Které dětské věci vám přišly ve skutečnosti zbytečné?
Ahoj maminky,
zajímalo by mě, jaké věci jste pro své děti pořídily a nakonec zjistily, že to bylo zbytečné nebo nevyužité? Může jít o oblečení, vybavení, hračky, elektroniku nebo různé vychytávky, které se třeba jen tvářily prakticky, ale reálně moc nesloužily.
Ráda bych si udělala představu, co opravdu stojí za to a co jen zbytečně zabírá místo – věřím, že to pomůže i dalším maminkám při rozhodování, co (ne)kupovat.
Díky všem za sdílení zkušeností!
U nás konkrétně byly zbytečné všechny dudlíky. Monitor dechu. Všechny krémy včetně sudocremu (dcera byla v látkových plenách a doteď netuším, jak u dítěte vypad opruzenina). Přebalovací pult jsem se ani nesnažila koupit, měla jsem podložku a operativně ji přemisťovala podle potřeby.
Ja to napisu opacne - bez ceho bych se neobesla. Prebalovaci pult, dudliky, manduca, alespon 10ks podycek + pyzamek, tak 3-4x mikca ci svetrik, bambusove latkove pleny - na vsechno (podlozka pri kojeni, pozdeji bryndak, da se tim dite otrit, na spani si ji drzeli jako chumlacka.. - uzasne multifunkcni vec a k tomu snadno nahraditelna a pratelna na vysoke teploty :D ) kombineza na zimu a samozrejme kocarek. V lete opalovaci krem a kdyz mrzlo tak "zimni" krem. Bepanthen, takovy univezral na vsechny problemy co se vyskytly.
Jedno ditko jsem mela "podmerecne", tam jsem nutne potrebovala miminkovskou vahu a vyuzila jsem ji, ale to bylo atypicnosti pripadu
Nikdy jsem nepoužila dudlíky, lahvičky, odsávačku, prsní vložky (nebo jak se to nazývá). Sporadicky nosítko, postýlku.
@barunka12345 já teď nechávala v porodnici oblečení velikost 50. Kupovala jsem to na první dceru a tuto velikost jsem nevyužila ani u jednoho ze 3 dětí. 😆 Jinak se asi nedá říct, že bych něco nevyužila. Přebalovací komoda je za mě top. Hnízdečko, houpátko, monitor dechu, hrací podložka, látkové pleny, postýlka, to jsme všechno využívali. Já třeba hodně šátkovala, muž nosil naopak v nosítku. Akorát dudlík slouží teda na hraní starším dětem.
Ono je to dost o osobních preferencích a i o dítěti. Některé věci jsem u jednoho využila hodně, u druhého vůbec. Třeba šátek, nosítko - jedno dítě bylo nosicí, jedno ne; dudlík - jedno dudlíkové, druhé vůbec. Hračky taky každý preferoval jiné. Plínky seděly každému jiná značka... Odsavačku jsem využila jen krátce, takže by možná stačila z půjčovny. Lahvičky jsem nevyužila vůbec, ohřívačku jsem ani neměla.
Někdo Ti zase řekne, že je zbytečnost postýlka, že v ní dítě nikdy nespalo - moje děti tam naopak spaly od narození.
Pro někoho je zbytečnost přebalovací pult (stejně přebaluje na posteli), já ho třeba využívala na obě děti.
Atd atd
Jak pise @patypresdevaty je to hodne o konkretnim diteti i rodici.
Veci, ktere jsem chtela, nekoupila a nechybely a zpetne jsem rada, ze jsem usetrila:
Prebalovak.
Dvojkombinace kocarku za 30 000 v oblibene barve; tech 6-9 mesicu v hluboke korbe utece jako voda a misto sportaku jsme rovnou presedli na "lepsi golfky."
Odsavacka mleka.
Odsavacka nudli na vysavac a vysavac.
Vaha.
Sterilizator lahvi a dudliku.
Specialni mixer na detske prikrmi, jako fakt to existuje.
Veci, ktera jsem mela, ale neosvedcily se mi (jinej by na ne prisahal, jak jsou skvely):
Fusak zimni i jarni, preferuji kombinezu a deku.
Omyvatelne bryndaky
Plysova zvirata ( zbytecne z nich padaji mikroplasty, par vlnenych nebo bavlnenych by uplne stacilo).
Boty do kocarku ve velikosti 16 (dostali jsme)
Kalhoty ve vel.56
Cela velikost 50
Kojici polstar (pod nohu dobry)
Co naopak jsme meli poridit driv, protoze je to super:
Rostouci drevena jidelni zidle
Chuvicky
Adaptery na prevoz vajicka na podvozku od kocarku.p
Perinu 2x2m na spolecne spani s batoletem
Nepoužila jsem dost kosmetiky a drogistických výrobků (pro děti i pro sebe po porodu), za celou dobu by klidně stačil jen Sudokrem a Bepathen na zadečky. Stejně tak látkové plínky nám nevyhovovaly, dcera po nich měla zničený zadek. Šátek jsem použila jen párkrát, lepší byla nosítka. Bryndáček stačí jeden silikonový. Boty do kočárku jsme taky nevyužili - dcera pak rovnou chodila od 10,5m (a měla velikost bot 16), syn byl přes zimu ještě v kombinéze a potom taky rovnou chodil (od 13m). Kojící polštář jsem taky nevyužila (který mi doporučovaly LP), kojila jsem v leže a to jediné mi fungovalo.
Naopak jsem hodně využila odsávačku MM, monitor dechu, hnízdečko, postýlku, váhu, nosítka, přebalovací pult, odsávačku nudlí na vysavač. U první jsem dost používala dětský vařič+mixér na příkrmy (zamrazovala jsem), u syna jsem na to pekla a dávala mu, co jsem zrovna vařila.
Co je zbytečné, ohřívačka mléka. Manžel ji chtěl koupit, já to zatrhla, že zatím ne a opravdu bych to nevyužila. kamarádka koupila a za chvili prodávala. Taky chuvičku jsem nepotřebovala. Malý byl skoro pořád při mně.
Já toho cíleně moc nekupovala, aby se mi to neválelo nevyuzité doma. Koupila jsem ten základ jako kočárek, vajíčko, postýlku, vaničku, lehátko na přebalování a dokupovala.
Co jsem dokoupila jako první, to byla odsávačka, bez ní ani ránu. U první nemoci odsávačku nudlí, ale to až když malého sklátila viroza v 9 měs. A taky ohrádka, kde malý lezl, pak se postavila, obcházel a začal chodit. Na ohrádku nedám dopustit.
Nikdy jsem nepoužila dudlíky, lahvičky, odsávačku, prsní vložky (nebo jak se to nazývá). Sporadicky nosítko, postýlku.
@uzivatelkapetra já zas bez prsních vložek první 2 měsíce nemohla nikam vyjít a v noci bych měla promáčenou postel ještě tak v 5 měsíci. Používala jsem látkový.
@barunka12345 ono to fakt nejde říct, ale spíš je lepší toho koupit míň a podle potřeby dokoupit. Já třeba nevyužívám dětskou kosmetiku. Sama mýdlo nepoužívám skoro vůbec, tak kor ne na dítě. A na mazání olej
Co je zbytečné, ohřívačka mléka. Manžel ji chtěl koupit, já to zatrhla, že zatím ne a opravdu bych to nevyužila. kamarádka koupila a za chvili prodávala. Taky chuvičku jsem nepotřebovala. Malý byl skoro pořád při mně.
Já toho cíleně moc nekupovala, aby se mi to neválelo nevyuzité doma. Koupila jsem ten základ jako kočárek, vajíčko, postýlku, vaničku, lehátko na přebalování a dokupovala.
