Nedostatek železa a injekce B12. Máte podobnou zkušenost?

koko94
8. črc 2022

Ahoj maminky,

Jsem 32tt (druhé těhotenství) a volala mi doktorka, že kontrolní krevní testy na železo mi vyšly špatně. Nejprve mi přišel recept na železo, ktere jsem si vyzvedla a baštím. No a doktorka mi říkala, že to železo nestačí, ze musím přijít v pondělí na injekci B12. Samozřejmě se na to doktorky v pondělí pořádně zeptám a vše proberu, ale teď na to furt myslím. Tak se chci zeptat, jestli s tím máte nějaká zkušenosti? Popřípadě jestli to byla jen 1 injekce, nebo jste chodily pravidelně? Může takový nedostatek ohrozit dítě, mě nebo průběh těhotenství? Může hrozit předčasný porod?

Předem děkuji za odpovědi 🙏😊

ireniq
8. črc 2022

Co vim ze vzdalenejsi rodiny, jeden pribuzny byl hodne chudokrevny (az tak ze na zacatku musel dostat transfuzi), tak uplne v tom nehorsim chodil tyden kazdy den, pak jednou za tyden asi mesic, pomalu se mu to srovnalo a pak uz nevim. A jina osoba mela nejakou poruchu vstrebavani toho becka v zazivani a musela chodit cely zivot jednou za mesic, protoze to proste nevstrebavala z potravy. Ty ampulky jsou po 5 v krabicce, je to na recept ale stejne to neni hrazene (musis si to v lekarne s receptem koupit a pak ti to bude pichat bud praktik nebo jestli je nekdo blizky zdravotník). Je to malinka injekce do zadku. Vliv na těhotenství vubec nevim.

lenerka1
8. črc 2022

A jaké jsou hodnoty železa? Moc pod normou? Ono to mnohdy stačí doplnit stravou (vývary, červená řepa, borůvky, červené maso, játra) + tabletkama doplňovat jen hořčík (bez kterého se to železo správně neukládá). Manžel byl dlouhodobě na tabletkách železa, B12 dostává měsíčně (má poruchu vstřebávání) a hladinu mu to neupravilo, až jsme změnili stravu, podpořili střevní mikrobiom a začli doplňovat hořčík, je bez tabletek a železo v normě. Ta B12 má za úkol pomoci se vstřebáním železa do krve, zda je nutná, to by měla zhodnotit Dr. dle odběrů. S anémií je myslím jen větší riziko větší poporodní ztráty krve + samozřejmě následná únava.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru