icon

Návrat do práce nebo setrvání na neschopence?

jerry009
18. kvě 2016

Ahoj holky, chtěla bych, aby se někdo nezávislý podíval z objektivního úhlu pohledu na mou situaci a řekl mi svůj názor na to, zda zůstat doma na neschopence, nebo jít zpět do práce.
Pracuji v MŠ jako učitelka, ve třídě mám 28 dětí, ale chodí jich cca 22-25. Za dopoledne si neodpočinu, děti mě samozřejmě neustále potřebují, jsem stále ve střehu. Odpolední směna je pohodovější, protože určitý čas děti odpočívají, ale stejně musím být ve střehu a je samozřejmost být jim neustále k dispozici. Děti bohužel někdy vodí rodiče nemocné, s horečkami, hnisavou rýmou, průduškovým kašlem atd. Zhruba v 8tt jsem poprvé onemocněla, dostala jsem střevní chřipku. Vrátila jsem se do práce, jenže přišel silný kašel, měla jsem náběh na zápal plic (měla jsem ho loni).Mezitím jsem trpěla na krvácení a téměř neustálé špinění, několikrát jsem byla na pohotovosti. Po vyléčení jsem se naposled zkusila vrátit do práce. Zdálo se, že už je vše OK. Jediným problémem byly ranní nevolnosti a zvracení. Ve 13tt mi v neděli večer rychle vyskočila horečka a já dostala chřipku. Šla jsem k obvodnímu dr., kde jsem omdlela a on řekl dost. Napsal neschopenku a podotkl, že nesouhlasí s dalším uschopněním. K tomu jsem opět začala špinit a skončila na pohotovosti, kde si mě chtěli nechat, ale nakonec mě pustili s tím, že musím mít klid na lůžku. Co se týče miminka, dosud je naštěstí všechno v pořádku (ťuk, ťuk). Krev mám také v pořádku. Špinění téměř vymizelo, ale nechci to zakřiknout. Jsem už měsíc doma na PN, můj stav se podstatně zlepšil a já teď řeším, co dál? Mám strach, že se všechny problémy vrátí, pokud se vrátím do práce. Zároveň si ale zase říkám, že na tom momentálně nejsem až tak špatně, abych nemohla jít do práce, troufám si o sobě říct, že jsem pracovitá. Před těhotenstvím jsem zvládala práci dohromady i s dokončením VŠ. Jenže zase vím, že mi nic nestojí za to riskovat zdraví miminka. A taky je pravdou, že mi bývá ještě stále ráno špatně a mívám náběhy na omdlení, což se s tak zodpovědnou prací, jakou mám, příliš neslučuje. Co si o tom, prosím, myslíte vy? Doufám, že mě nebudete odsuzovat, že jsem se tenkrát vrátila několikrát do práce, vždy to bylo s důslednou poradou u dr.

mariti
18. kvě 2016

Já bych neriskovala, přijde mi to úplně zbytečné a nemoudré. Pracovat budeš až do důchodu, takže ještě hodně dlouho! S tím krvácením to fakt není sranda. Být Tebou o návratu vůbec neuvažuju.

zandi
18. kvě 2016

@jerry009 Ja jsem ve 29 tt a stale zvracim kazdx rano, uz me to unavuje, hrdinsky jsem dal chodila do prace a jeste budu do matersky, ale tedka zpetne si rikam, ze jsem mela na PN jit, uz me to vazne unavuje - zvraceni, nizky tlak, motani se hlavy, vecne skriply a zablokovany sedaci nerv. Nehlede na ty vecne nemocne deti, ktere zminujes. Odpocin si doma, neriakuj nemoc od deti. Kdyz vidim nektere tehotne co jsou doma jen tak pro nic za nic tak se urcite nemas za co stydět 🙂

jerry009
autor
18. kvě 2016

@mariti Také si myslím, že to je pro mě i mimčo velký risk. Jen jsem potřebovala, aby to posoudil i někdo z nezávislého a objektivního pohledu. 😉 Trošku mě trápí, že nemůžu skrz vycházky třeba odjet na víkend za rodinou (i když prý lze změnit pobyt, ale kdo ví).. Ale zase si říkám, že jsou na tom holky mnohem hůř, že je někdo třeba celé těhotenství v nemocnici..