Co jsem dokoupila jako první, to byla odsávačka, bez ní ani ránu. U první nemoci odsávačku nudlí, ale to až když malého sklátila viroza v 9 měs. A taky ohrádka, kde malý lezl, pak se postavila, obcházel a začal chodit. Na ohrádku nedám dopustit.
@sfet já zas ohratku skoro nevyužila. Jen na vánoční stromeček🙂 a s druhým už ani to ne
@barunka12345 Nepotrebuvala jsem dudlíky, lahvičky, postýlku, odsávačku na nos, ohřívačku na lahve.
Ani nevím, co jsme nevyužívali, šlo rychle pryč z domu, byt není nafukovací a vždy jsme bojovali s místem. Přebalovací pult jsem měla moc ráda, mám špatná záda, nemohla jsem se k miminku hrbit, spalo v postýlce, moc jsme nevyužili lehátko, zabíralo místo, lepší byla autosedačka, když se na mě mimčo chtělo dívat při vaření... Odsávačka mléka se taky hodila, na nos jednou za čas taky. Dokupovala jsem, co bylo potřeba, téměř vždy z druhé ruky a pak zase posílala dál do oběhu, tím pádem mě nemrzely investice, nebyly tak velké.
Ja nic zbytneho neporizovala😅. Predem pouze kocar, satek, vanicku/kyblik a par plen a oblecku. Cestovni prebalovaci podlozku. Kdyby bylo neco vic treba tak bych to pak dokoupila. No nic moc vic potreba nebylo😎
Nepoužila jsem dost kosmetiky a drogistických výrobků (pro děti i pro sebe po porodu), za celou dobu by klidně stačil jen Sudokrem a Bepathen na zadečky. Stejně tak látkové plínky nám nevyhovovaly, dcera po nich měla zničený zadek. Šátek jsem použila jen párkrát, lepší byla nosítka. Bryndáček stačí jeden silikonový. Boty do kočárku jsme taky nevyužili - dcera pak rovnou chodila od 10,5m (a měla velikost bot 16), syn byl přes zimu ještě v kombinéze a potom taky rovnou chodil (od 13m). Kojící polštář jsem taky nevyužila (který mi doporučovaly LP), kojila jsem v leže a to jediné mi fungovalo.
Naopak jsem hodně využila odsávačku MM, monitor dechu, hnízdečko, postýlku, váhu, nosítka, přebalovací pult, odsávačku nudlí na vysavač. U první jsem dost používala dětský vařič+mixér na příkrmy (zamrazovala jsem), u syna jsem na to pekla a dávala mu, co jsem zrovna vařila.
@daasqua tak z kosmetiky mi stacil vzorkovy kufrik z porodnice😅. Na myti voda a pak teda rybilka nebo sudokrem. Jinak nic netreba😉
Nikdy jsem nepotřebovala kolébku, monitor dechu, přebalovací pult, nosítko nebo šátek. Pro někoho ale nezbytné věci.
@daasqua tak z kosmetiky mi stacil vzorkovy kufrik z porodnice😅. Na myti voda a pak teda rybilka nebo sudokrem. Jinak nic netreba😉
@konidana Přesně, jen voda. Ubrousky jsem používala maximálně na cesty, taky mi jich plno zbylo (jinak skvělý čistič na povrchy 😀). Ani nic jako lichořeřišnici nebo dubovou kůru jsem pro sebe nepotřebovala. Žádné olejíčky nebo pudry pro děti, myla jsem je čistou vodou. Šamponem až tak od 3 let, do té doby by vytřískaly řevem okna 😀
Úplně minimálně jsme využili dudlíky, vůbec monitor dechu (ten jsem teda dostala od kamošky nějaký starší, stejně by se musel nejdřív nechat zkalibroiovat). Nosítko jsme též moc nevyužili, nebylo mi to úplně příjemný a obě děti byly naštěstí kočárkové. U druhého syna pak posýlka byla spíš odkladiště věcí, od 2.týdne spal se mnou v posteli, to pohodlí, že se v noci při kojení nemuselo vůbec vstávat...
