Jak zvládnout úklid na Vánoce s dětmi?
Ahoj! Zbabele pisu anonymne, protoze se za to stydim. Proste nezvladneme doma mit na vanoce naklizeno. Jako asi nejaky ten povrchovy uklid dame s manzelem dohromady den pred Stedrym dnem, ale jinak bordel tam furt bude, ale skryty. Mame upatlane zdi, drobky v suplikach, podlahy jako prase, spinavou koupelnu, zaprasena okna, hromady neposkladaneho pradla vsude mozne, bordel ve skrini, vsudypritomny prach a pavuciny snad v kazdem koute. Mame tri deti, ale nechci se na ne vymlouvat. Oni jsou docela ucenlivi a kdybychom my byli dusledni a poradni, tak jsou taky. Ale proste jsme oba desni bordelari. A porad neco delame, ze nemame proste cas zabyvat se uklidem. Prosim, je zde nekdo, kdo je na tom podobne….?
Úklid?? Co to je? K nám domů dorazila (samozřejmě sama) viróza ze školy a nejvíc skolila mě a manžela. Téměř nevařím,na úklid vysloveně se*u, protože je mi tak zle,sem ráda že zvládnu dětem vyprat. Nakupovat chodí můj brácha a Ježíšek letos asi ani chudák nedorazí
24. chodi Jezisek, ne kontrola z hygieny😀 tim se ridim ja 🙂
No, je to hodně podobné i u nás. Nějaká výzdoba je, a na Vánoce se těším, ale úklid je asi to poslední, co stíhám... Tři děti, plný úvazek, babičky nehlídají, vesnice a dojíždění jsou určitě faktory, které řadí úklid na poslední místo. Takže ti rozumím a buď v klidu. Je to v hlavě. Mi to taky někdy vadí, jindy se povznesu. Je-li nás víc, jsem hned klidnější. Tak krásné a pohodové Vánoce 🙂 a děkuju za tenhle tvůj příspěvek...
Ja a vubec mi to nekazi radost z Vanoc. Deti se moc tesi a jak rika dcera - Zazrak je, ze jsme vsichni spolu.
Vůbec to nehrotim.
Hlásím se do skupiny 😁
Já bych se na celý úklid mohla vysrat.
Já když byla sama doma tak si hezky vše uklidila, vyleštila a pak přišel domů manžel a syn. A Bůh jim dal dar udělat neskutečný bordel během 10 minut.
Takže tak 😁
Mám děti, starý patrový dům na vesnici, chodím do práce, bordel nemám. Asi takhle, letos už to nezachráníš, je zbytečný se kvůli tomu nervovat. Ale příští rok... Já začínám na začátku listopadu a mám naplánovaný, kdy co udělat, který okno umejt, kterou skříň přeskládat, aby to na vánoce bylo tip top. Dnes už jen zlehka utřu prach, práce na 20minut a zítra setřu podlahy, žádný hektický předvánoční úklid.
Uklizime průběžně, teď jsem ještě k tomu v porodnici po císaři, takže je úklid v režii manžela (a 2,5leté dcery) 😄 jediné co doufám, tak abychom byli všichni zdraví... Dárky máme, stromek bude (snad, viz výše 😄), výzdobu jsem nějak neřešila, večeři na Štědrý den asi odsuneme o pár dní později, dětem je to fuk, a mně letos taky...
Tak takovy ten provozni poradek snad na Stedry den bude, pradlo neposkladane, co je zehleni, mi tu lezi uz tyden, cekam, az toho bude vic, ale prach utiram namatkove jednou za cas, ve skrini mezi sklenickama vubec,
K těm vzpomínkám, u nás se úklid taky hodně hrotil, uklízelo se prakticky celý prosinec, každý koutek v bytě. Vrchol byl 23. 24. už jen nějaké lehké dodělávky. A vzpomínám na to docela s nostalgií, k Vánocům patří vůně leštěnky 😀.
Ve svém domově to ale nepraktikuju, chci v pátek pořádně vytřít podlahy a umýt koupelnu a záchod a tím budeme na Vánoce připraveni.
