. Ale na to by bylo jednoduché řešení - kdybychom všichni vstávali třeba v 7 ráno, tak v 8 už by obě spaly, já bych toho přes den mnohem víc stihla a večer už bych měla klid a nohy nahoře. Jednoduché. Ideálně bych mohla v tomhle volném čase divoce a vášnivě uspokojit manžela a bylo by to dokonalé. Že jsem ale ráda, když se v 9 ráno vyhrabu z postele, protože večer ještě uklízím a v noci vstávám k oběma už je nepodstatné. Občas bych mu nejradši vyrazila zuby za tyhle řeči.

autor
5. kvě 2022

@majaveja v to trošku doufám, že mi jí od září vezmou do školky. Jinak se už asi zblázním. Druhá je taky úplný opak, miminko za odměnu, ale s první jsem si užila. I to dopoledne ve školce by náramně pomohlo, klidně i jen 2x, 3x týdně a stačilo by to.

zaludova
5. kvě 2022

Já si nemyslím, že je nutný denně vysávat nebo utírat prach. Základ vidím jako "udržet pofackováno". Snažit se, si po sobě věci hned uklidit. To dělá takový ten největší viditelný bordel.

janina228
5. kvě 2022

Jé to je jako u nás!!! Úplně jsi popsala situaci, kterou jsem doma v tenhle čas měla taky 🙈.. a taky mám děti o necelé 2 roky od sebe🙂..akorát jedna změna - ne.. vstávat v 7 by u nás nepomohlo, protože s odstupem času vidím, že to je stejně marný. Vstáváme fakt brzo (někdy před 6) a aby děti v 8 večer šly spát? To ani náhodou. Usnou nejdříve o půl 10. Mladší proto, že spí po obědě ve školce (fakt super 🙈).. no a starší.. prostě proto, že je nespavec.. nic s tím neudělám. Utahat přes den? To u mě bylo úplně mimo, protože tím jsem se tak maximálně odrovnala já 🙈😄

jane46
5. kvě 2022

Tedy moje děti nejsou určitě odstrčené, ale uklizeno máme...
Máme ale malinký domeček, nedělní "velký" úklid mám do dvou hodin hotový, to si děti hrají s tátou. Nejsem na pracholapy, poličky, skříněčky, vázičky a stolečky... A vše má své místo, nejlépe v nějaké skříni či krabici. V koupelně je vše schované, žádná výstava sprcháčů a kosmetiky. V kuchyni musí být čisto a jídelní stůl je na jídlo a ne odkladiště. To dělá podle mě nejvíc.
Tudíž se u nás netvoří ten chaotický bordel, kde se vše válí všude a jen se přidává. Děti i chlap to berou jako automatickou věc, že si všichni uklidíme to s čím už nebudeme pracovat (není pro mě bordel celodenní práce s Legem třeba, pak si jen výtvory vystaví a zbytek kostek uklidí. Teď je u nás jeden parapet plný zvířátek z ruliček, ale hned po vytvoření se papíry, lepidlo atd. uklidí, přes to nejede vlak).
Každý den vysáváme, vařím na další den, myčka a uklizené nádobí je samozřejmost...a max pustím pračku. Hračky se u nás neválí. Po sedmé večer nehneme prstem, uspíme děti a pak neděláme vůbec nic (jak tu někdo psal, že si večer takové mámy nesednou).

antoinet
5. kvě 2022

Já jsem taky mívala binec, mám 3 děti rychle po sobě. Pak jsem si přečetla Marii Kondo, vyhodila půlku věcí, co jsme měli doma a najednou to šlo 🙂 Je to už 5 let a u minimalismu jsem už zůstala a nikdy se to tu znovu nezvrhlo. Hodně inspirace na organizaci domácího úklidu jsem načerpala na webu Terapie domova, samotnou by mě to nenapadlo.
Teď jsem po letech v práci, manžel se začal víc zapojovat, děti vedu k pomoci a jednou za dva týdny mám paní na úklid. I tak je toho dost (smetí, nádobí, jídlo, prádlo, hračky...). Ale za základ pořád považuju nemít zakrámovaný dům.