Zpětně jsme doma měli zbytečně moc kosmetiky a takjových těch věci na prdku, nejlepší byl stejně sudocrem a na větší opruzeniny Imazol
@barunka12345 sterilizační přístroje, ohřívače lahví... to jsem koupila a za měsíc prodala netknuté...
To sa neda povedat co vyuzijes. Skor na zaciatok nakupit "zaklad" a ked ti nieco bude chybat tak lahko dokupis.
Ja som napriklad skoro nevyuzila hlboky kocar pretoze mi tam ani jedno dieta nechcelo lezat. Odsavacku som pouzivala len prve 2-3 tyzdne, dudlik starsia chcela mladsia nie, monitor dychu som ani nemala, lahvicky, sterilizator a ohrievac lahvi som nemala lebo som kojila. Naopak nedam dopustit na prebalovaci pult (a pritom vela mamiciek prebaluje rozne po dome a pult nepouziva), satku, nosic, postielku ktora ide prirazit k nasej posteli, hupatko, kvalitnu zavinovacku a chuvicku. Od 6-7 mesiacov sme denne vyuzivali kvalitny sportak.
V dnešní době, kdy "do půlnoci objednáš, ráno v Alza boxu máš", je zbytečné kupovat předem miliardu věcí jen proto, že je to na nějakém seznamu no sociálních sítích. V podstatě i ty seznamy do porodnice můžou být poloviční, vždyť návštěva (minimálně tatínek dítěte) tam stejně bude každý den , tak kbyby něco, může cokoliv přinést.
A taky je pravda, že nelze zobecnit, co je "zbytečné" a co ne. Já třeba nosítko využila minimálně, jiná maminka na něj nedá dopustit (nebo na šátek) a za zbytečnost považuje kočárek. Kosmetika - je třeba vychytat, co bude sedět. Dudlíky -x druhů, některému dítěti je to jedno, co má v puse, jiné snese jedinou značku a další pouze prso a na dudlík prdí úplně.
Nepotřebovali jsme lahvičky, dudlíky, odsávačku, sterilizátory a já nevimcovše kolem krmení.
Dítě mám jedno, takže zkušenost jen s jedním konkrétním kusem 😉 Každopádně u nás úplně zbytečná postýlka, nikdy v ní nespal a byl s námi v posteli (nemohli jsme ji přirazit k naší posteli kvůli malému prostoru v ložnici), proutěný koš na kolečkách (představovala jsem si to jako místo pro odložení, s kterým popojedu i do kuchyně atd, no odložený byl většinu času na mně 😁 ), dudlíky (nekupovala jsem, ale dostali jsme jako dárky) nepoužíval nikdy, odsávačka na hleny - nepoužili jsme nikdy, monitor dechu jsme zapli párkrát v tom proutěném koši a šmitec, vlhčené ubrousky k ničemu (teda super na čištění bot 😅 ), kosmetika taky nebyla žádná potřeba (koupali jsme v čisté vodě, umývali zadek namočeným perlanem a na opruzeniny byl nejlepší odvar z řepíku). Hrazdička celkem nezájem, takže doma spíš překážela 🙈
Když to vemu chronologicky od novorozence až po skoro puberťáka, tak zbytečné bylo: Postýlka, monitor dechu, peřina a polštář asi do postýlky, trojkombinace kočáru, dupačky, trička s krátkým rukávem pro dítě mladší než rok, dudlíky a lahve, papuče před školkou, spací pytel, hračky pro batole 1-3 roky, hračky vyhraněné holka/kluk (děti od 1 až p školní věk si hrají stejně jen s legem a pár věcmi, většina zbytečná), krosnička na dítě, nová aktovka, psací stůl, pogumované oblečení do deště, jednorázové věci typu nálepky...pak samozřejmě záleží, co se trefí do vkusu a povahy jak dítěte, tak rodiče 🤷♀️
Ono beztak většina těch seznamů výbaviček a co do porodnice je někdy ze 70. let, kdy se ke všemu přistupovalo jinak. Dnes už by si skoro nikdo ani tu postýlku dopředu nekupoval, když tam stejně dítě nespí a řve, dřív tam děti trávily 2 roky života prakticky nonstop. 🤷♀️ Taky není potřeba vše kupit dopředu, když to člověk odklikne a druhý den mu to dovezou až domů...No stejně se nedá vyhnout nějakým nechtěným kupům. Ale určitě není potřeba skoro nic kupovat nové. Jsou výborně propracované bazary a všichni mají tolik věcí, že se dá sehnat vše skoro nové za zlomky cen. Chápu, že ne každý na to je, ale je dobré o tom vědět.