(Důkladnější úklid nechávám na leden, únor, okna jedině v létě)
Já nečetla ostatní komenty, ale ráda bych tě uklidnila. Dítě máme jedno, 4,5 let staré, takže dejme tomu samostatné. Já jsem v 35. TT, od září jsem měla dva měsíce klidový režim a od chvíle, kdy mi skončil, jako těžce nedobíhám 🤣
Kuchyň jsem sice před adventem stihla vcelku uklidit, ale je to jako plivnutí do moře 🙈😅 Muž se snažil udělat koupelnu a WC, to aspoň provozně udržuji 😁
Prádlo kamufluju do košů, jak jde, dělám jen to nejnutnější. Před Štědrým dnem mám ambice akorát čistě povléct, vyluxovat a vytřít a tradá. Na první dva svátky jsme stejně u našich.
Manžel převzal při mé neschopence i mé podnikání, což je - světe div se - úklidová služba 🤣🤣🤣 Takže kovářova kobyla jak vyšitá! Jsme úplně vyšťavení z předsezónních příprav apartmánů, o které se staráme, mezi svátky máme taky práce tři pr... A pak v lednu rodím. Tudíž jsme to letos pojali prostě na pankáče, ať je doma hlavně pohodová atmosféra, dcera dostane dárky a na zbytek kašlu. Na jaře budeme předělávat pokojík dceři, do té doby si budeme zvykat s novým mimčem, fakt to nehrotím. Já to nehrotím nikdy. Mám ráda ty úklidy v práci, když odcházím z nablýskaného bytu pro klienty, ale doma mě to už fakt pak nebaví. Žijeme tam pořád, chceme chodit ven a když si vyšetříme volno, nehodlám ho trávit dalším šůrováním. Denně chci mít večer uklizené nádobí, hračky. Průběžně záchod a povrch koupelny. Podlahu beru za normálního chodu tak obden vysavačem, který rovnou vytírá párou. Ustelu. A pak dle potřeby. Ale když nestíhám, není to priorita. Priorita je čas s dcerou a večer klidný čas s mužem.
Hehe úklid.....u nás 🤣🤣🤣 jo to považuji za vtip roku. Nemá na to ani podmínky a ani čas, no ani náladu. Zakopu bordel po postel a neřeším. Ten zbytek leží na svým místě celoročně, tak proč ho teď schovávat. Než abych Lítala s hadrem v ruce, což je úplně zbytečný....bo kdo chce te pomluví, si radši s deckama objedeme předvánoční vesničky se světýlky. Tak veselý Vánoce a salamistovi zdar. Přijde k vam Ježíšek, ne Hygiena.
@me_druhe_ja hele u nás to grantování na Vánoce smysl dává a dává mi ho to i historicky - celou sezonu děláme venku kolem hospodářství a zahrady a v listopadu se lítá kolem masa (snížit stavy chovu na zimu), takže najednou se v prosinci zavřeš doma a máš (KONEČNĚ) čas se tam tomu pověnovat a udělat si to tam hezké na zimu. Takže já se na okna a podobně jindy prostě nedostanu. Taky pravidelně začátkem prosince děláme doma drobné stavební úpravy, posuny nábytku, letos jsem kupovala záclony... zútulňování prostě. A jarní úklid? Zase vykydat to, co se tam nakupilo za 2-3 měsíce 'sezení' vevnitř.
A nikdy nestihnu uklidit tak, jak bych chtěla :D a jsme taky šílení bordeláři. Takže kliiiid a pohodu a krásné Vánoce všem 🙂
V pátek večer proženu obývákem Roombu a možná vytřu. Bordel je a bude, fakt se nehodlám stresovat tím, že jen kvůli Vánocům musím mít načančáno... Prádlo teda snad stihnu poskládat, jestli ne, tak koš přesunu z obýváku do ložnice. Kuchyň udržuji ve stavu chaosu neustále, v předsíni srovnám boty a zapálím svíčku na záchodě. Stačí 🙂 Abych padala na hubu z úklidu, zatímco mi to bude armáda ničitelů z druhý strany zase rozhazovat? Tak to ani náhodou...