jerry009
autor
18. kvě 2016

@zandi Děkuji moc za příspěvek 🙂 Já právě chtěla i od vás posoudit, zda nejsem právě ta, co jí "nic není" a je doma.
A pročpak nejdeš na neschopenku teď? Už to chceš vydržet do mateřské? Být tebou, možná bych šla hned, ty nevolnosti dávají opravdu zabrat. Hodně štěstí, ať všechno dobře dopadne 🙂

zandi
18. kvě 2016

@jerry009 No ty tri tydny nejak uz dam 🙂 Jdu 8 tydnu pred TP na MD. Navic v praci mam super kolektiv a sefa, ktery mi vychází vstric a mam 1x tydne home office. Uz to holt doklepu 😉

andreaandrejka
19. kvě 2016

Pokud jsi krvácela, tak by tě dr. ani do práce už pouštět neměl a máš mít rizikové.
Každá druhá zůstává doma hned co počůrá test a nic jí není. Ty máš pro to důvody, rozhodně zůstan doma a bud v klidu 🙂

nelam
19. kvě 2016

@jerry009 jsem na neschopence od cca 8 tt, špinění, pak výrazné krvácení cca do 13 tt. Do práce jsem se nevrátila, protože špinění se mi stále vrací vždy po námaze. Jsem učitelka, měla jsem skvělou třídu a nechtěla jsem za žádnou cenu být doma od začátku. ALE moje těhotenství je pro mě větší priorita, než se rozdávat pro děti ve škole, i když jsou to moje srdíčka. Neblbněte, strašně byste si vyčítala, kdyby se něco stalo. Všechny mé kolegyně odcházely dřív, právě proto, že se ve škole objevily třeba příušnice nebo byla chřipková epidemie, atd. Ve školce mi to přijde snad ještě horší.

lukza
19. kvě 2016

Já bych se už nevracela přece jen ve školce jsou fakt bacile a pokud miminko bere imunitu budete stejne furt na hromadě a je to hodně za práh pro tělo Já jsem 22 týden a do prace chodim ale tedka jsem nachlazena tak jsem prostě doma vracejí se nevolnosti a tak jsem domluvena ze už půjdu jen příští týden a pak už budu doma delam úklid v nemocnici takže jako je to narocne fakt se nabeham ale také nejsem tip byt doma za jiných okolností bych chodila furt ale vzhledem tomu ze na prvním miste je miminko už budu rádci proste doma, kdyby se něco pak stalo tak bych si to vycitala vím stát se muže i doma cokoliv ale aspon bych si mohla říct že to není skrz to ze sem se jen celej den honila mam už dvě deti takže stejnak musí člověk fungovat na 100% procent ale přece jen když se chodi ještě do prace tak je to větší zahul

elishka87
19. kvě 2016

Taky pracuju jako učitelka ve školce a taky jsem už na neschopence. V prosinci jsem měla zamlklý potrat v 17.tt a nový doktor, když zjistil, co dělám, tak mi nabídl neschopenku hned na 1. kontrole. Abych něco nechytla od dětí. Společnost je prý různými viry už celkem zamořená, ale děti se s nimi teprve setkávají a tak hrozní nákaza od nich. Některé dětské nemoci jsou pro těhotné, respektive pro miminko, nebezpečné. Nejdřív jsem neschopenku taky odmítala, ale nakonec jsem měla strach. Navíc jsem byla hodně unavená, v práci jsem si sedla na 5 minut u oběda, jinak jsem se skoro nezastavila. NA třídě jsem byla se zástupkyní ředitelky, takže na děti pořád sama. Zdraví našeho miminka mi za to nestojí. Navíc mám smlouvu do konce června a kvůli těhotenství mi ji říďa neprodlouží (jsem tam 2 roky a po 2 letech dává na neurčito). Všichni mi říkají, ať jsem jednou taky sobecká a myslím na sebe... a na miminko. A je to pravda. Navíc teď jsem si konečně odpočinula a těhotenství si můžu za chvíli začít užívat.