Ekzém v těhotenství. Máte podobnou zkušenost?
Ahoj holky 🙂 za 3 týdny mám termín, dnes jsem bohužel natrefila na jednu paní na fb skupina kde se lidi přestávají léčit z ekzému kortikoidy, napsala mi že jsem si měla těhotenství naplánovat jínak, že moje dítě bude nemocné. A opravdu, když vím že jsem atopik od mala ale jiné potíže vážnejší jsem neměla... Jsem citlivá, a stres mi to rozjel bohužel v 5.měsíci těhotenství ekzém až tak, že jsem měla ložiska po celém těle, snažial jsem se vydržet nemazat kortikoid ( beloderm v ambidermanu), cítila jsem se strašně nespala jsem, deprese z toho jak vypadám, obličej až do fialova čerevený a některé místa praskali do krve, mokvali. Ted jsem docela v klidu, a na tělě nemám místa kde by to bylo strašné... mažu se pořád asi tak jednou dvakrát za 14dní. Ted mám strach ještě víc, když vím že dr. neříkají pravdu obávám se o zdraví své dcery, prosím máte zkušenost podonou jako já? a co vaše děti?? jak na to jsou... Genetika i jiné výsledky jsou v pořádku, beru je železo...
@julieta23 Hlavně klid, paní bych poslala někam za tyhle slova. Beloderm je zrovna fajn, mě ho dřív psala kožní a vždy říkala, že je pro děti a těhotné, takže tolik neškodí. Samozřejmě dodržovat jak dlouho ho užívat atd. , ale nestresovala bych se. Ja sice už také kortikoidy neberu, ale pamatuji si, že když se to nedalo vydržet, tak jsem prostě v nouzi po nich sáhla a určitě bych nikomu neříkala, že kvůli tomu bude mít nemocné dítě. Vůbec si z toho nedělej hlavu, mimčo bude v pořádku. 😉
@julieta23 Kortikoidy mají nežádoucí účiny, asi jako všechny léky. Předpokládám, že jsi jejich aplikaci konzultovala s lékařem a zvážili jste rizika a přínosy. Tam je vždy důležité jak dlouho se užívají a jaké jsou silné. Za a) chceš se jich zbavit používání kortikoidů a budeš hledat způsob, jak se zbavit ekzému a v tom případě tě nerozhodí paní, co má chování řeznického psa nebo b) nebo si budeš hledat důvody, proč to nejde.
Já jsem fanda psychosomatiky. (Laická definice, když nezvládáme řešit svoje problémy, tělo volá o pomoc nemocí.) Sama na sobě vidíš, stres = zhoršení ekzému, jsi v pohodě = ekzém je snesitelný/minimální.
Samotný stres je škodlivý, ale říct ti nebuď ve stresu, je zbytečné, to víš sama a hodit se do pohody je těžké 🙂 Nastav se tak, že děláš to nejlepší, co umíš. Mně na ekzém pomohla lopuchová mast od dr. Popov, koupíš v běžné lékárně za pár Kč. O nežádoucích účincích lopuchu jsem nikdy neslyšela.
@julieta23 jak píše @levandule_k někdy je atopický exém projev nepohody v těle. Já například od malá trpím na atopický exém a každoročně se mi vracel. Ale co jsem vysadila mléko ( malá měla alergii na bílkovinu kravského mléka a já kojím), tak už se mi vůbec nedělá, ani náznak, tak jsem u toho už i zůstala a mléčnému se vyhýbám stále. Malá se zas osype, když má v jídle moc cukru.
@levandule_k sice na tom něco je, ale zrovna v těhotenství to může být způsobené i hormony a s tím toho teďka autorka moc nenadělá 🤷 Já třeba vím po čem jsem se v těhu osypala, ale v kombinaci s blížícím se porodem, se mi to rozjelo takovým stylem, že v zájmu udržení zdravé mysli mi bohužel nic jiného, než to přebít kortikoidy, nezbylo. Jinak bych se uškrábala k smrti. A to jsem zkoušela i to co mám osvědčené, přírodní i z lékárny bez kortikoidů a nic nezabíralo a po porodu to pak zmizelo samo.
@cherie24 jj to máš pravdu, že někdy pomůže vysadit nevhodné potraviny a co mám tak vypozorováno (ne u sebe, ale tady z diskuzí), tak těhotenské hormony jsou jak zesilovač ekzému. Ekzém je běh na dlouhou trať. Bohužel to není tak, že jeden den uděláš něco a druhý jsi vysmátá.