kočárek 3-kombinace
@barunka12345 u nás naprostá zbytečnost přebalovací pult.
Mohu spíš říct, co jsme využili na maximum: velkou ohrádku na spaní i první hraní v obýváku, velký přebalovák v koupelně s policí, vaničkou, velký kočárek s vysokou nosností, plenky Dáda z Polska, bepanthen, monitor dechu + m6onitor dechu na plenku do kočárku, u prvního dítěte jídelní židličku sklopnou do lehu, druhé dítě velmi brzy sedělo i chodilo a nechtělo tam být. Sterilizátor na misky, lahvičky, lžičky ( mám jej do teď a využívám jej na láhve na zavařování 😉) termosku na ni teplou vodu při výletech ( rozmíchávala jsem tak lehce dětem kaši ), odsávačka na nos ( u nás upravena dle té nemocniční, syn byl ale nedonošený a maličký, s mnoha problémy). Hodně jsem využila možnost využívat podnož kočárku i pod autosedačku, u obou dětí. Nejdříve kvůli ježdění se synem po lékařích ( na delší procházky ale bylo dítě vždy v korbě), pak zase, když jsem měla druhé , tak k rychlým přesunům..stávalo se, že jsme do auta potřebovali dát dvě podnože od kočárku a vršek pro syna, dceru jsem pak nechala v autosedačce. Měli jsme dvě podnože a dva vršky od stejné značky, k tomu pasující autosedačku pro mini, a šlo to přehazovat dle potřeby dětí. Někdy to jinak nešlo, dcera byla mimi o nemocný syn prostě delší vzdálenost neušel. Později jsem pořídila sporťák tfk, tam jsem pak v nouzi mohla posadit oba, má vysokou nosnost a stabilitu. Dnes se neobejdeme bez vozíku pro syna. Důležitá je pro mě slušná autosedačka.
Využila jsem také látkové vložky do podprsenky, tedy hlavně při druhém dítěti. Kojila jsem hodně dlouho.
Nepoužívali jsme nakonec nosítko, kvůli nemoci dítěte, nikdy jsem nedala dudlík. Kolébku, ikdyž jsme měli opravdu krásnou a velkou, jsme brzy vyměnili za velkou osmihrannou ohrádku s možností upravovat dno..byla skvělá a o dítěti nemohla psiska. Museli jsme opravdu v začátcích dodržovat extra hygienu. Dcera tam pak zase byla v bezpečí před synem, když jsem si potřebovala odběhnout na toaletu😁. Monitory dechu jsme využili hodně, syn zapomínal dýchat. Na monitoru spal do šesti let.
Téměř jsem nevyužila látkové plenkové kalhotky, synovi žádné neseděly, tak jsem je poslala dál. Ale běžné čtvercové pleny využíváme doteď.
Mě máloco přišlo vyloženě zbytečné. Naopak, pro druhé jsem pak ještě dokupovala, co jsem neměla a chybělo mi. Třeba hnízdečko. Co jsem tedy moc nevyužila, bylo různé oblečení v menších velikostech. Dávala jsem vlastně pořád jen overálky. Bylo to nejvíc pohodlné pro miminko i pro mě na oblékání.
