Co je placenta praevia a jaké jsou její projevy?
ahoj, nevim jestli s prvnim synem jsem mela predni placentu, ted jsem v 19 tydnu a je predni.. mam takovej proste mini strach - mini protoze me to nesezira jen mi to obcas napadne , ze doufam, ze bude v poradku ulozena v tehotenstvi a takyna dobrem miste i pri porodu, ze nebude blokovat porodni cesty aby nebyla indikace na cisare... nekdo kdo by me uklidnil a vysvetlil jake to je , kdyz je skutecne ta placenta praevia (projevy atd) ?
@malytlustyhroch tak doufam ze vse bude OK. Jink pohyby citim zretelne od 13 TT i kdyz mam predni placentu, to se nedalo s nicim zmylit 🙂 ted uz i na prilozeni ruk citim tlakovej,, mini" kopecek kterej se vydouva ;D
Ale pohyby jako jde citit fakt zretelne no, niekdy mam pocit ze si tam dela party :D
Placenta previa je placenta umístěná dole přes děložní branku a i ta má stupně podle toho jak zasahuje do porodních cest. Nejdříve si ujasni pojmy, ptej se lékaře. Určitě je při ní potřeba dodržovat nějaký režim.
Ahojka..také mám placentu na přední straně a ani jednou mi lékař neříkal, že by to měl být problém. Vždycky to zkontroluje a jde dál, takže to nevadí. Jak se zde psalo, možná to ze začátku mírně tlumí ty pohyby. A na zbytek se opravdu zeptej normálně svého OG 😉
Já měla placentu na přední straně a nikdo nikdy ani nenaznačil, že by to měl být problém. Akorát se mi dcera do 38tt neotočila hlavou dolů a říkali, že v tomhle případě není možné (pochopitelně) provádět zevní obrat dítěte. Což bych ale stejně odmítla a šla na sekci. Nakonec se dcera v tom 38tt otočila sama.

Placenta na predni strane a vcestna (praevia) jsou dve ruzne veci. Placenta na predni strane je ok, akorat se muze stat, ze pozdeji ucitis pohyby, mimi se bude hybat normalne, ale jak mezi sebou a tvoji kuzi na brise bude mit placentu, tak to muze dyl trvat nez pohyby ucitis. Ja takhle citila u druheho pohyby az asi ve 23/24 tt. S vcestnou placentou zkusenost nemam, to ti musi napsat nekdo jiny.