Za mě ta cesta, jak zmírnit projevy bez kortikoidů (úplné vyléčení) je a) strava - vysazení některých potravin, eventuálně nějaký detox, (něco si o tom zjistit, načíst, poradit se s někým, kdo tomu rozumí a nedělat to během těhotenství a bez rozmyslu), b) kosmetika a čistící prostředky - hledat, co dráždí a nedráždí, přidat máchání navíc v pračce, používat sušičku, non toxic čistící prostředky c) psychosomatika - tam jsem se hodně našla já 🙂 Musela jsem se naučit pracovat se stresem a emocemi. U mě to bylo, stres (špatná práce s emocemi) = zhoršení ekzému d) bylinkové masti e) vitamíny podporující regeneraci kůže a imunitu, sice neléčí projev ekzému, ale urychlí hojení, v tomhle je důležitý zinek pro pokožku a déčko celkové pro imunitu
Já jsem s tím měla docela dost problém, i když dle tady těch diskuzí jsou tady na tom některé o dost hůř než jsem byla já....Každopádně jsem zažila takové svědění, že mě to budilo ze spaní a měla jsem to rozpraskané do krve. Teď nedělám nic extra a jsem v pohodě, už ani nevím, kdy jsem ekzém musela řešit (rok a půl, dva roky? ten čas dost rychle letí). Občas beru vitamíny, protože to je tak jedna z mála věcí, co teď pro sebe můžu udělat.
@cherie24 Ale ty jsi zrovna během těhotenství musela řešit dost náročnou situaci, rozhodně jsi nebyla obletovaná princezna s růžově namalovanou budoucností, určitě to tam přispělo také k tomu, že se ti toho hodně zhoršilo. Za mě, když jsi v pohodě, tělo ustojí ledacos. PS. Nemá to vyznít, že snižuji význam vysazení mléka.
Myslím, že i teď @julieta23 může s ekzémem zkusit něco udělat, kromě toho detoxu vše, co jsem napsala. Detox ať si nechá na jindy, když jí to bude sympatické.
Tohle je takový začarovaný kruh, mám ekzém, protože jsem ve stresu, namažu se kortikoidy, cítím se vinna, že jsem to nezvládla, jsem ve stresu a zase se mi zhorší ekzém, tak se na mažu....Za mě je důležité v tomto bodě, přestat se trestat, za to, že v těhotenství používám kortikoidy.
Buď v klidu, já to řešila i s genetikem a ten rikal, že je to uplne v pohodě, že je to jen lokální záležitost... To samé.kapky do nosu, že prý.jen v lékárně z toho dělají dramo...
@maaaadlaaaaa děkuji moc, i když ho mažu dlouho nevidím jinou cestu... Někteří co se snaží přestat, skončí bohužel v nemocnici na kapačkách s vysokým zánětem v krvi... jednou se to stalo i mně ale to jsem nebyla těhotná...
@julieta23 Většina nemocí je psychických a tělo ti to jen dává najevo, to mi věř. Mně pomohly až homeopatika, bylinky a rodinné konstelace. Teď se objeví jen zřídka a když tak mažu mastí od justu a do koupele si povinně dávám sůl.
@julieta23 no většinou je to běh na hodně dlouhou trať. A je to rozumné teďka nedělat žádné radikální očisty a podobně 🙂 Bohužel se to ale nedoporučuje ani během kojení. Aspoň ze začátku ne, když je miminko živené jen z mléka. Zas si ale myslím, že lékaři snad vědí, co dělají a předepisují léky nebo masti, kde je těch kortikoidů co nejmíň. Moje kamarádka třeba měla v těhotenství 3x nebo snad i 4x antibiotika 🙄 a mě děsila doktorka, že je celkem dost problém, když jsem otěhotněla v době, kdy jsem dobírala antibiotika. No ve stresu jsem samozřejmě byla, aby to bylo všechno v pořádku. Občas si asi lidi úplně neuvědomují, že některé věci je lepší těhotným ženám neříkat ...
@julieta23 Jednou jsem četla, že detox nemusí být, jen co se týká stravy, ale může to být i vztahový detox, kdy se zbavíme všech vztahů, které nám neslouží a berou energii, že je to o nalezení rovnováhy. Detox těla pomocí stravy si nech na dobu, až přestaneš kojit.

@julieta23 já si mazala břicho a stehna kortikoidy asi 3 týdny před porodem. Už to bylo fakt neúnosný, myslela jsem, že si vyškrábu dítě z břicha nebo si vytrhám všechny vlasy. V noci jsem nemohla vůbec spát a nic nepomáhalo. Zkoušela jsem všechno možné a nakonec skočila na kortikoidech. Byl to teda jen ten poslední měsíc, ale dcerka je zdravá ;)