icon

Maminky bez štítné žlázy a na Euthyroxu/Levothyroxu

bayt
13. kvě 2017

Ahoj, zjistila jsem, že jsem těhotná, a hned jsem to volala své endokrinoložce. Mám teď novou, a ta původní mi doporučovala, ať okamžitě po zjištění těhotenství navýším dávku o 30 % (a to jsem se dočetla i v zahraničních článcích, že se to tak doporučuje).

Jenže ta nová doktorka mi řekla, že to dělat nemám. Neposlechla jsem jí, protože tam je spíš riziko poddávkování než předávkování, ale teď nějak nevím, co dělat. Znovu za ni jít apokusit se jí vysvětlit, že to prostě takhle chci zezačátku udělat? Nebo rychle změnit lékaře? Jakou máte zkušenost?

Pro představu - štítnou žlázu nemám asi 16 let a byla jsem aktuálně na 112 miligramech thyroxinu denně

caverina
13. kvě 2017

@bayt jakmile jsme zjistila ze jsem těhotná tak jsem šla k doktorce a ta mi po odběru krve dávku o něco zvýšila a celé těhotenství jsme chodila každý měsíc na kontrolu

bayt
autor
13. kvě 2017

@caverina na odběry jdu teprve v pondělí (kvůli hormonu), tak se snad už domluvíme 🙄

caverina
13. kvě 2017

@bayt asi chce vidět jak to vypadá a o kolik to navýšit...bude to v pohode🙂

bayt
autor
13. kvě 2017

@caverina díky snad jo 🙂

mku
13. kvě 2017

Ja mam davku stejnou jako pred otehotnenim, na kontrolni odbery chodim po cca 6ti tydnech... hlavne nezapomen doktorce rict jake vitaminy beres (po me to vzdycky chce).

bayt
autor
13. kvě 2017

@mku a kdy jsi dělala první odběr?

mku
13. kvě 2017

Doktorka rikala at prijdu hned jak zjistim ze jsem tehotna... takze 6tt myslim

zana09
13. kvě 2017

Upravi ti to urcite az po vysledcich z laborky, neboj.Potrebuje vedet nejdriv, jak na tom jsi, aby to nadavkovala presne.

ivi88
14. kvě 2017

Poprvé jsem šla k endokrinologovi poté,co mi gynekolog potvrdil těhotenství (cca 7.tyden). Skrze krevní testy mi upravil léky. Pak jsem chodila každých 6 týdnů na krev a na kontrolu a podle potřeby upravoval léky.

ditta01
14. kvě 2017

Ahoj k endokrinologovi jsem šla v 8 tt měla jsem vše v pořádku naštěstí ale řekl mi že už jsem šla pozdě že kdyby krev nebyla v pořádku už by se s tím moc nedalo dělat 😕 ke konci těhotenství mi dávku navýšil

bayt
autor
14. kvě 2017

@ditta01 no jo, ale co když to člověk nezjistí brzy? já nevím ani, jaká jsem týden, asi čtvrtý?

ditta01
14. kvě 2017

@bayt jn já vím zvlášť když na gyndu té většinou zvou až ten 7 týden ať už je tam něco vidět že je srdíčko atd...😟

lavita
14. kvě 2017

potřeba hormonu šž se rapidně zvyšuje až s postupem těhotenství, a to zhruba od 12tt

bayt
autor
14. kvě 2017

@ditta01 zítra dám vědět, preventivně jsem si navýšila dávky, tak snad mi lékařka nevynadá, ale jsem prostě opatrná

bayt
autor
14. kvě 2017

@lavita no, já jsem četla studie, dle kterých dochází k navýšení potřeby už tak brzo jako v prvním týdnů, obecně už od čtvrtého týdne určitě (jsem zmatená z těch rozdílných názorů a taky přístupů lékařů)

gingergia
14. kvě 2017

Ahoj, já nemám ŠŽ a obě těhotenství jsem co 6 týdnů docházela na odběry. Obě těhotenství jsem brala denně 112 mg Euthyroxu, jeden den v týdnu dvojnásobnou dávku. Tuto hlasinu mi stanovila lékařka, sama bych se experimentu bála. Dále pokud nemáš obsaženo v těhotenských vitamínech, tak 100-150 mg jodidu.

eva_marie
15. kvě 2017

Nemám stitnou žlázu úplně pryč ale volala jsem doktorce okamžitě, nechala si udělat krev a výsledky byly ok,takže doktorka řekla ať beru půl prášku týdně navíc, já si ale dala preventivně 2x týdne půl tablety navic. Po 3 měsících mi odebrala krev a výsledky žádné dobre a přiznala jsem ji ze jsem brala 2x týdne zvýšenou dávku. Nakonec mi doporučila zachovat tu mnou zvýšenou dávku 😉

bayt
autor
15. kvě 2017

@eva_marie jak to myslíš, výsledky "žádné dobré"? 🙂

bayt
autor
15. kvě 2017

@eva_marie
@gingergia
@lavita
@ditta01
@caverina

tak výsledek je TSH 0,032 (hodně nízké :(( a volný TH4 v normě (18,3), takže spíš mírně snížíme a já doufám, že to nebude mít moc velký vliv na miminko :(

caverina
15. kvě 2017

@bayt uvidíš bude to v pohode🙂👍

bayt
autor
15. kvě 2017

@caverina díky ❤ vypadá to dobře 🙂 hlavní je ten volný TH4 (pro budoucí maminky má být v rozmezí 10-24, optimální je 17, v těhotenství bych o moc níž nechodila)

TSH prý nemá vliv na nic

eva_marie
15. kvě 2017

@bayt promiň telefon mi tam něco dopsal mělo tam být výsledky byly dobre 😉