icon

Co je placenta praevia a jaké jsou její projevy?

17. únor 2025

ahoj, nevim jestli s prvnim synem jsem mela predni placentu, ted jsem v 19 tydnu a je predni.. mam takovej proste mini strach - mini protoze me to nesezira jen mi to obcas napadne , ze doufam, ze bude v poradku ulozena v tehotenstvi a takyna dobrem miste i pri porodu, ze nebude blokovat porodni cesty aby nebyla indikace na cisare... nekdo kdo by me uklidnil a vysvetlil jake to je , kdyz je skutecne ta placenta praevia (projevy atd) ?

malytlustyhroch
17. únor 2025

Placenta na predni strane a vcestna (praevia) jsou dve ruzne veci. Placenta na predni strane je ok, akorat se muze stat, ze pozdeji ucitis pohyby, mimi se bude hybat normalne, ale jak mezi sebou a tvoji kuzi na brise bude mit placentu, tak to muze dyl trvat nez pohyby ucitis. Ja takhle citila u druheho pohyby az asi ve 23/24 tt. S vcestnou placentou zkusenost nemam, to ti musi napsat nekdo jiny.

autor
18. únor 2025

@malytlustyhroch tak doufam ze vse bude OK. Jink pohyby citim zretelne od 13 TT i kdyz mam predni placentu, to se nedalo s nicim zmylit 🙂 ted uz i na prilozeni ruk citim tlakovej,, mini" kopecek kterej se vydouva ;D

autor
18. únor 2025

Ale pohyby jako jde citit fakt zretelne no, niekdy mam pocit ze si tam dela party :D

uzivatelkapetra
18. únor 2025

Placenta previa je placenta umístěná dole přes děložní branku a i ta má stupně podle toho jak zasahuje do porodních cest. Nejdříve si ujasni pojmy, ptej se lékaře. Určitě je při ní potřeba dodržovat nějaký režim.

fioreta
18. únor 2025

Ahojka..také mám placentu na přední straně a ani jednou mi lékař neříkal, že by to měl být problém. Vždycky to zkontroluje a jde dál, takže to nevadí. Jak se zde psalo, možná to ze začátku mírně tlumí ty pohyby. A na zbytek se opravdu zeptej normálně svého OG 😉

lvl16
18. únor 2025

Já měla placentu na přední straně a nikdo nikdy ani nenaznačil, že by to měl být problém. Akorát se mi dcera do 38tt neotočila hlavou dolů a říkali, že v tomhle případě není možné (pochopitelně) provádět zevní obrat dítěte. Což bych ale stejně odmítla a šla na sekci. Nakonec se dcera v tom 38tt otočila sama.