marimanta
5. kvě 2022

Kdybych neměla stavení jak hrad, pole, zvířata, pět dětí a koníčky, myslím, že bych při aktuálním tempu zvládla i každý týden nově vymalovat. Takhle máme binec. Štve mě to, ale zase ne natolik, abych se sedřela.
A jak to mají jiní... Ono stačí, když místo vaření berou někde hotová jídla, když nemají koníčky a mají malý byt, dětí jim denně hlídá treba babička.... Tak je to zase jiné.

jane46
5. kvě 2022

@antoinet Přesně. Ještě jsem Marii Kondo nečetla, ale už pár let jedu v hodně minimalistické domácnosti.... To je taková pohoda.
Málo věcí, být hodně venku, všichni si automaticky uklízí svoje věci a je to.

kometkak
5. kvě 2022

Já rozlišuji.. uklizený byt x špinavý byt. Neuklizený mi nevadí, špína mi vadí. Za mne je dobré se zbavovat nepotřebných věcí.. ne je skladovat.. že se někdy bude hodit. U nás nejsme schraňovači.. Raději prodám, nebo rozdám dál..

katule1990
5. kvě 2022

Dítě mám jedno a uklizeno nemám 😀. Uvařeno ano, ale tady není moc kam jít na jídlo a vaření mi nevadí, mám ráda domácí. Samozřejmě průběžně i uklízím, ale jestli bude náhodou zrovna vysypaný kyblík kostek, když muž přijde z práce, nebo bude na poličce prach či vykrámovaný šuplík přes celou kuchyň, mě fakt nestresuje. Nechci žít úplně v bordelu, to určitě ne, ale zase se nehodlám honit s hadrem celou dobu, co dítě spí. Poznámky tvýho manžela by mi taky hodně vadily, je vidět, že vůbec nemá ponětí, co je to starat se o dítě (mít ho nakrmený, přebalený, zabavený) a stihnout mezitím aspoň občas uvařit a poklidit. Já bych mu děti teda nechala aspoň jeden celý den a někam vyrazila s kamarádkou. Jakýpak, že to děti nevydrží? Je to jejich táta, stejně jako ty máma. Úplně v klidu s úsměvem bych mu oznámila, že jeden den nebudeš doma a bude potřeba, aby se o děti postaral a sepsala mu, co je potřeba udělat (zapnout pračku, pověsit prádlo, uvařit příkrm, připravit oběd na druhý den, vyluxovat...) Samozřejmě pokud kojíš, tak by to moc nešlo, ale nic jinýho, než vyzkoušet si aspoň jeden den v tvý kůži, mu oči neotevře.

aselluska
5. kvě 2022

A on s ostatními bydlí? Že tak dobře ví, jak to u nich funguje a vypadá? Většina si před návštěvou uklidí, dávají na fb strašně happy fotky, jak dokonalou rodinu mají. Sousedka neustále sdílí na fb svůj spokojený život a realita? Pořád řve na holku, a to dost sprostě jakože se poch****, nadává jí do sviní a fb fotka, jak je se svou berunkou nejkou na procházce a mají se krásně. Není všechno tak jak vypadá. Třeba ostatní uspí děti a jdou ještě honem večer dělat papíry a i ta jsou sedřený, stejně jako ty. Přece nejde říct jak to kde chodí, když v tom permanentně není. Můj muž kdysi něco takového prohodil. Taky se mě dotklo, že jsem se celý den nezastavila, jak blb běhala kolem domácnosti, zahrady, všechno kolem. Tak jsem si druhý den sedla a nedělala NIC. Nechápavě koukal, co se to doma stalo. Tak říkám, že takto to vypadá, když nedělám nic, kdyby měl pocit, že se tu denně flákám. Už to nikdy neřekl.

felixfelicis
5. kvě 2022

Mno...jasne ze to jde mit uklizeno. Ale stoji to praci, protoze deti maji tendenci nas byt neustale vracet do rovnovazneho stavu jakehosi provozniho bordelu. Kdyz chci mit podlahu bez poskvrnky a vsechno na svem urcenem miste, musim kmitat. A na to jsem uprimne lina. Oceni to nekdo? Deti ne😀, manzel taky ne... Vzdycky se usmeju, kdyz nekdo napise, ze uklizi, protoze ma rad uklizeno. Jako ja mam taky rada uklizeno😂 Ale ne radsi nez jine veci...
A co dela manzel? Dodela svoji praci, pak vezme deti ven a jeste si strihne uklid kuchyne? Taky vim, ze jsou supermani, co zvladnou mozny i nemozny, ale nenapadlo by me to drahe polovicce vmest do tvare, kdyz vidim, ze je unavenej. Kazdy delame, co muzem. Je mi jasny, ze takovyhle poznamky te zamrzi.