@barunka12345
Naprosto souhlasím s názorem, že v době e-shopu a rychlosti dodání, je naprosto zbytečné kupovat cokoli “na sklad” 1/2 roku dopředu. Každé dítě je odlišné a přístup rodičů taky. Idealni je vse poskládat po narozeni - na míru.
Samozřejmě základní oblečky (prvni pleny) jsou bez debat…
Kdybych mela dalsi dítě, nekoupím ani jeden obleček pro miminko novy, kočár si poskládám na bazaru (podle momentálních preferenci - obdobi, terén, auto…). Jediné, na čem mi vždy záleželo, bylo bezpečí - kvalitní autosedačka a monitor dechu.
Tisíc lidi, tisíc názorů a všchni budou mít pravdu, protože pro ně to tak bylo dobré a vyhovovalo jim to 🙂 Já bych ti asi nejvíc doporučila, abys kupovala to, co se ti líbí, i kdyby to byla sebevětší nepraktická pitomost, protože pokud ti to přinese radost nebo klid, pak je to výhodná koupě. Naopak se nenech přesvědčit, že něco potřebuješ. Když to vezmu do důsledku, nepotřebuješ nezbytně vůbec nic, vše je volitelné.
Za mě to bylo takhle:
Věci, co jsem nekupovala a jsem za to ráda: přebalovací komoda, spací pytle, mantinel do postýlky, monitor dechu (pokud někoho dokáže uklidnit, je to super, já jsem si přečetla pár studií o jeho efektivitě a od té doby pro mě ztratil jakékoliv kouzlo), cokoliv souvisejícího s péčí o lahvičky, dětskou kosmetiku mimo bepanthen a sudocreme, jakékoliv léky do zásoby (máme stabilně jen živočišné uhlí a čípky proti horečce), oblečky velikosti 50, ponožky do 1 roku (ale máme teplé návleky na nošení), hnízdečko, čepičky na léto se stíněním na krk (děti se v tom šíleně pařily), pláštěnka na kočárek (je pod ní dusno a nedýchatelno), vlhčené ubrousky (voda a jen voda to jistí), nové oblečky - vše jsem chtěla mit krásné a značkové, ale nelibila se mi ekologická stopa a ceny, takže jsem prakticky vše měla z druhé ruky
Co jsem koupila a nevyužila: hluboký kočárek (na těch cca 10 povození mých 3 dětí dohromady fakt nestál za to, ale naděje, že to další dítě už bude kočárkové mě nikdy neopustila 😀), postýlku, trička do 1 roku, látkové bryndáčky/slintáčky, mělké dřevěné/silikonové talíře na první příkrmy, cokoliv z merina (nesneslo ho žádné z mých dětí)
Co spousta lidí nevyužije a já jsem bez toho nedala ani ránu: kojící polštář (na kojení je k ničemu, ale bez něj bych se v těhotenství vůbec nevyspala), odsávačku (dělaly se mi záněty a tohle byla rychlá a efektivní pomoc i prevence), péřové zavinovačky (spousta rodičů používá hnízdečka, mně přišly zavinovačky výrazně praktičtější a jako přenosná postýlka využitelné až do cca 2 let), mušelínové čtverce na stůl, dva nosící šátky na střídačku

Ono je to dost o osobních preferencích a i o dítěti. Některé věci jsem u jednoho využila hodně, u druhého vůbec. Třeba šátek, nosítko - jedno dítě bylo nosicí, jedno ne; dudlík - jedno dudlíkové, druhé vůbec. Hračky taky každý preferoval jiné. Plínky seděly každému jiná značka... Odsavačku jsem využila jen krátce, takže by možná stačila z půjčovny. Lahvičky jsem nevyužila vůbec, ohřívačku jsem ani neměla.
Někdo Ti zase řekne, že je zbytečnost postýlka, že v ní dítě nikdy nespalo - moje děti tam naopak spaly od narození.
Pro někoho je zbytečnost přebalovací pult (stejně přebaluje na posteli), já ho třeba využívala na obě děti.
Atd atd