Jsem ráda, ze to takhle běžně vypadá i jinych domácnostech, ja mám totiž furt depresi u toho, ze je u nás bordel, nejhorší je, že tchyně je na abnormální pořádek a vždycky honem,, uklizim,, když má přijít, nejhorší je, když prijde nečekaná... Ona žehli i když má v koši 4 věci, me tu běžně prekypujou tři narvany koše... No to je jen takovy povzdech, jinak letos teda trochu uklizim, vlono na Vanoce jsme měli covid a tak to tehdy jsem na ro fakt prdela, ale letos aspon takovy,, větší uklid,, ale okna a skříně nedělám, okna jsem myla na podzim a skříně už nestihnu, i když by potrebovaly jak sůl, deti uz tam mají naskladany tei velikosti a manžel má občas problém, ze vezme něco malyho😁ale jinak je to u nás úplně stejný, díky Bohu za vaše reakce🙏
Já už jsem sice doma celý prosinec kvůli rizik. těhotenství (ale opravdu mám klidový režim, ne že se mi nechce do práce), ale úklid stále nic moc 🙂 okna nejsou umyté, podlahy udělám v pátek ať to máme přichystáno na válení se s hračkami, koupelnu a wc máme chvilku po rekonstrukci, takže tam je ještě ten nový pořádek, v ložnici máme těžší úkoly před sebou, nevleze se nám tam postýlka a už není moc času jak to vymyslet 🙂
No prostě bordel všude, ale nejsem svoje tchýně, nějak zásadně to neprožívám
Tak já se přidávám do klubu... Jako ano, mám tři děti, dobrá výmluva, ale přiznávám to - jsem šílená bordelářka. Než uklízet, radši dělám jiné věci. Prostě to tak mám. Až se finančně vzmůžu, asi si zařídím uklízečku (aspoň mě to donutí uklidit přeplněné plochy předtím než přijde, aby mohla vůbec uklidit 🙂 Krásné vánoce všem!
Ja zas nechapu kdo musi delat extra Vanocni uklid,kdyz prubezne svou domacnost udrzuje..to se pak ani nemusi spilat,ze nestiham.Bezny povrchovy uklid zvladne snad pak kazdy za pul den...a co se tyce drobku v suplikach nebo rozhazeny veci vsude,to je o tom,jak moc ten clovek resi uklid pres rok,okna se taky v zime myt nemusi,pokud se myji na podzim a po zime na jare...nejhorsi jsou ty stavy,kdy jsou vsichni nemocni, nebo dokola nemocni,to pak chapu,ze se nabordeli,ale jinak to je o pohodlnosti nebo jinych prioritach....nicmene jak mame doma,vstepujeme i svym detem urcity standard na cistotu a tim nerikam zit s hadrem v ruce,to vubec ne,ale urcite tam nemit tak,ze by si tam clovek stydel pozvat navstevu...
Tak to ja se stydim si sem pozvat navstevu 😂 Dekuji za reakce! Vlastne co me na tom nejvice stve je, ze kdyz jsem byla mala, meli jsme na vanoce naklizeno, vune lestenky, vyprane zaclony, ciste povleceni, hmmm, uplna nostalgie ale bez stresu. Chtela bych to predat i svym detem, ale tuhle oblast nezvladam 😅 Na druhou stranu, abych se zas jen nehanila, tak umim pripravit detem vanocni atmosku ruznym vyrabenim, dekoracemi, pecenim cukrovi, hranim her a tak. Sice je to v bordelu, ale decka to milujou. Takze jeste jednou diky za uklidneni a preji vsem krasne svatky plne POHODY ☺️
Já to mám tak nějak v prdeli, prostě co stihnu tak stihnu, co ne tak ne, Ježíšek se přece narodil ve chlévě 😀 nebo snad čekáš kontrolu z hygieny??
nemám, lítám po zubaři a do toho dělám svojí práce a zastup za kolegu, který už je na dovolené.....