klokanka31
5. kvě 2022

Ježíš já bych ho hnala, ať si zkusí aspoň na dva tři dny se starat o děti plus mít uklizeno,navařeno atd. My máme dvouletou, uklízím každý den, ale stejně furt něco rozhrabává, všude hračky,takže aby byl obývák jak z časopisu,to fakt ne. To vždycky večer když usne 😄

aselluska
5. kvě 2022

Mimo to radši budu mít spokojený, zabavený děti, než lítat kolem domu a všechno hned uklízet. I na bordel se dá zvyknout. Každý den neuklízím. Jen vařím, obstarám děti, zvířata, uklidím po sobě bordel tak maximálně do myčky a zbytek se nezblázní. Nevadí mi pohozená věc, ale špína ano.

malanoha
5. kvě 2022

Hm jak kdy... Mám teda obě děti od narození klidné a spavé, takže energie a času jsem měla vždycky na úklid dost a k tomu jenom menší byt.. Kuchyň, prádlo a odpadkové koše mám vždycky v cajku, taky mám ráda uklizenou koupelnu, na špinavý záchod bych teda nešla.. Z nějakého prachu na televizi, drobků pod stolem nebo rozhazenych hraček se nehroutim, buď na to ten den čas a chuť je, nebo není a nikam to dva dny neuteče... Hlavně když je venku krásně, tak mě zrovna nebaví doma šurovat a jdeme raději ven. A můj manžel teda doma normálně funguje. Uklidí kuchyň po obědě, někdy uvaří, vyluxuje, aniž bych mu o to musela říkat.. Když vidí, že plavu v žehlení, tak i vyžehlí, aniž by hnul brvou. Že by někdy komentoval nějaký nepořádek, jako proč jsem to za celý den neuklidnila, tak to by jel jak namydlenej blesk, že by nestačil počítat schody... Nechápu, že si tohle nechají některé ženské líbit.

bramarfi
5. kvě 2022

@felixfelicis Ty se mi líbíš 🙂

felixfelicis
5. kvě 2022

@bramarfi 🙂🙂

mourovatakocka
5. kvě 2022

On není zlý...
No, jenom je jenom blb. S upřímně, pokud si neuvědomuje, že ti těma kecama ubližuje, tak no comment. Vezmi si týden dovolené - starej se jen nezbytnou péči to jest kojení a zbytek, ať si maka taťulda, třeba by ho smích přešel.

Já mám lepší a horší dny. Co setrvává, je bohužel neuspořádaný jeden pokoj, stěhování nábytku, prostě věci, na které bych potřebovala, aby děti vzal někdo na celý den pryč. Běžný úklid, vaření, tu a tam pár hodin práce většinou jde. Manžel se ale podílí jinak než blbyma kecama.

zuzineckah
5. kvě 2022

tak on bordel a bordel je rozdíl 🤷‍♀️Pokud doma muž překračuje kupu prádla nebo hraček a k tomu chuchvalce prachu, tak se mu nedivím, ze utrousi poznámku. Spis se divím, ze do tohoto stadia někdo dospěje… Pokud pindá na to, ze na stole leží hrnek nebo ze se na gauči valí dudlík, tak to je napřesdržku samozřejmě. Myslim, ze problém je v tom, ze to mate blbě nastavené. Nevím proč by nemohl děti aspon vykoupat nebo uložit (tu starší minimálně)… pripadne s ni o víkendu vypadnout někam ven, abys měla čas pofackovat domacnost a vypít si kafe👍(kdyz tedy mládě dovolí)

marimanta
5. kvě 2022

@zuzineckah tak třeba hromadu prádla tu mám teď. Dospěje se k tomu snadno. Vypereš všecko zimní a malé vyřazené, že to zabalíš a uklidíš. Je nás sedm, takže toho je fakt dost. Pak vyjdeš na zahradu a zjistíš, že kohout ošklivé potrhal slepici. Ta minulá to nepřežila, takže ji nechceš nechat trapit a místo oblečení zabijíš, škubeš a zpracováváš slepici. Další den máš dopoledne vyšetření u lékaře, protivné dítě... A už se to kupí....