Úplně to stejné , od dětí hromadu máme obrázků , všude leží nebo vysí na provázku nebo je přilepený na zdi .. ikdyž se snažím uklidit , je to tam zachvilku zase ..
Předáváš jim něco cennějšího, svůj čas.
U nás se marodí, stihla jsem vytřít, bordel schovám 😆 Mamka doma myla lustry, sklo, keramiku, knihovnu, dnes si klepe na čelo. Ty děti tohle neocení. Ale taky a námi pekla, na to vzpomínám ráda.
Nechápu tu posedlost úklidem před Vánocemi, už tak je toho nad hlavu s běžnými starostmi, do toho přípravy na Vánoce.
Já to uklizeno měla taky moc ráda. Ten stres už míň :D ale tak od osmi let nejpozději jsem tu knihovnu s výstavkou porcelánu leštila já ;) mrňata ten úklid až tak neřeší (takže neni treba to tak hrotit) větší se můžou zapojit, abyste si to doma udělali hezké společně.
Pro tebe ty Vánoce možná byly bez stresu jako dítě. Ale co rodiče/mamka? To dítě nevidí, že máma do tří do rána piluje pořádek.
Nejlíp uklízeno jsme měli před třemi roky na Vánoce a k čemu to bylo? Když se rozhodl prvorozený přijit na svět. Od té doby to nějak jde z kopce. ;)
Dělala jsem v úklidové službě. Spoustu lidí to tak řešilo a to úplně běžní lidé. Zaplatit si ji a máš po starostech. Nestojí to moc.
Tak tady jsem doma 😂 z Vanoc nijak nesilim. Doma 2,5lety a 9ti mesicni. Aktualne oba uz pres tyden nemocni. Stromek jsme zdobili s vypetim vsech sil vcera o pulnoci, po trihodinovem uspavani male, starsi v pet rano vzhuru jeci at dame strom pryc ze ho nechce 😂👍 zadny extra uklid se nekonal, kazdy den uklizim v ramci bezneho chodu domacnosti a s tema dvouma nic navic nestiham, takze ani cukrovi jsem nepekla, zadne extra zdobeni doma, jen sem tam svetylka a dekorace. Darky jsem nastesti zabalila uz v listopadu. Ted co mala zacala chodit a starsi extremne zarlit a do toho oba nemocni jsem rada, ze jsem rada. Vanoce si budu uzivat az budou deti trochu starsi.
Nemám a je mi to jedno. Hlavně aby byli všichni zdraví, což u nás nedopadlo a 21.12. nás opustil jeden člen rodiny.. 😭 úklid, neúklid, to mě nechává naprosto klidnou.

Mám tady běžný provozní binec, co nadělá dvouleťák - zatímco uklízím jeden konec, páchá nějakou záškodnickou akci na druhém konci 🙈😂 Jo, dělám běžný úklid, takže jakž takž to vypadá, ale... Podlahu jsem vytřela večer a ráno si rozsypala po chodbě popel z vysavače, než jsem si toho všimla, rozšlapal to syn všude. Kuchyň jsem uklidila v pondělí, dneska dělala krémy a polevy a mám dvířka oťapkaný od cukru a čokolády. A takhle bych mohla pokračovat 😉 Okna jsem umyla pořádně na podzim dokud nemrzlo, skla na očích leštím průběžně, ono to se synem vydrží tak půl hodiny. Šuplíky by potřebovali přerovnat, ale dítě je stejně zase rozhrabe. A co? Zítra dodělám cukroví ve čtvrtek běžný úklid plus prádlo, to se mi teď nakupilo, jak peču, v pátek zabalit dárky, ustrojit stromek a připravit salát a hotovo. Kolečko návštěv nám začíná až na druhý svátek vánoční, to jen ráno vytřu a udělám koupelny.
Normálně by mi manžel pomohl, ale teď se to tak blbě sešlo, že přijde z práce, dá rychlé kafe a mizí dělat do garáže, vrací se na večeři, obstaráme dítě a jdeme spát. Nějaké velké předvánoční úklidy jdou mimo mě a nestydím se za to 😁